Domowe szalenstwa
Re: Domowe szalenstwa
To nie jest moj watek. Jak kazdy inny nalezy do wszystkich.
To nie znaczy ze kazdy moze sobie robic kupy gdzie mu sie zywnie podoba, bo jemu sie tak podoba.
Jakies minimum kultury i szacunku dla uzytkownikow i podnoszonych tematow obowiazuje.
Forum daje mozliwosc pisania kazdemu w nieograniczony, ale logiczny i uporzadkowany sposob.
Do tego zostaly stworzone pokoje tematyczne i mozliwosc tworzenia watkow metytorycznych.
To nie znaczy ze kazdy moze sobie robic kupy gdzie mu sie zywnie podoba, bo jemu sie tak podoba.
Jakies minimum kultury i szacunku dla uzytkownikow i podnoszonych tematow obowiazuje.
Forum daje mozliwosc pisania kazdemu w nieograniczony, ale logiczny i uporzadkowany sposob.
Do tego zostaly stworzone pokoje tematyczne i mozliwosc tworzenia watkow metytorycznych.
Re: Domowe szalenstwa
...racja - a "Alkohol pity skromnie, z umiarem i w uporzadkowany sposob nie szkodzi nawet w wielkich ilosciach" (Roo sp.)Forum daje mozliwosc pisania kazdemu w nieograniczony, ale logiczny i uporzadkowany sposob.
Re: Domowe szalenstwa
I ja scisle tej reguly przestrzegam w imie ojca i syna naszego, amen.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: wt lut 03, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: Canton, MI USA
- Kontakt:
Re: Domowe szalenstwa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Probiotyk"Probiotyki (gr. pro bios – dla życia), zwane również czynnościową żywnością – podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej."
Powiem wam tyle: przez rok bycia na diecie probiotycznej zrzuciłem 30 lbs (ok. 15 kg) i czuję się znacznie lepiej. Alergie na laktoze i glukoze po prostu zniknęły. Najczęściej po prostu robię ogórki kiszone i kefir i jem to dziennie.
Do wyrobów probiotycznych należą ogórki kiszone, kapusta kiszona, kimczi, kambucza, miso, maślanka, kefir, jogurt, farmer's cheese (sery wiejskie) etc.
Ogórki kiszone:
3 małe ogórki (musi być ten rodzaj jak na zdjęciu)
garść kopru (latem używaj "korony" z nasionkami kopru z ogrodu)
3 ząbki czosnku
1 qt (ok. 0.5 L) wody z 3 łyżkami (tbsp) soli morskiej albo koszernej (ważne żeby to była sól bez jodeiny)
1 łyżka "pickeling spices" (opcjonalnie, niekoniecznie)
1 liść kapusty do trzymania ogórków pod wodą.
Wodę z solą wymieszaj, na dno słoika daj kopyr, czosnek, spices, potem wciśnij do słoika ogórki "na ciasno", zalej wodą z solą. Wszystko przyciśnij od góry złożonym liściem kapusty, tak aby wszystko znajdowało się pod wodą. Zakręć słoik "na luźno", odstaw na kiszenie na 4 dni w temp. pokojowej. Po otwarciu wyrzuć liść kapusty. Jeżeli kapusta ma pleśń, to się nie przjmuj, po to użyłeś liść kapusty żeby pleśń była na kapuscie a nie na ogórkach. Po 4 dniach "fermentacji" (kiszenia), trzymaj słoik w lodówce.
Re: Domowe szalenstwa
Forum daje mozliwosc pisania kazdemu w nieograniczony, ale logiczny i uporzadkowany sposob.
...racja - a "Alkohol pity skromnie, z umiarem i w uporzadkowany sposob nie szkodzi nawet w wielkich ilosciach" (Roo sp.)
------------------------------------------------
gut
ale co zrobic z nieumiarkowaniem nozownictwa?
do lekarza?
watpie..............................
najwazej da rycyne....................
CYC
...racja - a "Alkohol pity skromnie, z umiarem i w uporzadkowany sposob nie szkodzi nawet w wielkich ilosciach" (Roo sp.)
------------------------------------------------
gut
ale co zrobic z nieumiarkowaniem nozownictwa?
do lekarza?
watpie..............................
najwazej da rycyne....................
CYC
Re: Domowe szalenstwa
Skooby, dlaczego tylko 3 ogorki? Ja kisze okolo 10 na sloj. Zamiast liscia kapusty daje na gore koper.
Nie uprawiam wlasnych ogorkow, ale kupuje na farmers market u ...wietnamki. Jak ja poczestowalem kiszonym z jej ogorkow, byla tak rozradowana, ze dala mi nastepne ogory za pol ceny. Szczegolnie ostatnie udaly sie wyjatkowo. Chrupiace, smakowaly jak polskie. Problem na Florydzie, to temperatura, nie ma piwnic. Zwykle kisze conajmniej 3 duze sloje (zdjecie) w lecie jeden i po 4 dniach do lodówy.
Twoje kimczi, kambucza to dla mnie egzotyka, musze poszukac na necie.
Mnie fascynuje Twoje piwo, wyglada ze pedzisz nie tylko dla siebie. Jestes piwowarem?
Nie uprawiam wlasnych ogorkow, ale kupuje na farmers market u ...wietnamki. Jak ja poczestowalem kiszonym z jej ogorkow, byla tak rozradowana, ze dala mi nastepne ogory za pol ceny. Szczegolnie ostatnie udaly sie wyjatkowo. Chrupiace, smakowaly jak polskie. Problem na Florydzie, to temperatura, nie ma piwnic. Zwykle kisze conajmniej 3 duze sloje (zdjecie) w lecie jeden i po 4 dniach do lodówy.
Twoje kimczi, kambucza to dla mnie egzotyka, musze poszukac na necie.
Mnie fascynuje Twoje piwo, wyglada ze pedzisz nie tylko dla siebie. Jestes piwowarem?
Re: Domowe szalenstwa
Swietnie Scooby_brew, gratuluje! Zdrowie jest najwazniejsze.
Piekne ogorki, dobra metoda, u mnie o takim koprze z nasionami to mozna pomarzyc. Choc to tu powinno rosnac, to anyz jest bardziej popularny niz to. Maja, ale ten maly, pewnie sprowadzany skads. Ja kupuje na farmers markets, o wiele taniej niz w supermarket'cie czy we Whole Foods, ale nie wszystko maja. Wszystko jest pod katem azjatyckim. Na Maui wiecej bialych ludzi, to wiekszy wybor, ale tez kopru nie widzialam.
Szkoda, ze takich ogorkow niestety u nas nie ma. To sa te popularne kirby, tu sa podobne, ale ciensze i japonskie, bardziej suche i zielone. Musze kiedys przy okazji sprawdzic Whole Foods albo Down to Earth, lokalny, ale tam to drogie. Marzy mi sie miec tak jak i u Ciebie, Reflexie, te sklepy owocowo-warzywne czy warzywno-owocowe jak w NY, masa koreanskich owego czasu. Ceny swietne. Whole Foods mam daleko, trzeba brac autobus specjalnie, to w wolny dzien, jelsli nie bede bardzo zajeta moja druga prac, to sie wybiore. Takich wietnamskich czy koreanskich warzywniakow nie bylo ani w Kalifornii, ani nie ma w NJ. Mam nadzieje, ze w tej drugiej czesci Florydy, na polnoc od Tampa tez maja. Tam mieszkal bedzie moj mloszy syn, ten z Illinois, ze swoja druga polowa i ich dwa pieski. Byc moze kiedys ich odwiedze. Bardzo ciekawa jestem Florydy.
To kimchi to bardzo popularne koreanska kapusta na ostro. Nie interesowalam sie tym, jak jest robiona jeszcze. Nie interesowalam sie takze. Nie jadlam tego pewnie, choc mialam koreanskie Thanksgiving jeszcze na Maui. Tutaj duzo Azjatow, to mozna kupic w supermarket'cie. Ja bardzo lubie surowke z kapusty kiszonej, ale ta w sklepach blisko ma za duzo dodatkow (konserwantow), ta z mala iloscia jest jedynie w sklepach ze zdrowa zywnoscia tam gdzie sery, w otwartych "lodowkach". Oczywiscie mowie o tej ze sloikow, nie z puszek, ta niemal wszedzie jest. Kapusta z drewnianej beczki to marzenie, nawet w Polsce maja plastykowe, ale to nic. Tutaj i takiej tez nie ma. Azjaci nie jedza innej kapusty niz kimchi. To tak dla ciekawostki.
Piekne ogorki, dobra metoda, u mnie o takim koprze z nasionami to mozna pomarzyc. Choc to tu powinno rosnac, to anyz jest bardziej popularny niz to. Maja, ale ten maly, pewnie sprowadzany skads. Ja kupuje na farmers markets, o wiele taniej niz w supermarket'cie czy we Whole Foods, ale nie wszystko maja. Wszystko jest pod katem azjatyckim. Na Maui wiecej bialych ludzi, to wiekszy wybor, ale tez kopru nie widzialam.
Szkoda, ze takich ogorkow niestety u nas nie ma. To sa te popularne kirby, tu sa podobne, ale ciensze i japonskie, bardziej suche i zielone. Musze kiedys przy okazji sprawdzic Whole Foods albo Down to Earth, lokalny, ale tam to drogie. Marzy mi sie miec tak jak i u Ciebie, Reflexie, te sklepy owocowo-warzywne czy warzywno-owocowe jak w NY, masa koreanskich owego czasu. Ceny swietne. Whole Foods mam daleko, trzeba brac autobus specjalnie, to w wolny dzien, jelsli nie bede bardzo zajeta moja druga prac, to sie wybiore. Takich wietnamskich czy koreanskich warzywniakow nie bylo ani w Kalifornii, ani nie ma w NJ. Mam nadzieje, ze w tej drugiej czesci Florydy, na polnoc od Tampa tez maja. Tam mieszkal bedzie moj mloszy syn, ten z Illinois, ze swoja druga polowa i ich dwa pieski. Byc moze kiedys ich odwiedze. Bardzo ciekawa jestem Florydy.
To kimchi to bardzo popularne koreanska kapusta na ostro. Nie interesowalam sie tym, jak jest robiona jeszcze. Nie interesowalam sie takze. Nie jadlam tego pewnie, choc mialam koreanskie Thanksgiving jeszcze na Maui. Tutaj duzo Azjatow, to mozna kupic w supermarket'cie. Ja bardzo lubie surowke z kapusty kiszonej, ale ta w sklepach blisko ma za duzo dodatkow (konserwantow), ta z mala iloscia jest jedynie w sklepach ze zdrowa zywnoscia tam gdzie sery, w otwartych "lodowkach". Oczywiscie mowie o tej ze sloikow, nie z puszek, ta niemal wszedzie jest. Kapusta z drewnianej beczki to marzenie, nawet w Polsce maja plastykowe, ale to nic. Tutaj i takiej tez nie ma. Azjaci nie jedza innej kapusty niz kimchi. To tak dla ciekawostki.
Re: Domowe szalenstwa
...albo lewatywe - jak Feldkurat Katz...gut
ale co zrobic z nieumiarkowaniem nozownictwa?
do lekarza?
watpie..............................
najwazej da rycyne....................
CYC
Re: Domowe szalenstwa
nikit
czy istnieje lewatywa doustna?
pytanie
a gdzie znajduja sie (u niektorych) usta?
CYC
czy istnieje lewatywa doustna?
pytanie
a gdzie znajduja sie (u niektorych) usta?
CYC
Re: Domowe szalenstwa
Quacamole - samo zdrowie
Guacamole meksykanski dip oparty na Avocado, jego poczatki datuja sie juz od czasu Aztekow.
Samo Avocado to benefis dla zdrowia. Zawiera wiecej potasu jak banany, witaminy K i B, zdrowy monosasturated fat, ktory pomaga obnizyc choresterol. W zestawieniu z reszta skladnikow jest zdrowym i smacznym dodatkiem do kanapek, czipsow, jego zaleta jest latwosc zrobienia i niewyszukane skladniki.
Przepisow jest wiele, podam podstawowy meksykanski, co nie znaczy ze ubogi.
Skladniki:
2 Avocado
1 dojrzaly pomidor
1 srednia cebula, ja wole czerwona
2 ziarnka czosnku
Sok z jednej limonki
sol I pieprz do smaku
opcjonalnie - jedno jalapeno (bez pestek)
Przyrzadzenie:
1 Obierz I pokroj (srednio, lub drobno) cebule, zgniec czosnek, pokroj w kostke pomidora, pokroj drobno jalapeno.
2 Dodaj sok z lemonki
3 Wszystko wrzuc do miski, obierz ze skorki polowki avocado i dodaj do calosci,
rozdrobnij avocado widelcem na grudki, dodaj soli i pieprzu do smaku i wymieszaj z caloscia.
Wloz na pare minut do lodowki i podawaj swieze z kanapkami, czipsami etc.
Guacamole meksykanski dip oparty na Avocado, jego poczatki datuja sie juz od czasu Aztekow.
Samo Avocado to benefis dla zdrowia. Zawiera wiecej potasu jak banany, witaminy K i B, zdrowy monosasturated fat, ktory pomaga obnizyc choresterol. W zestawieniu z reszta skladnikow jest zdrowym i smacznym dodatkiem do kanapek, czipsow, jego zaleta jest latwosc zrobienia i niewyszukane skladniki.
Przepisow jest wiele, podam podstawowy meksykanski, co nie znaczy ze ubogi.
Skladniki:
2 Avocado
1 dojrzaly pomidor
1 srednia cebula, ja wole czerwona
2 ziarnka czosnku
Sok z jednej limonki
sol I pieprz do smaku
opcjonalnie - jedno jalapeno (bez pestek)
Przyrzadzenie:
1 Obierz I pokroj (srednio, lub drobno) cebule, zgniec czosnek, pokroj w kostke pomidora, pokroj drobno jalapeno.
2 Dodaj sok z lemonki
3 Wszystko wrzuc do miski, obierz ze skorki polowki avocado i dodaj do calosci,
rozdrobnij avocado widelcem na grudki, dodaj soli i pieprzu do smaku i wymieszaj z caloscia.
Wloz na pare minut do lodowki i podawaj swieze z kanapkami, czipsami etc.