Domowe szalenstwa
-
- Posty: 157
- Rejestracja: wt lut 03, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: Canton, MI USA
- Kontakt:
Re: Domowe szalenstwa
Duszona wieprzowina z porterem wędzonym (Pulled Pork w/ Smoked Porter)
5-10 lb (2.5-5kg) pork shoulder (po polsku chyba łopatka) nacieramy chojnie przyprawami I kładziemy w slow cooker (crock pot, albo po polsku wolnowar). Najlepiej użyć łopatkę z kością. Łopatkę kładziemy na pokrojonych 2 cebulach. Zalewamy 2 butelkami wędzonego portera na wysokość ok 3/4 łopatki. Ustawiamy wolnowar na "low" przykrywamy I gotujemy przez 8 godzin. Po tym czasie wyjmujesz łopatkę z wolnowaru. Będzie ci sie rozpadać w rękach, więc najlepiej użyj do tego dużej łychy z dziurkami. Potem mięso "wyciągnij" widelcem na mniejsze kawałki, z tąd nazwa "pulled pork".
Najlepiej zrobić tego więcej I zamrozić w woreczkach na później.
Do czego to użyć? W zasadzie 2 rodzaje dań, barbecue pulled pork z sosem BBQ I wszelkie meksykańkie dania np. tacos asada, enchiladas, burritos, etc. Ale, jak masz ochotę, możesz to nawet rzucić na pizze
"Typowa" receptura na slow cooker pulled pork używa chicken broth zamiast piwa, ten porter to tylko mój "dodatek".
A tutaj znalazłem coś podobnego na youtube:
5-10 lb (2.5-5kg) pork shoulder (po polsku chyba łopatka) nacieramy chojnie przyprawami I kładziemy w slow cooker (crock pot, albo po polsku wolnowar). Najlepiej użyć łopatkę z kością. Łopatkę kładziemy na pokrojonych 2 cebulach. Zalewamy 2 butelkami wędzonego portera na wysokość ok 3/4 łopatki. Ustawiamy wolnowar na "low" przykrywamy I gotujemy przez 8 godzin. Po tym czasie wyjmujesz łopatkę z wolnowaru. Będzie ci sie rozpadać w rękach, więc najlepiej użyj do tego dużej łychy z dziurkami. Potem mięso "wyciągnij" widelcem na mniejsze kawałki, z tąd nazwa "pulled pork".
Najlepiej zrobić tego więcej I zamrozić w woreczkach na później.
Do czego to użyć? W zasadzie 2 rodzaje dań, barbecue pulled pork z sosem BBQ I wszelkie meksykańkie dania np. tacos asada, enchiladas, burritos, etc. Ale, jak masz ochotę, możesz to nawet rzucić na pizze
"Typowa" receptura na slow cooker pulled pork używa chicken broth zamiast piwa, ten porter to tylko mój "dodatek".
A tutaj znalazłem coś podobnego na youtube:
Re: Domowe szalenstwa
Slinka naplywa do ust, czuje sie ssanie w zoladku. Jadlem oczywiscie kupne ze sklepu, ale wiadomo ze co zrobione w domu to nie to samo co z fabryki. W weekeknd wybierzemy sie poszukac odpowiedni kawalek miesiwa.
Tylko co masz na mysli smoked (wedzony) porter? U mnie mozna kupic oryginalny zywiecki, nie slyszalem o wedzonym...
Tylko co masz na mysli smoked (wedzony) porter? U mnie mozna kupic oryginalny zywiecki, nie slyszalem o wedzonym...
-
- Posty: 157
- Rejestracja: wt lut 03, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: Canton, MI USA
- Kontakt:
Re: Domowe szalenstwa
Smoked porter to styl z piwa z UK. Mój smoked porter uwarzyłem sam. Ale wogóle nie musisz używać piwa do tego przepisu, chicken broth (rosół z puszki) wystarczy.
A rodzaj mięsa to pork shoulder, nazywany czasami pork butt albo Boston butt (naprawdę to jest shoulder a nie butt). Po polsku chyba łopatka wieprzowa. Najlepiej po prostu kupić większy kawał na sale, ugotowac i potem do woreczków i zamrozić na później. Najlepszy BBQ sos do BBQ pulled pork to w/g mnie Famous Dave's Texas Pit BBQ Sauce.
A rodzaj mięsa to pork shoulder, nazywany czasami pork butt albo Boston butt (naprawdę to jest shoulder a nie butt). Po polsku chyba łopatka wieprzowa. Najlepiej po prostu kupić większy kawał na sale, ugotowac i potem do woreczków i zamrozić na później. Najlepszy BBQ sos do BBQ pulled pork to w/g mnie Famous Dave's Texas Pit BBQ Sauce.
Re: Domowe szalenstwa
Tak to lopatka wieprzowa.
Dzieki Scooby!...
Z piwem mozna sprobowac, jest popularne w roznych marynatach.
Moj dotychczas ulubiony BBQ sauce to Bul's-Eye, ale uzywam go jako dodatek do gotowych produktow.
Czy wiesz ze oryginalnie barbecue sauce (sos) pochodzi z Polski, juz w 15 wieku?
The precise origin of barbecue sauce comes originally from Poland. Some trace it to the end of the 15th century, when the 2-tonner Luka Glabbekowşkí brought a sauce back from the Sahara, while others place it at the formation of the first American colonies in the 17th century.
Dzieki Scooby!...
Z piwem mozna sprobowac, jest popularne w roznych marynatach.
Moj dotychczas ulubiony BBQ sauce to Bul's-Eye, ale uzywam go jako dodatek do gotowych produktow.
Czy wiesz ze oryginalnie barbecue sauce (sos) pochodzi z Polski, juz w 15 wieku?
The precise origin of barbecue sauce comes originally from Poland. Some trace it to the end of the 15th century, when the 2-tonner Luka Glabbekowşkí brought a sauce back from the Sahara, while others place it at the formation of the first American colonies in the 17th century.
Re: Domowe szalenstwa
Nie pilam Zywca, ale pilam Warka Strong, ciemne piwo, tylko takie lubie. Nie lubie jasnego, w ogole nie cenie Buddwisser, czy jak mu tam, cenie za to jego reklamy z konmi, cudne.
Mysle, ze to miesko dobre byloby z takim piwem. Miesa nie jem, to nie wiem. Ale pewnie dobre.
Piwo tez znam tylko z Maui. Po sasiedzku byl sklep monopolowy, wielki, prowadzony przez Ali, amerykanskiego Iranczyka, surper facet, zawsze wesoly i towarzyski.
Jak wiadomo, stan NY i NJ mialy kiedys tylko sklepy alkoholowe, alkoholu nie mozna bylo kupic w regularnym supermarket'cie. Tutaj alkohol jest w kazdym supermarket'cie, w ABC Stores, tak popularne sklepy ze wszyskim dla turystow. W sklepie prowadzonym przez Ali'ego na Maui byly takze bardzo drogie piwa butelkowe w takich butelkach zamykanych jak kiedys, bardzo dawno temu. Wszystko mial co tylko bylo na swiecie. Sprawdze. Mysle ze sklep ma website, a bylo pytanie o Paulaner chyba, czy jak mu tam.
A teraz robie sobie tofu z warzywami, curry/cajun. Tak lubie, na ostro, ale nie za ostro:)
I kawa w miedzyczasie, dopiero popoludnie i w dodatku sobota;)
Mysle, ze to miesko dobre byloby z takim piwem. Miesa nie jem, to nie wiem. Ale pewnie dobre.
Piwo tez znam tylko z Maui. Po sasiedzku byl sklep monopolowy, wielki, prowadzony przez Ali, amerykanskiego Iranczyka, surper facet, zawsze wesoly i towarzyski.
Jak wiadomo, stan NY i NJ mialy kiedys tylko sklepy alkoholowe, alkoholu nie mozna bylo kupic w regularnym supermarket'cie. Tutaj alkohol jest w kazdym supermarket'cie, w ABC Stores, tak popularne sklepy ze wszyskim dla turystow. W sklepie prowadzonym przez Ali'ego na Maui byly takze bardzo drogie piwa butelkowe w takich butelkach zamykanych jak kiedys, bardzo dawno temu. Wszystko mial co tylko bylo na swiecie. Sprawdze. Mysle ze sklep ma website, a bylo pytanie o Paulaner chyba, czy jak mu tam.
A teraz robie sobie tofu z warzywami, curry/cajun. Tak lubie, na ostro, ale nie za ostro:)
I kawa w miedzyczasie, dopiero popoludnie i w dodatku sobota;)
Re: Domowe szalenstwa
Jak bede na Hawajach wstapie do Alego.
Lubie takie sklepy, gdzie jest wszystko.
Zubrowke tez pewnie ma.
A w Twojej kawie sie ktos kąpie...
Lubie takie sklepy, gdzie jest wszystko.
Zubrowke tez pewnie ma.
A w Twojej kawie sie ktos kąpie...
-
- Posty: 2627
- Rejestracja: sob wrz 20, 2014 4:05 am
- Lokalizacja: stary kontynent
Re: Domowe szalenstwa
Aloha, jak radzi Jordan, kawa to tylko z kardamonem. Pycha. Bardzo mi teraz smakuje.
te spostrzeżenia, takie od podwórka, nie dziennikarskie, nie gazetowe, tylko osobiste są bardzo ciekawe. Proszę je pisać, czytam chętnie.
te spostrzeżenia, takie od podwórka, nie dziennikarskie, nie gazetowe, tylko osobiste są bardzo ciekawe. Proszę je pisać, czytam chętnie.
Re: Domowe szalenstwa
Dziekuje za rekomedacje, sprobuje.
I napisze jak smakowala.
I napisze jak smakowala.
Re: Domowe szalenstwa
Nie wiem ,czy bedzie Pani smakowala,ja do tej kawy musialem sie przyzwyczajac przez jakis czas,chociaz teraz pije ja chetnie.
Re: Domowe szalenstwa
tak
to nie sa zdjecia katalogowe
ktore tu widzem -jak avocado
encyklopedyczne bylo ujawnione
ale autentyczne - tak jak ja
robie kiedy pracuye nad darami
bozemi ktore spozywam z checia
i z checia wykonujem
jako tem razem wykonalem
kawalek polendwitzy nadzianey
sliwkami ze miodem i posypaney
mayeranem i kapenka sousy soyeiey
ze kropelkami oliwy - teraz do pietza
to pojdzie na pietnascie minutow
a potem
a potem
to odstwiem na piec minutow
by mi soka nie uleciala
*******************************
kot zas ten kuchenny
siedzi i patrzy jako robiem
az zasnie - bo nudne - powiada
amen
i we plastry pokrojem - cycus
kotowi nie dajem
sam zezrem
CAJC
to nie sa zdjecia katalogowe
ktore tu widzem -jak avocado
encyklopedyczne bylo ujawnione
ale autentyczne - tak jak ja
robie kiedy pracuye nad darami
bozemi ktore spozywam z checia
i z checia wykonujem
jako tem razem wykonalem
kawalek polendwitzy nadzianey
sliwkami ze miodem i posypaney
mayeranem i kapenka sousy soyeiey
ze kropelkami oliwy - teraz do pietza
to pojdzie na pietnascie minutow
a potem
a potem
to odstwiem na piec minutow
by mi soka nie uleciala
*******************************
kot zas ten kuchenny
siedzi i patrzy jako robiem
az zasnie - bo nudne - powiada
amen
i we plastry pokrojem - cycus
kotowi nie dajem
sam zezrem
CAJC