Domowe szalenstwa

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 7675
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » wt mar 10, 2015 11:05 am

Drodzy koledzy Cyc i Jordan. TO NIE JEST WATEK o zdrowiu, tylko o domowych pasjach, kuchni, hobby etc.
Prosze uprzejmie przeniesc swoje zdrowotne i wszystkie nie zwiazane z tematem problemy do innego watka.
Dziekuje.

jordan274
Posty: 2524
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: jordan274 » wt mar 10, 2015 11:20 am

przepraszam ,ale to przez nieuwage.

Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 7675
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » wt mar 10, 2015 11:35 am

Zdarza sie ... :)

Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 7675
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » wt mar 10, 2015 12:16 pm

Aloha wspomniala o garbanzo (tak, po polsku ciecierzyca), bardzo ja lubie, bardziej jak groch czy fasole.

Obrazek

Wlasnie z ciecierzycy i tahini (pasta z nasion sezamek) plus sok z cytryny, oliwa, sol, nieco wody z odsaczonej ciecierzycy, robie sam pyszny i zdrowy hummus. Dla pikanterii do smaku dodaje szczypte Tangori Masala (hinduska przyprawa) mozna jednak zrobic kilka wariantow np. z czosnkiem, czy papryka.

Tahini pochodzi ze srodkowego wschodu, Liban, Syria, Palestyna, ale mozna sobie zrobic samemu i taniej, kupujac w etnicznym sklepie nasiona sezamek, ktore pierwsze prazymy, potem mielimy a wlasciwie scieramy w procesorze i ucieramy z olejem.

Obrazek

Humus jest doskonaly jako maczanka (dip) do czipsow, surowych warzyw, jak marchewka, seler, rzodkiewka i do kanapek.

Obrazek

jordan274
Posty: 2524
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: jordan274 » wt mar 10, 2015 1:55 pm

Najlepszy humus jadlem na malej izraelskiej wsi ,ktorej nazwy juz nie pamietam,w Izraelu i Jordanii jedza go wlasciwie do wszystkiego i jako dip i jako przekaske z chlebkiem czosnkowym .Ja tez czesto robie ,ale kupuje paste ,bo jakos samemu nie chce mi sie robic.

Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 7675
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » wt mar 10, 2015 2:27 pm

Zgadza sie Jordanie. Miedzy Libanem I Izraelem toczy sie "wojna hummusowa". Libanczycy uwazaja ze hummus nalezy do nich, jak np feta go grekow, a Izrael uwaza ze hummus jest izraelski.
Libańczycy chcą by humusem nazywać tylko ten wyrabiany w okolicach Bejrutu. Trudno się dziwić, że takie postawienie sprawy wywołało wojnę. Libańczycy przypuścili atak w październiku 2009, kiedy ustanowili rekord Guinnessa w produkcji humusu, robiąc ponad dwutonowy talerz pasty z ciecierzycy. Na rewanż i odpowiedź nie trzeba było długo czekać. Nie dziwi ani miejsce kontrataku, ani sami kontratakujący. Jeżeli Izrael miał odpowiedzieć na tak zaczepny atak na swoją narodową świętość, musiało to nastąpić w miejscu słynącym z najlepszego humusu w Izraelu, czyli Abu Gosh.
Jedzcie hummus, jest latwy w przyrzadzeniu, smaczny I zdrowy.
Izraeli
Obrazek

Libanski
Obrazek

zoskicyc
Posty: 9815
Rejestracja: ndz sty 29, 2012 1:22 pm

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: zoskicyc » wt mar 10, 2015 2:52 pm

wedlug glupkowatych tabelek - co - aczego nie wono
nalezaloby umrzec z glodu

co jest "basich" czyli antykwasowe
a co powoduje wydzielanie kwasu

nizej scan - typu uwagi ogolne
tych dokladnych tabelek nie ma sensu

z lewej - co kwas wywoluje
posrodku - neutralne
po prawej - antykwasowe

ja biore na reflux - pantoprazol
to jest tzw pumpenblocker

moj lekarz powiada - trzeba jesc wszystko
tylko w miare


Obrazek

jordan274
Posty: 2524
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: jordan274 » wt mar 10, 2015 3:37 pm

Dziekuje Ci bardzo.

zoskicyc
Posty: 9815
Rejestracja: ndz sty 29, 2012 1:22 pm

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: zoskicyc » śr mar 11, 2015 3:01 pm

panie jordan

sprawa jest pozornie prosta - choc wystepuja
minimalne odchylenia -by nie wywolac nadmiaru
kwasu nalezaloby prze caly dzien jesc w w minimalnych
dozach (przepraszam za porownanie zwierzat - procz psow nie
maja nadkwasoty) - rzecz w tym ze zoladek przez caly czas trawi
(nie trawi tylko w nocy - i wowczas wystepuje nasilenie kwasu)
jesli nie ma co trawic kwas zaczyna gryzc wywolujac nawet podagre
jesli ma nadmiar jedzenia wypompowuje nadmiar kwasu solnego i pepsyny - potem
"zre" a czego efektem jest reflux

zalaczam fragment bardszo dlugiej tabeli py sie pan mogl zorientoiwac
jak podzielona jest zywnosc - nie jestem w stanie zeskanowac calosci -
to jest N stron - a ich skutek podzialu jest mocno watpliwy - nalezy
jesc wszystko - ale umiarkowanie - nie naslezy dorowadzac do sytosci
nadmiaru i do stanu pustoty zoladka ze kwasy zra sciany zoladkowe -
tam wciaz muisi cos byc
to jest moje doswiadczenie poparte wskazaniem dobrego gastrologa

CYC



Obrazek

Awatar użytkownika
alohilani
Posty: 2380
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:34 pm

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: alohilani » czw mar 12, 2015 12:06 am

Reflexie, to twoj watek, mozna byloby zatep poprosic i przeniesienie tych kilku ostatnich wypowiedzi nie na temat do tego watka Pana Rekina o zdrowiu. Dobrze by to wplynelo i na temat i na atmosfere z tym zwiazana.
Pomysl o tym, prosze.

ODPOWIEDZ