Jak promować Polskę w świecie?

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
godzilla

Re: Jak promować Polskę w świecie?

Post autor: godzilla »

Reflex pisze: a wszystkie godzile wyjechaly z Polski w pizdu.
no prosze, kultura pelną mordą...

tak szlachetnie po pansku...

wuhap... chlopaki sobie brzdakaja, nie kradna, nie morduja, tylko sie bawia spiewem i obrazem...

co TOBIE to przeszkadza ze musisz z nich drwic?
ty o swojej robocie mowisz zes handwerker... a oni sa Artysci... moze dlatego ich nie rozumiesz...
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

panie reflex
niechze pan nam powie co mozna byloby "zapromowac"?
Drogi Whiskeyprint. Turystyka to wielkie pieniadze, wiec warto kraj promowac. Kazdy kraj ma cos unikalnego, co warto pokazac. Druga sprawa to promocja w biznesie, tu Polska ma wiele do zaoferowania.

Rzecz w tym, ze wizerunek Polski w swiecie nie wyglada najlepiej i choc sie ostatnio poprawia, jeszcze jest duzo do zrobienia. Chocby dla lamania stereotypow. Madra promocja walorow kraju zgodna z rzeczywistym obrazem nikomu jeszcze nie zaszkodzila. Ale jak pisalem, nalezy pierwsze zrobic porzadki , potem zapraszac gosci.
Co promowac jest slusznym pytaniem, ja sie nie podejmuje detalicznie na to odpowiedziec.
Napewno nie piosneczkami typu, ze to nie jakas Rosja tylko (MY K-wa) POLSKA. Typowo kibolskie.
godzilla

Reflex pisze:Rzecz w tym, ze wizerunek Polski w swiecie nie wyglada najlepiej i choc sie ostatnio poprawia, jeszcze jest duzo do zrobienia.
wcale nie tak duzo... wystarczy ze Polska zaplaci paru panom z nowego jorku te paredziesiat miliardow papierow wyprodukowanych w usa i bedzie git...

a moze nawet gites...
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

Reflex pisze:
Drogi Whiskeyprint. Turystyka to wielkie pieniadze, wiec warto kraj promowac. Kazdy kraj ma cos unikalnego, co warto pokazac. Druga sprawa to promocja w biznesie, tu Polska ma wiele do zaoferowania.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

panie reflex
turystyka jest promowana za ciezkie pieniadze - ale co kiedy jej praktycznie nie ma - ludzie wola pojechac gdzie gwarantowane slonce i cielo - dostaje foldery turystyczne (moze pan ma do nich dostep) - niechze pan zwroci uwage na ceny hoteli - wiec po co kiedy w egipcie-turcji-madagaskarze taniej!
atrakcje - prosze je wymienic - architektura (zreszta tylko kopie) - romanizm wola zobaczyc we francji- renesans we wloszech-nowoczesnosc w nowym jorku - ale pan zapomina ze istnieje cos takiego jak "swojskosc - blizej ziemi-nie wiem jak to lepiej nazwac ) i tylko ci ktorzy to cenia jada w bieszczady (zreszta uslugowo na dobrym poziomie) bo w domu tego nie maja - zatem wczasy z natura - czy "ekologiczne" badz cos w tym rodzaju - ale na odwrot - polska chce miec "turystyke nowoczesna z wellnes - a jakos to nie wychodzi - procz gor polska ma jeziora i kawalek morza - a czy zwrocil pan uwage kraje wschodniobaltyckie rozwinely turystyke dlatego ze posiadaja swa "dzikosc" ktora ukazuja - ichnia siermieznosc - a to ludzi przyciaga - nie mam ochoty dyskutowac o czyms czego nie ma - ale pozwolmy ludziom potanczyc bo w tym tancu jest kawal kultury kraju czego nikt nie wymaze - a ze wlasnie ta kulture - jak rowniez jezyk ojczysty - nalezy uprawiac jest oczywistoscia - w innym przypadku mozemy (jak w bananie jak w bananie) uprawic tance traperskie ze stanow zjednoczonych ameryki polnocnej i zamiast gesli i prymitywnej raczej - ale strasznie ciekawej - muzyki goralskiej bedziemy sluchali jak to starsi panowie z chodziezy albo z pinczowa graja strasznie-strasznie-strasznie kiepski dixieland typu umpsa-umpsa

czy panu o to chodzi - czy panu chodzi o to by polska stala sie jarmarkiem pamiatkarskim z figurkami swietego wojtyly-popieluszki-rydzyka-prezesa i pilsudskiego? -to juz jest prosze pana za blogoslawienstwem matki boskiej czestochowskiej

polska nie moze propagowac literatury-malarstwa - lecz dobrych muzykow i dobrych kompozytorow - film polski - czysem trafi sie perelka - a i ta wswietla niemecka telewizja jak tez te gorsze - chyba wszystkie polskie filmy ze wzgledu na pewna egzotyke maniery filmowej

no wiec co jest unikalne w polsce? - moze przyroda jedynie - a z powodu szczerbca chrobrego trudno zaplanowac wakacje w polsce - albo po to by zobaczyc sukiennice - wie pan ile jest takich sukiennic na swiecie - wie pan ile jest ciekawych rzeczy na swiecie

do polski pojada ci ktorzy tam chca jechac dla jakiejs przyczyny - polska nie jest i dlugo nie bedzie krajem turystycznym - choc robi sie w tym kierunku wiele

jeszcze raz pytam co propadowac?
oczywiscie - kulture - jaka kulture - kulture gombrowicza-mrozka-herberta-milosza - tak - to sie czyni
ale ile ludzi interesuje sie taka literatura - ile pandereckim?
ich bardziej wzruszy kultura ludowa - pan myli ja z fujarka i wierzba placzaca - okres polskiego kiczu reklamowego dawno sie skonczyl (pamietam plakat - "polska krajem pustych szos i dzikich dziwczyn" - orbis
kultura ludowa jest przecietnemu czlowiekowi blizsza niz "stabat mater"

no wiec nie wiemn co
zapewne pan zaproiponuje "nowoczesnosc" - jaka nowoczesnosc?
ta powielono-podrobiona - dlatego ludzie wola polska siermieznosc - przecw ktorej nic nie mam - bo w rezultacie dale ona wiecej niz stu herbertow i pendereckich

na wieki wiekow
amen
bilbek
Kontakt:

Post autor: bilbek »

Artystami to raczej nie jesteśmy, ale takie słowa miło słyszeć :) Może coś jeszcze się wymyśli :) Staramy się!

Reflexie, niezbyt zgadzam się z Tobą. Może nie jestem zbyt miarodajny, ale zauważam, że wśród tzw. zwyczajnych (normalnych :) ) ludzi częściej to Polacy mają gorsze zdanie o Polsce niż osoby z zagranicy. Mamy walory, którymi rekompensujemy wady. Ja bp. mieszkam w regionie, który uważany był i jest po części nadal, za Polskę C, jeden z najgorzej rozwiniętych regionów Europy. Ale to jest bardzo ładne miejsce i wcale nie tak zacofane, nie strzechy, nie brud i ubóstwo. Wiem, co mówię, jestem niepełnosprawny, poruszam się na wózku i w mojej "zacofanej" okolicy mam dostęp do nie mniejszej liczby miejsc niż w bardziej "rozwiniętych" regionach. A to jest jakieś świadectwo cywilizacji.
Wspominasz kiboli. No, fakt, nie popisali się ostatnio w Kownie. Wstyd. Ale przecież mamy najlepszych na świecie kibiców siatkówki, piłki ręcznej! Jasne, trzeba brać za kołnierz tych od piłki nożnej, ale jak pokazywali trybuny w czasie mistrzostw w siatkówce i piłce ręcznej - to naprawdę serce rosło. Choć nasi akurat ostatnio trochę dostali :D Ale to sport, nie? :)

No, to się rozpisałem. Doceniam, że ze szczerego serca krytykujesz. Ale jakbyś na swojej stronie zamieścił link do piosenki o Polsce (nie mówię, że koniecznie naszej), zamiast zdjęcia obmacywanej przy ołtarzu po nagim tyłku panny młodej, to by to chyba źle na wizerunek naszego kraju nie zrobiło :lol:

Pozdrówka!
Lech
bilbek
Kontakt:

Przepraszam, ale ja do moderatora wątku: czy nie dałoby się sprawdzać moich postów szybciej? Bo niby biorę udział w dyskusji, ale z kilku postów, jakie wysłałem na forum, pojawił się tylko jeden...:(
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Nie, nie. Tym razem nie dam sie wmanewrowac w jalowa dyskusje. Twoje argumenty sa oparte na Twoich upodobaniach, Twojej logice i guscie i to ja moge uszanowac. Jak sie to ma do rzeczywistosci, to zupelnie inna sprawa.
Time Out.
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

sluchaj godzila - jesli ty moja wypowiedz uwazasza za kpine, to ja juz niczego nie rozumiem
jesli napisze ze wole zeby ludziom zaprezentowali pare spiewek goralskich - bo w rezultacie wiecej to daje niz dla nich niezrozumiala sztuka lub xiazka gombrowiecza - a ty widzisz w tym kpiny - to w takim razie ja powinienem przestac wogole sie odzywac tutaj - bo widocznie wsz<ystko wychodzi na odwrot - i wlasciwie o to i o nic innego zawsze mialem i bede mial pretensje - do siebie jesli nie potrafie sie wyslowic jasno - albo do innych ktorzy moje texty czytaja do gory nogami (a takie odnosze wrazenie) bo wowczas wszystko wychodzi na odwrot - jesli zas kpina jest stan faktyczny (dot turystyki) ze luxusowe hotele nieporownywalnie drogie - a turystyka praktycznie nie istnieje - wowczas opadaja mi rece - wiec co prezentowac?
jesli obrazil cie text autentycznego plakatu (chyba mam go jeszcze w piwnicy) to nie mozesz miec pretensji do mnie bo tak polske reklamowano - wlasnie ta turystyke o ktorej pisal reflex

wole od tego waszego pisania posluchac sobie autentycznej muzyki goralskie - bo bezpretensjonalna i autentyczna a nie dziwadla jak wasze pisanie w ktorych i tak wszystko wychodzi na odwrot - naturalnie - ja moge sie pomylic - nikomu tez tego prawa nie odbieram - ale - moim zdaniem - jasno i wyraznie napisany text mowi co innego niz to co mi zarzucasz - w tym przypadku jak i w wielu innych jest mi przykro i powoli zaczynam widziec horyzon calego tego bezsensu udzielania sie tutaj i najlepiej nie powiedziec slowa i ulotnic sie po angielsku

i jedno jeszcze - czy ja kiedykolwiek i gdziekolwiek wypowiedzialem sie na temat tego /zreszta nie ogladanego nawet video/? - czyz ja nie twierdze panie godzila ze wole polonijne zespoly ludowe (pisalem-pisalem) od nudnych odczytow na temat milosza

prosze - niech pan skoryguje mnie - albo swoja wypowiedz - jak pan woli
godzilla

okej... tyle pisania bo ja spytalem tylko w jednym zdaniu o sens drwin z nich?
widac (a przynajmniej ja tak to widze) ze jeden z tych ludzi jest niepelnosprawny, wiec troche dystansu tez by sie przydalo i nie trzeba od razu zdeptac tego co inni moga uwazac za jakis cel w zyciu...

tylko o to mi chodzilo... reflex od razu na chama ich zaatakowal a przeciez nie zrobili nic zlego....

a czy propagowanie Polski jako takiej ma sens to inna sprawa... dla niektorych Polakow to moze miec sens i jesli nie potrafia tego robic profesjonalnie to tez nie jest zadna zbrodnia...
bilbek
Kontakt:

Przepraszam, że jestem cicho. Może nareszcie dotrze mój post na forum? Napisałem w sumie 6 w dyskusji, ale wygląda na to, że muszą przejść kwarantannę :)
Lech
ODPOWIEDZ