MIX

A picture is worth a thousand words.
pomorzak

Re: MIX

Post autor: pomorzak »

Reflex pisze: czw mar 11, 2021 9:12 am Nieprawda! Nikt tak nie powiedzial!! Byly jedynie informacje, ze jak dotychczas sczepionaka dziala z tym ze nie każda jednakowo w rożnych miejscach. Przykladem jest South Afryka i Anglia. Ta sama szczepionka, ten sam mutant coronywirusa;
w Anglii jest o kilkadziesiąt procent skuteczniejsza niz SA.
Jesli dobrze zrozumialem Reflexie to kolejne swiatowe fale szczepien nie sa wykluczone.
Jako ze wirusy mutuja dosc szybko jest calkiem prawdopodobne ze zanim zaszczepia wszystkich tym co jest to rozpoczna kolejne szczepienia na mutacje.
Jesli sie nie myle to obecne szczepionki stosowane w Niemczech otrzymaly "not zulassung" (awaryjne zatwierdzenie ?).
Nie zostaly normalnie zatwierdzone bo nie przeszly wszystkich etapow badan tak jak wymagaja tego przepisy.
Najczesciej chodzi o trzeci etap z odpowiednia iloscia probantow i odpowiednim czasie aby wykryc ewentualne nastepstwa rozciagniete w czasie.
Ten wlasnie etap jest realizowany na milionach "probantow" ktorzy nie zdaja sobie z tego sprawy.
Nastepstwa szczepien tez beda dopiero analizowane w miare uplywu czasu.
Kiedys o takim poligonie doswiadczalnym firmy farmaceutyczne nie mogly nawet pomyslec.
pomorzak

sprawiedliwy pisze: czw mar 11, 2021 7:56 am Pomorzaku,
dzięki za pozdrowienia i życzenia. Odwzajemniam je dla Ciebie i połowicy.
Serdeczne dzieki.

Jakoś idea światowego rządu nie znajduje u mnie specjalnego entuzjazmu. Nie jestem zwolennikiem dyktatur bo pomimo pięknych obietnic kończą sie zawsze tak samo. Ludzi o wysokim i krystalicznym morale jakoś nie widzę a tylko tacy mogliby się oprzeć chęci zniewalania innych. Na dodatek obecna klasa panów daleko odbiega od tych ideałów o czym świadczy sytuacja światowa od wielu pokoleń. Co prawda obecna tak zwana demokracja jest ustrojem bardzo niedoskonałym i dość iluzorycznym to jednak lepsze jest to od dyktatury.
Zapewne ta moja niechęć do dyktatur sprawia iż tak bardzo odpychające są obecne działania rządu pod płaszczykiem walki ze światową zarazą. Twierdzenie że łamie sie konstytucje i porządek prawny za pomocą siły i przemocy dla dobra obywateli jest dla mnie nie do przyjęcia.
Argumenty że kto nie jest zaszczepiony może być oskarżony o swiadome powodowanie śmierci i jest potencjalnym zagrożeniem przypominają mi kampanię która już raz w Niemczech i nie tylko przyniosła miliony ofiar.
To porównanie może wydać sie przesadzone ale chodzi właśnie o mechanizmy które są bardzo podobne.
Takie jest moje zdanie i tak ja to widzę.

Nie mam problemu z tym że ludzie po przemyśleniu i poradzeniu sie lekarza do którego mają zaufanie decydują sie na szczepienie lub noszenie masek i dezynfokowanie sie co godzine lub życie w doskonale sterylnym otoczeniu. To wszystko jest OK jeśli daje delikwentowi poczucie bezpieczeństwa. Jestem natomiast zdecydowanym przeciwnikiem prania muzgu i zmuszaniu do stosowania tego wszystkiego. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem dzielenia ludzi na kategorie i napuszczania jednych na drugich. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem utrzymywania ludzi w permamentnym strachu i poczuciu zagrożenia.
To wszystko jest niczym innym jak manipulowaniem emocjami i to emocjami negatywnymi.
To niszczy nie tylko pojedyńczych ludzi ale i całe grupy społeczne że o rodzinach nie wspomnę.

Takie jest moje zdanie.

Szanuję wolne wybory innych i nie mam nic przeciwko temu aby uszanowano i moje.

Serdecznie pozdrawiam.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Wybacz pomorzaku, ale glupoty, groznej dla zdrowia inych nie można tolerować. Nie rozumiem jak można przepisy slużące zabezpieczeniu spleczenstwa i funkcjowania kraju nazywac tyranią??? Chyba bierzesz jakies narkotyki.
Kolejną nieprawda jest, kiedy piszesz że:
"Argumenty że kto nie jest zaszczepiony może być oskarżony o świadome powodowanie śmierci"
Zwykla plotka. Ktoś kto sie nie zaszczepi szkodzi sam sobie i ludziom niezaszczepionym. Czyli powoduje roznoszenie virusa. Ale nigdzie nie slyszalem, że kto sie nie zaszczepi, będzie karany. Napewno nie bedzie mogl latac samolotami i korzystać z wszystkiego.

Oczywiscie, żeby opanować pandemie, musi się zaszczepić minimum 75 procent ludzi. Im więcej tym lepiej. Ponadto, nie umiem zrozumiec, jak czlowiek nie posiadajacy medycznej wiedzy, nie majacy żadnych dowodów, chce być mądrzejszy od nauki i od lekarzy na calym świecie. Twoje porownanie pandemicznej sytuacji, czyli przepisami chroniacymi kraj i ludzi przed tragedią ... z czasami hitlerowkiej okupacji są tragiczne i prze-ra-ża-jaco glupie.

Ludzi z takimi opiniami powinno sie izolować. I nie pisz mi o demokracji i wolnosci slowa. Maja tyle wspolnego z Twoimi sensacjami co piernik do wiatraka. Ty nie masz bladego pojecia co to jest totalitaryzm i demokracja.
Przepraszam, ale Twoje "argumenty" są coraz bardziej frustrujące.
pomorzak

Reflex pisze: czw mar 11, 2021 12:18 pm
Ludzi z takimi opiniami powinno sie izolować.
Drogi Reflexie,
Nie jestes pierwszym i nie ostatnim o takich ciagotach.
W kraju w ktorym mieszkam byla kiedys cala masa tak wlasnie myslacych.
Skutki byly dosc oplakane.

Jak juz pisalem kazdy dokonuje wlasnego wyboru.

pozdrawiam

A tak przy okazji to ktory model izolacji nieprawomyslnych bardziej ci odpowiada ?
Taki bardziej tradycyjny lagier czy zaklad psychiatryczny czy wersja amerykanska ?

Obrazek
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Nie wiem co masz na mysli. W czym nieprawomyslni?
Nie znam sie na lagrach, to mi wyglada na obóz jeniecki z jakimiś wyjatkowymi bandziorami.
pomorzak

Obrazek
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

świetna książka Antoniego Kępińskiego Lęk

STrachy lęki bojaźnie, stresy, -> depresje....
świetnie, że jesteście tak optymistyczni. Na pewno łatwiej żyć optymiście niż pesymiście.

ak mówi Miłosz Brzeziński, nic tak dobrze nie robi na poszerzanie horyzontów myślowych jak pocieranie jednego mózgu o drugi. Czyli kiedy spotykamy się z drugą osobą i poprzez rozmowę weryfikujemy naszą wiedzę o świecie.
pomorzak

sprawiedliwy pisze: pt mar 12, 2021 3:18 am

jak mówi Miłosz Brzeziński, nic tak dobrze nie robi na poszerzanie horyzontów myślowych jak pocieranie jednego mózgu o drugi. Czyli kiedy spotykamy się z drugą osobą i poprzez rozmowę weryfikujemy naszą wiedzę o świecie.
No to w ramach pocierania

sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

pomorzak pisze: pt mar 12, 2021 10:00 am
Jeśli Ciebie to uspakaja, to świetnie, bardzo dobrze. Cel uświęca środki. Jednak to może być pomocne, conajmniej unikasz psychologa i innych autorytetów, bo wiem, wiem jesteś przeciwny autorytetom i wszystkiemu co autoryt.... się kojarzy. Jednak myślę, że warto przeczytać tego Snowdena, on mimo że "tylko" informatyk rozprawia się także z demokracją, totalitaryzmem i autorytarnym systemem. Nie głupi chłopak, a przede wszystkim się tłumaczy ze swego postępku i lęków.

Nie wydaje mi się by moje dziecko chciało zastraszyć czy też "uszkodzić", po prostu ma pełną, dokładną świadomość niebezpieczeństwa, skutków, przyczyn, oraz sposobu zapobiegania, taka świadomość skłania do takich zachowań. To leży w naturze człowieka. Korzysta z rozumu lub nie, własnego lub cudzego, o ile potrafi wnioskować i analizować. Albo przyłączamy się do większości i płyniemy, albo jako 1 przeciw tysiącom , lub milionom, płyniemy pod prąd... Wszyscy w tej "grze o życie", ryzykujemy życiem. dla jednych jest to brydż, albo black jack dla innych poker a jeszcze innych ruletka, rosyjska ruletka.
Życzę szczęścia. Bo jakby na to nie spojrzał, bez szczęścia to dupazbita....
pomorzak

sprawiedliwy pisze: pt mar 12, 2021 11:43 am Jeśli Ciebie to uspakaja, to świetnie, bardzo dobrze.
Swiat jest jaki jest i ja nie mam z tym problemu. Nawet ten caly balagan nie specjalnie mnie podnieca bo sa to dla mnie bole porodowe czegos nowego. Jestem realista i troche mialem okazje popatrzec jak wiele rzeczy dziala, poznac mechanizmy. Jesli masz w rodzinie praktykujacego medyka to zapewne wiesz jak dziala Pharmaindustrie i jak wplywa na lekarzy. Nie musze ci o tym opowiadac.
Dziennikarz pracujacy w jakiejs konkretnej redakcji tez nie jest panem tematow i wlasnego spojrzenia lecz reprezentuje linie swojej redakcji. To co jego to forma przekazania takich a nie innych tresci. Wiem to tez z pierwszej reki. Wolny i krytyczny dziennikarz ma wielkie problemy by znalezc wydawce. Tak samo dziala telewizja i inne przekaziory. Oczywiscie jest to normalna procedura bo chodzi o pieniadze. Jesli ktos liczy na prawdziwy przekaz to znaczy ze zyje iluzjami. Tak ostatecznie to kazdy z nas zyje iluzjami bo tym jestesmy ciagle karmieni. Opowiesci o rzadzie ktorego jedyna troska jest dobro obywateli sa tez iluzjami.
Jesli ktos pomysli ze jednak lepiej jest zyc iluzjami bo przynajmniej wszedzie znajdzie sie potwierdzenie tego iluzorycznego swiata to bedzie jednak bledem. Zycie bez iluzji daje , moim zdaniem, wiecej zadowolenia bo daje poczucie iz sami jestesmy tworcami wlasnego wewnetrznego swiata. Strach rodzi sie z niepewnosci, braku zaufania. Obecnie ludzie boja sie tego nowego bo to ze dawny swiat juz nie wroci jest pewne. Moje przekonanie ze nic co w naszym zyciu sie dzieje nie jest przypadkiem pozwala mi z wiekszym zaufaniem patrzec w przyszlosc.
Czemu tak do tego wszystkiego podchodze i co daje mi tyle nadziei to juz inna para kaloszy.

Serdecznie pozdrawiam i zycze wszelkiej pomyslnosci, bysmy umieli byc szczesliwi i bysmy umieli dostrzegac szczescie ktore nas dotyka i piekno ktore nas otacza.
Tylko to sie liczy w ostatecznym rozrachunku.
Zablokowany