bagatelne myśli lateralne
Re: bagatelne myśli lateralne
Bycie dziadkiem prawie trzylatka jest ciekawym a nawet pasjonującym zajęciem. Podobnie i z babcią takiego delikwenta.
Chłopak wchodzi w kolejną fazę rozwoju bo bez pieluchy.
Ostatnio babci szczena opadła gdy od samych drzwi wesoły przybysz poinformował:
jestem dużym chlopcem, prawie już mężczyzną i mam dużego siusiaka, chcesz zobaczyć ?
Babcia powstrzymała okazanie okazu stwierdzeniem że juz go widziała przy ostatnim przewijaniu.
Chlopak miesza polski i niemiecki co nam nie robi ale Oma i Opa nie znają polskiego więc czasami robią duże oczy i proszą wnuka o wyjaśnienie.
Niesamowite jest obserwować jak chłopak niczym gąbka wchłania niesamowitą ilość słów w obu językach aby niespodziewanie je odtworzyć, czasami mieszając języki ale z absolutnym sensem i poprawnie. Przy własnych dzieciach trochę brakowało czasu na takie obserwacje.
Zapewne były podobnie lotne bo świetnie władają i polskim i niemieckim i angielskim.
Wnuki mają tą przewagę że dziadowie i babcie mają wiecej czasu tylko dla nich.
Nasz prawie "mężczyzna" dobry jest w puzle. Takie z 40 czy 50 elementami układa w jakieś 15 do 20 minut pierwszy raz.
Kolejne razy, bo chyba zapamiętuje, nie trwają więcej jak 10 minut. Obrazka z całością raczej nie potrzebuje. Ma jakiś własny system.
O tym co wnuczek robi z dziadkiem nie muszę pisać bo każdy kto to przeżył wie. Miłość do dzieci to jedno ale do wnuka to do kwadratu.
Często spostrzegam iż reaguję podobnie jak mój ociec na mojego syna. Dziadkowie są dużo bardziej ostrożni i ochraniający.
Koło życia powoli się zamyka i jest to niesamowite. Być częścią życia własnych dzieci i im towarzyszyć to niesamowite szczęście, podobnie z wnukami.
Jak wiele zawdzięczam naszym dzieciom i wnukom to sie po prostu w glowie nie mieści.
Dziennie mogę pełen zdumienia i wdzięczności przyglądać się im i dziękować stwórcy iz tak szczodrze ninie obdarzył.
Ja jestem jedynie ich towarzyszem w ich drodze, tak długo jak tego potrzebują, tak długo jak to jest dla nich dobre.
To jednak jest cud, niesamowite że spotkaliśmy się w tym wielkim świecie.
Chłopak wchodzi w kolejną fazę rozwoju bo bez pieluchy.
Ostatnio babci szczena opadła gdy od samych drzwi wesoły przybysz poinformował:
jestem dużym chlopcem, prawie już mężczyzną i mam dużego siusiaka, chcesz zobaczyć ?
Babcia powstrzymała okazanie okazu stwierdzeniem że juz go widziała przy ostatnim przewijaniu.
Chlopak miesza polski i niemiecki co nam nie robi ale Oma i Opa nie znają polskiego więc czasami robią duże oczy i proszą wnuka o wyjaśnienie.
Niesamowite jest obserwować jak chłopak niczym gąbka wchłania niesamowitą ilość słów w obu językach aby niespodziewanie je odtworzyć, czasami mieszając języki ale z absolutnym sensem i poprawnie. Przy własnych dzieciach trochę brakowało czasu na takie obserwacje.
Zapewne były podobnie lotne bo świetnie władają i polskim i niemieckim i angielskim.
Wnuki mają tą przewagę że dziadowie i babcie mają wiecej czasu tylko dla nich.
Nasz prawie "mężczyzna" dobry jest w puzle. Takie z 40 czy 50 elementami układa w jakieś 15 do 20 minut pierwszy raz.
Kolejne razy, bo chyba zapamiętuje, nie trwają więcej jak 10 minut. Obrazka z całością raczej nie potrzebuje. Ma jakiś własny system.
O tym co wnuczek robi z dziadkiem nie muszę pisać bo każdy kto to przeżył wie. Miłość do dzieci to jedno ale do wnuka to do kwadratu.
Często spostrzegam iż reaguję podobnie jak mój ociec na mojego syna. Dziadkowie są dużo bardziej ostrożni i ochraniający.
Koło życia powoli się zamyka i jest to niesamowite. Być częścią życia własnych dzieci i im towarzyszyć to niesamowite szczęście, podobnie z wnukami.
Jak wiele zawdzięczam naszym dzieciom i wnukom to sie po prostu w glowie nie mieści.
Dziennie mogę pełen zdumienia i wdzięczności przyglądać się im i dziękować stwórcy iz tak szczodrze ninie obdarzył.
Ja jestem jedynie ich towarzyszem w ich drodze, tak długo jak tego potrzebują, tak długo jak to jest dla nich dobre.
To jednak jest cud, niesamowite że spotkaliśmy się w tym wielkim świecie.
Podobno z historii trzeba się uczyć.
Swego czasu gdy ta najgroźniejsza zaraza w historii naszego globu dziesiątkowała, czy może nawet siódemkowala populacje swiata nagle nadeszlo wybawienie w postaci najazdu strasznego Putina na dziewiczą Ukrainę. Zaraza nagle się skończyła z chwilą nowego nieszczęścia.
W sumie to dość optymistyczne bo jedno nieszczęście wystarczy i nie trzeba się rozdrabniać.
Obecnie tak trochę nieśmiało jeszcze ale zauważalnie sugeruje sie zakonczenie, o wyniku jakoś nie przesadzając, wojny w tym ciężko doświadczonym kraju. Jakie to jaskółki przepowiadają ? Ostatnio coraz częściej powraca temat ponownej zarazy co jest odmianą tej poprzedniej i nazywa się Frankenschtein i razem z grypą atakuje wszstko co żyje. Szpitale pękają w szwach i prognozuję się podobną katastrofę jak swego czasu co to ciężarówki w Bergamo ino te trumny wywoziły. Miliony trupów bo ludkowie nie tak chętnie jak poprzednio dają sobie wszczepić ten eliksir szczęśliwości. Zapewne przy odpowiednim działaniu władz uda sie ich i tak uszczęśliwić i ochronić. To jednak wymaga koncentracji uwagi i środków. Jak ludzie beda rozproszeni strachem przed wojną i na dodatek pomyślą że obojętnie co zrobią to Putin i tak im jakiegoś drona spuści, bo ostatnio latają te drony po calym rajchu i nie można ich złapać, to zarazą nie będą się przejmować nawet jak kiełbaskę dostana.
Albo wojna albo zaraza a wona już tak nie podnieca to pozostaje nowa zaraza.
Co ta zmiana przyniesie Ukrainie ? Pewno będą się dalej mordować ale bez moralnego wsparcia zachodniego pogłowia. Czasowo to nawet pasuje bo na terenach hodowlanych redyk, czyli owce wracają do własnej zagrody.

Swego czasu gdy ta najgroźniejsza zaraza w historii naszego globu dziesiątkowała, czy może nawet siódemkowala populacje swiata nagle nadeszlo wybawienie w postaci najazdu strasznego Putina na dziewiczą Ukrainę. Zaraza nagle się skończyła z chwilą nowego nieszczęścia.
W sumie to dość optymistyczne bo jedno nieszczęście wystarczy i nie trzeba się rozdrabniać.
Obecnie tak trochę nieśmiało jeszcze ale zauważalnie sugeruje sie zakonczenie, o wyniku jakoś nie przesadzając, wojny w tym ciężko doświadczonym kraju. Jakie to jaskółki przepowiadają ? Ostatnio coraz częściej powraca temat ponownej zarazy co jest odmianą tej poprzedniej i nazywa się Frankenschtein i razem z grypą atakuje wszstko co żyje. Szpitale pękają w szwach i prognozuję się podobną katastrofę jak swego czasu co to ciężarówki w Bergamo ino te trumny wywoziły. Miliony trupów bo ludkowie nie tak chętnie jak poprzednio dają sobie wszczepić ten eliksir szczęśliwości. Zapewne przy odpowiednim działaniu władz uda sie ich i tak uszczęśliwić i ochronić. To jednak wymaga koncentracji uwagi i środków. Jak ludzie beda rozproszeni strachem przed wojną i na dodatek pomyślą że obojętnie co zrobią to Putin i tak im jakiegoś drona spuści, bo ostatnio latają te drony po calym rajchu i nie można ich złapać, to zarazą nie będą się przejmować nawet jak kiełbaskę dostana.
Albo wojna albo zaraza a wona już tak nie podnieca to pozostaje nowa zaraza.
Co ta zmiana przyniesie Ukrainie ? Pewno będą się dalej mordować ale bez moralnego wsparcia zachodniego pogłowia. Czasowo to nawet pasuje bo na terenach hodowlanych redyk, czyli owce wracają do własnej zagrody.

-
sprawiedliwy
Pomorzaku, nakryłeś mnie! zrobiłeś mi znienacka fotkę i opublikowałeś. Cholerą , wprawdzie cos fotoszopem odjąłeś, cos dodałeś, ale i tak fotka Twoja genialna. No, kurcze, mistrzostwo, Szkoda ze juz ja opublikowałeś... Wyślij na konkurs do National Geografie! pierwsza nagroda murowana... Tylko się nie zdradzaj ze to KI...
-
sprawiedliwy
sprawiedliwy pisze: ↑pn paź 13, 2025 2:25 am Pomorzaku, nakryłeś mnie! zrobiłeś mi znienacka fotkę i opublikowałeś. Cholerą , wprawdzie cos fotoszopem odjąłeś, cos dodałeś, ale i tak fotka Twoja genialna. No, kurcze, mistrzostwo, Szkoda ze juz ja opublikowałeś... Wyślij na konkurs do National Geografie! pierwsza nagroda murowana... Tylko się nie zdradzaj ze to KI...
Jesteś pewna że to fałszywka ?sprawiedliwy pisze: ↑pn paź 13, 2025 2:25 am Pomorzaku, nakryłeś mnie! zrobiłeś mi znienacka fotkę i opublikowałeś. Cholerą , wprawdzie cos fotoszopem odjąłeś, cos dodałeś, ale i tak fotka Twoja genialna. No, kurcze, mistrzostwo, Szkoda ze juz ja opublikowałeś... Wyślij na konkurs do National Geografie! pierwsza nagroda murowana... Tylko się nie zdradzaj ze to KI...
Ostatecznie obecnie nie tylko foty ale i całe filmy można sprokurować co nam czas plandemi i tej wojny pokazał.
Ja pamiętam jeszcze czasy jak o batalionach Azow pisano jako o spadkobiercach SS Galizien.
https://kresy.pl/publicystyka/faszysci-u-naszych-bram/Ukraiński batalion z nazistowskimi symbolami
Jak informuje portal kresy.pl na hełmach ukraińskiego batalionu „Azow” można odnaleźć symbole nazistowskie. Są wśród nich swastyki oraz jednoznacznie kojarzące się symbole SS.
Nagranie pierwotnie zrobione przez kamerzystę norweskiej telewizji TV2 która wybrała się na Ukrainę po to aby zrobić reportaż właśnie o znanym z neonazistowskich inklinacji ukraińskim batalionie, zostało wyemitowane przez niemiecką telewizję. Na hełmach ukraińskich żołnierzy można zobaczyć symbol SS oraz swastykę – donoszą kresy.pl
https://pch24.pl/ukrainski-batalion-z-n ... symbolami/
https://kresy.pl/wydarzenia/media-w-kij ... -festiwal/
-
sprawiedliwy
..... jak małe dziecko, Mamusiu, bo w internecie napisane, na stronie www.
Dzisiaj pisać każdy może co chce i gdzie chce, na własnej stronie szczególnie !
linki do linków i itd....
Rozumiem iż jesteś przekonana że to co opisane w przytoczonych artykułach to kłamstwo.sprawiedliwy pisze: ↑pn paź 13, 2025 9:17 am ..... jak małe dziecko, Mamusiu, bo w internecie napisane, na stronie www.
-
sprawiedliwy
Nie wiem.
Ale wiem, ze tak jak mnie ufasz politykom, to tez. nie ufaj takiej taniej propagandzie....
Ale cyberpunk propaganda to najlepsze narzędzie wojenne , lepsze niż drony...
Ale wiem, ze tak jak mnie ufasz politykom, to tez. nie ufaj takiej taniej propagandzie....
Pozwoliłem sobie przytoczyć obie wypowiedzi aby łatwiej wyjaśnić mój punk widzenia.sprawiedliwy pisze: ↑pn paź 13, 2025 9:17 am ..... jak małe dziecko, Mamusiu, bo w internecie napisane, na stronie www.
................................................................
Nie wiem.
Na wstepie pierwszej wypowiedzi bije w oczy chęć ośmieszenia i lekceważenia samej osoby rozmówcy.
Nie temat a osoba jest głównym celem.
Reszta tej pierwszej wypowiedzi to komunały ktore też nie mają wiele wspólnego z tematem.
W drugiej wypowiedzi na moje pytanie odpowiadasz że nie wiesz ale jednak wiesz że przytoczone teksty to tania propaganda.
Tak więc jednak pomimo swojej niewiedzy jesteś przekonana że wiesz.
Myślę że pod pewnymi warunkami mogę się nawet zgodzić iż to co istnieje w przestrzeni medialnej, wszystkich mediow, to w durzej mierze a jestli chodzi o meinstream to nawet przeważającej, spotykamy się z propagandą w tym negatywnym znaczeniu.
Czy to implikuje, zwlaszcza w internecie gdzie jak piszesz każdy może pisać co chce, uznanie wszystkiego co tam się pojawia za propagandę ?
Przy takim podejściu powinnaś przyznać iż i twoje teksty są propagandowe i taki mają cel.
Na tym forum jest tak jak opisałaś.
Tak więc pisząc teksty propagandowe zarzucasz innym iż robią tak samo.
Technika nie nowa i dość szeroko stosowana.
Osobną ciekawostką jest sugerowanie własnej wyższości poprzez protekcjonalne traktowanie autora tekstu.
To też dość stara i powszechna technika dyskredytowania osoby aby nie zajmować się tematem.
Uważam iż każdy ma prawo wyboru i postępowania tak jak uważa za słuszne nawet traktując z góry czy z buta temat i interlokutora.
To co mnie zawsze ciekaw to motywy takiego a nie innego postepowania.
PS
Samo pojecie propagandy jest już dość ciekawe jak i techniki jej stosowania i rozpoznawanie takowej.
-
sprawiedliwy
no cóż, Piąta Kolumna się kłania...