Chyba kiedys juz pisalam, ze mam kolezanke, obecnie w Kalifornii, ktora poznalam w swojej pracy tutaj. Kolezanka jest Filipinka, mieszkala a moze i urodzila sie (nie wiem tego) na Samoa (amerykanska Samoa). Ma kilkunastoletniego syna i prawie czteroletnia coreczke. Cala rodzina przyjechala z Samoa do Honolulu, poniewaz ta coreczka musi byc pod ciagle opieka lekarska. Urodzila sie z "dziurami" w sercu. To genetyczna przypadlosc, jej mama sama tez miala, ale mniej powazne, ktore jednak zrosly sie samoistnie. Syn urodzil sie z normalnym sercem, czekali z decyzja na drugie dziecko az 11 lat... Upragniona coreczka Charlyne urodzila sie z Congenital Heart Disease, Holt Oram Syndrome, Heart Hand Syndrome, przypadek 1 na 100 000. Miala juz kilka operacji... Ciagle ma ten gips na raczce... Taka ja widzialam w Honolulu, taka widze na zdjeciach na fb, tylko gips ma inny kolor. Fb ma to do siebie, ze ludzie takze dziela sie swoimi radosciami i smutkami, a w tym pomgaja im swoim wsparciem inni. Wlasnie przez fb mam ja jak i moje kolezanki kontakt z mama tej dziewczynki Lyn (Romalyne), ktora pisze nam o podrozy przez zycie jej coreczki i calej rodziny.. Od ladnych kilku miesiecy mieszkaja w Los Angeles, blizej wiekszosci jej rodziny, gdzie maja opracie i najlepsza opieke medyczna dla Char. Ogladam filmy z ta dziewczynka cieszaca sie zyciem jak inne dziewczynki w jej wieku. Spiewa, tanczy, jest bardzo aktywna i rezolutna. Ostatnio mama pierwszy raz zdecydowala sie zobaczyc jak wyglada ta reka coreczki pod gipsem... i to zlamalo jej serce, ale musiala to ukryc przed coreczka, aby nie pokazac, jak to nia wstrzasnelo... Charchar, bo tak ja nazywaja, to niezwykle dzielna dziewczynka.
Dziewczynke zabieraja wszedzie na wycieczki, do specjalnych miejsc, cala wielka rodzina pomaga sobie nawzajem. Filipinczycy tacy sa, bardzo rodzinni. Razem buduja wielkie domy, razem w nich zyja i razem sobie pomagaja. Tak bylo na Maui, tak jest pewnie wszedzie.
Cala rodzina i wszyscy znajomi wspieramy Lyn w jej niezwyklej podrozy przez zycie.
Taka jest Lyn, piekna i niezwylke dobra i serdeczna kobieta i matka.
Ciesze sie, ze jej coreczka ma najlepsza opieke medyczna jaka moze miec. I najlepsza rodzine jaka moze miec.
Lyne i jej coreczka CharChar jest czesto w moich myslach, moich modlitwach i w moim sercu.