CoronaVirus - posluchajcie........

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: CoronaVirus - posluchajcie........

Post autor: pomorzak »

U nas powoli sie rozkreca. Zostana zamkniete szkoly i przedszkola. Wieksze imprezy odwolane. Szpitale juz wprowadzily zakaz odwiedzin i wszelkie operacje ktore mozna przesunac w czasie zostaly odwolane. Na intensywnych robi sie miejsce na zwiekszona liczbe pacjentow. Moja zona ponownie jest w szpitalu i od dzisiaj jedynie kontakt telefoniczny.
Paniki na miescie specjalnie nie widac a w sklepach jesli nie liczyc makaronu i papieru toaletowego (?) oraz wszelkich srodkow dezynfekcji to zaopatrzenie dziala. Ten makaron i papier toaletowy dziwnym trafem znika w piatki i soboty kiedy ludzie robia wieksze zakupy. W sklepie z napojami wykupiony jest polski spirytus. Juz w necie kraza porady jak z niego zrobic srodki do dezynfekcji.
Od pewnego czasu jestem w domu wiec jak wyglada sytuacja w zakladach pracy wiem jedynie z opowiadan. W moim zakladzie zapowiedzieli ze jak tylko pojawia sie pierwsi zarazeni to zamykajy caly interes na okres kwarantanny.
Ciekaw jestem jak to wyglada w innych krajach.

A tak przy okazji czarnego humoru to nagle ucichlo o ratowaniu planety, zniknela Greta, dzieci nie protestuja w piatki a w Chinach poprawilo sie powietrze.
alohilani

Post autor: alohilani »

Nie ma gdzie tego wstawic, poniewaz post zniknal ( ten o wejsciu na forum). Mozna wejsc przez Firefox ale tylko na wlasne ryzyko ( w advanced). Nie wiadomo czy to blad, czy faktycznie termin uplynal 10-go marca.
A szkoda, bo teraz jak nigdy przedtem nasz kontakt jest nie tylko potrzebny, ale wskazany i pomocnny.
Mam nadzieje, ze administracja jest zdrowa.

Obrazek

Obrazek
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Fajnie że się odezwaleś Pomorzaku. Zrobilo się nagle pusto i obco. Coronowirus budzi wiele odczuć. Jego niebepieczeństwo, typowa gazetowa konkurencja, każdy chce być cztytany przez wiekszość. Uważnie obserwuje posunięcia organizacyjne w wielu krajach.
W Niemczech wyglada na dobrą organizację o Polsce nie chce mówić. Dużo się mówi, malo się robi a każdy chce wykorzystać sytuację przedwyborczą. W sumie powstaje "kolomyja" i wiele niepotrzebnych sensacji.
Przykro slyszeć że Twoja żona jest w szpitalu fizycznie odcięta spowodu coronowirusa. Mam tylko nadzieję, że już niedlugo sytuacja zacznie powoli wracac do stanu normalnego.
Zasmucila mnie sytuacja forum a wlaściwie milczenie Agnieszki i bardziej się martwie Nią niż forum. Poczekamy zobaczymy.

Napisz pomorzaku jak weszleś na forum, czy to też byl Firefox?
alohilani

Post autor: alohilani »

Ja tez czekalam na post Pomorzaka.
Dzieki, ze napisales.
Proza zycia (i pracy) wzywa.Trzymajcie sie.

😎🌸🌴☀️
Alo...ha
pomorzak

Dzieki wszystkim.

:D
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Tak Drogi Pomorzaku. To czas próby solidarnościowej. Pozdrowienia dla żony.
To czas schować swary, animozje i antypatie. Jedziemy wszyscy na jednym wózku.
Tylko jedność i zdyscyplinowanie nas może uratować.

Nie jest lekko szczególnie dla zagrożonych nie tylko wiekiem. Diabetyków bez względu na wiek. Z chorobami leczonymi antyciałami, inne rakowe terapie. itp itd .
POraża wiadomość że ostatniej doby umarło 250 osób we Włoszech.
Tam jest istna wojan wypowiedziana wirusowi. Tylko bomby nie lecą i kałasznikowy nie wymierzone .
Wojsko w Szwajcarii wezwane do pomocy. Specjalny batalion.
Wszystkie ośrodki narciarskie unieruchomiły wyciągi.

Przy takie śmiertelności to.... hm... a ponoć 60 % populacji ziemskiej będzie zarażone....

Książkę w łapę i siedzieć w domu.
Pozdrawiam wszystkich.
Reflex
Kontakt:

Sytuacja jest wyjątkowa i ludzkość na wiekszosci planety ziemia, przeżywa coś takiego pierwszy raz. Dlatego nie dziwią przeróżne reakcje i odbiór virusa przez ludność i wladze. Dostęp do środków masowego przekazu, jak telewizja i internet potęgują obawy i wrażenia.
Moim zdaniem najwazniejsze jest teraz nie panikować, stosować się do rad i zarzadzeń a przedewszystkim zapomnieć o osobistych urazach i niechęci do siebie, naszych sąsiadów i wspóluczestników w różnych fragmentach życia.. Nasza ludzka solidarność to wielka sila sprawcza. Pozdrawiam was wszystkich, jestem sercem z każdym z Was.

I dobra wiadomość? Jeszcze nie mam pewności, ale dzisiaj zalogowalem się bez problemów na Microsoft Edge, który jeszcze wczoraj blokowal Forum.
pomorzak

Kolejne wiadomosci z lini frontu. Kto wraca ze Szwajcarii, Austrii i Wloch do Niemiec to nawet bez objawow ma byc 14 dni w kwarantannie. Lufthansa ograniczyla loty o 70%. W mojej diecezji wszystkie msze do polowy kwietnia odwolane.
Jak do tej pory knajpy i wszelkiej masci sklepy otwarte choc klienteli jak na lekarstwo. Trwa praktycznie oczekiwanie na dalszy rozwoj sytuacji. Chyba juz pisalem ze dzieciaki maja do polowy kwietnia zamkniete szkoly i przedszkola.
W Hessen nie ma zbyt wiele zachorowan. Najwiecej w NRW i Bawarii.
Jak juz pisalem paniki nie widac ale ludziska raczej powaznie traktuja zalecenia wladz. Na ulicach zdecydowanie mniej ludzi i samochodow. Robi sie cieplo to pewnie wiecej bedzie spacerowiczow trzymajacych dystans do siebie.

Jak wynika z rozmow z ludkami w Polsce sa tez raczej nastawieni na spokojne przeczekanie choc w sklepach widac ze zaufanie do zapewnien rzadu nie jest bezkrytyczne. Dluzba zdrowia walczy dzielnie choc braki w srodkach ochrony sprawia iz boja sie czesto bardziej od pacjentow. Z chwila gdy zaczeto zwiekszac liczbe badanych zwieksza sie tez liczba zarazonych. Ludzie obawiaja sie "modelu" wloskiego zwlaszcza ze panu prezydenowit sie wymknelo iz pierwsi zarazeni byli juz w polowie stycznia.

Podobno USA ma podobnie wielki problem bo testow nie przeprowadzano w odpowiedniej ilosci.

............................................................................
Do soboty do godziny 19.30 w sobotę Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 10 nowych przypadkach koronawirusa. W sumie liczba chorych w kraju zwiększyła się do 103. Trzy osoby zmarły.
_

Do soboty do godziny 19.30 w sobotę Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 10 nowych przypadkach koronawirusa. W sumie liczba chorych w kraju zwiększyła się do 103. Trzy osoby zmarły.

"Mamy 10 nowych przypadków zakażenia. Potwierdzone przypadki dotyczą 3 osób z woj. mazowieckiego (Warszawa), 1 z woj. podkarpackiego (Rzeszów), 2 z woj. dolnośląskiego (Wrocław), 2 z woj. łódzkiego (Łódź) i 2 z woj. lubelskiego (Lublin)" - napisało w sobotę wieczorem Ministerstwo Zdrowia na Twitterze.

"Jednocześnie z przykrością informujemy, że zmarła trzecia osoba zakażona koronawirusem. To 66-letni mężczyzna, który w stanie poważnym przebywał w szpitalu w Lublinie (woj. lubelskie) i miał choroby współistniejące" - dodano.

Jak podliczył resort, "w sumie liczba osób zakażonych koronawirusem: 103/3 (wszystkie pozytywne przypadki/w tym osoby zmarłe)".

https://tvn24.pl/polska/koronawirus-w-p ... ne-4352708
Prowadzący ogólnoniemieckie statystyki epidemiologiczne Instytut im. Roberta Kocha (RKI) w Berlinie poinformował, że do piątku odnotowano w Niemczech 3062 laboratoryjnie potwierdzone przypadki zarażenia koronawirusem. W czwartek było ich o 671 mniej.

Pięcioro zarażonych już zmarło.

https://forsal.pl/swiat/aktualnosci/art ... onych.html
Reflex
Kontakt:

Dzień dobry. No i jesteśmy uwięzieni, co prawda dobrowolnie i cale szczeście że w domach.
Nie piszę o koronowirusie w tej chwili, każdy z was ma pelny dostęp do informacji, ja po
prostu szukam waszego kontaktu, bo co nam pozostalo? Telewizji nawet nie wlaczam, za wiele
gadaja, każdy kanal chce przegadać konkurenta. U mnie rano, zrobilem pierwszą kawe i szukam
pogodnych informacji na necie. . Jak tylko możecie, odzywajcie się. ;)

Obrazek
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Mnie też już się nie chce o tej zarazie... zwariować można.
zewsząd hiobowe wieści, i jeszcze moje do tego. Nie, basta.
Chciałoby się lecz i tak nie pójdę do miasta.
Obawiam się, że tak nas urządzi zdrożna,
zaraza zmieni świat i obyczaje, w domu do lata uwięzi
chyba, że wcześniej zarzęzim.

Niezamierzone, wszelkie rymy przypadkowe.
ODPOWIEDZ