Każdy może sobie porównać wizualnie.
Co zaś się tyczy samego Mig-29 to może lepiej byłoby żeby zanim ktoś "popisze" się wypowiedzią,najpierw zorientował się w temacie.
Nawet nie będę kontynuował dyskusji.
Dołożę tylko że w latach 90-tych Luftwaffe kupiło Migi 29 ktore były oblatywane przez pilotów niemieckich i amerykańskich.Piloci wydali tak niepochlebne opinie że póżniej USA zakupiło całą eskadrę Mig-29 tylko na uZytek swoich inzynierów.
Widocznie chcieli się przekonać jak bardzo Ruskie zerżneły od Amerykańców.
pipek ,nie osmieszaj sie ...jeden to srednioplat , dwuosobowy ciezki mysliwiec morski ze zmienna geometria skrzydel , drugi to lekki mysliwiec ,jednomiejscowy dolnoplat o koncepcji aerodynamicznej pokrewnej z su -27 .Inspiracja do tej koncepcji byla wysunieta kabina f - 16 dajaca kapitalna widocznosc , ( ktora to rosjanie dokladnie spier.....i w swoim migu ) i z f-!4 nie ma to nic wspolnego.amen
Nie na darmo pokazałem wersje A tych samolotów.
Geometria kadłuba jest zupełnie inna.Amerykańskie są proste,rosyjski jest załamany.
Smiej się waćpan sam z siebie bo i F-16A jest prosty jak drut:
A kto tutaj,do dziada nędzy,szczekał że Ruskie w centymetrach zerżneli Mig-29 z F-14?
"Trudno nie zauwazyc podobienstwa obu samolotow. Nie jestem ekspertem lotnictwa
wojskowego, ale bylbym sklonny do tezy, ze to MIG-29 byl wzorowany na F-14,
a nie odwrotnie... Pozdrawiam,
Zbylut
zdecydowanie Zbylut masz racje , ekspertem to Ty nie jestes .Dlatego zdradze Ci kilka tajemnic konstrukcyjnych odwzorowania . To co amerykancy zrobili w calach, ruskie skopiowali w centymetrach , to co jankesi zrobili w funtach , sowieci w kilogramach . Najbardziej udane jest odwzorowanie skrzydel , z ta mala roznica , ze w F-14 skladaja sie juz w locie ( i rozkladaja ) a w migu dopiero jak pier.....e o glebe , ale za to nieodwracalnie...pozdrowieniajankiel
"Nawet nie będę kontynuował dyskusji.
Dołożę tylko że w latach 90-tych Luftwaffe kupiło Migi 29 ktore były oblatywane przez pilotów niemieckich i amerykańskich.Piloci wydali tak niepochlebne opinie że póżniej USA zakupiło całą eskadrę Mig-29 tylko na uZytek swoich inzynierów.
Widocznie chcieli się przekonać jak bardzo Ruskie zerżneły od Amerykańców."
Luftwaffe tych Migow 29 nie kupilo - tylko je dostalo w posagu od przylaczonej Narodowej Armii Ludowej NRD. Te Migi po latach zostaly podarowane Polsce, gdzie do dzisiaj lataja ku chwale ojczyzny.
pipek pisze:Nie na darmo pokazałem wersje A tych samolotów.
Geometria kadłuba jest zupełnie inna.Amerykańskie są proste,rosyjski jest załamany.
Smiej się waćpan sam z siebie bo i F-16A jest prosty jak drut:
A teraz zamiast pieprzyć głupoty wypadaloby trochę się poduczyć i zobaczyć kto,po kim i kiedy wprowadził załamany kształt samolotu.
pipek, NIE BADZ SWINIA ...powies tu jakies otwierajace sie zdjecie plaskiego jak drut F -16.Gwarantuje Ci , ZE bedzie S W I A T O W A S E N S A C J A a pozniej zobaczymy czy posmiejemy sie z Ciebie . czy ze mnie .....NO NIE BADZ SWINIA.....POWIES....ale wiesz takie faaaaaajne , z profilu....
A kto tutaj,do dziada nędzy,szczekał że Ruskie w centymetrach zerżneli Mig-29 z F-14?
"Trudno nie zauwazyc podobienstwa obu samolotow. Nie jestem ekspertem lotnictwa
wojskowego, ale bylbym sklonny do tezy, ze to MIG-29 byl wzorowany na F-14,
a nie odwrotnie... Pozdrawiam,
Zbylut
zdecydowanie Zbylut masz racje , ekspertem to Ty nie jestes .Dlatego zdradze Ci kilka tajemnic konstrukcyjnych odwzorowania . To co amerykancy zrobili w calach, ruskie skopiowali w centymetrach , to co jankesi zrobili w funtach , sowieci w kilogramach . Najbardziej udane jest odwzorowanie skrzydel , z ta mala roznica , ze w F-14 skladaja sie juz w locie ( i rozkladaja ) a w migu dopiero jak pier.....e o glebe , ale za to nieodwracalnie...pozdrowieniajankiel jeszcze mala propozycja...sprobuj sie pipek skupic i poszukaj w moim tekscie jednego potraktowanego serio stwierdzenia o wzorowaniu , trzeba byc do cholery slepcem , zeby nie zobaczyc ironi zawartej w podkreslaniu roznic cale i centymetry , funty i kilogramy , "identyczne' skladanie skrzydla...pipek czlowieku , czy tobie trzeba lopata ...wiesz ,juz nawet nie chce wspominac o zwiazku mojego tekstu z historia powstawania Tu -4 , bo poziom twojego widzenia i wypowiedzi zaczyna byc zenujacy ....
Żegnam.
Może i trzeba być ślepcem żeby nie zauważyć czyjejś ironii ale zapewne wynika to z faktu że ktos był do tego stopnia durniem iż uważał że jego poczucie humoru musi być odbierane przez innych dokladnie tak samo jak przez niego samego.
Zapewne wynika to z poziomu inteligencji wysokiej do takiego stopnia że nie zauważyła nawet tego iż znajduje się na forum publicznym w ktorym biorą udział ludzie o róznym stopniu wykształcenia,wiedzy i zaawansowania technicznego i którzy kompletnie nie znają osobowości i sposobów zachowywania się dyskutantów.
Jednym słowem;
jakim toż trzeba byc mędrcem aby wymagać żeby na polskojęzycznym forum wszyscy mowili po chińsku
tylko dlatego ponieważ pan X wie jak po chinsku powiedzieć 'Jestem zadufanym w sobie egoistą"?
nikita pisze:
Luftwaffe tych Migow 29 nie kupilo - tylko je dostalo w posagu od przylaczonej Narodowej Armii Ludowej NRD. Te Migi po latach zostaly podarowane Polsce, gdzie do dzisiaj lataja ku chwale ojczyzny.
Yeah,zapomniałem że Niemcy to już nie RFN.
Faktycznie Niemcy dostały Migi-29 w spadku po NRD.
Po blisko 14 latach używania (podobno ponad 30 000 godzin w powietrzu) sprzedali ten złom Polsce za symboliczne 1 euro od dzioba.