ADWENT
-
bea_mezlot
Re: ADWENT
nie wiem
ale u mnie choinke ( zywa) sie ubiera albo w wigilie ,albo dzien przed
komercja jest na kazdym kroku
rozumiem ,ze w sklepach nastepuje szal zakupow ,
ale ludzie swieta po to sa swietami aby je obchodzic przez dwa dni a nie miesiac przed i miesiac po
na pewno jest to magia : zima , swiatelka, prezenty ale dajmy sie nia oczarowac przez moment kiedy mozemy spedzic ten czas z najblizszymi
"the magic of christmas lies in your heart ", tak mi mikolaj mowi
ale ludzie swieta po to sa swietami aby je obchodzic przez dwa dni a nie miesiac przed i miesiac po
na pewno jest to magia : zima , swiatelka, prezenty ale dajmy sie nia oczarowac przez moment kiedy mozemy spedzic ten czas z najblizszymi
...a dla wielu z nas najpiekniejszy czas to ten miesiac przed Wigilia, te magiczne wieczory w cztery tygodnie Adwentu...
i tak kazdy ma,co lubi
i tak kazdy ma,co lubi
to co widac na zdjeciach to niemiecka tadycjabea_mezlot pisze:nie wiem
to takie bozonarodzeniowe jarmarki
wiele z nich ma kilkusetletnia tradycje
adwent w niemczech jest okresem radosnego oczekiwania
jak godzisz swoją wiarę w to o czym piszesz ze swoją nienawiścia do tych którzy tej wiary cię nauczyli,w czasie tej nauki uświadomili ci,że to wszystko o czym piszesz z tej wiary właśnie wynika.bez tego maluśkiego w żłobku położonego nie byloby tego: "magic of cristmas".bea_mezlot pisze:nie wiem
-
bea_mezlot
nikita , pomorzaku
kazdy z nas podchodzi do swiat w inny sposob
nie mam nic przeciwko "radosnemu czasu oczekiwania " ale czy to naprawde jest to oczekiwanie bo mam mieszane uczucia
nie mam nic przeciwko "radosnemu czasu oczekiwania " ale czy to naprawde jest to oczekiwanie bo mam mieszane uczucia
-
bea_mezlot
wiara a instytucja krk to cos innego ,helios pisze:jak godzisz swoją wiarę w to o czym piszesz ze swoją nienawiścia do tych którzy tej wiary cię nauczyli,w czasie tej nauki uświadomili ci,że to wszystko o czym piszesz z tej wiary właśnie wynika.bez tego maluśkiego w żłobku położonego nie byloby tego: "magic of cristmas".
nie toleruje krk , nie neguje wiary w Boga
magia swiat jest w twoim sercu , i daj ci przezyc je w zdrowiu, i szczesciu ,z najblizszymi , i z ktorymi chcialbys byc
Czas adwentu w Polsce i Niemczech rozni sie wlasnie tym radosnym podejsciem.bea_mezlot pisze:nikita , pomorzaku
Przyznam ze ja ze wszgledu wychowania raczej sklaniam sie do tego polskiego podejscia i z tymi jarmarkami nie potrafie zbyt wiele zaczac. Dla mnie to taki koloryt lokalny i nawet dosc sympatyczny.
Boze Narodzenie bylo, jest i bedzie dla mnie scisle zwazane z religia i bez niej traci calkowicie na swjej glebi i wartosci.
Sprowadzenie Bozego Narodzenia do walentynek czy tak czesto tutaj gloszonego swieta milosci z podarkami i bajkami jest dla mnie nie do przyjecia.
nie wiesz o czym piszesz.magia to jest czarna albo biała i robi ją iluzjonista.Boże Narodzenie jest dla ciebie tylko płytką iluzją skoro rozłączasz kościół od wiary.płytką masz wiedzę, którą czerpiesz z "faktów i mitów" nie widząc,że to iluzjonista mami cię swoją iluzją.bea_mezlot pisze:[wiara a instytucja krk to cos innego ,
nie toleruje krk , nie neguje wiary w Boga
magia swiat jest w twoim sercu , i daj ci przezyc je w zdrowiu, i szczesciu ,z najblizszymi , i z ktorymi chcialbys byc