Mimozami jesień się zaczyna

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
sprawiedliwy

Re: Mimozami jesień się zaczyna

Post autor: sprawiedliwy »

wracamy .... w przenośni i w rzeczywistości....

jesień juz się co nieco kończy, zimno, liści pod nogami coraz więcej...drzewa juz prawie gole....
a chleb ? coraz smaczniejszy, może dlatego ze jedna kromka kosztuje 2 złote, a wiec pół $ Polski chleb, rzecz jasna, pełnoziarnisty, jest przepyszny. .
Wczorajsze święto Niepodległości kojarzy inaczej. Skojarzenia są jakie są. dużo flag, niezaśmiecanych przyklejkami, biało-czerowna.
Wierszyk dziecięcy chyba każdy z nas pamięta, KTO TY JESTES ? POLAK MALY....
a ja skromnie zapytam czym, jaki jest, na czym polega TWOJ patriotyzm ?
Z czym się kojarzy i jak go objawiasz?

Jedzeniem polskiego chleba?
Płaceniem podatków ? Glosowaniem w wyborach?
Pielęgnowaniem pamięci o bohaterach, historii zrywów patriotycznych ? Pielęgnowanie symboli?
Segregowaniem śmieci? i dbaniem o własne środowisko, conajmniej nie świeceniem wokół siebie ? sadzeniem drzew....
Niesieniem pomocy ? zakasując rękawy ,,,,(np. powodzianom lub osobie samotnej.)
Wojując o linie autobusowa, by dojazd do szkoły był bezpośredni.? albo o "zebrę" by przejście było bezpieczne
Maszerując w rocznice i rzucając racami?
a może masz własny pomysł ?
sprawiedliwy

Covid natychmiast wywołuje reakcje, ba! ocieplenie klimatu, jak i religia, wszystkie trzy w mianowniku wiary są tematem tem... ALE... juz każdy inny temat w mianowniku noninteressante .

Trump ma wspaniałego ministra obrony, Podoba Ci się Pomorzaku ?
pomorzak

Post autor: pomorzak »

sprawiedliwy pisze: śr lis 13, 2024 3:33 am
Trump ma wspaniałego ministra obrony, Podoba Ci się Pomorzaku ?
Nie znam chłopa i szczerze mówiąc nie interesuje to mnie.
Bardziej ciekawi mnie to co u nas się dzieje.
Będzie wesoło.

PS
To Donek już przejął władzę ?
sprawiedliwy

Pomorzaku, jesteś niekonsekwentny, piszesz ze zaczyna Ci się Trump podobać i jego poczynania, a jak pisze o wyznaczonym przez niego ministrze wojny to mówisz ze Cie nie interesuje.... czujesz nielogiczność? prezenter Fox ministrem wojskowości- obrony-wojny? no cóż , u nas różni bywają, historycy, politycy itp ,oraz jak J.O. matematyk, alpinista, himalaista i speleolog, dwukrotny minister obrony narodowej, wiec czemu nie dziennikarz prezenter stacji tv.
Nie rozumiem tez skoro elekt jest takim przyjacielem P, z którym załatwi pokój w 24 godziny, prowadzi pogaduchy, to dlaczego wymaga , ba! zada od EUropy wyższych wydatków na zbrojenia, przeciw komu? to jakas gonitwa za własnym ogonem. No ale ja baba jestem i choć za mundurem. to przeciw zbrojeniom, bo te zbroje chłopcy użyją. Prędzej czy później. To pewne!
pomorzak

sprawiedliwy pisze: śr lis 13, 2024 5:34 am Pomorzaku, jesteś niekonsekwentny, piszesz ze zaczyna Ci się Trump podobać i jego poczynania, a jak pisze o wyznaczonym przez niego ministrze wojny to mówisz ze Cie nie interesuje.... czujesz nielogiczność?
Gdzie znajdujesz niekonsekwencję ?
Pisaem o planach Trumpa i te które wymieniłem podobają mi się.
Kto z jego gabinetu będzie je wcielał i kto będzie w tym gabinecie zasiadał jest mi serdecznie obojętne.
Niezależnie od tego, obecne spekulacje na temat kto i co jest normalnym biciem piany.
Nagonka na Trumpa trwała i trwa nadal i już to pokazuje panikę na pokładzie tonacego okrętu.

Czas pokaże co i jak będzie zrealizowane.
Ktoś zaplanował przetasowanie i tak się stanie.
Nie ma przypadków.

No chyba że kosmici wylądują :D
sprawiedliwy

nie porozumiesz się z nimi, chyba ze będą mieli sztucznego tłumacza. Wiem, wiem, czekasz na nich, pisałeś gdzieś i powoływałeś się na jakiś mądrali...
Moja córka w szkole średniej na zakończenie tejże zrobiła komiks właśnie o ładowaniu kosmitów, KWIAT-5. Misssion im Weltraum. URGMO--beta.518.
Komiks jest świetny ze wspaniałym przesłaniem. 7 stron A-4.

Jak zauważysz łączy nas język, i to chyba wszystko by było co nas łączy, mimo ze się nie rozumiemy i stoimy na przeciwnych planetach. Chyba, ze masz inne spojrzenie i pogląd oraz ocenę sytuacji z twojego kata spojrzenia i widzenia. Jeszcze trochę, a będziemy potrzebowali SZtucznej Inteligencji żeby się porozumieć, ajk dwa szwajcarscy górnicy drążący tunel, potrzebują tego z Tesinu aby ten z Zermattu dogadał się z tym Kanderstegu.... tak wiec jesteśmy na dobrej drodze....Pozdrowienia
pomorzak

sprawiedliwy pisze: śr lis 13, 2024 10:39 am nie porozumiesz się z nimi, chyba ze będą mieli sztucznego tłumacza. Wiem, wiem, czekasz na nich, pisałeś gdzieś i powoływałeś się na jakiś mądrali...
Jak będzie to się okaże ale moim zdaniem oni są od dawna na Ziemi i zapewne nie mają problemu z komunikacją.
Jesli się nie mylę to i w kongresie amerykańskim było o niezidentyfikowanych obiektach latających i pływających.
Jak widać nie jest to temat tak egzotyczny jak się mysli.
Historia też ma trochę do powiedzenia w postaci artefaktów które nijak nie pasuja do prymitywnych ludów.
Tak więc istnieje więcej przesłanek aby uznać ich istnienie aniżeli coś przeciwnego.
Kazdy kto się trochę interesuje może dokonać własnego wyboru.
Kto się tematem nie interesował ten dokona wyboru którego dokonali inni.

pozdro
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Ja nie wierze... Zobaczymy co zdarzy się dalej. Nie ma cudów. Naauka rozpoznala wiele zdarzeń i niewiele
więcej odkryla.
Nie zapominajmy, że nauka zaszla bardzo wyskoko a nasi fantastycy wciąż na plyciznie.
sprawiedliwy

Racja, człowiek został na płyciźnie, dysponuje niebywale potężnym arsenałem broni, ale sam mentalnie nie drosol, dlatego obawiam się ze w swej głupocie, dumie jej użyje w imię honoru i ojczyzny.... Nasi fantastyce zawsze wyprzedzali naukowcow, to fantastycy - wizjonerzy byli inspiracja wszelkiego postępu, poza oczywiście zaspakajanie potrzeby zwalczania zaraz i schorzeń.

Obecnie sytuacja jest o tyle niebezpieczna na ile jest kontrolowana. Tatuowany brudas, i następne negatywne epitety, ma Arnie w garści...
To nie hejt Pomorzaku, to fakty, tak samo o Trumpie, nie jest bejtem nazywanie go kłamcą i oszustem podatkowym, spodniczkarzem i aroganckim facetem itd. itp. ALe jeśli to dla Ciebie hejt, to powiem , śmiało ze ty wylewasz kupe hejtu na naukowców, tych od covid i nie tylko
pomorzak

sprawiedliwy pisze: czw lis 14, 2024 9:02 am
Tatuowany brudas, i następne negatywne epitety, ma Arnie w garści...
Znasz chłopa to pisz skoro masz takie o nim zdanie.

Atmosfera jest tak podkrecana że po zaprzysiężeniu Donalda co bardziej wystraszeni mogą popełnić zbiorowe sepuku.
No chyba że za trzecim czy może już czwartym razem się uda to co się nie udało.
Jeszcze trochę a pragnienie krwi wyleje się i pobudzi i usprawiedliwi.

A wszystko z miłości do demokracji.

To jest dokładnie ten sam schemat działania jak z tym napadem mikrobów co wszyscy mieli tak samo myśleć a kto odbiegał ten był wrogiem publicznym.

Technika ta sama więc pozwalam sobie na trochę dystansu.

pozdro
ODPOWIEDZ