Dzisiejze Chiny

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
Reflex
Kontakt:

Dzisiejze Chiny

Post autor: Reflex »

Zobaczylem dzisiejsze Chiny... Jakie wrazenie? Niesamowite! Przepiekne miasta, potezne wiezowce, zielen w miastach, czystosc... Tego sie nie da opisac, to trzeba zobaczyc.
Sppedzilem kilkanasxie godzin na komputerze i nie moglem sie oderwac od ogladania.Wystarczy ruchliwa ulica, nigdzie nie zobaczysz Policjanta....
Nie ma i juz. Ludzie na chodnikach i samochodach, nie widac tloku, na chodnik czesto wjedzie motocyklist bo akurat w danej chwili tam bylo ciasno. Nikt sie temu nie dziwi. Samochody,,,? Stoja pod drzewami na srodku, na specjalnym pasie pod dzewami, miedzy jezdniami jak ktos potrzebuje auta, wynajmuje
A chandel?
Pod ziemia bajeczne przestrzenie chandlowe
cudownie zagospodarowanie, schody ruchome, wyzej, wyzej, jeszcze wyzej.
Powiem prymitywnie... Ameryka sie z Chinami juz sie nie rowna.
Masa wiezowcow liczylem pietra, najczesciejpo piecdzieiat pieter.
I nagle zrozumialem... W USA to biznes w Chinach to dla siebie, panstwo placi
czyli klient panstwa.
Klikajcie na slowo "chiny", znajdziesz to cudo.
sprawiedliwy

Re: Dzisiejze Chiny

Post autor: sprawiedliwy »

Reflex pisze: wt sty 06, 2026 7:18 am Zobaczylem dzisiejsze Chiny...
Klikajcie na slowo "chiny", znajdziesz to cudo.
Pisałam tutaj gdzieś o książce trzy córki Chin, napisana przez Chinkę. W epilogu pisze również o obcych Chinach.
Cuda cudami, ale nie chciałabym tam mieszkać. Zreszta ( a bez reszty tez) ludzie uciekają z tych wieżowców, juz nie chcą mieszkać w ulach, ponoć sporo stoi pustych. Przyrost naturalny spada na łeb na szyje, dobrowolnie, a nie przez zakazy.

Tak czy siak, kraj i ludzie zrobili kosmiczny (dosłownie) skok przez ostatnie 30 lat.
Reflex
Kontakt:

To mnie zaskoczylas. Ja jestem zachwycony. Pisze to co widze na wlasne oczy, nie interesowalem sie Chinami.Pozyjemy, zobaczymy. Mnie sie bardzo podobalo.
Te centra chandlowe pod ziemia...to wykonczenie, cuda...
sprawiedliwy

filmy i reportaże pokazują piękno, miejsca zachwycające i same dobre rzeczy. Myślę i mam nadzieje, ze oglądasz także takie filmy o Polsce, aż dech zapiera i trudno uwierzyć, ze to Polska...piękna , cudowna , zachwycająca.

A Chiny zrobiły kosmiczny skok w przyszłość, kosztem wielu istnień ludzkich, wyzyskiem czlowieka i środowiska. Maja wspaniale osiągnięcia w każdej dziedzinie. Ale jak było tak jest, jednostka, człowiek się nie liczy. Ale przy tej ilości ludności rządzący maja specjalna strategie.
A HANDEL, no cóż nie tylko tamte centra handlowe, spójrz na TEMU, Nie kupuje tam, ale sobie oglądam czasem. To chyba największe chińskie centrum handlowe na cały świat. Ceny są prześmiesznie niskie a na zdjęciach wszystko wyglada cudownie. Podobno to jednak chłam.

Ciekawe , macie jakieś doświadczenia z kupowaniem chińskich produktów ?
Natomiast cos ciekawego
Pierwsza w Chinach stalownia o wydajności miliona ton i niemal zerowej emisji dwutlenku węgla powstała w Zhanjiang, w prowincji Guangdong. Ta linia produkcyjna wykorzystuje wodór zamiast tradycyjnego koksu jako surowiec do produkcji stali, co znacznie zmniejsza emisję CO2.
Reflex
Kontakt:

Coz...Poczytaj o Chinskiej Obronie Powietrznej; Nowoczesnosc, nowy typ samolotow wojskowych nieznanych za granica. budzace pewien niepokoj. Jednak jak narazie Chiny wyraznie powiedzialy, ze Rosja i kraje zbrojace sie. ich nie interesuja.
Ich interesuje chandel. Ja wciaz jestem zachwycony. Ale najbardziej uwiodl mnie chandel. Podziemne bajeczne pietrowe centra chandlowe uwodza.
NA;asza prasa pisze o chinach, ale glownie o chandlu przemyslowym i samochodowym.
sprawiedliwy

Reflexie. juz napisałam Ci HANDEL, a Ty z uporem maniaka piszesz Chandel, jak chiński to musi przez CH. ???
Pozdrawiam Noworoczne
Wszystkiego dobrego...

bo u mnie śnieg i mróz, no i żałobą narodowa. wszystkie dzwony będą biły...
Reflex
Kontakt:

Jestem zaszokowany. oczywiscie soba. Przepraszam, bede uwazniejszy.
W pismie jednak to nie jest upor, tak mna zakrecili Chinczycy :mrgren:
Poza tym Ty nie wiesz ile ja mam lat. Mam tylko jeden warunek... popros mnie o podanie wieku i czy nosze okulary... W okularach jestem zdecydowanie przystojny.
A teraz wracamy do Chin.
sprawiedliwy

Reflex pisze: pt sty 09, 2026 12:39 pm Jestem zaszokowany. oczywiscie soba.
... W okularach jestem zdecydowanie przystojny.
A teraz wracamy do Chin.

Zszokowanie juz minęło, mam nadzieje, wracamy zatem do tematu...
Ze jesteś w okularach przystojny, hmmmm ja tez znacznie lepiej wyglądam w okularach, oczy jakieś wyraźniejsze i większe, :D

a wracając do Chin to, nareszcie popuściły Tik Toki.
Mnie ten kanał w ogóle się nie podoba, nie używam, a nawet bojkotuje, nie oglądam. Chińszczyzna mnie nie interesuje, ale, ale ale,
właśnie zmienił właściciela i Chińczycy maja juz tylko bodajże 20%, większość maja Amerykanie.... czy będzie tuba amerykańska ?

Tak czy owak, nie o jeden tik tok za dużo.
sprawiedliwy

Właśnie kończę Widziane z nad Zatoki San Francisco Cz. Miłosza.... stare, o Chinach jeszcze słychać nie było, a Ameryka jak żywa :P
almagus

Post autor: almagus »

Czytam Dzikie łabędzie Jung Chang i stwierdzam, że kobiety w Chinach chcą do nomenklatury.
Ten ich sytem w końcu runie.
Potencjał jest taki, że nie wiadomo, co się stanie.
Może potrzeba tej Rady Pokoju, chociaż nie w takim karykaturalnym wydaniu D. Trumpa, raczej jako dynamiczna agenda ONZ.

Dziękuję za czytelniczą ścieżkę pomiędzy lejami bomb.

Wracam na me wygnanie i do ćwiczeń w manierach mi obcych.
Książkę Widzenie nad Zatoką San Francisko Cz. Miłosza znalazłem.
Z przyjemnością powspominam 1968 rok naiwnych, do zmiany mentalnej bazy marksistowskiego postępowania w kierunku pluralistycznej solidarności.
almagus
ODPOWIEDZ