Umarła Klasa

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
sprawiedliwy

Re: Umarła Klasa

Post autor: sprawiedliwy »

no to, jak widzę, się Wielokropku wcale nie postarzałeś, skoro jednak nosi Cie tak po świecie.

A co z tęsknota ? Wiem, wiem, jedni nie znają tego uczucia w ogóle ani w szczególe, a inni usychają z tęsknoty, inni cierpią do bólu szpiku kości. A tęsknić można za czymś nieokreślonym bliżej. Można za miłością, za przyjaźnią, za człowiekiem, za zapachem konwalii albo poziomek. Tęsknić za czymś nieosiągalnym. Dusza jęczy, serce ściska, mozg wyciska lzy z oczu.

no nic, życzę powodzenia w punkcie na Ziemi, . Jeśli takowy znajdziesz, ale jakoś tak jest , ze najlepiej jest tam gdzie nas jeszcze nie ma.
wielokropek

Post autor: wielokropek »

O, moj Boze! Trafilas z poziomkami i konwaliami! To jest to, czego najbardziej mi brak.
Pochodze z wielokulturowej rodziny (zadne z moich rodzicow nie jest Polakiem). wiec wszedzie czuje sie dobrze. Wladam biegle siedmioma jezykami, ale nawijam najlepiej po polsku.
Czasami odwiedzam Polskę. Podziwiam tempo przemian, piękno Kraju... Ludzie jakoś mnie nie urzekają. Za to zajadam się za każdym razem na śmierć :P Ale chyba nie zdecydowałbym się na powrót na stale.
Moja alternatywa dla Meksyku jest Japonia.
sprawiedliwy

wielokropek pisze: ndz lip 26, 2026 2:00 pm Wladam biegle siedmioma jezykami, ale nawijam najlepiej po polsku.
Czasami odwiedzam Polskę. Podziwiam tempo przemian, piękno Kraju... ..... Ale chyba nie zdecydowałbym się na powrót na stale.
hmmmmm oj Wielokropku, no to jesteś w kropce !
No, fakt, nawijasz po polsku całkiem nieźle :D

Tez zauważam niesamowite tempo modernizacji i rozwoju Polski. Tak dobrze się ludziom nigdy przed tem nie żyło. Po dwa , a nawet 3 samochody w rodzinie. Kiedyś konia mieli, a dziś na konia mało kogo stać ale na samochód stać każdego. Żeby tak jeszcze się nieco podniósł poziom kultury i światopoglądu, więcej oświecenia, a nie gonitwa za materialnymi dobrami. Rezultat, relikwie wróciły na kościelne ołtarze.
Zatrważające to, bo ja się do włosów Świętego modlić nie będę, za nic w świecie. Świętość uznaje, pamiątki po świętym czy po Mickiewiczu, ale ... nie przesadzajmy. Mamy XXI wiek. Wspaniale wiadukty, autostrady, szybkie pociągi, wygodne bardzo, itd itp... życie coraz łatwiejsze...tylko skąd tyle ciemnoty ?
sprawiedliwy

:D Jak w w tej klasie ? Żyw ktoś jeszcze ? Koło Schwarzwaldu 41 *C. Masakra. 🤦‍♀️ tu u mnie całkiem znośnie ale w Bazylei piekło, bramy wodne mające chłodzić okazały się śmiercionośne, woda w nich zakażona paskudna bakteria. 🦠
Smutne to wieści, bo takich temperatur nie wytrzymamy długo.
Susza . Susza, susza.
Niestety żywiołów nie da się , nie uda się ujarzmić.
Mimo wszystko w sadzę sadzonki poziomek, rozmnażają się jak głupie, tzn. Puszczają nowe pędy,a za rok uzbieram garstkę aromatycznych leśnych owoców .
Szkoda, że się tak pusto robi, Śmiertka wymiata ? Ludzie całkiem przenieśli się na Fb X Insta. No cóż , mnie się już nie chce i mnie nie bawi. A że ciekawska jestem to zaglądam co się w świecie dzieje. Niestety
Stwierdzam że pewne drobne. Wydarzenia, być może szkodliwe, lub nie, rozdmuchane, wykrzyczane powtarzane jakosensacja robią więcej, najwięcej szkody niż ta ponura informacja o wydarzeniu 🫣
sprawiedliwy

wielokropek pisze: ndz lip 26, 2026 2:00 pm O, moj Boze!
Tp rozumiem, ze rozumiesz po japońsku i hiszpańsku, "jako tako" conajmniej jeśli nie biegle...

tak czy siak znów zniknale. albo nie masz NIC do powiedzenia. Bywa, tez czasem tak mam... :lol:
wielokropek

Post autor: wielokropek »

Po japońsku dukam własnie jako tako. Mialem kiedyś wspoltowarzyszke Japonice przez 15 lat, wiec się jakoś dogaduje. Nie powiem, ze jestem w tym biegły. Podejrzewam, ze ona zna lepiej polski, niż ja japoński.
A z hiszpańskim nie mam żadnych problemow, a to dlatego, ze to najłatwiejszy jezyk świata. Akurat dla takich leniwców, jak ja. :lol:
sprawiedliwy

wielokropek pisze: pt sie 07, 2026 2:00 pm
A z hiszpańskim nie mam żadnych problemow, a to dlatego, ze to najłatwiejszy jezyk świata. Akurat dla takich leniwców, jak ja. :lol:
no fajnie , to chociaż o językach pogadamy, bo jakoś o stolcu - tzn kupię mi się nie chce, gdyż i tak nikt nie rozumie co mam na myśli w tym sarkazmie czy ironii, alegorii itp... no ale widać nie potrafię....wiec odpuszczam

A może polecisz jakaś fajna książkę ? z dwoma słowami polecanki, bo sam tytuł mi nie wystarczy by złapać knige w obie ręce.
pomorzak

Post autor: pomorzak »

Świetna książka poważnych autorow i dość przystępnie napisana.
Nawet wyznawcy świętego covida są w stanie zrozumieć.
Gazeta Wyborcza ma pewno inne zdanie bo niczym Trybuna Ludu pisze "prawdę".

Obrazek
Szczepienia za wszelką cenę – domek z kart się wali

Opierając się na wiedzy podręcznikowej, międzynarodowych wytycznych dotyczących zatwierdzania, oficjalnych dokumentach i wewnętrznych protokołach, ta książka dowodzi, że porażka szczepionek genowych była przewidywalna.

Zagrożenia związane ze szczepionkami mRNA były znane – a jednak poświęcono niezliczone życia.

Podczas gdy wiele publikacji retrospektywnie kwestionuje popełnienie błędów, ta książka, *Szczepionki mRNA*, pokazuje, że ryzyko było znane przed zatwierdzeniem w trybie nagłym. Ujawnia, które testy bezpieczeństwa powinny być obowiązkowe, które celowo pominięto i jak doprowadziło to do globalnego eksperymentu na ludziach, który pochłonął niezliczone ofiary.

Kluczowym elementem tej książki są protokoły RKI (Instytutu Roberta Kocha), uzyskane w drodze postępowania sądowego. Dokumentują one to, co było znane, omawiane i ustalane wewnętrznie – a co było ukrywane przed opinią publiczną. Niniejsza książka nie dotyczy zatem ocen, lecz faktów. Dowody pochodzą od samych instytucji.

Ryzyko jest niemożliwe do opanowania.

Sednem sprawy jest jednak niedawne odkrycie genomiczne Kevina McKernana, byłego kierownika działu badań i rozwoju Human Genome Project w Centrum Badań Genomu MIT: wykrycie masowych, technicznie indukowanych zanieczyszczeń DNA i wysoce niebezpiecznych hybryd RNA-DNA w szczepionkach mRNA. Odkrycia te nie dotyczą poszczególnych partii ani producentów, lecz samej technologii: ryzyko jest systemowe i niemożliwe do opanowania.

Dlatego dalsze stosowanie technologii szczepionek mRNA jest nieodpowiedzialne z medycznego, prawnego i etycznego punktu widzenia. To nie jest problem polityczny, lecz medyczny. Uzasadniona krytyka stwarza konieczność.

Ta książka jasno pokazuje: technologia mRNA nigdy nie miała być wyjątkiem. Ma stać się uniwersalną platformą z regularnymi zastrzykami dla każdego, przeciwko praktycznie każdej możliwej chorobie, przez całe życie – napędzaną interesem ekonomicznym, a nie medyczną koniecznością. Ten plan spowodowałby niezmierzone cierpienie.

Natychmiast wstrzymać szczepienia mRNA na całym świecie

Szczepionki mRNA pokazują, dlaczego to marzenie się skończyło. I musi się skończyć. Ta książka daje nadzieję.

Szczepionki mRNA pokazują, że bezradność ery koronawirusa można przezwyciężyć. Wiedza nie jest tu przedstawiana po to, by ukoić umysł, lecz by zainspirować do działania. Odpowiedzialność jest zidentyfikowana i nazwana. A konsekwencja jest nieunikniona: szczepienia mRNA muszą zostać wstrzymane na całym świecie.

Zawsze chodziło tylko o zyski przemysłu farmaceutycznego, nigdy o twoje zdrowie!
sprawiedliwy

Obsesja czy upór maniaka.... juz tłumaczyłam Tobie, a może jesteś namolny jak wyznawcy sekty.
nie będę niegrzeczna .
Proszę , Pisz sobie w swoich Myślach.... co chcesz ale tutaj nie indoktrynuj ! wystarczy ze tys zindokrynowany....a tez się tym chwalić nie musisz!
pomorzak

Post autor: pomorzak »

sprawiedliwy pisze: ndz sie 09, 2026 1:14 pm Obsesja czy upór maniaka.... juz tłumaczyłam Tobie, a może jesteś namolny jak wyznawcy sekty.
nie będę niegrzeczna .
Proszę , Pisz sobie w swoich Myślach.... co chcesz ale tutaj nie indoktrynuj ! wystarczy ze tys zindokrynowany....a tez się tym chwalić nie musisz!
Droga Pani,
powoli przepoczwarzasz sie w sołtysa tego forum.
Jesteś pewna że zabijano ludzi dla ich dobra.
Swoiste widzenie z zamkniętymi oczami.
Nawet wiek tego nie usprawiedliwia.
ODPOWIEDZ