bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: pomorzak »

Trump to jednak cwaniaczek i nie tak łatwo go podprowadzić tam gdzie nie chce.
Izrael podobno z obawy przed bombą atomową Iranu, co jest już klasyczną wrzutką od lat, zaatakował i chciał wciągnąć USA w ten konflikt.
Trump nie mógł olać całej sprawy bo wiadomo.
Jego rozwiązanie było, moim zdaniem super bo odebrał Izraelowi pretekst rozpoczęcia wojny.
Ostrzegł Iran że zbombarduje i to zrobił. Iran ostrzegł że odpowie tak samo i to zrobił.
W tych atakach nikt nie zginął.
Podziemne fabryki Iranu zostały zniszczone i kwestia produkcji broni atomowej została zamknięta.
Oficjalny "powód" napasci na Iran nie istnieje i alternatywy dla Izraela dość się zawęziły.
Czas pokaże co dalej bo Bibi tak latwo nie odpuści i wyprodukuje kolejne "dowody" usprawiedliwiające ponowne ataki.
Do tego czasu nadal będzie się zajmował Palestynczykami.

Tak ja to widzę i Trump ma kolejnego plusa u mnie.
pomorzak

Dawniej było jednak trochę łatwiej bo jak miało sie pojawić dziecko to pytano: chłopiec czy dziewczynka ?
Obecnie przy tak wielkiej ilość płci ktore się pojawiły nie jest to już takie proste.
Samo pytanie: chłopiec czy dziewczynka w obecnym świecie jest już uznawane za przejaw homofobii.

Obrazek

Obrazek
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Pytanie o dziecko "chlopak czy dziewczynKa" sie nie zmienilo i nie zmieni.
zMY
pomorzak

Rząd Pakistanu nominował Donalda Trumpa do Pokojowej Nagrody Nobla

Rząd pakistański nominował prezydenta USA Donalda Trumpa do Pokojowej Nagrody Nobla za rolę, jaką odegrał w deeskalacji napięć w konflikcie między Pakistanem i Indiami – podała w sobotę agencja AFP, przypominając, że według rządu w New Delhi USA nie uczestniczyły w mediacjach.
"Rząd Pakistanu postanowił formalnie zarekomendować prezydenta Donalda J. Trumpa do Pokojowej Nagrody Nobla za 2026 rok, w uznaniu jego zdecydowanej interwencji dyplomatycznej i przywództwa podczas niedawnego kryzysu indyjsko-pakistańskiego" - przekazały w piątek władze w serwisie X................

https://www.pap.pl/aktualnosci/rzad-pak ... rody-nobla
Jak dodamy wojnę Izrael - Iran którą oficjalnie zakończył.
Zaangażowanie w zakonczenie wojny Rosja - Ukraina.

To ma więcej zasług dla pokoju jak Obama któremu dali Nobla na samym początku a jego kolejna pokojowa działalność byla dość osobliwa.

NATO też było zgłaszane do pokojowej nagrody Nobla, więc czemu nie.
Zelenski też był typowany bo podobnie jak NATO walczy o pokój.
Juz kiedyś pisałem że przemysł zbrojeniowy powinien też być nominowany bo jak obecnie się słyszy to właśnie uzbrojenie wszelkiej maści utrwala i gwarantuje pokój. Podobnie z przemysłem farmaceutycznym który chroni nas codziennie przed zagładą wiec walczy o przetrwanie ludzkości.
Nobel się należy i taki Bill G. mógłby go odebrać w imieniu.
Swego czasu polskie środowiska sugerowały ojca dyrektora do pokojowego nobla.
Reflex
Kontakt:

Cos mnie ostrzega przed Trumpem. Nie wierze w jego szczerosc.
Pozyjemy zobaczymy.
pomorzak

Miałem szwagra, kiedyś dyrektor wielkiego zakladu, ale transformacji nie przetrwał.
Dziwny był bo o ludzi dbał i razem z nimi poszedł na dno.
Prawie dwa lata mieszkał u nas i pracował jako niewykwalifikowany fizyczny w pobliskiej piekarni.
To nie była robota dla niego ale innej, bo nie znał języka, nie moglem mu znaleźć.
W koncu wróci do Polski. Był złamany ale zawsze potrafił wkurzyć bo był z tych co wiedzą lepiej.
Nie oglądał wiadomości a jedynie sport.
Gdy wielokrotnie szczepiony, może to miało wpływ albo nie, na turbo raka umierał przyprowadzono mu księdza.
On raczej nie był z tych co chciał takiego spotkania. Wtedy jeszcze trochę jarzyl.
Słabym i trzęsącym ruchem ręki pokazał że ksiądz ma odejść.
Sam miał brata zakonnika ktory rok wcześniej został pochowany prawie jak pies bo corona i zaraza i strach .
Oczywiscie modły zostały odprawione .
Wracając do szwagra to tym ruchem ręki zapisał sie w historii rodziny a u mnie zyskał jeszcze więcej, za stałość do końca.

Dziwne czasy obecnie mamy. Pokój zdobywa sie wojną. O tym co było nie wolno mówić.
Kto za pokojem bez wojny ten ekstremista.
Kto za wyjaśnieniem nie tak dawnego czasu ten straszny ekstremista.
Tak wielu chce totalnej amnezji bo trzeba zapomnieć ich udział.
Sami chcą zapomnieć swój udział.
Ostatnio słyszałem że niepotrzebnie wracam do czasu gdy ....
Nie oskarżam a po prostu pamiętam że nie byłem człowiekiem a jedynie totalnym zagrożeniem winnym czasu corony.
Teraz nie wolno o tym mówić bo ci kturzy nas odczlowieczyli czują sie niekomfortowo.

Jak mogą wprowadzać pokój ludzie którzy wyznają teologie wrogów. Ludzie którzy mówią o pokoju a w sobie mają strach, uprzedzenia i nienawiść.
Jak chory człowiek może uzdrawiać innych. Jak człowiek nie mający w sobie pokoju moze taki wprowadzić dookoła.
Ktoś taki jest oszustem, czesto oszukuje siebie samego.
Pierwszym krokiem do pokoju jest znalezienie go w sobie.
Tam nie ma miejsca na strach i odstraszanie.
Tam nie ma miejsca na zabijanie w imię"pokoju".
godzilla

Post autor: godzilla »

a pamietasz czasy gdy mi nie wierzyles gdy pisalem ze cos nadchodzi paskudnego, cos niewyobrazalnie zlego co pograzy nasz wspolny swiat?
przyznam ze nie wierzylem ze bedzie az tak zle... myslalem raczej lokalnie, ot, jakies panstwo, jakis narod zniszcza, zgnoja, zlikwiduja... o tym ze caly swiat za morde wezma nie przyszlo mi do glowy...
Reflex
Kontakt:

Cale zycie pisales to samo.
Wedlug ciebie miala sie "sie zawalic" Ameryka.
Ty nigdy nie bedziesz mial racji, Twoje oceny
sa Twoimi zyczeniami,a nie przewidywaniami.
Reflex
Kontakt:

A przeciez nie jestes glupi, jestes zlosliwy....musisz?
Uwazam Cie za czlowieka inteligentnego, ale nie uczciwego.
pomorzak

godzilla pisze: ndz cze 29, 2025 2:47 pm a pamietasz czasy gdy mi nie wierzyles gdy pisalem ze cos nadchodzi paskudnego, cos niewyobrazalnie zlego co pograzy nasz wspolny swiat?
przyznam ze nie wierzylem ze bedzie az tak zle... myslalem raczej lokalnie, ot, jakies panstwo, jakis narod zniszcza, zgnoja, zlikwiduja... o tym ze caly swiat za morde wezma nie przyszlo mi do glowy...
pamiętam, pamietam
gdyby nie ten cyrk z koroną to pewnie nie tak łatwo bym otworzył oczęta
władcy tego świata sami pomogli abym przejrzał
gdy raz zobaczysz ten fałsz to trudno go nie widzieć
co bedzie dale to nie takie pewne
są siły na tym świecie które są pozytywnie nastawione do ludzi
ja jestem optymistą i to co obecnie się dzieje widzę jako bóle porodowe nowego, sprawiedliwego świata
źle było od dawnych lat ale teraz dopiero się o tym dowiadujemy
to tez przejaw upadku starego
dopiero gdy pozna się rozmiar zakłamania i niegodziwości można swiadomie coś zmienić
ODPOWIEDZ