CoronaVirus - posluchajcie........
Re: CoronaVirus - posluchajcie........
U nas powoli sie rozkreca. Zostana zamkniete szkoly i przedszkola. Wieksze imprezy odwolane. Szpitale juz wprowadzily zakaz odwiedzin i wszelkie operacje ktore mozna przesunac w czasie zostaly odwolane. Na intensywnych robi sie miejsce na zwiekszona liczbe pacjentow. Moja zona ponownie jest w szpitalu i od dzisiaj jedynie kontakt telefoniczny.
Paniki na miescie specjalnie nie widac a w sklepach jesli nie liczyc makaronu i papieru toaletowego (?) oraz wszelkich srodkow dezynfekcji to zaopatrzenie dziala. Ten makaron i papier toaletowy dziwnym trafem znika w piatki i soboty kiedy ludzie robia wieksze zakupy. W sklepie z napojami wykupiony jest polski spirytus. Juz w necie kraza porady jak z niego zrobic srodki do dezynfekcji.
Od pewnego czasu jestem w domu wiec jak wyglada sytuacja w zakladach pracy wiem jedynie z opowiadan. W moim zakladzie zapowiedzieli ze jak tylko pojawia sie pierwsi zarazeni to zamykajy caly interes na okres kwarantanny.
Ciekaw jestem jak to wyglada w innych krajach.
A tak przy okazji czarnego humoru to nagle ucichlo o ratowaniu planety, zniknela Greta, dzieci nie protestuja w piatki a w Chinach poprawilo sie powietrze.
Paniki na miescie specjalnie nie widac a w sklepach jesli nie liczyc makaronu i papieru toaletowego (?) oraz wszelkich srodkow dezynfekcji to zaopatrzenie dziala. Ten makaron i papier toaletowy dziwnym trafem znika w piatki i soboty kiedy ludzie robia wieksze zakupy. W sklepie z napojami wykupiony jest polski spirytus. Juz w necie kraza porady jak z niego zrobic srodki do dezynfekcji.
Od pewnego czasu jestem w domu wiec jak wyglada sytuacja w zakladach pracy wiem jedynie z opowiadan. W moim zakladzie zapowiedzieli ze jak tylko pojawia sie pierwsi zarazeni to zamykajy caly interes na okres kwarantanny.
Ciekaw jestem jak to wyglada w innych krajach.
A tak przy okazji czarnego humoru to nagle ucichlo o ratowaniu planety, zniknela Greta, dzieci nie protestuja w piatki a w Chinach poprawilo sie powietrze.
Nie ma gdzie tego wstawic, poniewaz post zniknal ( ten o wejsciu na forum). Mozna wejsc przez Firefox ale tylko na wlasne ryzyko ( w advanced). Nie wiadomo czy to blad, czy faktycznie termin uplynal 10-go marca.
A szkoda, bo teraz jak nigdy przedtem nasz kontakt jest nie tylko potrzebny, ale wskazany i pomocnny.
Mam nadzieje, ze administracja jest zdrowa.

A szkoda, bo teraz jak nigdy przedtem nasz kontakt jest nie tylko potrzebny, ale wskazany i pomocnny.
Mam nadzieje, ze administracja jest zdrowa.

Fajnie że się odezwaleś Pomorzaku. Zrobilo się nagle pusto i obco. Coronowirus budzi wiele odczuć. Jego niebepieczeństwo, typowa gazetowa konkurencja, każdy chce być cztytany przez wiekszość. Uważnie obserwuje posunięcia organizacyjne w wielu krajach.
W Niemczech wyglada na dobrą organizację o Polsce nie chce mówić. Dużo się mówi, malo się robi a każdy chce wykorzystać sytuację przedwyborczą. W sumie powstaje "kolomyja" i wiele niepotrzebnych sensacji.
Przykro slyszeć że Twoja żona jest w szpitalu fizycznie odcięta spowodu coronowirusa. Mam tylko nadzieję, że już niedlugo sytuacja zacznie powoli wracac do stanu normalnego.
Zasmucila mnie sytuacja forum a wlaściwie milczenie Agnieszki i bardziej się martwie Nią niż forum. Poczekamy zobaczymy.
Napisz pomorzaku jak weszleś na forum, czy to też byl Firefox?
W Niemczech wyglada na dobrą organizację o Polsce nie chce mówić. Dużo się mówi, malo się robi a każdy chce wykorzystać sytuację przedwyborczą. W sumie powstaje "kolomyja" i wiele niepotrzebnych sensacji.
Przykro slyszeć że Twoja żona jest w szpitalu fizycznie odcięta spowodu coronowirusa. Mam tylko nadzieję, że już niedlugo sytuacja zacznie powoli wracac do stanu normalnego.
Zasmucila mnie sytuacja forum a wlaściwie milczenie Agnieszki i bardziej się martwie Nią niż forum. Poczekamy zobaczymy.
Napisz pomorzaku jak weszleś na forum, czy to też byl Firefox?
Ja tez czekalam na post Pomorzaka.
Dzieki, ze napisales.
Proza zycia (i pracy) wzywa.Trzymajcie sie.

Alo...ha
Dzieki, ze napisales.
Proza zycia (i pracy) wzywa.Trzymajcie sie.
Alo...ha
Dzieki wszystkim.

-
sprawiedliwy
Tak Drogi Pomorzaku. To czas próby solidarnościowej. Pozdrowienia dla żony.
To czas schować swary, animozje i antypatie. Jedziemy wszyscy na jednym wózku.
Tylko jedność i zdyscyplinowanie nas może uratować.
Nie jest lekko szczególnie dla zagrożonych nie tylko wiekiem. Diabetyków bez względu na wiek. Z chorobami leczonymi antyciałami, inne rakowe terapie. itp itd .
POraża wiadomość że ostatniej doby umarło 250 osób we Włoszech.
Tam jest istna wojan wypowiedziana wirusowi. Tylko bomby nie lecą i kałasznikowy nie wymierzone .
Wojsko w Szwajcarii wezwane do pomocy. Specjalny batalion.
Wszystkie ośrodki narciarskie unieruchomiły wyciągi.
Przy takie śmiertelności to.... hm... a ponoć 60 % populacji ziemskiej będzie zarażone....
Książkę w łapę i siedzieć w domu.
Pozdrawiam wszystkich.
To czas schować swary, animozje i antypatie. Jedziemy wszyscy na jednym wózku.
Tylko jedność i zdyscyplinowanie nas może uratować.
Nie jest lekko szczególnie dla zagrożonych nie tylko wiekiem. Diabetyków bez względu na wiek. Z chorobami leczonymi antyciałami, inne rakowe terapie. itp itd .
POraża wiadomość że ostatniej doby umarło 250 osób we Włoszech.
Tam jest istna wojan wypowiedziana wirusowi. Tylko bomby nie lecą i kałasznikowy nie wymierzone .
Wojsko w Szwajcarii wezwane do pomocy. Specjalny batalion.
Wszystkie ośrodki narciarskie unieruchomiły wyciągi.
Przy takie śmiertelności to.... hm... a ponoć 60 % populacji ziemskiej będzie zarażone....
Książkę w łapę i siedzieć w domu.
Pozdrawiam wszystkich.
Sytuacja jest wyjątkowa i ludzkość na wiekszosci planety ziemia, przeżywa coś takiego pierwszy raz. Dlatego nie dziwią przeróżne reakcje i odbiór virusa przez ludność i wladze. Dostęp do środków masowego przekazu, jak telewizja i internet potęgują obawy i wrażenia.
Moim zdaniem najwazniejsze jest teraz nie panikować, stosować się do rad i zarzadzeń a przedewszystkim zapomnieć o osobistych urazach i niechęci do siebie, naszych sąsiadów i wspóluczestników w różnych fragmentach życia.. Nasza ludzka solidarność to wielka sila sprawcza. Pozdrawiam was wszystkich, jestem sercem z każdym z Was.
I dobra wiadomość? Jeszcze nie mam pewności, ale dzisiaj zalogowalem się bez problemów na Microsoft Edge, który jeszcze wczoraj blokowal Forum.
Moim zdaniem najwazniejsze jest teraz nie panikować, stosować się do rad i zarzadzeń a przedewszystkim zapomnieć o osobistych urazach i niechęci do siebie, naszych sąsiadów i wspóluczestników w różnych fragmentach życia.. Nasza ludzka solidarność to wielka sila sprawcza. Pozdrawiam was wszystkich, jestem sercem z każdym z Was.
I dobra wiadomość? Jeszcze nie mam pewności, ale dzisiaj zalogowalem się bez problemów na Microsoft Edge, który jeszcze wczoraj blokowal Forum.
Kolejne wiadomosci z lini frontu. Kto wraca ze Szwajcarii, Austrii i Wloch do Niemiec to nawet bez objawow ma byc 14 dni w kwarantannie. Lufthansa ograniczyla loty o 70%. W mojej diecezji wszystkie msze do polowy kwietnia odwolane.
Jak do tej pory knajpy i wszelkiej masci sklepy otwarte choc klienteli jak na lekarstwo. Trwa praktycznie oczekiwanie na dalszy rozwoj sytuacji. Chyba juz pisalem ze dzieciaki maja do polowy kwietnia zamkniete szkoly i przedszkola.
W Hessen nie ma zbyt wiele zachorowan. Najwiecej w NRW i Bawarii.
Jak juz pisalem paniki nie widac ale ludziska raczej powaznie traktuja zalecenia wladz. Na ulicach zdecydowanie mniej ludzi i samochodow. Robi sie cieplo to pewnie wiecej bedzie spacerowiczow trzymajacych dystans do siebie.
Jak wynika z rozmow z ludkami w Polsce sa tez raczej nastawieni na spokojne przeczekanie choc w sklepach widac ze zaufanie do zapewnien rzadu nie jest bezkrytyczne. Dluzba zdrowia walczy dzielnie choc braki w srodkach ochrony sprawia iz boja sie czesto bardziej od pacjentow. Z chwila gdy zaczeto zwiekszac liczbe badanych zwieksza sie tez liczba zarazonych. Ludzie obawiaja sie "modelu" wloskiego zwlaszcza ze panu prezydenowit sie wymknelo iz pierwsi zarazeni byli juz w polowie stycznia.
Podobno USA ma podobnie wielki problem bo testow nie przeprowadzano w odpowiedniej ilosci.
............................................................................
Jak do tej pory knajpy i wszelkiej masci sklepy otwarte choc klienteli jak na lekarstwo. Trwa praktycznie oczekiwanie na dalszy rozwoj sytuacji. Chyba juz pisalem ze dzieciaki maja do polowy kwietnia zamkniete szkoly i przedszkola.
W Hessen nie ma zbyt wiele zachorowan. Najwiecej w NRW i Bawarii.
Jak juz pisalem paniki nie widac ale ludziska raczej powaznie traktuja zalecenia wladz. Na ulicach zdecydowanie mniej ludzi i samochodow. Robi sie cieplo to pewnie wiecej bedzie spacerowiczow trzymajacych dystans do siebie.
Jak wynika z rozmow z ludkami w Polsce sa tez raczej nastawieni na spokojne przeczekanie choc w sklepach widac ze zaufanie do zapewnien rzadu nie jest bezkrytyczne. Dluzba zdrowia walczy dzielnie choc braki w srodkach ochrony sprawia iz boja sie czesto bardziej od pacjentow. Z chwila gdy zaczeto zwiekszac liczbe badanych zwieksza sie tez liczba zarazonych. Ludzie obawiaja sie "modelu" wloskiego zwlaszcza ze panu prezydenowit sie wymknelo iz pierwsi zarazeni byli juz w polowie stycznia.
Podobno USA ma podobnie wielki problem bo testow nie przeprowadzano w odpowiedniej ilosci.
............................................................................
Do soboty do godziny 19.30 w sobotę Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 10 nowych przypadkach koronawirusa. W sumie liczba chorych w kraju zwiększyła się do 103. Trzy osoby zmarły.
_
Do soboty do godziny 19.30 w sobotę Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 10 nowych przypadkach koronawirusa. W sumie liczba chorych w kraju zwiększyła się do 103. Trzy osoby zmarły.
"Mamy 10 nowych przypadków zakażenia. Potwierdzone przypadki dotyczą 3 osób z woj. mazowieckiego (Warszawa), 1 z woj. podkarpackiego (Rzeszów), 2 z woj. dolnośląskiego (Wrocław), 2 z woj. łódzkiego (Łódź) i 2 z woj. lubelskiego (Lublin)" - napisało w sobotę wieczorem Ministerstwo Zdrowia na Twitterze.
"Jednocześnie z przykrością informujemy, że zmarła trzecia osoba zakażona koronawirusem. To 66-letni mężczyzna, który w stanie poważnym przebywał w szpitalu w Lublinie (woj. lubelskie) i miał choroby współistniejące" - dodano.
Jak podliczył resort, "w sumie liczba osób zakażonych koronawirusem: 103/3 (wszystkie pozytywne przypadki/w tym osoby zmarłe)".
https://tvn24.pl/polska/koronawirus-w-p ... ne-4352708
Prowadzący ogólnoniemieckie statystyki epidemiologiczne Instytut im. Roberta Kocha (RKI) w Berlinie poinformował, że do piątku odnotowano w Niemczech 3062 laboratoryjnie potwierdzone przypadki zarażenia koronawirusem. W czwartek było ich o 671 mniej.
Pięcioro zarażonych już zmarło.
https://forsal.pl/swiat/aktualnosci/art ... onych.html
Dzień dobry. No i jesteśmy uwięzieni, co prawda dobrowolnie i cale szczeście że w domach.
Nie piszę o koronowirusie w tej chwili, każdy z was ma pelny dostęp do informacji, ja po
prostu szukam waszego kontaktu, bo co nam pozostalo? Telewizji nawet nie wlaczam, za wiele
gadaja, każdy kanal chce przegadać konkurenta. U mnie rano, zrobilem pierwszą kawe i szukam
pogodnych informacji na necie. . Jak tylko możecie, odzywajcie się.

Nie piszę o koronowirusie w tej chwili, każdy z was ma pelny dostęp do informacji, ja po
prostu szukam waszego kontaktu, bo co nam pozostalo? Telewizji nawet nie wlaczam, za wiele
gadaja, każdy kanal chce przegadać konkurenta. U mnie rano, zrobilem pierwszą kawe i szukam
pogodnych informacji na necie. . Jak tylko możecie, odzywajcie się.

-
sprawiedliwy
Mnie też już się nie chce o tej zarazie... zwariować można.
zewsząd hiobowe wieści, i jeszcze moje do tego. Nie, basta.
Chciałoby się lecz i tak nie pójdę do miasta.
Obawiam się, że tak nas urządzi zdrożna,
zaraza zmieni świat i obyczaje, w domu do lata uwięzi
chyba, że wcześniej zarzęzim.
Niezamierzone, wszelkie rymy przypadkowe.
zewsząd hiobowe wieści, i jeszcze moje do tego. Nie, basta.
Chciałoby się lecz i tak nie pójdę do miasta.
Obawiam się, że tak nas urządzi zdrożna,
zaraza zmieni świat i obyczaje, w domu do lata uwięzi
chyba, że wcześniej zarzęzim.
Niezamierzone, wszelkie rymy przypadkowe.