Lista kłamców smoleńskich

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
godzilla

Re: Lista kłamców smoleńskich

Post autor: godzilla »

zoskicyc pisze:jesli jest niepewnosc - to znaczy ze pewnosci
nie ma - a jesli pewnosci nie ma w obie strony
to nikt nie moze twiedrzac ze istnieje pewnosc

nie chce wnikac w bzdury - bo wpierw zamordowal
go tusk - potem putin a nastepnie putin razem
z tuskiem i kgb (na razie jeszcze nic o cia)

lecz
nigdy i nikt nie potrafil odpowiedziec na pytanie
jaki mialoby to cel kiedy bylo wiadomo ze ow
prezydent byl politycznym figurantem.......
jezeli jest niepewnosc to trzeba sprawe wyjasnic... skoro ci siedzacy przy korycie zapieraja sie racicami ze wszystkich sil aby sprawy nie wyjasniac to rodzi sie PEWNOSC ze cos jest nie tak jak byc powinno... jesli sa dowody na to ze klamia to w ten sposob potwierdzaja ze cos bylo nie tak... zebrawszy to wszystko do kupy, te ilosc informacji na TAK lub NIE, wychodzi ze tych wszystkich na TAK (lub NIE) jest po ktorejs stronie wiecej...

mnie sie wydaje ze Oni klamia... czyli cos ukrywaja... jesli ukrywaja to musza byc wspolwinni czegos... nie wiem czy swiadomie czy nieswiadomie ale wedlug tego toku myslenia sa winni smierci conajmniej tych 96 osob, ktore tam zginely... czy nalezaloby ich powiesic, rozstrzelac czy chocby tylko zamknac na 5 lat to bylby dylemat wolnego sadu, ktory by winnych osadzil...

no ale Wy walczycie z kazdym glosem rozsadku Polakow chcacych wyjasnic przyczyne smierci tych 96 ofiar... czyli stajecie sie wspolwinnymi ukrywania sprawcow... jesli kiedykolwiek prawda wyjdzie na jaw i okaze sie ze byla to zbrodnia to jak bedziesz sie czul?

a WIELE zbrodni politycznych po latach wychodzi na jaw...
pomorzak

Post autor: pomorzak »

godzilla pisze:.. jesli kiedykolwiek prawda wyjdzie na jaw i okaze sie ze byla to zbrodnia to jak bedziesz sie czul?
prawda juz dawno wyszla na jaw i jest nia wypadek lotniczy

zabawnym jest ze podobno szukasz prawdy ale juz wiesz na 100% ze byl to zamach

co prawda ta prawda nie ma nic wspolnego z prawda ale dla ciebie jest prawdziwa bo dla ciebie prawda jest wylacznie twoja prawda
Andrzej L

Post autor: Andrzej L »

Kiedy zaczęła się "Akcja Smoleńsk"? Rola Tomasza Turowskiego i tajemnicza wizyta Bronisława Komorowskiego w Smoleńsku

opublikowano: dzisiaj, 12:03

Fot. wPolityce.pl /YT

Bronisław Komorowski to postać wokół której krąży wiele tajemnic i niewyjaśnionych faktów. Do dziś nie wiadomo gdzie był w chwili tragedii smoleńskiej. [1] Nie wiadomo też, czemu spotykał się juz po tragedii smoleńskiej z rosyjskimi generałami i "łącznikami z Putinem". [2]

Teraz wydaje się, że na światło dzienne wychodzą kolejne nowe fakty. Funkcjonariusz wywiadu PRL, Tomasz Turowski, [3] któremu "zdarzyło się być" jako supertajny agent PRL w przebraniu jezuity na Placu św. Piotra w chwili zamachu na Jana Pawła II i któremu także "zdarzyło się być" jako dyplomata zabezpieczający wizytę polskiej delegacji także na lotnisku w Smoleńsku w chwili śmierci Prezydenta RP, prof. Lecha Kaczyńskiego i całej polskiej elity kilka dni temu udzielił on bardzo ciekawego wywiadu. [4]

Tomasz Turowski przyznał, że kilka miesięcy przed tragedią Bronisław Komorowski lądował na lotnisku w Smoleńsku.

Pana zdaniem jak to lotnisko wyglądało?

- Żałośnie. Jakieś baraczki, które udawały wieże, gdzie byli nawigatorzy pilotujący samolot na odległość. Jakieś urządzenia oświetleniowe - dość prymitywne - pasa startowego. Nie wyglądało to zachęcająco. Jednak przy takich niezbyt przychylnych warunkach parę miesięcy wcześniej lądował tam marszałek sejmu Bronisław Komorowski.(...)

Nie przypominałem sobie żadnej oficjalnej wizyty Bronisława Komorowskiego w Smoleńsku kilka miesięcy przed tragedią smoleńska, więc postanowiłem sprawdzić w archiwum sejmowym.

Z oficjalnych danych wynika, że był w Smoleńsku ale równo rok wcześniej, 10 kwietnia 2009 roku. Rok a kilka miesięcy to chyba różnica. Sam "funkcjonariusz wywiadu PRL" Tomasz Turowski nie był nawet zatrudniony wtedy przez ministra Sikorskiego w MSZ.

Kiedy zaczęła się "Akcja Smoleńsk"?

Kolejną małą sensacją w wywiadzie udzielonym przez Tomasza Turowskiego jest data rozpoczęcia jego współpracy z MSZ. Według oficjalnych, znanych nam wyjaśnień 14 lutego 2010 roku minister Radosław Sikorski zatrudnił w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Tomasza Turowskiego w celu organizacji wizyt polskiej delegacji w Katyniu. 15 lutego 2010 roku został skierowany do Moskwy i wyznaczony przez ambasadora Jerzego Bahra do koordynowania przygotowań do wizyt polskiej delegacji w kwietniu 2010 roku w Katyniu. Data ta oznaczała, że funkcjonariusz wywiadu PRL Tomasz Turowski nie tylko został oficjalnie zatrudniony po pierwszych informacjach o możliwej wizycie polskiej delegacji w Rosji (wrzesień 2009 - spotkanie Tusk-Putin na sopockim molo, które do tej pory było uznawane za początek "Akcji Smoleńsk") [6], [7] ale również po pierwszych informacjach o rozdzieleniu wizyt Premiera RP i Prezydenta RP (słynny telefon Putina do Tuska z 3 lutego 2010 roku).

Alibi znakomite, zważywszy na fakt, że jak podał portal niezalezna.pl, Tomasz Turowski był zaangażowany w przygotowanie wizyty już od 26 stycznia 2010 roku [8]. Jednak interesujące jest to, że w najnowszym wywiadzie T. Turowski informuje, że o skierowaniu do Moskwy wiedział już w lipcu 2009 roku gdy rozpoczął wtedy szkolenia.

Ewa Koszowska: W czasie katastrofy smoleńskiej pracował Pan w ambasadzie w Moskwie.

Tomasz Turowski: Nie zostałem tam powołany z dnia na dzień. Przechodziłem szkolenia od lipca 2009 roku. [9]

W związku z tym, że zatrudnienie Tomasza Turowskiego wiązało się z planowanym skierowaniem go do Ambasady RP w Moskwie w celu organizacji wizyt polskiej delegacji wydaje się oczywiste, że wysłanie funkcjonariusz wywiadu PRL, Tomasza Turowskiego w lipcu 2009 roku na szkolenia należy uznać, za początek planów wizyty polskiej delegacji w Katyniu i lądowania na lotnisku w Smoleńsku.

Pytanie tylko czy od lipca 2009 roku do 14 lutego 2010 roku Tomasz Turowski przy organizacji wizyt w Katyniu pracował za darmo czy w ramach innego rozliczenia.

Co ciekawe w lipcu 2009 roku prof. Lech Kaczyński jako Prezydent RP rozpoczął zainteresowanie planowanymi kontraktami gazowymi Tuska z Putinem, które naraziły Polskę na wielomiliardowe straty. [10]

(... )Prezydent chce znać szczegóły w sprawie kontraktów gazowych. Prezydent zwrócił się do rządu o udostępnienie kontraktu na skroplony gaz z Kataru, oraz instrukcji na negocjacje z Gazpromem - nieoficjalnie dowiedział się ’Wprost". Oba wnioski trafiły na biurko premiera Donalda Tuska.(...) (Wprost, 19 Lipca 2009) [11]

W związku z ujawnionym dzięki determinacji Litwy i niektórych polityków UE faktem, że Polska płaci najwyższą cenę za gaz ze wszystkich krajów UE chociaż jest jednym z największych i najbliższych odbiorców w tym miejscu warto przypomnieć, że 12 kwietnia 2010 nawet Gazeta Wyborcza informuje, że najwięksi przeciwnicy umowy gazowej i zwolennicy bezpieczeństwa energetycznego Polski zginęli w Smoleńsku. [12]

(...) JAK PO KATASTROFIE POD SMOLEŃSKIEM BĘDĄ WYGLĄDAĆ DEBATY O BEZPIECZEŃSTWIE ENERGETYCZNYM? ZE SCENY POLITYCZNEJ ODESZLI NAJGŁOŚNIEJSI ZWOLENNICY ZAPEWNIENIA POLSCE DOSTAW GAZU I ROPY Z RÓŻNYCH ŹRÓDEŁ (...)

Ostatnia szczerość Tomasza Turowskiego musi być pewnie częścią jakiś zakulisowych gier, bo tacy agenci jak 9596 raczej kontrolują co mówią.

Pytanie do dziennikarzy:

Kiedy i w jakim celu Bronisław Komorowski lądował w Smoleńsku?

Kto, kiedy i dlaczego wysłał na szkolenie Tomasza Turowskiego?

Przypisy:

1 Nie wiadomo dokładnie, gdzie w chwili tragedii przebywał ówczesny Marszałek Sejmu, Bronisław Komorowski. Opinia publiczna poznała dwie wersje, które jednak budzą duże wątpliwości, takie same jak wyjątkowy pośpiech w przejmowaniu władzy przez Komorowskiego. Wersja nr 1 - Trójmiasto. Portale Gazety Wyborczej i TVN na podstawie oficjalnego komunikatu kancelarii marszałka Bronisława Komorowskiego. 10.25 (...)Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski wraca z Trójmiasta do Warszawy - poinformowała kancelaria marszałka.(...) Wersja nr 2 – Mazury, Buda Ruska 14 kwietnia 2010 roku ukazał się Wywiad Bronisława Komorowskiego dla francuskiego “Le Monde”, gdzie ten opowiada, że “(...)w chwili otrzymania wiadomości od Sikorskiego, przebywał…. wraz z synem na urlopie na Mazurach. Poprosił syna o wyprasowanie koszuli, ubrał ciemny garnitur i udał się samochodem do Warszawy(...)”. 24 kwietnia 2010 - Wywiad Bronisława Komorowskiego z J.Żakowskim, w którym dziennikarz pisze : “(...)Kiedy prezydencki samolot rozbił się pod Smoleńskiem, marszałek był w swoim letnim domu w Budach Ruskich na Pojezierzu Suwalskim. Dobre cztery godziny jazdy od Warszawy(...)”

2 http://niezalezna.pl/21495-tajemnicze-l ... go-w-rosji

3 http://wirtualnapolonia.com/2011/02/16/ ... e-13-maja/ 9596 w Wa­ty­ka­nie To­masz Tu­row­ski do współ­pra­cy z wy­wia­dem zo­stał zwer­bo­wa­ny jesz­cze ja­ko stu­dent. Za­in­te­re­so­wał się nim Wy­dział XIV De­par­ta­men­tu I – naj­bar­dziej za­kon­spi­ro­wa­na jed­nost­ka wy­wia­du PRL – jej szpie­dzy by­li ofi­ce­ra­mi SB i „nie­le­ga­ła­mi” – szpie­ga­mi tak za­kon­spi­ro­wa­ny­mi, że o ich ist­nie­niu nie wie­dzie­li na­wet re­zy­den­ci wy­wia­du. Nie­le­ga­ło­wie nie ko­rzy­sta­li przy prze­ka­zy­wa­niu mel­dun­ków z ka­na­łów dy­plo­ma­tycz­nych, a mel­dun­ki pod­pi­sy­wa­li nu­me­ra­mi. Nu­mer Tu­row­skie­go to „9596”. Rzecz ja­sna do ta­kiej „służ­by” trze­ba by­ło mieć od­po­wied­nie „pre­dys­po­zy­cje psy­chicz­ne” i Tu­row­ski naj­wy­raź­niej je miał. Co wię­cej – mu­siał mieć je w za­kre­sie ab­so­lut­nie wy­jąt­ko­wym, sko­ro zo­stał ulo­ko­wa­ny w Wa­ty­ka­nie, gdzie tra­fił w 1975 ro­ku. Pew­nie wte­dy nikt, ani sam Tu­row­ski, ani je­go sze­fo­wie nie po­my­śle­li, jak bar­dzo za­an­ga­żu­je się w swo­ją służ­bę od 1978 ro­ku. Tu­row­ski spę­dził 10 lat w no­wi­cja­cie u Oj­ców Je­zu­itów. Tuż przed zło­że­niem ślu­bów wie­czy­stych „stra­cił po­wo­ła­nie”, ­zrzu­cił su­tan­nę i opu­ścił Rzym. Naj­wy­raź­niej je­go mo­co­daw­cy uzna­li, że Tu­row­ski nie wy­trzy­ma ce­li­ba­tu a ży­cie nie­zgod­ne z re­gu­łą Za­ko­nu mo­że skoń­czyć się zde­ma­sko­wa­niem i po­zwo­li­li mu wró­cić. A mo­że uzna­li, że bę­dzie bar­dziej po­trzeb­ny „na in­nym od­cin­ku”? Jest fak­tem, że pra­cu­jąc w Wa­ty­ka­nie, Tu­row­ski dość szyb­ko zy­skał za­ufa­nie i uzna­nie. Per­fek­cyj­na zna­jo­mość ję­zy­ka ro­syj­skie­go spra­wi­ła, że po­wie­rza­no mu do tłu­ma­cze­nia taj­ne do­ku­men­ty Sek­cji Sło­wiań­skiej Sto­li­cy Apo­stol­skiej. To wte­dy na­wią­zał kon­tak­ty z Je­zu­ita­mi we Fran­cji, gdzie na­wet pod­jął stu­dia. Do dziś nie uda­ło się usta­lić, ile in­for­ma­cji prze­ka­zał z Rzy­mu 9596, wia­do­mo na­to­miast, że był na Pla­cu Świę­te­go Pio­tra 13 ma­ja 1981 ro­ku, kie­dy Ali Ag­ca strze­lał do Ja­na Paw­ła II.

4 //wiadomosci.wp.pl/martykul.html?kat=1027139&wid=16073713&ticaid=1117fb

5//orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/wmms?OpenAgent&6&W&PL

6 //wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/Tusk-zabral-Putina-na-molo

7 //www.polityka.pl/kraj/302710,1,tusk-z-pu ... tyniu.read

8//niezalezna.pl/31411-jak-turowski-przygotowywal-lot-do-smolenska

9 //wiadomosci.wp.pl/martykul.html?kat=1027139&wid=16073713&ticaid=1117fb

10 //ndb2010.salon24.pl/232236,smolensk-motyw-polityka-cieplych-kranow

11 //www.bankier.pl/wiadomosc/Prezydent-chce ... 88078.html

12//wyborcza.biz/biznes/1,101562,7769088,W_katastrofie_w_Smolensku_zgineli_rzecznicy_dywersyfikacji.html

Zainteresował Cię artykuł?
zoskicyc

Post autor: zoskicyc »

no ale Wy walczycie z kazdym glosem rozsadku Polakow chcacych wyjasnic przyczyne smierci tych 96 ofiar... czyli stajecie sie wspolwinnymi ukrywania sprawcow... jesli kiedykolwiek prawda wyjdzie na jaw i okaze sie ze byla to zbrodnia to jak bedziesz sie czul?
---------------------------------------------------------------------------------------------

panie godzila
ja nie bede sie czul wogole bo do stwierdzenia
prawdy dalek jest droga - mnie uczono ze jedyna
prawda nieistnieje wogole

jesli chce sie prawdy dojsc nalezy przyjac prawdziwosc
pewnych faktow - a jest nia tylko skrzynka - ktorej
odtworzenie pisemne moze byc - ale nie musi byc prawda
zatem
jestesmy w tym samym miejscu ktory nazwiemy poczatekiem
wlasnie to dowodzi ze pojecie objektywnej prawdy wogole
nie istnieje

pan sie przyczepil jednego - lal pana wygodnego wariantu
takiego ktory odpowiada jego miotajacym sie pojeciom
pomiedzy komuch i nie komuch

a ja
mam nad panem, ta przewage ze nic nie wiem - zatem
prosze nie stosowac pod moim adresem insynuacji opowiadania
sie za jakakolwiek strona - mnie interesuje tylko odrobina logiki
i nic wiecej

capito?

CYC
godzilla

pomorzak pisze:prawda juz dawno wyszla na jaw i jest nia wypadek lotniczy

zabawnym jest ze podobno szukasz prawdy ale juz wiesz na 100% ze byl to zamach
a ty w dupe lepszy nie rozumiesz slowa pisanego?
to sie podszkol w jezyku polskim...

takich jak ty dziadow wynajmuja aby pisali na calym swiecie i tworzyli w internecie dobra opinie dla rezymu rzadzonego z Czerskiej....
zoskicyc

jesli opowiadanie opowiadacza jest dowodem
to mozemy mowic o madagaskarze
opowiastka jest niezaprzeczalnym faktem
ale czy jej zawartosc prawda?

CYC
gnoi sie tam od interpretacji interpretacji z ktorych
wynikaja kolejne interpretacj ale ich sila jest
dowodem na wszystko - chyba nawet na to ze
ojcowie swieci na stolcu upijaja sie zubrowka

wiec spotkal sie
ja tez spotkalem sie z pewna - o ktorej powiedziano
mi ze jest k*** czego dowiesc nie moge ani ta
osoba ktora ta insynuacje wyrazila

tu panuje szalencza logika jak rak dupy

CYC

poza tym
jesli jakis dupek wie
to dlaczego nie przedstawi dowodow
lecz wyciaga wnioski z faktu ze jeden spotkal drugiego

mam kumpla ktory w cv pisuje /zawsze/ ze spotkal (doslownie-cytat)
andre bretona co ma dowiesc ze jest znakomitym malarzem - bo spotkal

lece na leb do piwnicy nie widzac konca ..........................................
boze chron mnie - tylko tobie ufam
godzilla

i to wszystko jest dowodem na to ze zamachu nie bylo bo jakas tam zostala uznana za kur.we?
to po chooy my tu to wszystko piszemy?
wlaczmy telewizory, postawmy sobie cos do chrupania, skrzynke piwa i ogladajmy wiadomosci non stop az nogi wyciagniemy.... bo z telewizora sama prawda sie saczy....

i....idzciez w pistuuuu z ta wasza pokretna logika, ktora wytlumaczy kazde qrestwo tych przy korycie powiazanych z innymi przy wiekszym korycie....

wam nawet qwa ochlapow z tego mniejszego koryty nie rzuca pod ryje ale wy zawsze wierni...
pomorzak

Post autor: pomorzak »

godzilla pisze: i....idzciez w pistuuuu z ta wasza pokretna logika, ktora wytlumaczy kazde qrestwo tych przy korycie powiazanych z innymi przy wiekszym korycie....
bo nawet Godzilla jest istota spirytualna i w cos wierzyc musi
na dodatek parcie by byc mesjaszem jest ogromne
zoskicyc

wasze - drogie komuchy
przypominaja dowody bajkowych
opowiastek o sherlock holmesie
na zasadzie - byl tam - wiec jest
winien

jest takie powiedzienie "in flagranti"
a jest nim tylko i wylacznie czarna
skrzynka i tu lezy problem

bo
jesli jest zapis prawdziwy to powinno
wam zabraknac sliny w ustach - jesli
jest sfalszowany - to nalezy owo udowodnic -
ale tego nikt na swiecie nie udowodni
procz was - bo zabetonowaliscie sie
w teatrze glupkowatych insynuacji i
wypowiedzi ktorych znaczenie jest tylko
jedno - one sa faktem wypowiedzi ale
ich tresc moze byc co najwyzej
przypuszczeniem lecz w zadnym
wypadku dowodem prawdy - jesli
uznalecie je za dowod prawdy
to sprawa jest waszej ubogiej
wyobrazni

CYC

poza tym
trzeba powiedziec ze brakuje wam
tematu do dyskusji - wtedy nalezy
powrocic do tematu drazliwego

pochowajcie lepiej w waszych
bezsercowych i bezdusznych
cialach owych zmarlych
godzilla

niech oddadza najpierw Polakom te czarne skrzynki z oryginalna zawartoscia...
ODPOWIEDZ