Nie mam zamiaru dyskutować z klamcą a na temat Twojej "twórczosci" mogą się wypowiedzieć tylko czytelnicy.
Translator
Re: Translator
Nic nie napisalem, że "wolno czy nie wolno". Tradycyjnie wijesz sie jak glizda.
Nie mam zamiaru dyskutować z klamcą a na temat Twojej "twórczosci" mogą się wypowiedzieć tylko czytelnicy.
-
sprawiedliwy
Drogi Almagusie...dlaczego byłbyś zagrożony? dość niezrozumiale brzmi.almagus pisze: ↑pt paź 20, 2023 6:11 pm sprawiedliwy : 1. Słusznie z tą odskocznią, gdyż łatwo wpaść w technokratyzm absolutny.
po 2. Powodzenie jest potrzebne, tak jak i szczęście konieczne, bez nich kicha i abulia i lenistwo i wszelkie inne katastrofy.
po 3. Mam co łamać. Czytelnicy podarowali mi piękne pióro, nie wiedząc jeszcze, że w treści piszę kiedy zaczęłam zaczęłam kolekcjonować pióra.
Tak czy owak wolę pisać klawiaturą....dzięki."
Tylko zazdrościć wydania, obce mi. Nie mam na to szansy z tymi moimi tekstami, byłbym zagrożony. Zresztą nie mam takich ambicji.
Tak jak pisałem jestem technokratą niepotrzebnym Polsce ze zmarnowanymi wynalazkami. Taki wzoru Aleksandra Borodina.
Ale gdyby to były dzieła w intencji jak u ojca Redyka, pracy mało, ale jakie modlitewne.
do dzieła sprawiedliwy i powodzenia, satysfakcji na finiszu
życzy serdecznie almagus
https://www.youtube.com/watch?v=apoqYPqlV8o
Też z ambicjami i praciem na druk kiepsko było u mnie, ale jak już dałam do czytana, to posypały się lamenty, że szkoda do szuflady złożyć.
Satysfakcja jest olbrzymia gdy ludzie nie związani z tematem zagłębią się w lekturę, zainteresują.
Czy jeszcze coś napiszę? nie wiem. Nie mam w planie. Ale nie zarzekam się, gdyż jeśli mną coś silnie wstrząśnie, łapię za pióro-klawiaturę i emocje przelewam w tekst.
A finisz? hmmm tak on jest już coraz bliżej, nie wiem kiedy nastąpi, bo tego nikt z nas nie wie, może zdążę jeszcze przed metą...
Pozdrawiam ciepło
-
sprawiedliwy
Fakt, PIsać wolno... trzeba... krytykować czyjeś pisanie też wolno i trzeba, dyskutować też.
Czego, wydaje mi się , że nie wolno, to besztania, wymyślania sobie od takich śmakich i owakich.
POdobno teraz mam takie hasło
***** ***co znaczy LUBMY SIĘ.
Bądzmy sobie życzliwi, życzliwsi...
Czego bardzo bardzo Wam życzę.
Zgoda buduje, a wojna rujnuje.
Nie zmarnujmy tego finiszu....i to by było tyle i aż tyle słów na dzień dzisiejszy ale na każdą chwilę w życiu, bo ono krótkie i zasrane jak kaftanik niemowlęcia.
Drogi Reflexie,
faktem jest iż czytanie tekstów ze zrozumieniem może być bardzo pomocne.
Tego można się nauczyć przy odrobinie dobrej woli.
Jestem przekonany że możesz temu podołać.
Pozwolę sobie dołączyć do apelu sprawiedliwy
***** *** drogi ReflexiePOdobno teraz mam takie hasło
***** ***co znaczy LUBMY SIĘ.
Bądzmy sobie życzliwi, życzliwsi...
Czego bardzo bardzo Wam życzę.
Zgoda buduje, a wojna rujnuje.
Rozzumiem mysli ludzkie, nawet mysli pomorzaka. Rzecz w tym, że on nie rozumie, że prócz "ja" istnieje coś takiego jak "my i "wy"".
Ale szkoda czasu na naukę, starość nie radość., egoizm staje się czyimś , co znaczy że nadeszla nudna starość.
.
Ale szkoda czasu na naukę, starość nie radość., egoizm staje się czyimś , co znaczy że nadeszla nudna starość.
.
Jelśli to Twoje milosierdzie, to jak starożytni filozofowie twierdzili : dupa zimna,,, 
Dla Boga też nie masz szacunku.
Dla Boga też nie masz szacunku.
Tłumaczenie z niemieckiego
CvD
CvD
Każdy człowiek manifestuje swoje myśli i uczucia, nawet jeśli świadomie o tym nie wie lub w to nie wierzy.
Jeśli w swojej codziennej świadomości wiesz, że Twoje myśli i uczucia mają wpływ na Twoje życie, możesz bardziej świadomie wybierać, czego naprawdę chcesz.
Twoje uczucia mają silniejszy wpływ niż Twoje myśli. Jeśli myślisz o czymś pozytywnym, ale na poziomie emocjonalnym pojawia się na przykład strach, wówczas to uczucie ma większy wpływ na Twój rezonans niż pozytywna myśl.
Tylko wtedy, gdy myśli i uczucia pasują do siebie, to, o czym myślisz, naprawdę się manifestuje.
Jeśli poczujesz się w sobie, z czasem możesz znaleźć indywidualne problemy, które mają związek z uczuciami i myślami, które nie pasują do siebie.
Często są to tematy, które sprawiają, że zastanawiasz się, dlaczego pomimo pozytywnych myśli nie osiągasz odpowiednich rezultatów w swoim życiu.
Tłumaczenie z niemieckiego translatorem.
Rewelacja: Geofizycy z Uniwersytetu Princeton odkrywają wewnątrz Ziemi świat z górami i dolinami wyższymi niż na powierzchni
przez drużynę Legi | 7 września 2023 r
W szkole przyjmuje się, że Ziemia podzielona jest na trzy warstwy, mianowicie korę, płaszcz i jądro, które z kolei dzieli się na jądro wewnętrzne i zewnętrzne.
Podstawowy i precyzyjny schemat, ale ignorujący inne, bardziej subtelne warstwy, które naukowcy zaczynają teraz rozpoznawać głęboko w naszej planecie.
Zespół geologów odkrył nieznaną wcześniej warstwę w środku płaszcza Ziemi, której cechy przypominają te na powierzchni Ziemi.
Nowe badanie opublikowane w Journal of Science, którego autorami są geofizycy Jessica Irving i Wenbo Wu z Uniwersytetu Princeton we współpracy z Sidao Ni z Instytutu Geodezji i Geofizyki w Chinach, opisuje, w jaki sposób naukowcy przeanalizowali dane z dużego trzęsienia ziemi w Boliwii. Na głębokości 660 kilometrów udało im się zlokalizować nowy obszar wewnątrz Ziemi, który zaniemówił: jest to pasmo górskie i równiny bardzo podobne do tych na powierzchni naszej planety.
Aby zajrzeć w głąb wnętrza planety, badacze musieli wykorzystać najsilniejsze fale, jakie istnieją na naszej planecie, a mianowicie fale sejsmiczne powstające w wyniku potężnych trzęsień ziemi.
Dlatego naukowcy wykorzystali superkomputery Tiger z Uniwersytetu Princeton do symulacji złożonego zachowania rozproszonych fal sejsmicznych w głębinach Ziemi.
Technologia zastosowana w tej analizie zależy prawie całkowicie od jednej właściwości fal: ich zdolności do zginania się i odbijania.
Tak jak fale świetlne odbijają się (odbijają) od lustra lub załamują się, przechodząc przez pryzmat, tak fale sejsmiczne przechodzą bezpośrednio przez jednorodną skałę, ale są odbijane lub załamywane, gdy napotykają granice lub niedoskonałości. Wiemy, że prawie wszystkie obiekty mają chropowatość powierzchni, a tym samym rozpraszają światło” – mówi Wu, główny autor nowego artykułu. Właśnie obronił doktorat z nauk o Ziemi i obecnie pracuje jako pracownik naukowy ze stopniem doktora w California Institute of Technology.
„Dlatego możemy zobaczyć te obiekty – rozproszone fale niosą ze sobą informację o chropowatości powierzchni. W tym badaniu zbadaliśmy rozproszone fale sejsmiczne rozchodzące się we wnętrzu Ziemi, aby ograniczyć szorstkość powierzchni Ziemi o długości 660 km.”
Naukowcy byli zdumieni nierównością granicy. Jak wyjaśniają, jest ona bardziej szorstka niż warstwa powierzchniowa, na której żyjemy.
Innymi słowy, na granicy 660 km topografia jest lepsza niż w Górach Skalistych czy Appalachach” – wyjaśnia Wu.
„Potrzebne jest duże, głębokie trzęsienie ziemi, aby wstrząsnąć całą planetą” – powiedział Irving, adiunkt nauk o Ziemi. Na potrzeby tego konkretnego badania kluczowe dane uzyskano z fal sejsmicznych zarejestrowanych po trzęsieniu ziemi o sile 8,2 w skali Richtera – drugim najsilniejszym trzęsieniu ziemi w historii, które nawiedziło Boliwię w 1994 roku.
„Trzęsienia ziemi o takiej sile nie zdarzają się zbyt często” – powiedział Irving.
„Mamy szczęście, że mamy dziś o wiele więcej sejsmometrów niż 20 lat temu. Sejsmologia to dziś zupełnie inna dziedzina niż 20 lat temu, zarówno pod względem instrumentów, jak i mocy obliczeniowej.
Ale same dane są bezwartościowe, jeśli nie wiesz, jak z nich korzystać.
Dlatego naukowcy wykorzystali superkomputery Tiger z Uniwersytetu Princeton do symulacji złożonego zachowania rozproszonych fal sejsmicznych w głębinach Ziemi.
Technologia zastosowana w tej analizie zależy prawie całkowicie od jednej właściwości fal: ich zdolności do zginania się i odbijania.
Tak jak fale świetlne odbijają się (odbijają) od lustra lub załamują się, przechodząc przez pryzmat, tak fale sejsmiczne przechodzą bezpośrednio przez jednorodną skałę, ale są odbijane lub załamywane, gdy napotykają granice lub niedoskonałości. Wiemy, że prawie wszystkie obiekty mają chropowatość powierzchni, a tym samym rozpraszają światło” – mówi Wu, główny autor nowego artykułu. Właśnie obronił doktorat z nauk o Ziemi i obecnie pracuje jako pracownik naukowy ze stopniem doktora w California Institute of Technology.
„Dlatego możemy zobaczyć te obiekty – rozproszone fale niosą ze sobą informację o chropowatości powierzchni. W tym badaniu zbadaliśmy rozproszone fale sejsmiczne rozchodzące się we wnętrzu Ziemi, aby ograniczyć nierówności powierzchni Ziemi o długości 660 km.”
Naukowcy byli zdumieni nierównością granicy. Jak wyjaśniają, jest ona bardziej szorstka niż warstwa powierzchniowa, na której żyjemy.
Innymi słowy, na granicy 660 km topografia jest lepsza niż w Górach Skalistych czy Appalachach” – wyjaśnia Wu.
Chociaż nowe badanie niewątpliwie opisuje jedno z najbardziej sensacyjnych odkryć dokonanych pod naszymi stopami, jego model statystyczny oferuje niewiele informacji, które umożliwiłyby dokładne określenie wysokości.
Mimo to naukowcy uważają, że jest możliwe, że niektóre z tych podziemnych gór są większe niż wszystko, co widzieliśmy wcześniej na powierzchni planety.
Mówią, że szorstkość również nie była równomiernie rozłożona. Według naukowców na powierzchni skorupy znajdują się gładkie dna oceanów i masywne góry, natomiast granica o długości 660 km pod naszymi stopami ma nierówne obszary i gładkie łaty.
Źródło: Ludzie są wolni
https://legitim.ch/sensationell-geophys ... erflaeche/
Nic nie rozumiem. To nie znaczy, że olewam artykul, ja go po prostu nie rozumiem.
Z naszego widzenia, jak pod ziemią moze istnieć inny swiat? Do życia jest potrzebne
światlo, powietrze tlen i cholera wie co. Moze mnie ktoś uświadomic w tej sprawie?
Z naszego widzenia, jak pod ziemią moze istnieć inny swiat? Do życia jest potrzebne
światlo, powietrze tlen i cholera wie co. Moze mnie ktoś uświadomic w tej sprawie?