Aby cieszyć się zdrowiem

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
rekin oceanu
Posty: 5488
Rejestracja: ndz sty 18, 2015 1:18 pm

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: rekin oceanu »

Ciecierzyca obniża ciśnienie i poziom cholesterolu

Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc.

Ciecierzyca obniża nie tylko poziom "złego cholesterolu", lecz także ciśnienie krwi. Zawarty w niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia.

Ponadto ciecierzyca, dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być również wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości. Polecana jest także kobietom w czasie miesiączki.

To ci się przyda
To ci się przyda

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g

Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86 g
Tłuszcz - 2,59 g
Węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g

Witaminy

Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna - 0.526 mg
Witamina B6 - 0.139 mg
Kwas foliowy - 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4,0 μg

Minerały

Wapń – 49 mg
Żelazo - 2,89 mg
Magnez - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas - 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Ciecierzyca na zaparcia

Niedobór błonnika pokarmowego w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. A tego składnika odżywczego ciecierzyca zawiera spore ilości, bo aż 7,6 g/100 g. Błonnik - a konkretnie jego frakcja nierozpuszczalna - po dostaniu się do organizmu wchłania wodę w jelitach i zwiększa objętość stolca, co z kolei pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnienia. Ponadto wiąże on nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest pożądane u osób z nadkwaśnością czy refluksem żołądkowo-przełykowym. Pomoże także w chorobach jelit, m.in. uchyłkowatości jelit, żylakach odbytu. Niektórzy przekonują, że może także zapobiec nowotworowi jelita grubego.

Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 35 g.

UWAGA! Ciecierzyca powoduje wzdęcia. Powodem takiego stanu są zawarte w nasionach ciecierzycy oligosacharydy gazotwórcze, których człowiek nie trawi. Rozkładają je bakterie jelita grubego, a etapem końcowym tego procesu są właśnie gazy. Tego efektu można się pozbyć (a przynajmniej go zminimalizować), wcześniej mocząc ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną i odlewając wodę z moczenia (nasiona należy gotować w świeżej wodzie). Pomóc może również stosowanie przypraw ziołowych (np. majeranku, kminku, oregano).
Ciecierzyca może zapobiec rozwojowi cukrzycy

Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów.

Ponadto, jak wynika z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "British Journal of Nutrition", dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę. Przynajmniej taki efekt badacze uzyskali u szczurów z otyłością wywołaną laboratoryjnie. Doszli więc do wniosku, że dieta bogata w ciecierzycę może zapobiec wystąpieniu cukrzycy.

To ci się przyda
To ci się przyda

Ciecierzyca - jak gotować?

Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, tylko dojrzałe trzeba gotować lub zakonserwować.

Ciecierzycę przeznaczoną do gotowania należy namoczyć w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej na 10-12 godzin, tę do jedzenia na surowo - na 24 godziny. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie - zwykle około 1,5 godziny. Niektórzy zalecają, żeby w trakcie gotowania, ze względu na zanieczyszczenia, zmienić wodę nawet 2 razy.
Ciecierzyca a odchudzanie

Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Ponadto ciecierzyca zawiera witaminy z grupy B i magnez - substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. W związku z tym ciecierzycę, mimo że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu), bez obaw można włączyć do diety. Spożywana w umiarkowanych ilościach z pewnością przyczyni się do spadku masy ciała.
Ciecierzyca na bielactwo?

Naukowcy z Banaras Hindu University w Indiach przekonują, że opracowana przez nich maść na bazie ciecierzycy może być pomocna w leczeniu bielactwa nabytego. Swoje lecznicze właściwości ciecierzyca zawdzięcza zwartym w niej aminokwasom, które wpływają na syntezę melaniny, czyli pigmentu skóry, a następnie regenerują komórki pigmentowe i pomagają w leczeniu chronicznych zaburzeń dermatologicznych.

To ci się przyda
To ci się przyda

Ciecierzyca - co można z niej zrobić?

Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić także rozgrzewającą zupę, pasztety czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille.

Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię.

Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon.

http://www.meduzo.pl/magiczny-czosnek-lekarstwo/

Limonki i cytryny są tak do siebie podobne, że traktujemy je jak produkty posiadające te same wartości odżywcze. Większość owoców cytrusowych (limonki, cytryny, grapefruity i pomarańcze) odgrywa dużą rolę w procesie utleniania. Jeśli chodzi o wartości pokarmowe to zawierają głównie witaminę C i wapń i właśnie przede wszystkim ze względu na te składniki są cenione, ponadto zawierają również witaminę PP.

Limonki i cytryny, zwłaszcza w połączeniu ze świeżą papają, odgrywają ważną rolę, wspomagając proces trawienia produktów nabiałowych. Owoce cytrusowe likwidują nadkwaśność (mają działanie alkalizujące) dzięki zawartości wapnia, a także fosforu. Składniki te dostarczane są do krwi, kości, zębów i systemu nerwowego.
http://www.astraldynamics.pl/artykul-13,,.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 33844.html


Porównajcie zwoje bazgroły
A co piszą fachowcy.
Czy nie świadczy o was jakimi to szkodnikami jesteście
Nie wstyd wam
Rekin.
TaLent i wiedza wielu jest darem nieograniczonym.
Problem trzeba umieć ich odszukać
godzilla
Posty: 14046
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: godzilla »

pierdu pierdu... a walizka po peronie skacze...
ile tej sody do moczenia trzeba dac?
Reflex
Posty: 10576
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: Reflex »

Sam jestes bazgrola, nie wiem skad u Ciebie tyle samozachwytu i arogancji dla ludzi.
Nie odkrywasz Ameryki, tutaj pisza i czytaja inteligentni ludzie.

Nie wiem czy wiesz co to jest humus. Tahini i garbanzo (ciecierzyca) plus czosnek, sok z cytryny, virgin olive oil. Tak samo wlasny yogurt. Jedno i drugie robie od lat w domu. Swieze, zdrowe i bez chemii. Nikogo swoimi niedokladnymi i chaotycznymi przepisami nie rzucisz na kolana.

Tak opisuje swoje spotkanie z humusem w Niemczech pani, ktora prowadzi swoja restauracje w Krakowie.

"Pierwszy raz hummus jadłam w Berlinie. Kilka lat temu, szwendając się po tym niezwykłym, kosmopolitycznym i wielokulturowym mieście, zawędrowałam do malej knajpki. Właściwie było to pomieszczenie wielkości chustki do nosa z czterema stolikami na wysokich nóżkach, przy których na stojąco wcinało się syryjskie smakołyki. W otwartej kuchni uwijał się uśmiechnięty Syryjczyk, a jego berlińska żona podawała pachnące talerze wypełnione mozaiką kolorów i smaków. Tłok nieziemski, ale, większość klienteli stanowili pobratymcy właściciela. Oho, dobry znak, pomyślałam. Zamówiłam falafel, a na omastę dostałam hummus. Co to był za smak! Pasta była delikatna, zbalansowana, czuć było czosnek i cytrynę, całości dopełniał trawiasty smak dziewiczej oliwy. Chciałam zostawić go trochę na później, było tego sporo, ale nie mogłam. Jadłam, jadłam, jadłam…

Troche pokory mesjaszu z bozej laski.
zoskicyc
Posty: 9827
Rejestracja: ndz sty 29, 2012 1:22 pm

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: zoskicyc »

wpierw trzeba zezrec zabe
-----------------------------------

szanowny panie jordan
podobno kucharzysz jak ja
co jest prawdziwa tworczoscia
bo nie polega na trzymaniu sie koslawych
recept artystow-pisarzy xiazek kucharskich
dzis zrobilem nadziwane papryki z soja zamiast
miesa - doskonale wyszlo . - zalacze zdjecie

Obrazek

do tego wino z keiserstuhl (ziemia wulkaniczna)



Obrazek

moze pamieta pan studia na asp i kabaret "trumna"?
na tym starym zdjeciu jest pan tak samo ja - nie wiem
czy ktos nas rozpozna i nie o to chodzi _ z lewej - jesli pan
pamieta zalozyciel / w palacyku/ adas rz. do dzis czlonek zpap
posrodku byly rektor janek a.

zdjecie zrobil jeden z najlepszych polskich fotografow andrzej l.
pamiatka pamiatka i wspomnien iem pozostanie


Obrazek


po lewej rz.
po prawej bogda



ax

doctorius tittel ist scheiße
das leben ist was wert!
rekin oceanu
Posty: 5488
Rejestracja: ndz sty 18, 2015 1:18 pm

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: rekin oceanu »

Każdy wpis świadczy o autorze
Nie odbiorcy
rekin
Tak się odczytuje intencje
I tak się intruzów omija wielkim łukiem jak parszywe owce.


grom
Reflex
Posty: 10576
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: Reflex »

co jest prawdziwa tworczoscia
bo nie polega na trzymaniu sie koslawych
recept artystow-pisarzy xiazek kucharskich
dzis zrobilem nadziwane papryki z soja zamiast
miesa - doskonale wyszlo . - zalacze zdjecie
I znowu sie popisujesz Cyc. Ta pogarda dla przepisow.
One powstaly wlasnie dzieki eksperymentowaniu
i kreatywnosci. A co ze staropolskimi przepisami,
sprawdzonymi przez stulecia, tez koslawe?
Przeciez to co piszesz jestdurne jak stolowa noga.
Po co Ci to?
Jestes madrzejszy od encyklopedii, malo Ci?
Masz Ty jakis szacunek dla czegokolwiek?

Zdjecie ladne, ale zaloze sie ze kada polska matka
czy zona robi takie same a kto wie czy nie lepsze.
Kazda domowa gospodyni ma wlasny wypracowany
zestaw przepisow.

Tobie tez pilnie potrzebna pokora.
rekin oceanu
Posty: 5488
Rejestracja: ndz sty 18, 2015 1:18 pm

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: rekin oceanu »

rekin oceanu pisze:Tobie tez pilnie potrzebna pokora.
https://www.youtube.com/watch?v=qjpZzQqJvac
Piękny film a w środku prawdziwa pokora.
Jechałem taką trasą żona drżała.
Warte obejrzenia i nie mając znaków a tu się wszyscy rozumieją
Bez słów oby tak w życiu byli.
rekin
sprawiedliwy
Posty: 2627
Rejestracja: sob wrz 20, 2014 4:05 am
Lokalizacja: stary kontynent

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: sprawiedliwy »

jeśli soja nie jest z biouprawy naturalnej. to jest bardziej szkodliwa...
gdyż soja to mnóstwo pestycydów i innego świństwa,
godzilla
Posty: 14046
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: godzilla »

Cycu popiernicza na okarynie?

I jak cycu robisz papryke w polowkach to rznij po wszystkim i zostaw to zielone z ogonkiem tylko wydlub/wyskrob to z nasionami.... nie bedzie wyciekac...
jordan274
Posty: 2541
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Aby cieszyć się zdrowiem

Post autor: jordan274 »

Fajnie wyglada ta Twoja papryka i pewnie tak jak wyglada ,tak smakuje,ja niezbyt czesto robie cokolwiek z soii,bo po pierwsze nie bardzo lubie i to nie dlatego ,ze pestycydy lub inne swinstwa ,bo to nie tylko soja ,ale kilka lat temu przyjechala do mnie kuzynka z mezem ,ktory jest lekarzem z Bliskiego Wschodu .Poniewaz mam sasiadke ,ktorej corka jest wegetarianka ,maz mojej kuzynki kiedys w rozmowie powiedzial jej ,zeby uwazala z nadmiernym spozywaniem soji ,bo wlasnie soja powoduje zlepianie plytek krwi ,nie wiem czy ona wziela sobie to do serca ,mysle ,ze jednak nie ,a za jakis czas bedac w ciazy dostala zakrzepice.Byc moze byl to zbieg okolicznosci ,ale tak mi to utkwilo w pamieci.Mysle Cycu ,ze to dobrze ,ze masz te zdjecia ,bo zawsze to pamiatka...
Zablokowany