Domowe szalenstwa
: ndz mar 08, 2015 12:07 pm
Nie zawsze sa ksztaltne jak z prawdziwej piekarni. czasem bochenek peknie z boku. Ale chleb nigdy nie jest brzydki, jest zawsze piekny, swiezy, pachnacy i smaczny. Caly proces przygotowania zaczynu i ciasta, potem caly ritual, zapach piekacego sie chleba to nie tylko satysfakcja, to uczucie domowego ciepla i szacunku dla gotowego dziela.
Ludwik Kondratowicz pisal:
O zlepku żytni! Okruszyno marna! Jakże twe dzieje ciekawe dla człeka!
Z twoimi losy jak ścisłe się splata i jasny pałac, i chruściana chata!
Tradycje:
Chleb, którego postaci jest tak wiele, spożywamy kilka razy dziennie. Podświadomie starając się, aby się nie zmarnował, aby nie upadł na ziemię, aby nie został wyrzucony na śmietnik, aby nie wbijać w niego noża przed nakreśleniem na nim znaku krzyża …. Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, oparty na symbolice, zwyczajach i obrzędach. Mogłoby się zdawać, że nieistotny szczegół – chleb - odbija cały światopogląd ludowy. Światopogląd ten nigdy nie został sformułowany; wyrażało go samo życie. Przejawiał się w odziedziczonym po przodkach systemie wartości, obrzędach, wierzeniach, magii; przejawiał się niejako na co dzień – w pieśniach, legendach i opowieściach, w sposobie postrzegania zjawisk naturalnych, wykonywania zwykłych zajęć, w odpoczynku….
Tak wyglada dwunastogodzinny zakwas na dzikich drozdzach wychodowanych w domu z soku ananasowego i mąki.(moj ulubiony chleb)
Prosto z pieca
Te chleby (ponizej) to moje ostatnie odkrycie, chyba najlatwiejszy do samodzielnego upieczenia.
Nie trzeba wyrabiac ciasta, wystarczy wymieszac make z woda, drozdzami i sola. (4 min)
Mozna go trzymac w lodowce 4 tygodnie, ubierac przed pieczeniem ile potrzeba i po 45 minutach rosniecia upiec w piekarniku.
Efekt ponizej:)))
Jesli chcesz sprobowac, podam przepis, gwarantuje ze sie uda.
Ludwik Kondratowicz pisal:
O zlepku żytni! Okruszyno marna! Jakże twe dzieje ciekawe dla człeka!
Z twoimi losy jak ścisłe się splata i jasny pałac, i chruściana chata!
Tradycje:
Chleb, którego postaci jest tak wiele, spożywamy kilka razy dziennie. Podświadomie starając się, aby się nie zmarnował, aby nie upadł na ziemię, aby nie został wyrzucony na śmietnik, aby nie wbijać w niego noża przed nakreśleniem na nim znaku krzyża …. Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, oparty na symbolice, zwyczajach i obrzędach. Mogłoby się zdawać, że nieistotny szczegół – chleb - odbija cały światopogląd ludowy. Światopogląd ten nigdy nie został sformułowany; wyrażało go samo życie. Przejawiał się w odziedziczonym po przodkach systemie wartości, obrzędach, wierzeniach, magii; przejawiał się niejako na co dzień – w pieśniach, legendach i opowieściach, w sposobie postrzegania zjawisk naturalnych, wykonywania zwykłych zajęć, w odpoczynku….
Tak wyglada dwunastogodzinny zakwas na dzikich drozdzach wychodowanych w domu z soku ananasowego i mąki.(moj ulubiony chleb)
Prosto z pieca
Te chleby (ponizej) to moje ostatnie odkrycie, chyba najlatwiejszy do samodzielnego upieczenia.
Nie trzeba wyrabiac ciasta, wystarczy wymieszac make z woda, drozdzami i sola. (4 min)
Mozna go trzymac w lodowce 4 tygodnie, ubierac przed pieczeniem ile potrzeba i po 45 minutach rosniecia upiec w piekarniku.
Efekt ponizej:)))
Jesli chcesz sprobowac, podam przepis, gwarantuje ze sie uda.