Domowe szalenstwa
-
- Posty: 2627
- Rejestracja: sob wrz 20, 2014 4:05 am
- Lokalizacja: stary kontynent
Re: Domowe szalenstwa
Nie, nie chcę nikogo pogrążać. W tym być może problem i to że zostałem tu okrzyczany niewiastą
-
- Posty: 2627
- Rejestracja: sob wrz 20, 2014 4:05 am
- Lokalizacja: stary kontynent
Re: Domowe szalenstwa
Maryla Rodowicz pomaga synowi założyć restaurację. Była w Londynie i odwiedziła wszystkich polskich kucharzy tam pracujących w wykwintnych knajpach. Jak będzie ta knajpa jej syna Jana-Jasia Jasińskiego ? jeszcze nie wiadomo, ale na pewno będzie to droga knajpa.Reflex pisze:Jeszcze dwa slowa do sparawiedliwego.
Tymczasem ajlepsi kucharze swiata to mezczyzni. Gotuja w swoich ekskluzywnych restauracjach, tworza kulinarne cudenka, ucza mlodych adeptow:
Mario Batali wloch, wlasciciel wielu restauracji, mistrz kuchni wloskiej Las Vegas, Los Angeles, New York, Taiwan.
Jose Ramon Puerta, kuchnia chiszpanska, siec ekskluzywnych restauracji
Jaques Pepin ( moj ulubiony) byly kucharz De Gaullea
Paul Bocuse legenda kuchni francuskiej.
Anthony Bourdain, Culinary Institute of America autor wielu ksiazek o kuchniach swiata, podroznik i filmowiec.
Widzialem wiele razy kazdego z nich, super faceci, pogodni i przyjazni, kobiety szaleja za ich towarzystwem.
Moj kolega, lekarz chirurg, doskonale gotuje i jest to dla niego najbardziej odpoczynkowa aktywność pdająca mu mnóstwo zadowolenia i radości rodzinie. Kiedyś zastałem go gdy miał ręce po łokcie w cieście drożdżowym . Ale co to było za ciasto ? niebo w gębie. Facet jest szczupły i lubi sam zrobić najlepsze jedzonko.
Re: Domowe szalenstwa
w twierdzeniu duzo jest zawilosci
wynikajacych z tego ze przyjelo sie
jakoby "kucharz" jest zawodem
meskim - zatem jest szefem kuchni
ale nie kucharzem -tak jest w duzych
oklepanych nimbem doskonalych
smakow restauracjach dla tych ktorych
celem jest imponiowac i wydac pieniadze na
kompozycje a la bocuse czy tour d'argente
badz maxim ktora podupadla do "nic"
pomimo krwawej kaczce z pl. w plastiku
zapakowanej
nazwany "kucharzem" kieruje - jest rodzajem
zaopatrzeniowca majac dobre kontakty z dobrymi -
zlymi badz tanimi dostawcami surowcow - zatem
jest kierownikiem ktory po szesciu kielichach wina
smakuje to co ugotowali za jego wskazaniem kucharze
podlug jego zalecenia - bo wie jakich arcydziel sztuki
optycznej na talerzu bogaty klient wymaga
taka jest struktura i tradycja kucharstwa w drogich
domach restauracyjnych - bo nigdy klient ktory
za "dobre" nie wywola szefowej kuchni lecz "szefa
kuchni" ktory jest menedzerem po szesciu kielichach
czerwonego i naganianiu kucharczykow z pakistanu
tradycja prwdziwego "kucharstwa" polega na tym ze
mezczyzna pracuje na to co kobieta z tego zrobi
i wlasnie na tym polega najlepsza na swiecie kuchnia
wloska - tam mezczyzni maja jedynie obowiazek
"krecenia" polenty - cala reszta - nadziewane ziemniaki
kurczaki pieczone na piecu drzewnym - szynka ziemna
i to wszystko czego wymienic nie chce polega na pracy
kobiet
kwestia napoju /wina/ i dolce jest sprawa mezczyzn
do tego kobiety najlepszej kuchni swiata nie mieszaja sie
ale
gotowanie jest ich talentem przekazywanym z dziada
pradziada - talerze czworokatne z kwadratowymi lyzkami
/widzialem w usa!!!/ nie sa ich specjalnoscia - one czynia to
co ma doskonaly smak i sluzy temu kto na to pracuje
CYC
wynikajacych z tego ze przyjelo sie
jakoby "kucharz" jest zawodem
meskim - zatem jest szefem kuchni
ale nie kucharzem -tak jest w duzych
oklepanych nimbem doskonalych
smakow restauracjach dla tych ktorych
celem jest imponiowac i wydac pieniadze na
kompozycje a la bocuse czy tour d'argente
badz maxim ktora podupadla do "nic"
pomimo krwawej kaczce z pl. w plastiku
zapakowanej
nazwany "kucharzem" kieruje - jest rodzajem
zaopatrzeniowca majac dobre kontakty z dobrymi -
zlymi badz tanimi dostawcami surowcow - zatem
jest kierownikiem ktory po szesciu kielichach wina
smakuje to co ugotowali za jego wskazaniem kucharze
podlug jego zalecenia - bo wie jakich arcydziel sztuki
optycznej na talerzu bogaty klient wymaga
taka jest struktura i tradycja kucharstwa w drogich
domach restauracyjnych - bo nigdy klient ktory
za "dobre" nie wywola szefowej kuchni lecz "szefa
kuchni" ktory jest menedzerem po szesciu kielichach
czerwonego i naganianiu kucharczykow z pakistanu
tradycja prwdziwego "kucharstwa" polega na tym ze
mezczyzna pracuje na to co kobieta z tego zrobi
i wlasnie na tym polega najlepsza na swiecie kuchnia
wloska - tam mezczyzni maja jedynie obowiazek
"krecenia" polenty - cala reszta - nadziewane ziemniaki
kurczaki pieczone na piecu drzewnym - szynka ziemna
i to wszystko czego wymienic nie chce polega na pracy
kobiet
kwestia napoju /wina/ i dolce jest sprawa mezczyzn
do tego kobiety najlepszej kuchni swiata nie mieszaja sie
ale
gotowanie jest ich talentem przekazywanym z dziada
pradziada - talerze czworokatne z kwadratowymi lyzkami
/widzialem w usa!!!/ nie sa ich specjalnoscia - one czynia to
co ma doskonaly smak i sluzy temu kto na to pracuje
CYC
Re: Domowe szalenstwa
Moze ktos bedzie mogl mi poradzic,mam problem z pomidorami,znajomy przywiozl mi 40 sadzonek pomidorow z Hiszpanii,mialy to byc najlepsze hiszpanskie pomidory wiec wszystkie zostaly posadzone na ogrodzie ,okazalo sie ,ze sa to pomidorki koktailowe,owszem bardzo smaczne ale dzis zerwalem ich 3 duze wiadra i zupelnie nie wiem co z tym zrobic zwlaszcza ,ze przez 2 tygodnie jestem jeszcze sam w domu,bez zadnej pomocy,a nie ma zadnej mozliwosci ,zeby to przejesc,a mowi sie ,ze od nadmiaru glowa nie boli....
Re: Domowe szalenstwa
Poraza mnie bezradnosc pewnych panow. A sprawa jest taka prosta... Google, wrzucasz haslo " przecier pomidorowy" i wyskakuja ci setki przepisow na ten sam temat. Krok po kroku.
Zazdroszcze Ci tych 3 kublow!
Zazdroszcze Ci tych 3 kublow!
Re: Domowe szalenstwa
Alez o przecierze pomidorowym to ja doskonale wiem ,co roku kupujemy 2 skrzynki pomidorow ,ktore tu nazywaja sie Limy,podluzne ,miesiste z mala iloscia soku,tak ze nie chce mi sie tego teraz robic,wychodze do pracy ostatnio rano ,a wracam okolo19-tej a potem muze jeszcze napisac komentarz do wywiadow wec juz na nic nie mam sil,szkoda ,ze dzieli nas taka odleglosc ,bo chetnie podrzucilbym te pomidorki.Pozdrawiam
Re: Domowe szalenstwa
szkoda ,ze dzieli nas taka odleglosc ,bo chetnie podrzucilbym te pomidorki/ Jordan/
Jordan, a nie masz gdzies blisko siebie jakiejs "uczynnej" sasiadki?
Zrobienie przecieru pomidorowego wcale nie jest takie pracochlonne. Ja tak kocham pomidory, ze moglabym przesiedziec cala noc przy garkach i sloikach, ale potem wiedzialabym z czego jem zupe pomidorowa, co dodalam do golabkow, ryby po grecku, czy czym polalam pizze.
Zreszta jest juz weekend, wiec nie len sie i wygospodaruj troche czasu...pomiedzy mieszaniami mozesz zajrzec na forum!
Jordan, a nie masz gdzies blisko siebie jakiejs "uczynnej" sasiadki?
Zrobienie przecieru pomidorowego wcale nie jest takie pracochlonne. Ja tak kocham pomidory, ze moglabym przesiedziec cala noc przy garkach i sloikach, ale potem wiedzialabym z czego jem zupe pomidorowa, co dodalam do golabkow, ryby po grecku, czy czym polalam pizze.
Zreszta jest juz weekend, wiec nie len sie i wygospodaruj troche czasu...pomiedzy mieszaniami mozesz zajrzec na forum!
Re: Domowe szalenstwa
"talerze czworokatne z kwadratowymi lyzkami
/widzialem w usa!!!/cyc/
O rety, ale eureka! Ja po raz pierwszy czworokatne talerze widzialam w PL...i sie nie chwale..
/widzialem w usa!!!/cyc/
O rety, ale eureka! Ja po raz pierwszy czworokatne talerze widzialam w PL...i sie nie chwale..
Re: Domowe szalenstwa
Jasne,ze sa uczynne sasiadki ,tylko jest jeden problem,tych najbardziej uczynnych nie ma -wakacje,a ja weekend tez niestety musze spedzic w pracy ,przypomnialem sobie jeszcze jedna rzecz ,ktora robilo sie kiedy corka byla jeszcze w domu,wlasnie takie male pomidorki nakluwa sie igla w kilku miejscach ,pakuje sie do sloikow i zalewa sie dobrze osolona woda ,potem pasteryzuje sie nie dluzej niz 5 minut ,zima sa jak swieze i to bedzie mysle bez problemow,a za rady bardzo dziekuje.
Re: Domowe szalenstwa
Pajac I tyle. Mienil sie tutaj kucharzem a nie odroznil bazylii od lisci kapusty."talerze czworokatne z kwadratowymi lyzkami
/widzialem w usa!!!/cyc/
Kidys napisal ze widzial Forda z przyspawanymi kolami I amerykanskiego profesora ktory kroil nozem spaghetti. On ma kwadratowy.. leb.
Americana
Komplet wloski
Komplet francuski
toskanski
barokowy