Strona 13 z 28

Re: Domowe szalenstwa

: sob maja 02, 2015 5:08 am
autor: zoskicyc
spokojnie CK
przygkladaj sie jak
ciebie ta kuchara
otruje

to jest - ten mnoment -
jest
prawdziwa przyjemnoscia
blogoslawionego odejscia

CYC

Re: Domowe szalenstwa

: ndz maja 03, 2015 1:36 pm
autor: scooby_brew
Reflex pisze:Dzisiaj o jogurcie.

Obrazek
Ciekawa machina. Ja takiej nie mam i do robienia jogurtu po prostu używam slow cooker.

A tutaj coś podobnego, tzn kefir. Ciekawa rzecz z tym kefirem, bo zamiast startera tak jak z jogurtem, kefir robią takie grzybki:
Obrazek
Tutaj je nazywają "kefir grains" a po polsku to jest chyba ziarna kefirowe, grzybki tybetańskie, choć naprawdę nic to ma wspólnego z ziarnami, ani grzybami, są to kolonie mikrobakterii mlekowych.

Re: Domowe szalenstwa

: ndz maja 03, 2015 4:38 pm
autor: Reflex
Jaka jest roznica miedzy:

Freeze-Dried Kefir Starter
Live Organic Milk Kefir Grains
Kefir Culture Starter

Ktore sa najefektywniejsze i gdzie je kupujesz?

Re: Domowe szalenstwa

: pn maja 04, 2015 8:48 am
autor: scooby_brew
Ja swoje kefir grains znalazłem przez craigslist, musiałem pojechać na organiczną farmę, ale widziałem to też na ebay i amazon pewnie wysyłają pocztą :
http://www.amazon.com/Live-Organic-Milk ... B007MFECAA
http://annarbor.craigslist.org/hab/4972483909.html

Jak chcesz to ja ci wyślę za darmo bo teraz mam za dużo.
Coulture starter to będzie chyba to samo co freeze-dried starter, czyli niektóre bakterie mlekowe kefiru ususzone tak jak drożdże, potem powtarzasz to przez zostawienie ok 1/8 kefiru w słoiku i zalanie tego świeżym mlekiem. Tak samo jak możesz robić butter milk albo creme fraiche ("sour cream").
Ale czy to naprawdę jest kefir bez grains, to nie jestem pewny. Lepiej znajdź sobie gdzieś grains.

Re: Domowe szalenstwa

: pn maja 04, 2015 10:26 am
autor: scooby_brew
Mexican salsa. Z okazji Cinco De Mayo!

To jest bardzo prosta receptura na salsę w stylu restauracyjnym. Takie same salse robią restauracje takie jak Chili's i taką salsę sam robiłem jakieś 25 lat temu gdy chodziłem do szkoły i w takich restauracjach pracowałem jako kelner.

Obrazek

Potrzebujesz:
1 puszkę całych pomidorów bez skurki ok 0.8 kg , wrzuć wszystko razem z wodą
2-3 całe jalepenos z puszki albo słoika, razem z "żyłami" i nasionkami (mogą być świeże ale z puszki są lepsze do tego przepisu).
garść świeżych listków kolendry
2-3 ząbki czosnku
1 świeża duża papryka zielona, wyczyszczona (zapomniałem na zdjęciu)
sok z 1 limony
1/2 cebuli, najlepiej czerwonej
1 łyżeczka soli

Obrazek

Wrzuć wszystko do blendera, dolej też 1-2 łyżki "soku" z puszki jalapenos, zblenduj to na "chunky".

Obrazek

Re: Domowe szalenstwa

: pn maja 04, 2015 11:54 am
autor: Reflex
Serdecznie Ci dziekuje, ale bylem niecierpliwy i wczoraj zamowilem na Amazon.
Dostane w czwartek, najpozniej w piatek.

To jest zdjecie z Amazon
Obrazek

A to co pisze firma, ktora to wysyla.

Active Organic Milk Kefir Grains
Live, Active Kefir Grains Feast on Grass Fed Whole Milk | Nobody Beats Our QUALITY & GUARANTEE. We Supply You With 3X's the Amount Other Sellers Give.
These grains have never been dried or stored in the fridge or freezer.

Grains are Shipped in a sealed food grade BPA free pouch
Risk Free Purchase!! Grains arrive alive and ready so little activation time is required. Guaranteed to make delicious Kefir. Your success is very important to us. Please do not hesitate contacting us. We will do anything we can to help including sending a new order if needs be.

Sprzedaja teez ksiazke osobno ($20.00 o robieniu kefiru w wielu wariantach, ale my przeciez nie jestesmy dummies? ;)

Re: Domowe szalenstwa

: pn maja 11, 2015 1:13 pm
autor: scooby_brew
Reflex pisze: Obrazek
Zastanawiam się teraz czy kupić taką machinę czy nie? A jeżeli tak to jaką dokładnie?

Re: Domowe szalenstwa

: pn maja 11, 2015 1:53 pm
autor: Reflex
Sa inne podobne do mojej, to znaczy sloiki, ale mozna kupic urzadznie robiace 2 litry w jednym pojemniku. Mnie sie wydala najbardziej ineresujaca: Euro Cuisine YM260 Yogurt Maker, 2-Quart (na zdjeciu. Ceny bardzo rozne, od 35 do 56 dolarow. Amazon i Sears sprzedaja po $35, Home Depot $36, Best Buy $35.99 trzy lata gwarancji.

Specification
With the Euro Cuisine Yogurt Maker, you can make home-made all natural, rich, and creamy yogurts with any kind of milk within 6 to 8 hours. The Euro Cuisine Yogurt Maker allows you to control sweetness, ingredients, and fat content. The unit is very economical, as you can prepare up to 2 quarts of yogurt at a time. The included timer on the side of the unit marks time as to when yogurt will be finished cooking (note the timer is just a reminder to when the maker should be unplugged - it is not a countdown timer and does not include an auto-off function).

The Yogurt Maker kit includes a stainless steel thermometer, a specially designed cotton bag for making cheese and an individual serving bowl. The cotton bag has an easy-to-fill opening and a cord, which makes it simple to close the bag and hang it in order to make your cheese.

3 year manufacturer warranty

Jest wysoko oceniony przez nabywcow.


Obrazek



Decyzje musisz podjac sam. Wrzuc na google "yogurt maker" porownaj rozne typy.

Re: Domowe szalenstwa

: śr maja 13, 2015 1:46 am
autor: alohilani
Panowie, a czy slyszeliscie o takim jogurcie bulgarskim, co to sie kupuje w health food store i potem sie go rozmnaza? Pewnie tak jak dla mnie jednej to bylby dobry pomysl. Mam bardzo mala lodowke w moim miejscu, to nie ma mozliwosci na trzymanie wiekszej ilosci zywnosci. Kupowac dodatkowej nie mysle, co potem z taka zrobie, kiedy kiedys bede sie wyprowadzac? Zreszta nie ma za bardzo i gdzie postawic drugiej.

Re: Domowe szalenstwa

: czw maja 14, 2015 9:00 pm
autor: Reflex
Aloha, w Stanach sa w sprzedazy tylko dwa typy Yogurtu, ktory mozna uzyc jako starter do domowego Yogurtu. Oba zawieraja bulgarskie bakterie.
Jeden to; "Dannon"(oparty na francuskim "Danone"), drugi Stonefield Farms zwany "Stonefield"(amerykanski), organiczna ferma. Danon wykupil 40% akcji Stonyfield.

Uwaga! Yogurt na starter musi byc Plain bez zadnych dodatkow.

Ja uzywam Stonyfield, wedlug ekspertow jest lepszy, posiada wiecej roznych bakteri.
Wyjasnienie: Kazdy z nich ma wiecej jak jeden typ bakterii Yogurtu. Sa m.in bulgarskie, greckie, jakies zakaukazkie, jest ich z piec chyba. Sa tez startery w torebkach jakies zasuszane, ale nieekonomiczne i stosunkowo do Plain Yogurtu drogie. Napewno wolisz all natural.

Obrazek

Obrazek

Taka puszka kosztuje bodaj 3 albo 4 dolary starcza na wiele litrow Yogurtu. Ja cala zawartosc puszki zamrazam w pojemnikach na kostki lodu.
Obrazek

po czym przekladam je do nieduzych plastykowych woreczkow z zamknieciem (frezer storage bag) i trzymam w zamrazlniku.

Obrazek

Zwykle dwie kostki zamrozonego yogurtu, dodane do dwoch litrow mleka wystarcza jako starter.

Ale poczekaj! Do nastepnego Yogurtu nie musisz uzyc zamrozonego startera, wystarczy dodac 6 oz yogurtu ktory zrobilas poprzednio. Zamrozone kostki dodasz do co drugiego robionego Yogurtu.

Mam nadzieje ze moja "instrukcja" nie byla zbyt skomplikowana. Jak cos bylo niezrozumiale to pytaj.