Strona 15 z 28

Re: Domowe szalenstwa

: ndz maja 24, 2015 2:51 pm
autor: scooby_brew
Oto mój dzisiejszy post na FB:

Making my probiotic and organic sauerkraut, bitches! West Siiiide!
Obrazek

Re: Domowe szalenstwa

: ndz maja 24, 2015 3:10 pm
autor: Reflex
Podaj namiar na FaceBook.

Re: Domowe szalenstwa

: wt maja 26, 2015 8:23 am
autor: Whoild
Też bym prosił o namiar.


Pozdrawiam, zastrzyk.com.pl

Re: Domowe szalenstwa

: śr maja 27, 2015 9:30 am
autor: scooby_brew
Reflex, po zastanowieniu się kupiłem taki yogurt maker: http://www.walmart.com/ip/37016435

$30 w Walmarcie, kupiłem online, teraz muszę pojechać do sklepu, żeby odebrać.

Obrazek

Re: Domowe szalenstwa

: śr maja 27, 2015 10:28 am
autor: Reflex
No fajnie. Musisz jeszcze kupic termometr potrzebny do kontroli doprowadznia mleka do wrzenia (180 F) i wystudzenia (110 F) przed rozlaniem do sloikow. Napewno bedzie instrukcja dolaczona do maszynki.
Napisz jak sie udal pierwszy yogurt.

Re: Domowe szalenstwa

: śr maja 27, 2015 12:52 pm
autor: scooby_brew
Termometrów mam od kija, bo warzę piwo, bo grilluję etc. Jogurt też wcześniej robiłem, ale w slow cookerze. Mnie się podoba np. to, że w nowej maszynie w niektórych słoikach mogę dodać mleka w proszku i zrobić jogurt gęsty "grecki" a w innych rzadszy do smoothies dla dzieci. Codzienne smoothies dla dzieci to jest główny powód na jogurt w domu :D

Re: Domowe szalenstwa

: pn cze 08, 2015 12:12 pm
autor: scooby_brew
Reflex pisze: Zamiast liscia kapusty daje na gore koper.
Ten liść kapusty daję na górę ogórkw po to, żeby je chronić przed pleśnią i żeby je trzymać pod wodą. Jeżeli je kiszę przez ok tydzień, to pojawia się pleśń na górze. Wtedy po prostu wyrzucam liść kapusty z pleśnią i ogórki są OK. A ty jak chronisz ogórki kiszone przed pleśnią?
Obrazek

Re: Domowe szalenstwa

: pn cze 08, 2015 4:04 pm
autor: Reflex
Mnie sie nie zdarzyla plesn, nie wiem od czego to zalezy. Ja daje do ogorkow slona wode, chrzan, czosnek i koper.
Ogorki powinny byc zalane woda a tam gdzie dajesz kapuste ja mam pake kopru.
Sloje musza byc szczelnie zamkniete, po 4 dniach powinno sie je przeniesc w chlodniejsze miejsce (piwnica).
Jak otworze sloj, wkladam go do lodowki. Poszukaj odpowiedzi w googlach - po polsku! :twisted:

Re: Domowe szalenstwa

: pn cze 08, 2015 8:27 pm
autor: Reflex
Buleczki hot dog pierwsze podejscie...:)


Obrazek

Obrazek

Re: Domowe szalenstwa

: wt cze 09, 2015 9:10 am
autor: jordan274
Nam rowniez nigdy nie zdarzyla sie plesn na ogorkach ,robimy je w identyczny sposob jak Pan Reflex.tylko do kiszenia powinno sie uzywac ogorki jasniejsze ,a nie te ciemno-zielone,bo one do kiszenia nie bardzo sie nadaja chyba tylko do kiszenia na tzw.malosolne ,ktore sa dobre juz po 2-3 dniach.Buleczki wygladaja bardzo apetycznie ,tylko prosze mi powiedziec czym Pan je posypuje.Pozdrawiam