Kuchnia

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
godzilla
Posty: 14046
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Kuchnia

Post autor: godzilla »

Nie do pieprzyc tylko dopieprzyc...
Qrwa jak ja tego nie lubie... w calym internecie ludzie dziela slowa, ktorych dzielic nie powinni...

Chcesz sie po polsku na uczyc to se na fejsie po szukaj mechanikow o nazwie gumiak i cytryn....
Ninel
Posty: 910
Rejestracja: czw cze 11, 2015 11:21 pm

Re: Kuchnia

Post autor: Ninel »

Nie do pieprzyc tylko dopieprzyc... / Godzill /


Oczywiscir, ja niedokRZalcUna, bardzo podzielam Cibie,,,

A wypierdziel mi tu zaraz to sie pisze szybko czy po woli...
Ninel
Posty: 910
Rejestracja: czw cze 11, 2015 11:21 pm

Re: Kuchnia

Post autor: Ninel »

k*** czkawke mam...
Ninel
Posty: 910
Rejestracja: czw cze 11, 2015 11:21 pm

Re: Kuchnia

Post autor: Ninel »

Zapraszam Wszystkich serdecznie na obiad...co sobie zyczycie?
godzilla
Posty: 14046
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Kuchnia

Post autor: godzilla »

o tej porze to ja juz po kolacji jestem....
:roll:
Ninel
Posty: 910
Rejestracja: czw cze 11, 2015 11:21 pm

Re: Kuchnia

Post autor: Ninel »

No dobra, to jakie zarcie kombinujecie na Easter?, Baranki moje Boze kochane...
Ninel
Posty: 910
Rejestracja: czw cze 11, 2015 11:21 pm

Re: Kuchnia

Post autor: Ninel »

Zur z biala kielbasa?
A wiecie, ze smietane sama robie!
A koper to mam zawsze w zamrazalce. Sloninke tez, i skwareczki.
Ninel
Posty: 910
Rejestracja: czw cze 11, 2015 11:21 pm

Re: Kuchnia

Post autor: Ninel »

Dobra, spieprzam do pracy...bo kawek drogi trza jechac na polnoc...a tam sa zawsze cholerne korki.
godzilla
Posty: 14046
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Kuchnia

Post autor: godzilla »

Ninel pisze:No dobra, to jakie zarcie kombinujecie na Easter?, Baranki moje Boze kochane...
postnie i bezmiesnie... boc trza sie umartwiac...
a freflex niech przytula Ahmeda...
pomorzak
Posty: 9439
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:30 pm

Re: Kuchnia

Post autor: pomorzak »

W czwartek tradycyjnie jemy ziemiaki w mundurkach z frankfurckim zielonym sosem.
Skladniki mozna kupic prawie wszedzie i najlepszy wlasnej roboty.

Recepta z polskiej strony
Sos zielony frankfurcki - składniki:

3 jajka na twardo
3 łyżki oleju
1 kubek (15 dag) jogurtu
1 kubek (15 dag) gęstej śmietany
1 mała cebula
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
cukier do smaku
1 ogórek konserwowy
natka pietruszki
szczypiorek
koper
ogórecznik
szczaw
trybula
rzeżucha
biedrzeniec
estragon
melisa
lubczyk

Sos zielony frankfurcki - sposób przygotowania: Zioła umyj, osusz i posiekaj. Jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozetrzyj w miseczce z olejem. Dodaj jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. W wersji mniej dietetycznej śmietanę można zastąpić majonezem, a w wersji pikantnej dodać roztarty ząbek czosnku i kilka kropli tabasco. Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ozorków, ryby, drobiu, warzyw).
Obrazek
ODPOWIEDZ