Made in Reflex

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
godzilla
Posty: 14045
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: godzilla »

i dlatego polecam grupe "piekarnicza brac" na fb... tam sie mozna wszystkiego nauczyc...
godzilla
Posty: 14045
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: godzilla »

pomorzak pisze: pn wrz 27, 2021 4:07 pm Moja sp. tesciowa zawsze piekla chleby na caly tydzien. Na zakwasie.
Smaczny byl i nawet po tygodniu ciagle jadalny.
Od czasu jej smierci nikt juz tam chleba nie piecze.
Fajnie bylo poczytac o domowych wypiekach chleba.
Nigdy nie myslalem ze potrafi byc to tak pasjonujace.
Jak widac pieczenie potrzebuje serca, podobnie jak wszystko co robi sie z pasja.
Pozdro
masz czas to probuj bo warto!
w Niemczech mozna kupic smaczny chleb na zakwasie ale co swoj to swoj... i faktycznie mozna go jesc przez tydzien i dalej smakuje
sprawiedliwy
Posty: 2627
Rejestracja: sob wrz 20, 2014 4:05 am
Lokalizacja: stary kontynent

Re: Made in Reflex

Post autor: sprawiedliwy »

godzilla pisze: wt wrz 28, 2021 2:42 am i dlatego polecam grupe "piekarnicza brac" na fb... tam sie mozna wszystkiego nauczyc...

zajrzę tam. Ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie czy znasz Walliser Roggen Brot.

PS. oczywiście masz prawo nie odpowiadać jak nie chcesz.
godzilla
Posty: 14045
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: godzilla »

znam ale ten co jadlem to "dupy nie urywa"... jadlem zdaje sie tylko taki z Coop i Migros... moze kiedys i gdzie indziej ale to tak raczej jakby sie zebami w plyte OSB zanurzac... ani to smaku ani zapachu nie ma... konsystencja plyty wiorowej...

moze tam u wasz na wsi lepszy pieka...

tu jest ciekawy przepis, moze by sie tak pokusic?
https://www.marcelpaa.com/rezepte/walli ... hrankgare/
pomorzak
Posty: 9439
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:30 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: pomorzak »

godzilla pisze: wt wrz 28, 2021 2:59 am masz czas to probuj bo warto!
w Niemczech mozna kupic smaczny chleb na zakwasie ale co swoj to swoj... i faktycznie mozna go jesc przez tydzien i dalej smakuje
W mojej wiosce byla jeszcze kilka lat temu piekarnia ze 150 letnia tradycja. Niestety mlode pokolenie nie mialo zaciecia i interes zamkneli. Szkoda bo byly to faktycznie domowe wypieki i prawdziwie domowa atmosfera. Piekarnia gdzie pozdrawiany byles po nazwisku i chleb zamawiales bo rozchodzil sie blyskawicznie.
Moze kiedys pokusze sie na domowy chlebek. Troche sie jeszcze tego obawiam.
Do kuchni zmusila mnie sytuacja i nawet robilo spaß wiec moze i chlebek.
Potrafisz zachecic.

pozdrowienia
godzilla
Posty: 14045
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: godzilla »

jak sie boisz piec chleb to pobaw sie i stworz zakwas, korzystajac z pierwszego lepszego przepisu z netu, np. tego http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/

potem upiec pierwszy chleb to juz pestka... a zakwas jak ci sie znudzi go dogladac to mozesz wlozyc do lodowki i dokarmiac raz na tydzien... gdy bedziesz planowal piec z tego chleb to wyjmujesz z lodowki czesc, dokarmiasz dwukrotnie, tak raz na 12 lub na 8 godzin i robisz chleb...

bo dobry chleb to jedynie maka, woda i sol...
pomorzak
Posty: 9439
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:30 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: pomorzak »

godzilla pisze: śr wrz 29, 2021 1:40 am jak sie boisz piec chleb to pobaw sie i stworz zakwas, korzystajac z pierwszego lepszego przepisu z netu, np. tego http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
Powoli zaczyna mnie korcic aby sprobowac.
A foremki do pieczenia to jakie ?
Warto kupowac ten Römertopf ?

Czlowiek nigdy nie wie co moze sie przydac.
Reflex
Posty: 10571
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Made in Reflex

Post autor: Reflex »

Warto pomorzaku..Römertopf sluży równie do pieczenia potraw mięsnych, wegetablles, zup, ryb, etc.
Mozna go używać w Microwayu.
To jest bardzo uniwersalne urzadzenie w kuchni.W tych sprawach Niemcy nie nawalaja.
Najlepiej kupić w sklepie bo są różnej pojemności.


Obrazek

Obrazek
godzilla
Posty: 14045
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: godzilla »

pomorzak pisze: śr wrz 29, 2021 10:33 am Powoli zaczyna mnie korcic aby sprobowac.
A foremki do pieczenia to jakie ?
Warto kupowac ten Römertopf ?

Czlowiek nigdy nie wie co moze sie przydac.
ja mam taki nieduży Römertopf ale do pieczenia go użyłem raz...
do pieczenia chleba używam takiego garnka, ma chyba 7 litrów pojemności
Obrazek kupiłem na ebay.de
godzilla
Posty: 14045
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Made in Reflex

Post autor: godzilla »

no i do garowania przydałby ci się ja
kiś koszyk... albo i więcej niż jeden...
Obrazek
ODPOWIEDZ