Made in Reflex
Re: Made in Reflex
i dlatego polecam grupe "piekarnicza brac" na fb... tam sie mozna wszystkiego nauczyc...
Re: Made in Reflex
masz czas to probuj bo warto!pomorzak pisze: ↑pn wrz 27, 2021 4:07 pm Moja sp. tesciowa zawsze piekla chleby na caly tydzien. Na zakwasie.
Smaczny byl i nawet po tygodniu ciagle jadalny.
Od czasu jej smierci nikt juz tam chleba nie piecze.
Fajnie bylo poczytac o domowych wypiekach chleba.
Nigdy nie myslalem ze potrafi byc to tak pasjonujace.
Jak widac pieczenie potrzebuje serca, podobnie jak wszystko co robi sie z pasja.
Pozdro
w Niemczech mozna kupic smaczny chleb na zakwasie ale co swoj to swoj... i faktycznie mozna go jesc przez tydzien i dalej smakuje
-
- Posty: 2627
- Rejestracja: sob wrz 20, 2014 4:05 am
- Lokalizacja: stary kontynent
Re: Made in Reflex
znam ale ten co jadlem to "dupy nie urywa"... jadlem zdaje sie tylko taki z Coop i Migros... moze kiedys i gdzie indziej ale to tak raczej jakby sie zebami w plyte OSB zanurzac... ani to smaku ani zapachu nie ma... konsystencja plyty wiorowej...
moze tam u wasz na wsi lepszy pieka...
tu jest ciekawy przepis, moze by sie tak pokusic?
https://www.marcelpaa.com/rezepte/walli ... hrankgare/
moze tam u wasz na wsi lepszy pieka...
tu jest ciekawy przepis, moze by sie tak pokusic?
https://www.marcelpaa.com/rezepte/walli ... hrankgare/
Re: Made in Reflex
W mojej wiosce byla jeszcze kilka lat temu piekarnia ze 150 letnia tradycja. Niestety mlode pokolenie nie mialo zaciecia i interes zamkneli. Szkoda bo byly to faktycznie domowe wypieki i prawdziwie domowa atmosfera. Piekarnia gdzie pozdrawiany byles po nazwisku i chleb zamawiales bo rozchodzil sie blyskawicznie.
Moze kiedys pokusze sie na domowy chlebek. Troche sie jeszcze tego obawiam.
Do kuchni zmusila mnie sytuacja i nawet robilo spaß wiec moze i chlebek.
Potrafisz zachecic.
pozdrowienia
Re: Made in Reflex
jak sie boisz piec chleb to pobaw sie i stworz zakwas, korzystajac z pierwszego lepszego przepisu z netu, np. tego http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
potem upiec pierwszy chleb to juz pestka... a zakwas jak ci sie znudzi go dogladac to mozesz wlozyc do lodowki i dokarmiac raz na tydzien... gdy bedziesz planowal piec z tego chleb to wyjmujesz z lodowki czesc, dokarmiasz dwukrotnie, tak raz na 12 lub na 8 godzin i robisz chleb...
bo dobry chleb to jedynie maka, woda i sol...
potem upiec pierwszy chleb to juz pestka... a zakwas jak ci sie znudzi go dogladac to mozesz wlozyc do lodowki i dokarmiac raz na tydzien... gdy bedziesz planowal piec z tego chleb to wyjmujesz z lodowki czesc, dokarmiasz dwukrotnie, tak raz na 12 lub na 8 godzin i robisz chleb...
bo dobry chleb to jedynie maka, woda i sol...
Re: Made in Reflex
Powoli zaczyna mnie korcic aby sprobowac.godzilla pisze: ↑śr wrz 29, 2021 1:40 am jak sie boisz piec chleb to pobaw sie i stworz zakwas, korzystajac z pierwszego lepszego przepisu z netu, np. tego http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
A foremki do pieczenia to jakie ?
Warto kupowac ten Römertopf ?
Czlowiek nigdy nie wie co moze sie przydac.
Re: Made in Reflex
Warto pomorzaku..Römertopf sluży równie do pieczenia potraw mięsnych, wegetablles, zup, ryb, etc.
Mozna go używać w Microwayu.
To jest bardzo uniwersalne urzadzenie w kuchni.W tych sprawach Niemcy nie nawalaja.
Najlepiej kupić w sklepie bo są różnej pojemności.
Mozna go używać w Microwayu.
To jest bardzo uniwersalne urzadzenie w kuchni.W tych sprawach Niemcy nie nawalaja.
Najlepiej kupić w sklepie bo są różnej pojemności.