Zasadniczo zostaliśmy uwarunkowani, aby wierzyć, że niektóre pokarmy są niezdrowe, co oznacza, że jeśli starasz się odżywiać lub jeść tak zdrowo, jak to możliwe, powinieneś ich unikać za wszelką cenę. Pomijając fakt, że restrykcyjne diety nigdy nie są świetnym pomysłem, możesz być również zaskoczony, gdy dowiesz się, że wiele produktów spożywczych, które zawsze nazywano dla ciebie „złymi”, w rzeczywistości nie jest tak straszne, jak się wydaje. W rzeczywistości wiele z tych produktów może stanowić część zdrowej, zdrowej diety, o ile są spożywane z umiarem, jak prawie wszystko inne.
Rozmawialiśmy z dietetykami i dietetyczkami, aby poznać prawdę. Oto kilka klasycznych „niezdrowych” produktów spożywczych, które naprawdę nie są dla Ciebie takie złe.
16 „Niezdrowych” pokarmów, które nie są dla Ciebie takie złe, według dietetyków
Oleje do gotowania
Oliwa ma złą reputację za to, że jest pełna tłuszczu. Chociaż nie chcesz moczyć w nich jedzenia, olej jest dobrym rodzajem tłuszczu, który może być dla ciebie zdrowy. Oczywiście zależy to od rodzaju, którego używasz: „Niektóre oleje są lepsze od innych pod względem rodzaju tłuszczów, z których każdy z nich składa się, a także poziomu przetwarzania potrzebnego do ich ekstrakcji” John Fawkes, NSCA – certyfikowany trener osobisty, certyfikowany dietetyk Precision Nutrition i redaktor zarządzający The Unwinder, wyjaśnia.
Kiedy potrzebujesz oleju, wybierz oliwę z oliwek, olej lniany lub olej z awokado. „Każdy z nich jest bogaty w zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ma mniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i jest ogólnie dostępny w odmianach tłoczonych na zimno, które nie redukują korzystnych związków poprzez ekstrakcję na gorąco” – mówi Fawkes.
Czerwone mięso
Czerwone mięso z pewnością nie jest doskonałe, ale nie jest to również coś, czego należy całkowicie unikać. „Czerwone mięso często wiązało się z ryzykiem choroby wieńcowej, ale badanie z 2012 r. wykazało, że ryzyko różni się w zależności od przetwarzania, przy czym wiele z tych różnic zależy od ilości sodu w przetworzonym mięsie (hot-dogi, bekon, zimno kawałki)”, mówi nam dr Alex Schwartz, naukowiec ds. żywienia i projektant programów nauczania w Precision Nutrition. „Czerwone mięso jest źródłem białka oraz jest bogate w żelazo i witaminę B12”. Zasadniczo bądź wybredny i wybredny w kwestii czerwonego mięsa – na przykład zdecyduj się na kawałek steku na stercie bekonu.
Koktajle
Czy prowadzenie zdrowego trybu życia oznacza rezygnację z alkoholu na dobre? Nie! „Możesz całkowicie wypić kilka drinków w tygodniu i nie zabije to twojego zdrowego stylu życia” – zauważa Lindsay Wandzilak, certyfikowany trener NASM, dietetyk i założyciel The Daily.
Jeśli wybierasz się na drinka lub dwa, Wandzilak poleca tequilę. „Tequila jest oparta na roślinach, a nasze ciała lepiej ją metabolizują, co oznacza mniej kaca, mniej stanów zapalnych, mniej kalorii opartych na skrobi i tłuszczu z brzucha” – mówi. „Tequila z umiarem z prostymi i świeżymi mikserami, takimi jak świeżo wyciśnięty sok z limonki, woda i agawa, jest łatwiejsza do metabolizowania przez organizm, jeśli chodzi o napoje alkoholowe”.
CĄG DALSZY NASTĄPI
Zdrowie ...
Re: Zdrowie ...
Chleb pszenny
Wiele osób w środowisku medycznym nawet nie rozważałoby zjedzenia kromki białego chleba – czasami może się wydawać, że jest to pełnoziarnista, wieloziarnista substancja. Ale jeśli zjesz odpowiedni rodzaj białego chleba, to cię nie powstrzyma. „Typowy biały chleb w sklepie spożywczym tak naprawdę nie ma żadnych wartości odżywczych, ponieważ proces jego wytwarzania obejmuje białą mąkę, która wykorzystuje tylko bielmo pszenicy” – wyjaśnia dr Schwartz.
Jego rozwiązanie dla tych, którzy wolą biały chleb? Zrób to sam: „W ten sposób możesz kontrolować składniki, które wchodzą i nie musisz się martwić dodawaniem dodatków, których używają firmy, co wydłuża okres przydatności do spożycia i tworzy puszystą konsystencję”.
Pizza
OK, to prawda: tłusta pizza za dolara w okolicy nie jest nawet bliska obrazowi zdrowia. Ale nie wszystkie pizze są sobie równe. „Pizza może być naładowana tłuszczem i kaloriami, ale nie musi tak być!” Donna Rose, zarejestrowana dietetyk Nona's Nutrition Notes, mówi Delishowi. Jak możesz uczynić to lepszą opcją? Rose mówi, żeby zrobić własną pizzę na cienkim cieście, z dużą ilością warzyw, pomidorów i niskotłuszczowego sera. „Pomidory dostarczają witamin A i C, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego, beta-karotenu i wielu innych korzystnych składników odżywczych”.
Ziemniaki
Eliminowanie węglowodanów? Nie wyrzucaj jeszcze ziemniaków. Właściwie są dla ciebie dobre! „Są to jedne z najtańszych i najgęstszych w składniki odżywcze skrobi” – mówi Fawkes. „Białe ziemniaki są pakowane w witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także solidną dawkę błonnika na porcję. Trzymaj się pieczonych i smażonych potraw, aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych”. Oczywiście słodkie ziemniaki są również pyszną opcją.
Wiele osób w środowisku medycznym nawet nie rozważałoby zjedzenia kromki białego chleba – czasami może się wydawać, że jest to pełnoziarnista, wieloziarnista substancja. Ale jeśli zjesz odpowiedni rodzaj białego chleba, to cię nie powstrzyma. „Typowy biały chleb w sklepie spożywczym tak naprawdę nie ma żadnych wartości odżywczych, ponieważ proces jego wytwarzania obejmuje białą mąkę, która wykorzystuje tylko bielmo pszenicy” – wyjaśnia dr Schwartz.
Jego rozwiązanie dla tych, którzy wolą biały chleb? Zrób to sam: „W ten sposób możesz kontrolować składniki, które wchodzą i nie musisz się martwić dodawaniem dodatków, których używają firmy, co wydłuża okres przydatności do spożycia i tworzy puszystą konsystencję”.
Pizza
OK, to prawda: tłusta pizza za dolara w okolicy nie jest nawet bliska obrazowi zdrowia. Ale nie wszystkie pizze są sobie równe. „Pizza może być naładowana tłuszczem i kaloriami, ale nie musi tak być!” Donna Rose, zarejestrowana dietetyk Nona's Nutrition Notes, mówi Delishowi. Jak możesz uczynić to lepszą opcją? Rose mówi, żeby zrobić własną pizzę na cienkim cieście, z dużą ilością warzyw, pomidorów i niskotłuszczowego sera. „Pomidory dostarczają witamin A i C, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego, beta-karotenu i wielu innych korzystnych składników odżywczych”.
Ziemniaki
Eliminowanie węglowodanów? Nie wyrzucaj jeszcze ziemniaków. Właściwie są dla ciebie dobre! „Są to jedne z najtańszych i najgęstszych w składniki odżywcze skrobi” – mówi Fawkes. „Białe ziemniaki są pakowane w witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także solidną dawkę błonnika na porcję. Trzymaj się pieczonych i smażonych potraw, aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych”. Oczywiście słodkie ziemniaki są również pyszną opcją.
Re: Zdrowie ...
Chleb pszenny
Wiele osób w środowisku medycznym nawet nie rozważałoby zjedzenia kromki białego chleba – czasami może się wydawać, że jest to pełnoziarnista, wieloziarnista substancja. Ale jeśli zjesz odpowiedni rodzaj białego chleba, to cię nie powstrzyma. „Typowy biały chleb w sklepie spożywczym tak naprawdę nie ma żadnych wartości odżywczych, ponieważ proces jego wytwarzania obejmuje białą mąkę, która wykorzystuje tylko bielmo pszenicy” – wyjaśnia dr Schwartz.
Jego rozwiązanie dla tych, którzy wolą biały chleb? Zrób to sam: „W ten sposób możesz kontrolować składniki, które wchodzą i nie musisz się martwić dodawaniem dodatków, których używają firmy, co wydłuża okres przydatności do spożycia i tworzy puszystą konsystencję”.
Pizza
OK, to prawda: tłusta pizza za dolara w okolicy nie jest nawet bliska obrazowi zdrowia. Ale nie wszystkie pizze są sobie równe. „Pizza może być naładowana tłuszczem i kaloriami, ale nie musi tak być!” Donna Rose, zarejestrowana dietetyk Nona's Nutrition Notes, mówi Delishowi. Jak możesz uczynić to lepszą opcją? Rose mówi, żeby zrobić własną pizzę na cienkim cieście, z dużą ilością warzyw, pomidorów i niskotłuszczowego sera. „Pomidory dostarczają witamin A i C, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego, beta-karotenu i wielu innych korzystnych składników odżywczych”.
Ziemniaki
Eliminowanie węglowodanów? Nie wyrzucaj jeszcze ziemniaków. Właściwie są dla ciebie dobre! „Są to jedne z najtańszych i najgęstszych w składniki odżywcze skrobi” – mówi Fawkes. „Białe ziemniaki są pakowane w witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także solidną dawkę błonnika na porcję. Trzymaj się pieczonych i smażonych potraw, aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych”. Oczywiście słodkie ziemniaki są również pyszną opcją.
CIĄG DALSZY NASTAPI
Wiele osób w środowisku medycznym nawet nie rozważałoby zjedzenia kromki białego chleba – czasami może się wydawać, że jest to pełnoziarnista, wieloziarnista substancja. Ale jeśli zjesz odpowiedni rodzaj białego chleba, to cię nie powstrzyma. „Typowy biały chleb w sklepie spożywczym tak naprawdę nie ma żadnych wartości odżywczych, ponieważ proces jego wytwarzania obejmuje białą mąkę, która wykorzystuje tylko bielmo pszenicy” – wyjaśnia dr Schwartz.
Jego rozwiązanie dla tych, którzy wolą biały chleb? Zrób to sam: „W ten sposób możesz kontrolować składniki, które wchodzą i nie musisz się martwić dodawaniem dodatków, których używają firmy, co wydłuża okres przydatności do spożycia i tworzy puszystą konsystencję”.
Pizza
OK, to prawda: tłusta pizza za dolara w okolicy nie jest nawet bliska obrazowi zdrowia. Ale nie wszystkie pizze są sobie równe. „Pizza może być naładowana tłuszczem i kaloriami, ale nie musi tak być!” Donna Rose, zarejestrowana dietetyk Nona's Nutrition Notes, mówi Delishowi. Jak możesz uczynić to lepszą opcją? Rose mówi, żeby zrobić własną pizzę na cienkim cieście, z dużą ilością warzyw, pomidorów i niskotłuszczowego sera. „Pomidory dostarczają witamin A i C, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego, beta-karotenu i wielu innych korzystnych składników odżywczych”.
Ziemniaki
Eliminowanie węglowodanów? Nie wyrzucaj jeszcze ziemniaków. Właściwie są dla ciebie dobre! „Są to jedne z najtańszych i najgęstszych w składniki odżywcze skrobi” – mówi Fawkes. „Białe ziemniaki są pakowane w witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także solidną dawkę błonnika na porcję. Trzymaj się pieczonych i smażonych potraw, aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych”. Oczywiście słodkie ziemniaki są również pyszną opcją.
CIĄG DALSZY NASTAPI
Re: Zdrowie2 ...
Chleb pszenny
Wiele osób w środowisku medycznym nawet nie rozważałoby zjedzenia kromki białego chleba – czasami może się wydawać, że jest to pełnoziarnista, wieloziarnista substancja. Ale jeśli zjesz odpowiedni rodzaj białego chleba, to cię nie powstrzyma. „Typowy biały chleb w sklepie spożywczym tak naprawdę nie ma żadnych wartości odżywczych, ponieważ proces jego wytwarzania obejmuje białą mąkę, która wykorzystuje tylko bielmo pszenicy” – wyjaśnia dr Schwartz.
Jego rozwiązanie dla tych, którzy wolą biały chleb? Zrób to sam: „W ten sposób możesz kontrolować składniki, które wchodzą i nie musisz się martwić dodawaniem dodatków, których używają firmy, co wydłuża okres przydatności do spożycia i tworzy puszystą konsystencję”.
Pizza
OK, to prawda: tłusta pizza za dolara w okolicy nie jest nawet bliska obrazowi zdrowia. Ale nie wszystkie pizze są sobie równe. „Pizza może być naładowana tłuszczem i kaloriami, ale nie musi tak być!” Donna Rose, zarejestrowana dietetyk Nona's Nutrition Notes, mówi Delishowi. Jak możesz uczynić to lepszą opcją? Rose mówi, żeby zrobić własną pizzę na cienkim cieście, z dużą ilością warzyw, pomidorów i niskotłuszczowego sera. „Pomidory dostarczają witamin A i C, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego, beta-karotenu i wielu innych korzystnych składników odżywczych”.
Ziemniaki
Eliminowanie węglowodanów? Nie wyrzucaj jeszcze ziemniaków. Właściwie są dla ciebie dobre! „Są to jedne z najtańszych i najgęstszych w składniki odżywcze skrobi” – mówi Fawkes. „Białe ziemniaki są pakowane w witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także solidną dawkę błonnika na porcję. Trzymaj się pieczonych i smażonych potraw, aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych”. Oczywiście słodkie ziemniaki są również pyszną opcją.
CIĄG DALSZY NASTAPI
Wiele osób w środowisku medycznym nawet nie rozważałoby zjedzenia kromki białego chleba – czasami może się wydawać, że jest to pełnoziarnista, wieloziarnista substancja. Ale jeśli zjesz odpowiedni rodzaj białego chleba, to cię nie powstrzyma. „Typowy biały chleb w sklepie spożywczym tak naprawdę nie ma żadnych wartości odżywczych, ponieważ proces jego wytwarzania obejmuje białą mąkę, która wykorzystuje tylko bielmo pszenicy” – wyjaśnia dr Schwartz.
Jego rozwiązanie dla tych, którzy wolą biały chleb? Zrób to sam: „W ten sposób możesz kontrolować składniki, które wchodzą i nie musisz się martwić dodawaniem dodatków, których używają firmy, co wydłuża okres przydatności do spożycia i tworzy puszystą konsystencję”.
Pizza
OK, to prawda: tłusta pizza za dolara w okolicy nie jest nawet bliska obrazowi zdrowia. Ale nie wszystkie pizze są sobie równe. „Pizza może być naładowana tłuszczem i kaloriami, ale nie musi tak być!” Donna Rose, zarejestrowana dietetyk Nona's Nutrition Notes, mówi Delishowi. Jak możesz uczynić to lepszą opcją? Rose mówi, żeby zrobić własną pizzę na cienkim cieście, z dużą ilością warzyw, pomidorów i niskotłuszczowego sera. „Pomidory dostarczają witamin A i C, a także potasu, fosforu, kwasu foliowego, beta-karotenu i wielu innych korzystnych składników odżywczych”.
Ziemniaki
Eliminowanie węglowodanów? Nie wyrzucaj jeszcze ziemniaków. Właściwie są dla ciebie dobre! „Są to jedne z najtańszych i najgęstszych w składniki odżywcze skrobi” – mówi Fawkes. „Białe ziemniaki są pakowane w witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także solidną dawkę błonnika na porcję. Trzymaj się pieczonych i smażonych potraw, aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych”. Oczywiście słodkie ziemniaki są również pyszną opcją.
CIĄG DALSZY NASTAPI
Re: Zdrowie3 ...
Gorące skrzydełka
Tak długo, jak dokonałeś kilku modyfikacji, aby zmienić je ze śmieciowego jedzenia w pyszną przekąskę napakowaną białkiem, gorące skrzydełka są „całkowicie w porządku”, mówi Wandzilak: „Nikt nie będzie tęsknił za tłuszczem i panierką, jeśli ugotujesz te wysoko białko traktuje czysto z domowymi, bezcukrowymi przyprawami” – mówi. „Po prostu wetrzyj/marynuj na skórze i piecz, grilluj lub smaż na powietrzu!”
Czekolada
Czekolada wydaje się być najlepszą ucztą, ponieważ jest… a kiedy kupujesz odpowiedni rodzaj, jest również dla Ciebie dobra. „Ciemna czekolada, zawierająca ponad 70 procent kakao, zawiera probiotyki, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu” – mówi Rose. „Ciemna czekolada, bogata w polifenole, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które rozbrajają niezdrowe, wywołujące choroby wolne rodniki”. Zjedz tę tabliczkę czekolady!
Jogurt pełnotłusty
To już czas, aby przestać zakładać, że coś niskotłuszczowego jest automatycznie zdrowsze niż coś pełnotłustego. Weźmy na przykład jogurt. „Cały jogurt, zwłaszcza zwykły, oferuje bardziej kremowy jogurt, który wciąż jest bogaty w wapń i oferuje białko” – mówi. Dr Schwartz. „Ostatnie dowody sugerują również, że pełnotłuste produkty mleczne, szczególnie jogurt i ser, nie mają negatywnego wpływu, jak myśleliśmy, że miały na wrażliwość na insulinę, profil lipidowy krwi i ciśnienie krwi, jak wcześniej przewidywano na podstawie ich zawartości sodu i nasycenia. zawartość tłuszczu. Ponadto nie wydają się zwiększać ryzyka chorób kardiometabolicznych, a w niektórych przypadkach mogą faktycznie chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą typu 2.
CIĄG DALSZY NASTĄPI
Tak długo, jak dokonałeś kilku modyfikacji, aby zmienić je ze śmieciowego jedzenia w pyszną przekąskę napakowaną białkiem, gorące skrzydełka są „całkowicie w porządku”, mówi Wandzilak: „Nikt nie będzie tęsknił za tłuszczem i panierką, jeśli ugotujesz te wysoko białko traktuje czysto z domowymi, bezcukrowymi przyprawami” – mówi. „Po prostu wetrzyj/marynuj na skórze i piecz, grilluj lub smaż na powietrzu!”
Czekolada
Czekolada wydaje się być najlepszą ucztą, ponieważ jest… a kiedy kupujesz odpowiedni rodzaj, jest również dla Ciebie dobra. „Ciemna czekolada, zawierająca ponad 70 procent kakao, zawiera probiotyki, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu” – mówi Rose. „Ciemna czekolada, bogata w polifenole, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które rozbrajają niezdrowe, wywołujące choroby wolne rodniki”. Zjedz tę tabliczkę czekolady!
Jogurt pełnotłusty
To już czas, aby przestać zakładać, że coś niskotłuszczowego jest automatycznie zdrowsze niż coś pełnotłustego. Weźmy na przykład jogurt. „Cały jogurt, zwłaszcza zwykły, oferuje bardziej kremowy jogurt, który wciąż jest bogaty w wapń i oferuje białko” – mówi. Dr Schwartz. „Ostatnie dowody sugerują również, że pełnotłuste produkty mleczne, szczególnie jogurt i ser, nie mają negatywnego wpływu, jak myśleliśmy, że miały na wrażliwość na insulinę, profil lipidowy krwi i ciśnienie krwi, jak wcześniej przewidywano na podstawie ich zawartości sodu i nasycenia. zawartość tłuszczu. Ponadto nie wydają się zwiększać ryzyka chorób kardiometabolicznych, a w niektórych przypadkach mogą faktycznie chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą typu 2.
CIĄG DALSZY NASTĄPI
Re: Zdrowie4 ...
Gluten
Ustawmy sprawę wprost: „Jeśli nie masz zdiagnozowanej alergii na gluten lub celiakii, niewiele badań wskazuje, że musisz wyeliminować ze swojego życia źródła glutenu pełnoziarnistego” – mówi Fawkes. „Rzeczy takie jak kiełki pełnego ziarna, jagody pszeniczne, farro, jęczmień i wiele innych mogą i powinny być częścią zdrowej diety. Ponadto bezglutenowe wersje produktów na bazie zbóż zwykle zawierają mnóstwo dodatków, a nawet cukru, aby smakowały podobnie , którego nie potrzebujesz."
Owoce
Owoce nie zaczęły mieć złej nazwy, dopóki nie przejęła diety ketonowej. Teraz wydaje się, że ludzie coraz bardziej tego unikają, a Wandzilak mówi, że nie ma ku temu powodu. „Fakty są takie, że owoce są wypełnione wodą, składnikami odżywczymi i błonnikiem, które zapewniają nam nawodnienie i wspaniałe samopoczucie” – mówi. Jeśli chcesz mieć dzienną dawkę owoców, wybierz całe, świeże owoce zamiast soku lub czegoś suszonego.
Żółtka
Białka są dobre, żółtka nie są tak dobre, prawda? Zło. „Białka jajek stały się czymś, gdy demonizowano żółtka, przyczyniając się do wysokiego poziomu cholesterolu i chorób serca” – mówi Jensen. Chociaż białka jajek są dla Ciebie dobre i pełne białka, nie mają takich samych składników odżywczych jak żółtko, które jest bogate w cholesterol i tłuszcz. Jensen mówi, że są „doskonałym źródłem białka oraz niezbędnych witamin i minerałów”.
KONIEC
Ustawmy sprawę wprost: „Jeśli nie masz zdiagnozowanej alergii na gluten lub celiakii, niewiele badań wskazuje, że musisz wyeliminować ze swojego życia źródła glutenu pełnoziarnistego” – mówi Fawkes. „Rzeczy takie jak kiełki pełnego ziarna, jagody pszeniczne, farro, jęczmień i wiele innych mogą i powinny być częścią zdrowej diety. Ponadto bezglutenowe wersje produktów na bazie zbóż zwykle zawierają mnóstwo dodatków, a nawet cukru, aby smakowały podobnie , którego nie potrzebujesz."
Owoce
Owoce nie zaczęły mieć złej nazwy, dopóki nie przejęła diety ketonowej. Teraz wydaje się, że ludzie coraz bardziej tego unikają, a Wandzilak mówi, że nie ma ku temu powodu. „Fakty są takie, że owoce są wypełnione wodą, składnikami odżywczymi i błonnikiem, które zapewniają nam nawodnienie i wspaniałe samopoczucie” – mówi. Jeśli chcesz mieć dzienną dawkę owoców, wybierz całe, świeże owoce zamiast soku lub czegoś suszonego.
Żółtka
Białka są dobre, żółtka nie są tak dobre, prawda? Zło. „Białka jajek stały się czymś, gdy demonizowano żółtka, przyczyniając się do wysokiego poziomu cholesterolu i chorób serca” – mówi Jensen. Chociaż białka jajek są dla Ciebie dobre i pełne białka, nie mają takich samych składników odżywczych jak żółtko, które jest bogate w cholesterol i tłuszcz. Jensen mówi, że są „doskonałym źródłem białka oraz niezbędnych witamin i minerałów”.
KONIEC