bagatelne myśli lateralne
bagatelne myśli lateralne
Świat odwróconych pojęć.
To tak jak przy robieniu fotek insektom. Na początku nie widzisz ani jednego i praktycznie one dla ciebie w tym miejscu nie istnieją. Po chwili jednak pojawiają się pierwsze i nagle dostrzegasz jak wiele życia jest takm gdzie do niedawna nie było dla ciebie nic.
Tak samo jest przy odkrywaniu odwróconych pojęć.
Zabijanie innych ludzi raczej jest postrzegane jako coś negatywnego.
Teraz jednak wkracza klasyczne ale.........
Zabijanie pojedyncze czy też masowe ludzi określonych pojęciem wroga staje się nagle godne pochway i naśladowania. Zależnie od punktu siedzenia wrogiem jest zawsze strona przeciwna. Na dodatek zabijanie, aby wzmocnić imperatyw moralny, określane jest obroną prawa człowieka do życia w pokoju. Oczywiście obie strony konfliktu przekonują że sami się bronią a ci inni atakuja.
Tak jest w konflikcie Izraela z Palestyną jak i Rosji z Ukrainą.
Ja mogę powiedzieć o relacjach medialnych w Niemczech czy Polsce bo do tego mam dostęp.
W temacie w tych konfliktach króluje narracja że co prawda Izrael zabił ponad 30 tys. ludzi ale miał do tego prawo bo tamci zaczęli. Jednym słowem Izrael zabija słusznie bo się broni. Podobnie wygląda kwestia Ukrainy. Bombardowanie od 2014 roku terenów które chciały niezależnośći było słuszne bo państwo nie może dopuścić do ewentualnej utraty terytorium. Tysiące zabitych różnej płci i wieku było usprawiedliwione przez opinię międzynarodową która i tak nie była o tym informowana. Obecnie gdz trwa otwarta wojna, tym łatwiej usprawiedliwia się zabijanie jednej czy też drugiej strony.
Przy takim podejściu nie dziwi nawoływanie do jeszcze większej eskalacji wojny, bo każda ze stron uważa iż sprawiedliwiść jest po ich stronie.
Ciągle słyszymy o potrzebie zbrojenia się bo jedynie za pomocą broni można doprowadzić do pokoju. Nie rozmowy i próby porozumienia a broń jest nośnikiem i wyznacznikiem pokoju.
Za nawoływanie do rozmów i porozumienia łatwo można stać się wrogiem obu stron.
To taka moja luźna refleksja na temat / nie zabijaj.
To tak jak przy robieniu fotek insektom. Na początku nie widzisz ani jednego i praktycznie one dla ciebie w tym miejscu nie istnieją. Po chwili jednak pojawiają się pierwsze i nagle dostrzegasz jak wiele życia jest takm gdzie do niedawna nie było dla ciebie nic.
Tak samo jest przy odkrywaniu odwróconych pojęć.
Zabijanie innych ludzi raczej jest postrzegane jako coś negatywnego.
Teraz jednak wkracza klasyczne ale.........
Zabijanie pojedyncze czy też masowe ludzi określonych pojęciem wroga staje się nagle godne pochway i naśladowania. Zależnie od punktu siedzenia wrogiem jest zawsze strona przeciwna. Na dodatek zabijanie, aby wzmocnić imperatyw moralny, określane jest obroną prawa człowieka do życia w pokoju. Oczywiście obie strony konfliktu przekonują że sami się bronią a ci inni atakuja.
Tak jest w konflikcie Izraela z Palestyną jak i Rosji z Ukrainą.
Ja mogę powiedzieć o relacjach medialnych w Niemczech czy Polsce bo do tego mam dostęp.
W temacie w tych konfliktach króluje narracja że co prawda Izrael zabił ponad 30 tys. ludzi ale miał do tego prawo bo tamci zaczęli. Jednym słowem Izrael zabija słusznie bo się broni. Podobnie wygląda kwestia Ukrainy. Bombardowanie od 2014 roku terenów które chciały niezależnośći było słuszne bo państwo nie może dopuścić do ewentualnej utraty terytorium. Tysiące zabitych różnej płci i wieku było usprawiedliwione przez opinię międzynarodową która i tak nie była o tym informowana. Obecnie gdz trwa otwarta wojna, tym łatwiej usprawiedliwia się zabijanie jednej czy też drugiej strony.
Przy takim podejściu nie dziwi nawoływanie do jeszcze większej eskalacji wojny, bo każda ze stron uważa iż sprawiedliwiść jest po ich stronie.
Ciągle słyszymy o potrzebie zbrojenia się bo jedynie za pomocą broni można doprowadzić do pokoju. Nie rozmowy i próby porozumienia a broń jest nośnikiem i wyznacznikiem pokoju.
Za nawoływanie do rozmów i porozumienia łatwo można stać się wrogiem obu stron.
To taka moja luźna refleksja na temat / nie zabijaj.
Re: bagatelne myśli lateralne
Zmiana klimatu doprowadzi do kolosalnych zmian stref zdatnych do upraw i hodowli.
Głód zabija. Szukamy jedzenia. Bronimy to, co mamy.
Teraz jeszcze pełne są markety. Oligarchia zabija.
Kobiety rodzicie, my zaludnimy. (Putin)
Podzielimy dochody.
Weźmiemy najwięcej.
Tyle do tematu.
almagus
Głód zabija. Szukamy jedzenia. Bronimy to, co mamy.
Teraz jeszcze pełne są markety. Oligarchia zabija.
Kobiety rodzicie, my zaludnimy. (Putin)
Podzielimy dochody.
Weźmiemy najwięcej.
Tyle do tematu.
almagus
Pierwsze slowa do pomorzka. Byles moim wyrzutem sumienia, ciesze sie ze wrociles.
Od prawie 48 godzin docierają do Ziemi niesamowite ilości energi która manifestowała się zorzą polarną w miejscach do tej pory niespotykanych lub niezmiernie rzadko.
Ta energia to nie tylko kolorowe nocne niebo ale i wpływ na wszystkie istoty.
Ja jestem od dwóch dni wieczorem jak po całodziennej orce.
Totalne zmęczenie i padam do łóżka jak ścięty.
Ciekaw jestem jak to dalej będzie bo to nie koniec tego spektaklu.
Jak wam idzie prz tej słonecznej fontannie energetycznej.
Ta energia to nie tylko kolorowe nocne niebo ale i wpływ na wszystkie istoty.
Ja jestem od dwóch dni wieczorem jak po całodziennej orce.
Totalne zmęczenie i padam do łóżka jak ścięty.
Ciekaw jestem jak to dalej będzie bo to nie koniec tego spektaklu.
Jak wam idzie prz tej słonecznej fontannie energetycznej.
Czuję podatność organizmu.
Miony niszczą DNA, ale ja nie mam szansy ewoluować, raczej skonać.
Miony niszczą DNA, ale ja nie mam szansy ewoluować, raczej skonać.
Nigdy nic nie czulem, nigdy poza ludzmi, nic na mnie nie dzialalo..Chyba, że sąsiad, który rok temu pożyczyl u mnie
tysiac dolarów i jeszcze nie oddal.
Kocham świat jaki jest, Putin może mnie pocalowac w dupe.
tysiac dolarów i jeszcze nie oddal.
Kocham świat jaki jest, Putin może mnie pocalowac w dupe.
by Reflex » Mon May 13, 2024 3:20 pm
Nigdy nic nie czulem...
Przecież się starzejesz i to jest ta destrukcja.
Żyj zdrowo, jak krową wyścigową.
Tyle lat ewolucji i jedyną odpowiedzią komórek jest konieczność utrzymania gatunku, czyli powielanie z wykorzystaniem korzystnych mutacji.
Mutanci!
Putina wybrał zgubny naród złodziei, morderców i nadludzi z denisowian, komunistów na mużyków.
almagus
Nigdy nic nie czulem...
Przecież się starzejesz i to jest ta destrukcja.
Żyj zdrowo, jak krową wyścigową.
Tyle lat ewolucji i jedyną odpowiedzią komórek jest konieczność utrzymania gatunku, czyli powielanie z wykorzystaniem korzystnych mutacji.
Mutanci!
Putina wybrał zgubny naród złodziei, morderców i nadludzi z denisowian, komunistów na mużyków.
almagus
A kto sie nie starzeje i jaki to ma związek z moim...hmmm tekstem?
Coś cudujesz almagusie. Pijesz coś? Bo ja bardzo chętnie.
Napisalem na tym czacie kilka tysięcy postów i świata nie
zmienilem. Czas na trochę luzu i dobrego drinka.
Coś cudujesz almagusie. Pijesz coś? Bo ja bardzo chętnie.
Napisalem na tym czacie kilka tysięcy postów i świata nie
zmienilem. Czas na trochę luzu i dobrego drinka.