bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: pomorzak »

almagus pisze: pt lis 01, 2024 5:43 am Pomorzak sam się weź za badania i się zaszczep!
Cudze może być bełkotem.
amen!
Przy okazji tej wypowiedzi pozwolę sobie na pewnego rodzaju zabawę myślową.

Po pierwszym zdaniu nasuwa się myśl iż zdaniem autora jedyną konsekwencją własnych badań pozostanie wszczepienie sobie tego specyfiku.
Złośliwieć może zacząć się zastanawiać czy powodem bedzie chęć ochrony życia czy raczej szybkie jego zakończenie.

Jeśli do pierwszego zdania dołączę drugie to pole interpretacji znacznie się rozszerza.
Aby nie kierować się obcym zdaniem które może być bełkotem nalerzy przeprowadzić własne badania.
To znaczy iż wszczepiający sobie ten specyfik jako świadomi poprzedzili to własnymi badaniami.
W przeciwnym razie mogli iść za głosem cudzym który mógł być bełkotem.
Kiedy cudze jest bełkotem a kiedy nie.
Zapewne jakieś kryteria mają wpływ na takie a nie inne postrzeganie cudzej wypowiedzi czy tez cudzego zdania.
Czy liczba wyznawców czy też wierzących w jakiś pogląd jest wystarczającym kryterium.
Historia pokazuje że nie tak całkiem.
Co kształtuje takie czy inne poglądy na skalę masową ?
Oczywiście masowy przekaz i konsekwentne zwalczanie innego niż decydentom potrzebny pogląd.
W tak zwanym świecie zachodnim dawniej to kościół za pomocą swojej nauki jak i środką represji kształtował właściwe postawy.
Od 19 wieku został zastąpiony nową religią zwaną nauką.
Podobnie jak wszystkie religie pomimo pięknych zapewnień o wolności myśli, szukaniu prawdy czy potrzebie negowania aby odkryć nowe, ostatecznie zasklepia sie w polu wpływów i partykularnych interesów.
Negowanie powszechnego stanu wiedzy jest obecnie traktowane jak bluźnierstwo.
Nauka jest tak uzależniona od dopływu środków na swoje badania że o niezależności już od dawna nie ma mowy.
Wyniki badań które nie są po myśli sponsorów czy też twórców powszechnej świadomości po prostu ne docierają do ogółu a jeśli nawet to są dla ogółu bełkotem.

To takich kilka wariacji na temat i przy jego okazji.
pomorzak

Reflex pisze: pt lis 01, 2024 11:05 am Och jest gorzej jak myślaem, serdecznie wspolczuje. :D
Droga Elizo,
nie szukaj gdzieś indziej tego czego dostarcza ci pan Sułek.
Pozostań przy nim.

https://youtu.be/YOBBdMHi3NE?feature=shared
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

:D Dzięki Bogu jestem agnostykiem.
pomorzak

sprawiedliwy pisze: pt lis 01, 2024 1:36 pm :D Dzięki Bogu jestem agnostykiem.
Agnostycyzm – pogląd filozoficzny, według którego obecnie niemożliwe jest całkowite poznanie rzeczywistości. ............

https://pl.wikipedia.org/wiki/Agnostycyzm
Czy prymitywnymi narzędziami można całkowicie poznać rzeczywistość.
Moim zdaniem jest to dość mało prawdopodobne, chyba że definicja rzeczywistości zostanie dopasowana do mozliwości poznawczych.
Popd tym względem większość ludzi, nawet gdy nie mają o tym pojęcia, jest agnostykami.

A tak przy okazji stwierdzenie:
"Dzięki Bogu jestem agnostykiem."
jest zapewne zamierzonym zabawnym dysonansem.
almagus

Post autor: almagus »

Snopek zamiast drzwi nie ma klamki.
Więc po co jest ta klamka?

amen
pomorzak

almagus pisze: pt lis 01, 2024 2:41 pm Snopek zamiast drzwi nie ma klamki.
Więc po co jest ta klamka?

amen
Agnostyk odpowie że tego się nigdy nie dowiemy. Naukowiec zbada zastosowanie klamki w snopku gdy dostanie środki od producenta klamek.
godzilla

Post autor: godzilla »

i po co poruszasz takie tematy Pomorzak?
ci idioci sa wyszczepieni do konca... tylko ciekawe kiedy ten koniec nastapi... oni sie boja kazdej informacji w tym temacie bo wiedza ze czeka ich nagla smierc, jesli mieli pecha i zamiast placebo dostali prawdziwa trutke...
zostawi ich w spokoju, niech odchodza jedno po drugim...
mozesz im potem swieczke w kosciele zapalic...
z debilami nie wygrasz.
pomorzak

godzilla pisze: pt lis 01, 2024 6:05 pm i po co poruszasz takie tematy Pomorzak?
ci idioci sa wyszczepieni do konca... tylko ciekawe kiedy ten koniec nastapi... oni sie boja kazdej informacji w tym temacie bo wiedza ze czeka ich nagla smierc, jesli mieli pecha i zamiast placebo dostali prawdziwa trutke...
zostawi ich w spokoju, niech odchodza jedno po drugim...
mozesz im potem swieczke w kosciele zapalic...
z debilami nie wygrasz.
Ja raczej piszę do tych co czytają, a jest ich trochę.
Wyznawcy wszczepek i tak pozostaną przy swoim bo inaczej świat się im zawali.
Są i wyjątki jak moja znajoma gdy zdała sobie sprawę z tego co jej zrobili.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Dla mnie niesamowite jest , ze. nieszczepionym będąc .... jeszcze nie złapaliście covid i jeszcze się uchowaliście przed ta zaraza....
Tak czy siak, życzę dobrze....żyjcie sobie radośnie i beztrosko. Nie strachajcie się, bo straszenie tym czy siamtym, to ciagle straszenie.
Wiemy tez wszyscy, ze tak czy siak, z jakiegoś powodu lub bez takowego, spotkamy się na cmentarzu tym czy tamtym, juz pod ziemia...a tam nie ma granic ani odległości. Wszystkich nas czeka śmierć, koniec życiowej drogi, straszenie nią to największe... deblistwo.
Dodam, ze dla niektórych śmierć jest wybawieniem, i to bez względu na wiarę w Boga.
ja chyba wyląduje w krypcie pod kaplica, bo tam nic nie kosztuje, aczkolwiek jest mi wszystko jedno czy rozsypią moje prochy nad morzem czy nad Matterhornem.
pomorzak

sprawiedliwy pisze: sob lis 02, 2024 2:41 am Dla mnie niesamowite jest , ze. nieszczepionym będąc .... jeszcze nie złapaliście covid i jeszcze się uchowaliście przed ta zaraza....
Problemem nie jest i nie była choroba a to co pod jej płaszczykiem zrobiono.
Po tych wszczepach nagle eksplodują liczby zachorowań na raka zwanego już turborakiem ze względu na szybkość rozwoju, zapalenie mięśnia sercowego, wylewy, aby wymienić kilka z nich. Co ciekawe chorują młodzi ludzie którz z samym covidem nie mieli problemu.
O konsekwencjach społecznych i gospodarczych nawet nie będę wspominał.

Temat do przerobienia w kazdym kraju który brał udział w tym szaleństwie.
ODPOWIEDZ