Czlowiek to brzmi dumnie

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: Czlowiek to brzmi dumnie

Post autor: pomorzak »

Czlowiek to brzmi dumnie.
Slogan bez treści czy coś w tym jest.
Klasycznie na wstępie wypada się zastanowić co oznacza być człowiekiem.
Czy wystarczy fizyczna przynależność do gatunku ludzkiego.
Uważam że duma z czegoś na co nie mieliśmy wpływu jest dość bzdurna.
Zapewne w tym powiedzeniu chodzi o coś więcej jak tylko przynależność do gatunku.
System moralny i jego przestrzeganie ma wyróżniać osobnika gatunku ludzkiego nad innymi gatunkami.
Problem w tym że system moralny nawet w obrębie gatunku ludzkiego dość mocno się różni.
To co dla jednych moralne i godne pochwały jest dla innych niemoralne i godne potępienia.
Czy istnieją uniwersalne normy sprawiające iż człowiek jest kimś więcej jak przedstawicielem pewnego gatunku jak i zwierzęta owady i cała reszta.
Co wyróżnia człowieka na tym tle.
Czym on się różni od reszty.
Jeśli odrzucić wszystko co metafizyczne, duchowe to tak faktycznie nic nas nie rózni.
Przywiazanie do struktur społecznych w stylu patriotyzmów lokalnych, czy grup etnicznych itd. jest tym samym co i u zwierząt i insektów itd.
Nawet oddawanie życia za bliskich nie jest niczym wyrózniającym bo i zwierzęta i owady potrafią tak reagować.
Tak więc co sprawia iż człowiek to brzmi dumnie ?
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

pomorzak pisze: wt wrz 17, 2024 2:52 pm
Czy istnieją uniwersalne normy sprawiające iż człowiek jest kimś więcej jak przedstawicielem pewnego gatunku jak i zwierzęta owady i cała reszta.
Co wyróżnia człowieka na tym tle.
Czym on się różni od reszty.

Tak więc co sprawia iż człowiek to brzmi dumnie ?
SWIADOMOSCIA się różnimy, nie tylko miedzy soba ale to właśnie świadomość nas odroznia od reszty istot żywych, świadomość !!! samoświadomość, to jest człowieczeństwo, świadomość określa nas jako człowieka. Potem powstała przenośnia "człowieczeństwo" jak wrażliwość na ludzki los, cos w tym stylu...
Człowiek to istota samoświadoma, zapisuje co myśli i potrafi na różne sposoby to przekazać, komunikowac miedzy soba korzystając z narzędzi, które sam stworzył.

Polecałam juz książkę, jest tez po polsku
NARODZINY WSZYSTKIEGO Nowa historia ludzkości. David Graeber i David Wengrow. Jeden z nich umarł tuż przed dokończeniem książki nad która pracowali 10 lat.
pomorzak

sprawiedliwy pisze: wt wrz 17, 2024 4:36 pm SWIADOMOSCIA się różnimy, nie tylko miedzy soba ale to właśnie świadomość nas odroznia od reszty istot żywych, świadomość !!!

Człowiek to istota samoświadoma, zapisuje co myśli i potrafi na różne sposoby to przekazać, komunikowac miedzy soba korzystając z narzędzi, które sam stworzył.
Czy umiejętność zapisywania swoich myśli i przekazania tego jak i komunikacji za pomocą własnych narzędzi jest świadomością ?
Pytam bo lubię wiedzieć.
Czy to jest definicja świadomości ?
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Nie musisz, jesteś po prostu za glupi...
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Pomorzaku,
wstydziłbyś się tak w żywe oczy kpić ze starszej pani/baby - :lol: "jak jakieś guru" jak sam nazwałeś....
pomorzak pisze: wt wrz 17, 2024 5:13 pm Pytam bo lubię wiedzieć.
Reflex
Kontakt:

Pomorzaka to zabija. On ma wiecej pieniedzy jak ja. Brawo, tylko co mialoby to do rzeczy, jeśli to prawda? Swoją wartość oceniasz gruboscią portfela? Zakompleksiona śmieszna istotko. Jesteś po prostu prymitywny i glupi..
pomorzak

sprawiedliwy pisze: śr wrz 18, 2024 4:47 am Pomorzaku,
wstydziłbyś się tak w żywe oczy kpić ze starszej pani/baby - :lol: "jak jakieś guru" jak sam nazwałeś....

To nie kpina a pytania były poważne.
Możesz odpowiedzieć albo i nie.
Twój wybór.
pomorzak

Reflex pisze: śr wrz 18, 2024 5:11 am Pomorzaka ...................
Tobie się już wszystko pomyliło.
Wymyślasz jakąś bzdurkę z którą następnie "dyskutujesz" bo już sam w jej prwdziwość uwierzyłeś i tak uzyskujesz dowody.
Cieniutkie to wszystko.
To niestety jedyne teksty jakie potrafisz sprokurować.
Widocznie takie masz zainteresowania.
godzilla

Post autor: godzilla »

Reflex pisze: śr wrz 18, 2024 5:11 am Pomorzaka to zabija. On ma wiecej pieniedzy jak ja. Brawo, tylko co mialoby to do rzeczy, jeśli to prawda? Swoją wartość oceniasz gruboscią portfela? Zakompleksiona śmieszna istotko. Jesteś po prostu prymitywny i glupi..
Kwestie finansowe są ważne dla ciebie skoro twierdzisz, a wręcz oskarżasz kogoś że ci czegokolwiek zazdrości...

Ja na przykład nauczyłem ostatniej niedzieli mojego wnuczka piec chleb. Upiekł go zgodnie z moimi wskazówkami i był to chleb zachwycający zapachowo i smakowo. Na zakwasie, pół na pól zmielone grubo ziarno żyta i mąka orkiszowa 812 ze sklepu. Wnuczek podzielił chleb równo na dwie części, dla siebie i ojca, i gdyby nie to że chcieli go spróbować gdy był jeszcze ciepły to każdy mialby swój kilogram. Tego możesz mi zazdrościć, nie pieniędzy... Tych spojrzeń mojego syna gdy patrzył na swojego pracującego z pełną koncentracją przy chlebie...

Obrazek
Reflex
Kontakt:

Kwestie finsnsowe są ważne dla każdego tumanie, ale nie na forum, To prywatna sprawaTy żalosny prostaku.
ODPOWIEDZ