oczywiście, moj wybór, toteż pragnę Ci uświadomić, ze jednak kpisz, gdyż definicji świadomości jest w GPT, Wikipedii, Googlach w 3- a nawet 4 du.py.... jak mówią Ślązacy, a Ty się mnie pytasz robiąc sobie ze mnie jaja....
Twoje pytanie było co to jest Człowiek i dlaczego brzmi dumnie, i co to człowieczeństwo.
Odpowiadać internetowymi definicjami, czyli łopatologia stosowana, potrafi każdy baran.
Jeśli nie zrozumiałeś mojego przekazu, to albo kpisz, albo nie chcesz, albo nie jesteś w stanie. Wybierz sam. Twój wybór, skoro to nie kpina. Zreszta i Zreszta (bez reszty tez) jest mi obojętne co wybierzesz. Nie jestem ani antropologiem ani historykiem ani filozofem, a tym bardziej wykładowca jakimkolwiek.
Nieporozumienia internetowe są skutkiem niedokładnego czytania, bez empatii czy minimalnego wysiłku zrozumienia interlokutora. Łopatologia stosowana czasem trafia dobrze ale tez nie zawsze, jak i nie każdy interlokutor chce ujawnić wszystko i często pisze dość enigmatycznie, lecz nigdy jednoznacznie. Niestety porozumienie wymaga wysiłku umysłowego, a nie każdemu się chce i rabie siekiera, łopatą, ogniem, na oślep bez zastanowienia się głębszego w treść.... tak nawiasem, to ten stan - poziom świadomości ma tu swój olbrzymi udział.
Więcej tłumaczyć nie będę.
Pisząc, ze sąsiadka smażyła na piecu su sąsiadki dwa jajka na 4 osobowa rodzinkę, 1 dla pracującego ciężko męża, drugie dla dzieci i dla niej..... co zrozumiałeś?
Nie musisz odpowiadac, pytanie retoryczne.