Wesołych Świąt

O wszystkim i o niczym nocne Polaków rozmowy.
Vika

Re: Wesołych Świąt

Post autor: Vika »

Niech świąteczne życzenia mają moc spełnienia,
te całkiem błahe i te ważne,
te dostojne i te ciut niepoważne,
niech się spełnią.
Marzeń, o które warto walczyć,
wartości, którymi warto się dzielić,
przyjaciół, z którymi warto być
i nadziei, bez której nie da się żyć.

wszytkim bez wyjatku
zdrowia i szcześcia

Zyczy
Vika
almagus

Post autor: almagus »

Domowego ciepełka, iskierek pod sercem i jasełka.

i będzie miło!

i od wyjątkowo sprawnego

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... ml#Scene_1
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

ja powiem tak;

kiedy niczym nie da sie wytlumaczyc przyczyny naglych i niespodziewanych zyczen wszytkiego dobrego - ba - wszystkiego najlepszego wszystkim bez wyjątaku - wowczas mozna sie powolac na relatywną teorie wzglednosci pana einsteina (jak to juz uczyniono w przypadku koloru - marchewkowego - marchwi - uzasadniajac tą przyczyne teoria relatywnosci) ktora dziala w kazdym przypadku i jest dobra na wszystko -. nawet na przesolona zupe szczawiowa z jajkiem)

a ja zycze wam szczesliwego kroku do wiosny
i uwazajcie - na chodnikach lezy snieg
mozna sie poslizgnąc-upasc-zlamac reke lub noge
do szpitala dojechac trudno-bo snieg
w szpitalu nie ma lekarza bo swieta
trzeba isc do weterynarza
ale on ma tylko lewatywy dal zwierzat gospodarskich
wowczas trzeba isc do proboszcza
ten ma na wszystko rade i powie:
sila wiary leczy wszystko

wowczas poczujemy ze wiosna sie zbliza
a u nas pachnie snieg wiosna

amen
Vika

Post autor: Vika »

whiskeyprint1 pisze:ja powiem tak;
amen

WHP - ok zrobie wyjątek i wytlumaczę dlaczego wszystkim bez wyjątku życze zdrowia..

moja latorośl w czasie modlitwy wigilijnej przemycila skadinąd taki tekścik, chyba znany wielu.. dziadek aż zazgrzytał oczami z radości, babcia stwierdziła , że ją śmierc nie dotyczy i wogole o czym wy mówicie skor ona bedzie wieczna, ja poszlam wiec dalej i życzyłam zdrowia , a reszta patrzyla zakłopotana po usłyszeniu :

módlmy sie za drzewa, z których zrobią nasze trumny - oby rosły jak najdłużej

- moga to byc i choinki , nawiązując do Twoich WHP - już bardzo długowiecznych.

Potem oczywiscie powymienialismy sie kartkami z : moje życzenie dla Ciebie.. przez co znów mamy o czym mysleć przez caly nastepny nowy rok...a czy sie spełni przeczytac oczywiscie w następnym roku 13 grudnia o 23.00:))) i znow wypisac nastepne pod nastepną wigilie.... w kazdym razie moje z poprzedniego roku spelniły sie pelnowymiarowo..wiec naprawde trzeba byc tez ostroznym w wypowiadaniu zyczeń ..bo sie potem okazuje żeza ich sprawą znikamy z pola widzenia na caly rok..ale życzyć komus zdrowia , to chyba nie aż takie kłopotliwe...

vika od wigili caryca miliona bułgarów:))
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

widzisz Vika z zyczeniami to jest tak - sprawi przypadek ze sie ziszcza (to naprawde tylko przypadek)
zyczyc zdrowia - ok - tak trzeba (to jest nieco obligatoryjne zdanie i moze brzmi az troche glupio) - ale jest to jedyna rzecz godna prawdziwych zyczen

wigilia - siedzimy porzy stole - pietnascie osob - a ja dowiaduje sie ze jednej z osob z rodzinnego kregu diagnostycy wydali ostateczny werdykt - zlosliwiec w gardle (poprzednie dwie diagnozy byly niepewne o czym wiedzialem) - nie pomogly moje zyczenia zdrowia - ale wiem ze wiele dala rozmowa - wlasnie rozmowa - nie wyrazajaca wspolczucie (to jest najgorsza forma) ale podnoszaca wiare

ja sam naleze do tego klubu i wiem co to jest ludzkie cierpienie - tu nie o mnie chodzi (to poza mna)
ale napatrzylem sie na innych - i dziwne - to bardziej boli niz wlasne - jakze byc nieczulym i dlatego podziwiam lekarzy za profesjonalizm - za koniecznosc wyzbycia sie (tego nie wiemy na pewno) uczuc

zyczylbym sobie jednego - by zyczenia zdrowia mialy swa moc
wierszyk o drzewia na deski
zyczylbym by kazdy czlowiek mogl byc zdrowy do samego konca
by odszedl - nagle - na stojaco
nie smierc jest straszna
ale cierpienie

jest jeszcze ktos na forum i pisze - nie pisze o tym ze doskonale zna cierienie innych
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Nie potrzeba sie tak zaglebiac w sens zyczen dla wszystkich, przeciez nie chodzi o to czy sie spelnia bo na to zyczacy nie ma zadnego wplywu . Idzie o okazanie zyczliwosci innym ludziom - okazanie solidarnosci ludzkiej, rzecz bardzo wazna. Mozna dywagowac, czy sa to zyczenia szczere, czy tradycyjnie wyklepana grzecznosciowa formulka, tylko po co.

Na forum wierze, ze zyczenia sa szczere. Mozna za kims osobiscie nie przepadac, a nawet czuc do niego niechec, ale generalnie nie zyczyc mu zle, czyli zyczyc dobrze.
Ktos moglby powiedziec, ze jesli godzilla mi pozyczy szczescia, to nie bedzie szczere bo mnie nazwal ciulem. Ale swinia nie pozyczyl, wiec jest przynajmniej w tym przypadku uczciwy.

Moj szeroki usmiech dla wszystkich.
ODPOWIEDZ