A tak bez cukru, da się?sprawiedliwy pisze: ↑pn gru 16, 2024 11:33 am to wobec tego cos na pół gwizdka ni to spod mojego ni to Babcinego pióra, tyle ze nie śląski....
To tort orzechowy, przepis zapisany przez moja Babcie Zosie, autorkę Dziennika z okresu II W S. który miałam zaszczyt odszyfrować, uzupełnić i opublikować.
12 zoltek utrzeć z dwoma szklankami cukru, dwie szklanki drobno posiekanych orzechow, 4 łyżki tartej bułki, cukru waniliowego. Wszystko ucierać pół godziny ( przyp. w makutrze!) wymieszać lekko z piana ( z jajek) Podzielić na duże części i upiec w średnim piecu, po przestygnięciu przełożyć następującą masa.....
Fikuśne dania - przepisy kulinarne.
Re: Fikuśne dania - przepisy kulinarne.
-
dobre pytanie.... właściwie mając w rodzinie diabetyka 1. Pierwszego...tez powinnam się zastanowić. Chyba całkiem bez cukru się nie da. No, bo jak utrzeć te 12 zoltek, by były jak kogel-mogiel ? Można cukier o polowe zredukować. Ewentualnie zastąpić czymś , ale czym....?
Może cos mi wpadnie do głowy... napisze..
Aha, ja dodaje kieliszek ginu, aby nie było mdłe i dobrze wyrosło. Przełożyć można tez warstwa powideł śliwkowych (bez dodatku cukru).
Może agar agar, żelatynę lub poliuretany. Ostatecznie świnie nam zjadły tartan. na co pomysłodawcy wyrazili obawy o ich przyszłość. Świnie miały się dobrze.sprawiedliwy pisze: ↑wt gru 17, 2024 3:32 am dobre pytanie.... właściwie mając w rodzinie diabetyka 1. Pierwszego...tez powinnam się zastanowić. Chyba całkiem bez cukru się nie da. No, bo jak utrzeć te 12 zoltek, by były jak kogel-mogiel ? Można cukier o polowe zredukować. Ewentualnie zastąpić czymś , ale czym....?
Może cos mi wpadnie do głowy... napisze..
Aha, ja dodaje kieliszek ginu, aby nie było mdłe i dobrze wyrosło. Przełożyć można tez warstwa powideł śliwkowych (bez dodatku cukru).
almagus
-
boje się troszkę takich eksperymentów. Z cala pewnwoscia wiem, ze na noc dużo słodkości jest szkodliwe, tak dla mózgu jak i żołądka...
a diabetyk 1. i tak musi wstrzyknąć insulinę.... na noc inna a rano inna. Niestety...

-
Na ten specjalny czas, magiczny i bardzo serdecznie cieply, choc za oknem śnieżną burza zima niebo skrywa…wicher i mgła.
choinkowego nastroju przy wigilijnym stole. Biały obrus z gałązka i sianem skonsoliduje rodziny, a wszelkie waśnie i poróżnienia odfruną sobie wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki, bo taka jest czarowna i cudowna moc tej wieczerzy , nocy i Świat. 

. tu były ozdobione choinki 4 listna koniczynka i szampan.
-
Re: Prezent dla Was
Moj prezent choinkowy dla czytelników .
Z księdzem Adamem Bonieckim o jego najnowszej książce „Testament”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Poznańskiego, a także o pisaniu testamentu, życiu po śmierci, wierze w Boga oraz o drobnych przyjemnościach. Są też życzenia świąteczne, ale wątek o trudach bycia papieżem. Mam więc nadzieję, że przyjemnie spędzicie te kilkadziesiąt minut.
rzadko cos linkuje, ale to wspaniała rozmowa z wspaniałym człowiekiem, kapłanem. Relax i zaduma refleksja i wnioski...
https://smakksiazki.pl/swiateczna-rozmo ... 4MN7xs1kEQ
to moj prezent dla czytelników....
Z księdzem Adamem Bonieckim o jego najnowszej książce „Testament”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Poznańskiego, a także o pisaniu testamentu, życiu po śmierci, wierze w Boga oraz o drobnych przyjemnościach. Są też życzenia świąteczne, ale wątek o trudach bycia papieżem. Mam więc nadzieję, że przyjemnie spędzicie te kilkadziesiąt minut.
rzadko cos linkuje, ale to wspaniała rozmowa z wspaniałym człowiekiem, kapłanem. Relax i zaduma refleksja i wnioski...
https://smakksiazki.pl/swiateczna-rozmo ... 4MN7xs1kEQ
to moj prezent dla czytelników....
Niestety nie zgazdzam sie.Polityke mam gleboko w d.pie, ale kazdy może ja mieć gdzie chce. Na tym polega wolność slowa. Ja teraz się tylko pytam gdzie jest godzila.
-
Ks. Boniecki o polityce nie mówi, a ja się z Tobą zgadzam bo tez polityka mnie irytuje na tyle by w ogóle się nią przestać interesować.
W Nowym Roku. ZDROWIA....
Ach zapomniałabym...Pieczone jabłka ..... utarte jabłko wymieszam z jajkiem cynamonem i kardamonem oraz łyżka zupna budyniu waniliowego,
wymieszam starannie , drugie jabłko pokrajane w grube plastry położę na kwadraty z ciasta francuskiego i na nie położę te miks utartego, następnie rogami zapakuje, następnie roztrzepanym jajkiem pomaluje te kule i włożę do pieca na 180 ° jakieś 25 minut... i może 5 minut tylko od dolu piec.
Pycha.....
-
wyobraź sobie , ze 27 stycznia ( trochę dziwny zbieg dat). będzie w TVP w Teatrze TVP ogólnopolski program sztuka monodramat. =Mjanujom mnie Hanka =,,,, całość po Śląsku, z napisami po polsku. w świetnej interpretacji Pani H. Bułka.
Z pewnościa oglądnę.
Życzę udanego zycia w tym roku z dalszą perspektywą.
almagus
Życzę udanego zycia w tym roku z dalszą perspektywą.
almagus