Fikuśne dania - przepisy kulinarne.

O wszystkim i o niczym nocne Polaków rozmowy.
vanda

Re: Fikuśne dania - przepisy kulinarne.

Post autor: vanda »

Czy któraś z Was korzystała z opłatków z motywem Spider-Mana? Znalazłam coś takiego: https://waferspremium.pl/pl/c/Spider-Man/218 – wygląda naprawdę fajnie i kolorowo, ale nigdy wcześniej nie używałam takich dekoracji na tort. Mój mały jest zakochany w tym superbohaterze i myślę, że byłby zachwycony, tylko nie wiem, jak to wygląda po położeniu na krem.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Zimno, wieje, ale nie pada. Nie wiem czy to dobrze czy złe. W każdym razie dzieje się. Gdzie nie spojrzeć, czego się nie dotknąć, to dzieje się sporo.

W mojej kuchni także... nie tylko na piecyku w garnkach... ale to juz inna bajka.
W garnkach i na patelni bio-jarzyny, dziś wegetariański obiad. A w piecu placek ze śliwkami. Świeże morele z miejscowych drzew jemy tak z koszyczka.
Niestety juz nie mam drzewa.

Danie z jarzyn dopiero tworze wiec jeszcze za wcześnie na podanie przepisu. Ale będzie na pewno dobre...
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

No masz babo placek. Narobila smaku i poszla... :o
sprawiedliwy

Dziś bezmięsnie, Nie wiem jak to nazwać, kiedyś mówiło się jarskie jedzenie, teraz wegetariańskie. Tak czy siak mięsa nie budjet!
A mamy święto narodowe.... i piękny prezent od amerykańskiego Dęta ! :mrgreen:

ciagle chłodno, tak jakby lato zapomniało o nas, a my tylko do niego tęsknię wzdychamy.
Będzie dziś w ogrodach i na balkonach, tarasach grilowanie, żarcie i picie, będą tez sztuczne ognie petardy i inne głupstwa...
ja idę robić jarzynowy gulasz.... ech...

Cieszmy się każdym dniem
Reflex
Kontakt:

Ja sie ciesze... choc jestem samiutenki.
Bo co robic jak sie czlowiekowi nudzi?
Cieszy sie. :lol:
sprawiedliwy

Nie wiem, Reflexie, ale... moj Dziadunio twierdził, ze inteligentny człek nigdy się nie nudzi, bo zawsze może się zdrzemnąć.

A wracając do tematu,
Fasola, fasolka, jasiek, ta duża i ta średnia, dobrze, bardzo dobrze ugotowana, następnie zmiksowana, zblendowana, czy jakoś tak na miazgę z dodatkiem ziół i przypraw , wymieszana z jajkiem i.... usmażona, upieczona,,, czy jakoś tak. Bardzo smaczne kotleciki, pulpety.... do tego mogą być młode ziemniaki ....i surówka. Nie wymaga dużych uijetnosci.... i dużego nakładu pracy.
Reflex
Kontakt:

No i widzisz co narobilas? Musze wstac i isc do lodowki... :D
vanda

Post autor: vanda »

Dzień dobry!
Mój synek uwielbia maszyny rolnicze i marzy o torcie traktorku na urodziny. Pomyślałam, że świetnym i efektownym dodatkiem będzie opłatek waflowy. Znalazłam je w WAFERS PREMIUM w kategorii tort traktorek. Czy ich produkty są naprawdę dobrej jakości i czy łatwo się je aplikuje na masę? Mam nadzieję, że to będzie super akcent na imprezie!
sprawiedliwy

Podaje dalej
Izabela Grocholski
4 października o 01:02
·
Trudno uwierzyć że musi do tego dochodzić, ale jednak, takie czasy że trzeba zostawiać książki na ulicy kiedy nikt nie przyjmie. Tak mi więc radzono z polskimi książkami- żeby zostawić na ulicy przed biblioteką na Greenpoincie. Daje znać jeśli ktoś by chciał się tam przejść i zobaczyć czy coś może zaciekawić- bardzo różne przykłady literatury (np Huelle, Hłasko, Libera,) poezja, jakże biografie, książki o tematyce duchowej (przede wszystkim Katolickie), książki dla dzieci, jakże i trochę plyt CD z muzyką polską, i DVD historyczne. Wszystko w jednej walizce w razie czego.
Też jest skrzynia tajemnicza z dużą ilością diapozytywów 19 wiecznych ze sztuką religijną - na ogół raczej obrazków nieznanych wykonawców, dla potrzeb prasowych - pochodzenie przede wszystkim francuskie.
Stoją te cuda przy NYPL na Greenpoincie, na ul, Norman.
Będzie na szczęcie słonecznie przez następne dni.
Proszę, spread the word, przekażcie dalej, na wszelki wypadek.
ODPOWIEDZ