Szanowni Forumowcy!

O wszystkim i o niczym nocne Polaków rozmowy.
pomorzak
Posty: 9439
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:30 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: pomorzak »

Reflex pisze:Przykro mi Jordan, jednak jestes arogantem. Mozna zadac pytanie, albo dwa, TY zadajesz dziesiatki banalnych, gdzie popadnie.
czemu zaraz tak
niech se ludki pogadajom
o tym co ich interesuje
co w tym zlego
zoskicyc
Posty: 9827
Rejestracja: ndz sty 29, 2012 1:22 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: zoskicyc »

poza tym

jesli znamy brydza "wspolny jezyk (od trefla)
grywalismy i mamy wspolnych znajomych - dlaczego
o tym nie mowic - dlaczego od razu "blog"
ktory jest kretynstwem faszywosci - falszywych
pogladow by czytali to innie i robili z tego przedruki
wytrysk zlowsliwosci naganiacza (kapo forumowego)
florajda - forum jest platforma znajomosci i pogladow
wlasnych - florajdacz nie jest w stanie tego pojac

przy okazji podam nastepny przepis kulinarny
nikt - procz florajda nie ma o pretensji - capito?


jesli reflax zyczy szczerosci to nie jest dobrze
ze jej zabrania . to jest falsz jak "aloha-jak zawsze"

CAJC

widze ze florajd chcialby z wiezy babel zrobic ZOO
czy mu sie uda? - watpie
-------------------------------------------------------------
panie jordan
jesli chcesz zrobic brioche'a
lepszego niz w piekarni - nauczyl mnie tego
piekarczyk francuski (baguette nie umiem
brak takiej maki)
to wez
(moje dosierung)
- 270 G maki 450
- troche wiecej niz 1/2torebki (na 500G) suchych drozdy - lepsze sa naturane - albo te suche drozsze
- 1 i 1/2 cukru ktore rozpuscisz w 150 ml mleka - lekko - leko tylko podgrzac
- do maki szczypta soli
- ca 25-30 G masla
- jedno jajko (cale)


poniewaz ja ciasto (samo) robie w maszynie by nie robic w latexowych rekawiczkach
wpierw daje do pojemnika maslo i jajo/nie powinno byc zimne a maslo o pokojowej temp.
nastepnie wlewam zacukrowane mleko - wsypuje make - wrzucam drozdze
maszyna rozgniata i miele
miele - miesza wszystlo - wyrbaia ciasto ca 2 godziny - kiedy wyrobione sygnalizuje
wtedy wkladam je do foremek i daje na ca 20-25 do piecyka przykrywszy scierka (uwaga - przykrywa pieca powinna byc lekko uchylona - wlozywszy w zawarcie rekojesc chochli
do wyrosnieci drugiego -potem wyjmuje (pod sciereczki przykryciem hzostawiajac) i rozgrzewam piec
na 180 stopnu - kiedy sie rozgrzal smaruje wyrosnite ciasto wierzch rozbitym
jajkiem (bialo i zoltko razem) i wkladam do piecyka na ca 20 minut przy 180 stopniach
stwierdzam ze lepsze sa niz od daokonalego naszego - wiejskiego piekarza
polecam

flkorajdmen miogklby - kopiujac zrobic z tegxu blog kuliarny

capito?

---------------------------------------
panie jordan
jesli jestes zapalonym kucharzem jak ja - co widze jako jedyny wyraz
kreatywnosci a nie jak aloha-jak zawsze reklama tworczosci
podam ci nastepnym razem
przepis na "wojenne placuszki" przepis pochodzi ze slaska - jak ja ktory dlugo
wstydzilem sie swego pochodzena - ale plcuszki owsiane sa znkomite - rozpadaja sie w ustach -przychodza do mnie i zadaja bym upiekl - prosty przepis - ale nastepnym razem - podlug uznania florajda ze to jest blog (przy czym co to jest blog nie definiowal - majac wielkie encyklopedie "wikipedia")

CYC


Obrazek


Obrazek
pomorzak
Posty: 9439
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:30 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: pomorzak »

zoskicyc pisze: widze ze florajd chcialby z wiezy babel zrobic ZOO
czy mu sie uda? - watpie
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeetam
zoo to juz jest od dawna
a my eksponaty choc moze sie komu wydawac ze
jest po drugiej stronie kratek

ale to nie bylo pouczanie
ani jakie inne niecne czy cne ?
podchody
bo jakos nie mam checi podszczypywac
bo mnie paluszki bola
i nawet mi sie nie chce aluzjowac
czy dwuznacznikowac
czy dwulicowac

siedne se ino w rogu klatki i popatrze z podelba
godzilla
Posty: 14046
Rejestracja: sob paź 17, 2009 8:49 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: godzilla »

Reflex pisze:Przykro mi Jordan, jednak jestes arogantem. Mozna zadac pytanie, albo dwa, TY zadajesz dziesiatki banalnych, gdzie popadnie.

Pomyslales o reszcie uzytkownikow nawigujacych po forum?
O juz chamowi wylazi kultura wrodzona... z gumiakow razem z gnojem mu sie ulewa..

Reszcie jakos nie przeszkadzalo... reszta moze by chciala w koncu zrozumiec jak to jest z ta licytacja w trefle..
jordan274
Posty: 2541
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: jordan274 »

ma Pan racje Panie pomorzak,to niemal tak jak w zoo ,a to ze ktos zadaje takie czy inne pytania ,nie wize ,zebym komukolwiek zabieral miejsce i przeszkadzal w jakiejkolwiek dyskusji ,a napewno nie P.Reflexowi ,ktory jak widze nie zalewa forum potokiem tematow do dyskusji,poza tym jakmdotad nikt mnie nie oskarzyl o arogancje.Pozdrawiam
zoskicyc
Posty: 9827
Rejestracja: ndz sty 29, 2012 1:22 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: zoskicyc »

nie pomorzak,
to zalezy od nas samych
choc
mamy rozne poglady
nie w tym rzecz

CYC

chamstwo
lezy poza zasiegiem klatki
jak wiesz w fr-zoo ktos
rzuicil pilke tenisowa hipkowi
do pyska a ten dechl - ktos podcial
flemingom skrzydla i nogi-
czyzby byl to ktos kogo znamy? -
nie - on nam tylko rece poodcinac chce
bysmy nie
pisali

czy to tylko metafory
czy porownania?

to zgodne jest z moim
opisem - kto te piki rzuca????
ja wiem

CYC
jordan274
Posty: 2541
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: jordan274 »

Dziekuje,ze Panowie tez nie zarzucaja mi zasmiecania tego forum moimi pytaniami,tu nikt poza jedna osoba nikomu nie zarzuca wyboru tematow.Co wobec tego z ta wolnoscia slowa ,o ktorej tak czesto mozna bylo tu przeczytac?Jordan
jordan274
Posty: 2541
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Szanowni Forumowcy!

Post autor: jordan274 »

Dziekuje za przepis na brioche,chetnie sprobuje ,chociaz robienie ciasta drozdzowego jeszcze do niedawna bylo dla mnie nie do przeskoczenia,robie to tez w maszynie chociaz od niedawna mam taki przepis ,ze wszystkie skladniki wsypuje sie do miski tylko koniecznie trzeba zachowac kolejnosc wsypywania skladnikow ,porem stawia sie to przykryte sciereczka na 3 godziny w cieplym miejscu ,jak wyrosnie troche sie to wszystko miesza i ciasto gotowe ,ja uzywam raczej drozdzy swiezych ,bo w mojej okolicy suche nie zawsze sa.
ODPOWIEDZ