Reflex pisze: ↑wt cze 08, 2021 4:03 pm
W praktyce i tu zgodzisz się chyba ze mna, że nie jest najważniejsze co i jak myślimy, tylko stosunek do drugiego czlowieka. Wtenczas poglądy zawsze można pogodzić - uzgodnić miedzy sobą.
Moim zdaniem nie tyle chodzi o uzgodnienie czy pogodzenie pogladow a o akceptacje prawa posiadania wlasnych pogladow.
Dac sobie i innym prawo do posiadania wlasnych pogladow. To jest moim zdaniem pokazanie pelnego poszanowania i szacunku dla drugiego czlowieka.
To nawet nie chodzi o to ze podchodze do kogos z szacunkiem i wymagam czy tez oczekuje identycznego podejscia z drugiej strony.
Takie oczekiwanie jest zdradliwe i swiadczy o faktycznym braku akceptacji cudzego prawa do wlasnych pogladow.
Mowi sie czesto o scieraniu pogladow. Osobiscie uwazam ze to okreslenie nie jest zbyt szczesliwe. Poglady sie nie scieraja a sa prezentowane. Jesli ktos rewiduje swoje poglady bo zostal przekonany to robi to calkowicie dobrowolnie. Jesli ktos "zmienia poglady" pod wplywam presji to tak faktycznie ich nie zmienia. Wplywanie na cudze poglady za pomoca wszelkiej presji czy przemocy wszelkiej masci swiadczy o psychicznym degradowaniu "przeciwnika" do roli bezmyslnego wykonawcy bez prawa do wlasnych przekonan.
Takie jest moje przekonanie i nie oczekuje aby je ktos podzielal.
Aby powiazac to z bardzo konkretna sytuacja to bedac cakowitym przeciwnikiem covidowych szczepien nigdy nie pozwolilem sobie na krytyke decyzji o szczepieniu sie przez kogokolwiek. Uwazam ze jesli ktos podjal taka decyzje to jest to jego wybor tak jak moim wyborem jest moja decyzja. Nie widze powodu aby ktos sie z tego tlumaczyl podobnie jak i ja nie widze powodu tlumaczenia sie z mojego postepowania.
Na zakonczenie przyznam ze ja ciagle sie ucze i odkrywam nowe swiaty.
Moze powolny jestem w nauce i zglebiam to co wszyscy inni juz dobrze znaja.
Moze tak jest.
Rodzi sie nowy swiat. W bolach sie rodzi ale nigdy nie bylo inaczej.
Piekny bedzie, inny, lepszy.
Sa ludzie teskniacy do starego bo jedynie taki znaja ale on juz nie wroci.
Niezaleznie od tego co nas jeszcze czeka na koncu bedzie wszystko dobrze.
Serdecznie pozdrawiam