a skad ci przyszlo do glowy ze to chleb na zakwasie? widzisz to? czujesz?Malina pisze:A skąd masz zakwas?
jak dla mnie to ten chlebek wyglada na jakiegos gotowca, moze nawet byl zamrozony i wsadzony do piekarnika....
a skad ci przyszlo do glowy ze to chleb na zakwasie? widzisz to? czujesz?Malina pisze:A skąd masz zakwas?
To jest chleb pszenny na drozdzach. Robienie chleba na zakwasie jest bardziej pracochlonne, na co nie mam czasu. Jednak kiedy mam ochote na prawdziwie "polski" chleb, robie sobie zakwas sam. Nauczylem sie go robic od Mirabelki, link podaje ponizej, a tutaj kilka slow od Niej:A skąd masz zakwas?
http://www.chleb.info.pl/To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych
Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporzadkować.
Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się już kilka lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle.
Czyzbys poddawala w watpliwosc ze to chleb mojego wypieku? To znaczyloby ze zarzucasz mi oszustwo.Adela napisala
Ten Twoj chleb, Tomku, jakos bardzo regularny, jak na domowy;), i co zrobiles z okruszkami?:)