Strona 1 z 1

Chlebek

: pn paź 26, 2009 12:55 pm
autor: Reflex
Obrazek

Re: Chlebek

: pn paź 26, 2009 4:02 pm
autor: tusku
Malina pisze:A skąd masz zakwas?
a skad ci przyszlo do glowy ze to chleb na zakwasie? widzisz to? czujesz?
jak dla mnie to ten chlebek wyglada na jakiegos gotowca, moze nawet byl zamrozony i wsadzony do piekarnika....

Re: Chlebek

: pn paź 26, 2009 4:15 pm
autor: Reflex
A skąd masz zakwas?
To jest chleb pszenny na drozdzach. Robienie chleba na zakwasie jest bardziej pracochlonne, na co nie mam czasu. Jednak kiedy mam ochote na prawdziwie "polski" chleb, robie sobie zakwas sam. Nauczylem sie go robic od Mirabelki, link podaje ponizej, a tutaj kilka slow od Niej:
To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych

Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporzadkować.

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się już kilka lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle.
http://www.chleb.info.pl/

Reflex

Re: Chlebek

: wt paź 27, 2009 12:09 am
autor: wielokropek
Chleb ogolnie jest niezdrowy.

Polecam chrupki Wasa. Pyszne! I z niemielonej maki. I bez drozdzy...


wielokropek

Re: Chlebek

: wt paź 27, 2009 12:47 pm
autor: agnieszka
Chrupki Wasa są super zdrowe, ale niestety smakują jak tektura, zwłaszcza jeśli postoją trochę w otwartym opakowaniu i nasiąkną wilgocią.

Re: Chlebek

: wt paź 27, 2009 1:03 pm
autor: nikita
Dlatego ze niezbyt smakuja, powoduja te tekturki, ze niewiele ich zjem. Dlatego je kupuje.
(250 gram chleba zjem w "oka mgnieniu" - zjedzenie 250 gram tych chrupek troche trwa)

Re: Chlebek

: śr lis 18, 2009 5:52 pm
autor: adela
Ja tez sama pieke chleb, sama nie sama, maszyna do pieczenia wszystko robi, wrzucam skladniki, klikam kilka razy, i ide spac, a rano czeka chlebek, bezcenne zwlaszcza o tej porze, kiedy wstac wiecej niz trudno. Ja jestem zapachowiec, budza mnie zapachy, takie wlasnie jak swieze pieczywo, czy swiezo zmielona i zaparzona kawa, z tego powodu nie zdecydowalam sie na kupno ekspresu do kawy w kapsulkach, chociaz kawa z nich jest bardzo dobra, co z tego, kiedy zapach zaczyna i konczy sie w filizance, a ja lubie jak w calym domu pachnie kawa:)
Ten Twoj chleb, Tomku, jakos bardzo regularny, jak na domowy;), i co zrobiles z okruszkami?:)

Re: Chlebek

: czw lis 19, 2009 11:16 am
autor: Reflex
Adela napisala
Ten Twoj chleb, Tomku, jakos bardzo regularny, jak na domowy;), i co zrobiles z okruszkami?:)
Czyzbys poddawala w watpliwosc ze to chleb mojego wypieku? To znaczyloby ze zarzucasz mi oszustwo.
Pytanie o okruszki natomiast przyjalem humorystycznie.
Wiekszosc rzeczy ktore w zyciu robie prywatnie wyglada dosc profesjonalnie, takie juz moje zboczenie.
Jesli chodzi o chleb, pochlebiam sobie, ze jest bardziej regularny niz te ze sklepu. W koncu oni pieka ich setki a ja tylko jeden.