Podróż w nieznane

Podróże kształcą - te bliskie, i te dalekie.
bea_mezlot

Re: Podróż w nieznane

Post autor: bea_mezlot »

nikita pisze:Proznia, wielka pustka itp. bedaca przestrzenia bez materii, ale jako przestrzen posiadajaca 4 wymiary czyli dlugosc, szerokosc, wysokosc, oraz czas - jest nonsensem. Chyba ze ktos potrafi podac definicje "czasu" (co to jest czas?)
jedna golota -52 sek
czas ,to jest to co spedzamy tutaj piszac <zart>

1sekunda
"Jest to czas równy 9 192 631 770 okresom promieniowania odpowiadającego przejściu między dwoma poziomami F = 3 i F = 4 struktury nadsubtelnej stanu podstawowego 2S1/2 atomu cezu 133Cs (powyższa definicja odnosi się do atomu cezu w spoczynku w temperaturze 0 K)"
http://en.wikipedia.org/wiki/Second

proznia a wielka pustka to co innego :)
nikita

Post autor: nikita »

"1sekunda
"Jest to czas równy 9 192 631 770 okresom promieniowania "
-------------------------------------------------------------------------------------
Podalas definicje JEDNOSTKI CZASU - a nie podalas definicji czasu... (czas to jest czas rowny okresom...)
(to tak, jakbys definiujac odleglosc podala ze to dlugosc jednego metra w Sevres pod Paryzem)
bea_mezlot

nikita pisze: Podalas definicje JEDNOSTKI CZASU - a nie podalas definicji czasu... (czas to jest czas rowny okresom...)
(to tak, jakbys definiujac odleglosc podala ze to dlugosc jednego metra w Sevres pod Paryzem)
nie znam definicji czasu jaka chcesz uslyszec
ktos zna?

to sa pytania nikita nad ktorymi pracuja latami,i do dzis nikt nie odpowiedzial jednoznacznie

wzorce w sevres metra ,kg zostaly stworzone aby sie do nich odnosic, a czy kg czy m to kg czy m ? nie wiem , mam wzorzec
i wiem ze mam 162 cm (kurdupel ), i nie interesuje mnie czy mam 5 stop i cos tam cos tam
o kg nie wypowiadam sie :)
nikita

nie znam definicji czasu jaka chcesz uslyszec
ktos zna?

to sa pytania nikita nad ktorymi pracuja latami,i do dzis nikt nie odpowiedzial jednoznacznie
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...nad definicja czasu ludzkosc pracuje od tysiecy lat - i nikt tego nie dokonal...
dlugosc, szerokosc, wysokosc definiuja sie jako polaczenia odleglosci pomiedzy punktami - nieskonczona ilosc polaczen pomiedzy nieskonczona iloscia punktow definiuja przestrzen - ale czas?
bea_mezlot

nikita pisze: dlugosc, szerokosc, wysokosc definiuja sie jako polaczenia odleglosci pomiedzy punktami - nieskonczona ilosc polaczen pomiedzy nieskonczona iloscia punktow definiuja przestrzen - ale czas?
kto wie?
xyz i t ,czy to jest czasoprzestrzen?

Obrazek

a czas moj mija
nikita

kto wie?
xyz i t ,czy to jest czasoprzestrzen?
----------------------------------------------------------------------------
tak, to jest czasoprzestrzen - wazne, poniewaz przestrzen bez materii i czasu to nonsens
pomorzak

Post autor: pomorzak »

Kiedys czytalem taka zabawe myslowa.

Punkt nie ma wymiarow i nie mozna go podzielic.
Prosta ma jedynie jeden wymiar i mozna ja podzielic za pomoca punktu.
Przestrzen 2 wymiarowa mozna podzielic za pomoca jednowymiarowej prostej.
Przestrzen 3 wymiarowa mozna podzielic za pomoca dwuwymiarowej.
Przestrzen 4 wymiarowa ................................
nikita

...albo takie "cos" : zycie w przestrzeni wylacznie dwuwymiarowej jest mozliwe. Wszelkie prawa geometrii plaszczyzn bylyby zachowane. Problemem okaze sie to wtedy, kiedy swiat dwuwymiarowy polozyc na powierzchnie idealnej kuli - wtedy idealna linia prosta bedzie "od tylu" wracala do punktu wyjscia...
Rzecz w swiecie dwuwymiarowym nie do pojecia. Moze i my zyjemy w podobnej, tylko ograniczonej do czterech wymiarow "rzeczywistosci"?
pomorzak

Post autor: pomorzak »

nikita pisze:...albo takie "cos" : zycie w przestrzeni wylacznie dwuwymiarowej jest mozliwe. Wszelkie prawa geometrii plaszczyzn bylyby zachowane. Problemem okaze sie to wtedy, kiedy swiat dwuwymiarowy polozyc na powierzchnie idealnej kuli - wtedy idealna linia prosta bedzie "od tylu" wracala do punktu wyjscia...
Rzecz w swiecie dwuwymiarowym nie do pojecia. Moze i my zyjemy w podobnej, tylko ograniczonej do czterech wymiarow "rzeczywistosci"?
Podobnie jest mowa o mozliwosciach percepcji jedynie wlasnej przestrzeni, np. punktowce jak i plaszczaki nie potrafia dostrzec ze znajduja sie w przestrzeni 3 wymiarowej.
nikita

...i wlasnie dlatego jusz Wieszcz powiedzial mlodosci, zeby "nad poziomy" i tego...
ODPOWIEDZ