Bydgoszcz!!....niebo na ziemi!!.....
Wysiadamy z pociagu razem z Gretschien ( to ta z Breslau!.nie wiem co ma wiekszego?..oczy czy cycki)
Ale na Shabbos dala swoje dwie wlasne swiece
Pierwsze kroki na peronie...jest!!!...informacja turystyczna!!..pytam sie o turystyczny szlak
"Krokami Pomorzaka"...natychmiast zjawia sie dwuch osilkow (tak jakes dwa metry kazdy)
i caluje beton!!...ich protestire ganc energisz i mowie ze jestem personalnie zaproszony przez Pomorzaka!!
jakby w nich pierun czasnol!!...wyprostowali sie natychmiast!!..na bacznosc stojom
tak jak po wypiciu herbaty z prondem na Krupowkach a nie daj Boze samej setki spirytusu!!
dali mi na plecy takom plakietke.."VIP Pomorzaka"..gdzie nie wejde, to wszystko za darmo!!!!
Gretschien jest zachwycona!! i mowi mi , nie potrafie rozpoznac czy to jest ober czy unter akcent
niemiecki ze slaska

...Phillon ...du bis ajne gute menschen...ty jestes dobry Zyd (Jude po niemiecku)
Jestem zachwycony!!!....podejsciem "Multikulti"...to tez jest po niemiecku
Ale zostawmy polityke i duperele
Moje klopoty z "pomorzakiem" wynikly z tego ze nikt w Bydgoszczy nie przewidzial iz sie tam zjawie!
Pomorzak jest tam "Bogiem"...wszyscy go tytuluja "Pan na Pomorzu"!!!!
z tad moje idiotyczne pytanie " gdzie stompal" Pomorzak zostalo wziete za obraze..!
Oni maja na Glownym Dworcu PKP

..tablice pamiatkowa wmurowanom w sciane!!!
"Z dworca tego zostala odpalona za pierwszym razem lokomotywa elektryczna przez Pomorzaka
i zaczymala sie dopiero na murze berlinskim powalajac go dokumetnie...............................
co doprowadzilo do polaczenia niemiec i rozbudowy europy jako sie ludzi milujacych"
Pomorzak ...jako ze jest czlekiem skromnym nie przyja stanowiska deputowanego
(on z byle gownem nie wyskoczy)..to byl cytat:)...zrodlo...
http://www.youtube.com/watch?v=fPt1kzewBVw
do bundestagu zjednoczonej europy w brukseli!
Zostal po prostu skromnym czlowiekiem...no nie tak dokladnie!!!
Bo teraz to On jest swiatowa slawa....ale o tym puzniej bo teraz nie mam czasu!!
kulture "uskuteczniam"

....z ?...no wiecie z kim...
Phillon...zakochany w bydgoszczy