Jak promować Polskę w świecie?

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
marycha

Re: Jak promować Polskę w świecie?

Post autor: marycha »

Szanowny panie whp. Bo z panem to jest tak, jak z budowaniem domu...
najpierw buduje pan dym, potem komin a nastepnie dach. Stad tyle nieporozumien i czasami trudno zrozumiec. Jednym wystarczy, ze pan ich pochwali i pozwoli przytakiwac a inni traktuja pana powaznie i z szacunkiem, ot.
pipek

Post autor: pipek »

reflex od razu na chama ich zaatakowal
Ponieważ Reflex zapewne uważa że Polskę powinno się promować tak,jak on kiedyś promował swoja stronę internetową:
ze strony artysty,gdzie wyraźnie zaznaczono zastrzeżenie praw autoskich,zerżnąć czyjeś fotki cudzego dzieła,pozamieszczac to na swojej stronie internetowej,nawet bez odnośników do strony artysty,a później na Wieży Babel gorąco zachęcać ; chodźcie i patrzcie jak u mnie pięknie...
Żeby nie było mataczenia i odwracania kota do góry ogonem - tak dokładnie było z dziełami pewnego artysty malującego na asfalcie.
a przeciez nie zrobili nic zlego....
Jak to nic?
Stworzyli coś,czego Reflex,choćby się z...ł,nigdy sam nie zrobi,więc trzeba było się dopieprzyć do czegokolwiek,żeby tylko umniejszyć ich dokonanie...
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

Szanowny panie whp. Bo z panem to jest tak, jak z budowaniem domu...
najpierw buduje pan dym, potem komin a nastepnie dach. Stad tyle nieporozumien i czasami trudno zrozumiec. Jednym wystarczy, ze pan ich pochwali i pozwoli przytakiwac a inni traktuja pana powaznie i z szacunkiem, ot.
-------------------------------------------------------------

szanowna pani marioi vel marycha

byc moze ze w tym co pani wyraza jest duzo racji - ja sam nieraz widze swoje bledy - musze sie usprawiedliwic - ze mna jest tak - w czasie rozmowy czy pisania popjawiaja sie blyskawicznie nowe mysli i watki-dygresje ktore chcialbym wyrazic - ale tak szybko pisac nie umuniem - tak szybko mowic nie potrafie i wowczas moga pojawic sie niejasnosci niedomowienia - aczkolwiek dla mnie sprawa jest prosta - bo (znow zakladam) ze te niedomowienia ktore wystepuja sa dla wszystkich czytelne - wiem ze to jest blad polegajacy na "skrotach myslowych" - ale je nie pisze pracy naukowej gdzie wszystko musi byc jasno i jednoznacznie sformulowane - poniewaz pisze szybko - wystepuja bledy literowe-grymatyczne i kto wie czy nie ortograficzne - by sprawe zakonczyc - nie umiem pisac prosto za co innych podziwiam - a towlasnie - nie zagmatwania sa wypowiedzia dobra - tym bardziej to widze kiedy w tych xiazkach ktore czytam wystepuja zdania o dlugosci jednej strony druku - zdania ktore trzeba trzy-cztery razy przeczytac by ich sens zrozumiec - przyjmijmy zatem ze wystepuja z mojej winy nieporozumienia komunikacyjne

wracajac krotko do do promocji
wyobrazenie pana reflexa jest bardzo jednostronne - jesli propaguje sie jedno "cos" - oznacza to ze poza tym "cos" nieczego innego promowac nie warto - bo bo brak - promuje sie caly kraj (w przypadku polski) od pendereckiego-chopina ect - do tanca ludowego - bigosu i innych - po co - ano po to by zapoznac z caloscia tego kraju - a przede wszystkim by poznac ludzi tam mieszkajacych - by obalic mity powstale za czasow kiedy bylo calkiem ubozuchno

ja sadza ze na emigracji mozna jedynie promowac polske poprzez samopromocje*** - swa postawe i udzial we wspolc zesnym spoleczenstwie i systemie - bo w ten sposob daje sie wyraz tego ze polska jest takim samym krajem jak francja czy inne a nie dziwolagiem ktorego mit powstal dzieki bogoojczyznianym wybrakom pod - na przyklad - palacem prezydenckim

*** za samopromocje uwazam rowniez moj przypadek (uzyjmy go jako przykladu)
nigdy nie protestowalem i nie protestuje kiedy przedstwiaja mnie jako
"polskiego malarza" bo nie widze takiej potrzeby - zawsze przy takich okazjach
podkreslam ze naleze do innej (rowniez jakosciowo) grupy - do zwiazku polskich
artystow plastykow i ze z niemieckiego bbk (berufsverbandbidendekünstler) -frankfurt/m wystapilem
z przyczyny roznic jakosciowych ludzi ktorych oba zwiazki skupiaja - dlatego uwazam
kiedy robie wieczor autorski - zawsze(!) czytam po polsku (by nie bylo nieporozmien
i dlatego ze czesto niemcy chca slyszec jezyk!) i biore niemieckiego "czytacza"
kiedy robie wieczor muzyka-poezja - zawsze(!) biore polskiego gitarzyste
dobra postawa osobista daje lepsze rezultaty niz naklad dziesiatkow tysiecy
wspanialych folderow turystycznych w ktorych procz cen i obrazkow nic nie ma
mozna pojechac do pl z powodu kopalni soli w wieliczce - a gdzie indziej - w podobnych
deponuja atomowe smieci - z powodu wawelu - ale ilaz takich waweli naswiecie
- i tak dalej i tak dalej - polska nie ma piramid jak w gizeh - zatem co zwiedzic?
krakowskie przedmiescie - rynek w warszawie - mozna byc z niego dumnym - ale
to nie jest atrakcja turystyczna - to jest jeden sposrod tysiecy rynkow
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

wyobrazenie pana reflexa jest bardzo jednostronne - jesli propaguje sie jedno "cos" - oznacza to ze poza tym "cos" nieczego innego promowac nie warto - bo bo brak - promuje sie caly kraj (w przypadku polski)

Jezu ratuj. Przeciez napisalem ze sie nie podejmuje okreslenia co mozna w Polsce w tej chwili promowac, nie znam wszystkich raliow. Podalem tylko DLA PRZYKLADU bodaj dwie rzeczy,

Teraz zeby nie bylo glupich komentarzy przytaczam jako ZART!

Nie moge sobie odmowic.!!! Whiskeyprint JEST powod do promowania sie. Jestesmy najpiekniejsi :geek: :roll: :!:
Cytuje za gazeta wyborcza
.
Polacy uważają się za najładniejszą nację w Europie
Kadłuczka, ps2011-03-30, ostatnia aktualizacja 2011-03-31 00:11
2/10
Najpiękniejszy naród Europy

Według wyników opublikowanych przez ''Guardiana'' to właśnie Polacy zaprezentowali się jako ci "najbardziej pewni siebie", w przeciwieństwie do "najskromniejszych" mieszkańców Wielkiej Brytanii. 57 proc. naszych rodaków uważa, że Polacy są najatrakcyjniejsi w porównaniu z mieszkańcami innych krajów. Na kolejnych miejscach są Hiszpanie (41 proc.), Francuzi (22 proc.) i Niemcy (20 proc.). Zaledwie 14 proc. Brytyjczyków uważa swój naród za najpiękniejszy.
Na zdjęciu kandydatki do tytułu Miss Polonia

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... e,,ga.html
Obrazek
bilbek
Kontakt:

Post autor: bilbek »

Powiedziałbym, że dziewczyny promują się same nieźle :)
Mam na myśli to, że nie trzeba powtarzać brzydszej połowie ludzkości: "patrzcie, jakie Polki są ładne, prawda że ładne, no nie?" - oni sami to dostrzegą, jeśli nie są gapy.

Lech
pipek

Post autor: pipek »

Panie Lechu;
ja sam posiadam pierwszy stopień muzykalności,to znaczy rozróżniam kiedy grają,a kiedy nie.
Poza tym jestem jak ta sroka - wabi mnie wszystko co kolorowe,błyskotliwe i ruchliwe,więc żaden ze mnie autorytet w ocenianiu Waszej pracy,więc poprosiłem o opinię,że tak powiem fachowca.

Człowiek,o którym mówię,w ubiegłym roku obchodził 40-lecie swojej pracy na polu kultury i sztuki.
Był kierownikiem artystycznym,dyrygentem,menadżerem,artystą,założycielem i Bóg jeden jeszcze wie co,kilku amatorskich zespołów regionalnych z którymi przez kilkadziesiąt lat propagował polską kulturę we WSZYSTKICH krajach Europy.Ciężko byłoby znależć taki,w którym nie występowali.W tym roku na przykład jadą do Turcji.

Z rekomendacji największych polskich zespołów pieśni i tańca,zespoły amatorskie kierowane przez tego pana prowadziły wymianę artystyczną z zaspołami amatorskimi wszystkich kontynentów.
Oprócz tego współpracuje on również zawodowo z zespołem pieśni i tańca "Śląsk",gdzie jest często zatrudniany jako akompaniator do prowadzonej przez zespół szkoły artystycznej.

I to jego poprosiłem dzisiaj o ocenę waszego teledysku.

Ten pan,ktorego opinię sobie bardzo cenię,zwrócil uwagę na bardzo dobrą jakość i fotografii i nagrania.
Podobała mu się i melodia i aranżacja muzyczna.Nie miał zastrzeżeń ani do wokalu,ani do strony instrumentalnej,ani do tematyki zawartej w fotografiach.
Jednym słowem mał bardzo pozytywną opinię o waszym dziele.
Prosił aby Was od niego pozdrowić i zachęcić do dalszej twórczości,co niniejszym czynię.
Gratuluję i pozdrawiam.

pipek.
bilbek
Kontakt:

Witam!
Ogromnie dziękuję w imieniu swoim i Mateo za tak fachową i gruntowną recenzję. Takie słowa bardzo podbudowują, nawet kiedy muzykowanie - jak w naszym przypadku - jest tylko zabawą, a i to przez internet. Proszę pozdrowić człowieka, który od 40 lat propaguje polską kulturę na świecie z taką wytrwałością. Mamy bardzo dużo dobrych, pozytywnych rzeczy do pokazania.
Powiem rzecz, która jest trochę paradoksalna, bo zaletę wynikającą z naszego mniejszego rozwinięcia wobec wielu krajów. Odwiedził nas kuzyn mieszkający w Anglii, który chciał pokazać rodzinne strony swemu koledze. I ten kolega, przepisowy "angol" z wielkoprzemysłowej części swego kraju, zachwycił się tym, że po zmroku widać tyle gwiazd na niebie, przelatujące satelity, błyskające meteory i smugę Drogi Mlecznej. On tego nie widział, tam niebo jest zbyt rozjaśnione światłami miast. A na Południowym Podlasiu w człowieku budzi się astronom :)
Nie uważam, że coś z dwojga - światła miasta vs gwiezdne niebo - jest lepsze lub gorsze. Można mieć albo jedno, albo drugie i znajdować w tym zalety.
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!
Lech
michu300
Kontakt:

Post autor: michu300 »

Można też promować Polskę pokazując, że nie jesteśmy głąbami, mamy młodzież, która jest dobrze wykształcona i mówi również po angielsku. Wysyłając ją np. na imprezy jak w tym wątku: http://talk.polonia.net/viewtopic.php?f=11&t=1631

Pozdrawiam.
bilbek
Kontakt:

Gratulacje! Także z tego powodu, że aż dwie drużyny z jednej szkoły zakwalifikowały się do finału.
Polska młodzież jest naprawdę świetna. Żal, że za najbardziej medialne uważane są negatywne przykłady zachowań. Trzeba pokazywać i wspierać młodych zdolnych i naprawdę dobrych jako ludzie.
Powodzenia w żeglowaniu po świecie! :)
Lech
ODPOWIEDZ