Poglądy polityczne

Gdzie dwóch Polaków, tam trzy światopoglądy.
Reflex
Kontakt:

Re: Poglądy polityczne

Post autor: Reflex »

Nie chcę być natarczywy, ale zdaje się nikt nie przeczytał zamieszczonego przeze mnie linku. A chodziło mi o to, że odkrycie naukowców brytyjskich wyjaśnia (między innymi oczywiście), dlaczego na tym forum jeszcze nigdy nikomu nie udało się nikogo przekonać do niczego przy pomocy argumentacji. Poglądy polityczne to nie jest kwestia przemyśleń, ale osobowości, i dlatego próbę ich wyperswadowania każdy przyjmuje, jako personalny zamach na samego siebie, któremu rzecz jasna nie może ani ulec, ani go zaakceptować.
Prozne Twoje apele Galwasie, nie zrozumieli postu wiadacego, nie zrozumieli upomnienia. W koncu na forum pisza Polacy a u naszych rodakow polityka podobnie jak kibicowanie pilce noznej jest wojna na tasaki, poczawszy od politykow zawodowych, na szarej masie skonczywszy. Polak nie angazuje sie w polityke intelektualnie, tylko emocjonalnie. Cudnie ilustruja to zdjecia spod Palacu Prezydenckiego. Ty mi jelopa, a ja ci w morde jeza - kopa. Nie bedzie nam Tusk, Komorowski, Rusek czy Niemiec plul w twarz w imie ojca naszego Rydzyka wielebnego, czy oszoloma innego. Tu musze stanowczo podkreslic, ze owe chamstwo jest widoczne glownie ze strony PiS-u i jego zwolennikow. Platforma jest ok, a Lewica to prawie wersal.
Na naszym forum jest nieco lepiej. Tu mozna conajwyzej zdalnie dostac w pysk ubekiem, albo hitlerem, czy antypolakiem, ale ogolnie nie jest tak zle.
W sumie tak! - to jest kwestia osobowosci.
darek

Post autor: darek »

Witam

Juz kiedys pewni smutni panowie chcieli zrobic "kraj wysoko uprzemyslowiony" i z regionow typowo rolniczych wielkie osrodki przemyslowe.I co z tego wyniklo? - nic.Stworzyli za to przedziwny stwor nazywany "chlopo-robotnikiem".Teraz tez proboje sie zrobic z Polski "wielka europe" ze wszystkimi "dobrodziejstwami" jakie niesie za soba tzw;zachodni tryb zycia.Zachod Europy stal sie zakladnikiem wlasnej polityki,gdzie tradycyjne wartosci Lacinskie,jak rownierz te wywodzace sie z kultury Greckiej i Chrzescijanskiej zastapiono Liberalizmem i poprawnoscia polityczna.Wychowuje sie dzieci jako bezmyslna mase(tzw.motloch-whp :D )ktora ma myslec o internecie,telefonach komorkowych,o ostrej jezdze w weekendy,o dupczeniu,pracy i generalnie o dupie maryny a nie otym co naprawde dzieje sie w otaczajacym ich swiecie.Krzyz moze niesc kazdy kto uwaza sie za katolika(chrzescijanina) to prawo przysluguje kazdemu.I nie moze byc mowy o jakakolwiek profanacje czy obrazanie uczuc drugiego czlowieka.Krzyz jest wpisany w tradycje Polski czy sie to komus podoba czy nie.Idac tokiem myslenia co niektorych,na widok wycieczki z Izraela powinienem glosno krzyczec ze obrazono MOJE uczucia religijne,czy tak?
Milej zabawy
pozdrawiam
Darek
godzilla

Post autor: godzilla »

darek pisze:Wychowuje sie dzieci jako bezmyslna mase(tzw.motloch-whp :D )ktora ma myslec o internecie,telefonach komorkowych,o ostrej jezdze w weekendy,o dupczeniu,pracy i generalnie o dupie maryny a nie otym co naprawde dzieje sie w otaczajacym ich swiecie.Krzyz moze niesc kazdy kto uwaza sie za katolika(chrzescijanina) to prawo przysluguje kazdemu.I nie moze byc mowy o jakakolwiek profanacje czy obrazanie uczuc drugiego czlowieka.Krzyz jest wpisany w tradycje Polski czy sie to komus podoba czy nie.
ciekawe spotrzezenia...
ja swiat widze podobnie i BAAAARDZO sie dziwie ze tak wiele ludzi tego nie widzi... moze dlatego ze nigdy nie bylem czlowiekiem wierzacym...

byc moze ci, ktorzy kiedys wierzyli a dopiero pozniej zapisali sie do pzpr i jakoby "z urzedu" stali sie "ateistami" musza byc slepi i isc jak te mlode lemingi w stadzie i skakac w przepasc gdy im takie autorytety jak posel niesiol kaza...
godzilla

whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

"dobrodziejstwami" jakie niesie za soba tzw;zachodni tryb zycia.Zachod Europy stal sie zakladnikiem wlasnej polityki,gdzie tradycyjne wartosci Lacinskie,jak rownierz te wywodzace sie z kultury Greckiej i Chrzescijanskiej zastapiono Liberalizmem i poprawnoscia polityczna"
--------------------------------------------------------------------------------------------------
z tym nalezy sie zgodzic - ale w tym wypadku nie znajdziemy odpowiedzi na pytanie - "dokad podążamy?" - bo - albo "nadazymy" za rozwojem spolecznym swiata - albo staniemy sie wysepka-enklawe pseudochrzescijanskiej ideologii ktora wszystkiego (prawie) zabrania - powrot do tradycji greckich i rzymskich bylby mimo wszystko nieco trudny
----------------------------------------------------------------------------------------------------
"........kazdemu.I nie moze byc mowy o jakakolwiek profanacje czy obrazanie uczuc drugiego czlowieka.Krzyz jest wpisany w tradycje Polski czy sie to komus podoba czy nie.Idac tokiem myslenia co niektorych,na widok wycieczki z Izraela powinienem glosno krzyczec ze obrazono MOJE uczucia religijne,czy tak?"
------------------------------------------------------------------------------------------------------
z tym nie nalezy sie zgodzic - uwazam szastanie w lewo i prawo krzyzem (krzyzacy >polska nazwa zakonu< tez uzywali krzyza - takze pod znakiem krzyza mialy miejsce krucjaty i inkwizycja) jest jego profanacja i obrazaniem uczuc religijnych
wpisanie krzyza do polskiej tradycji - to wymagaloby historycznego uzasadnienia z ktorego wyniklo ze polski narod "przyklejono " do krzyza (i dzis nie mozna go oderwac) obrazujac i uzasadniajac to (co moze byc wynikiem zawinionej historii polski) sloganem - "narod polski = cierpiacy-ukrzyzowany jezus" a ten zgodnie z demagogia religijną cierpial za cala ludzkosc - wobec czego narod polski cierpi za kazdego czlowieka na swiecie - i to jest rezultatem bizantyjskiego bakcyla cierpiętnictwa ktore nie wiem czy polsce i polakom jest potrzebne - i stad martyrologia-martyrologia-martyrologia ktora MUSI miec podloze katolickie zgone z tadycja polskiej wersji katolicyzmu - wlasciwie jego sekciarskiej odmiany cierpiętnictwa

nie wiem czy wspolczesnemu czlowiekowi takie pojecie chrzescijanstwa i religii jest wogole potrzebne - nie bedze przeczyl ze zawsze juz istniejace religie we wszystkich odmianach nie sa czlowiekowi potrzebne(jako inywiduum) - ale nie moze byc ze staja sie one domena nowoczesnego panstwa (jak islam) a raczej rzucilyby je w okolice poznego sredniowiecza - jakąż to etyke gwarantuje nam kosciol i krzyz - kiedy on sam lamie zasady ktore propaguje i narzuca innym? - to wlasnie polski kosciol wepchnal pewnej grupie do reki krzyz robiac z niego narzedzie walki politycznej - czyz jest to etyczne i moralne - czyz nie podwaza to sensu religii katolickiej?

pytanie - czy etyka chrzescijanska i moralnosc chrzescijanska wogole istnieją? nie istnieją - bo nie gwarantuja odmiennosci (powiem "lepszosci)" tych ludzi ktorzy sie pod nia podpisali i poslugiwanie sie krzyzem jak symbolem przynaleznosci do grupy nalezy akceptowac - ale robienie z tego znaku narzedziea plitycznego jest karygodne w sensie religii katolicjiej jak i w sensie swieckiej panstwowosci

uwazam ze tego typu wybryki "pseudokatolikow" sa niesmaczne-kiczowate ale rowniez ponizajace tych katolikow ktorzy sens swej religii rozumieja wlasciwie - i jeszcze raz stawiam prognoze ze polska nigdy nie stanie sie mowoczesnym w sensie spolecznym krajem (o etyce wspoczesnego swiata - nawet jesli ona nieraz bywa watpliwa - wojny-wojny-wojny) poki kosciolowi w polsce nie zaklei sie ust plastreem z brewiarza i poki ten kosciol nie zrozumie swej funkcji uprawiania prawdziwej jezusowej religii na uzytek wlasny a nie na uzytek kazdej istniejacej istoty na swiecie
whiskeyprint1

ciekawe spotrzezenia...
ja swiat widze podobnie i BAAAARDZO sie dziwie ze tak wiele ludzi tego nie widzi... moze dlatego ze nigdy nie bylem czlowiekiem wierzacym...
--------------------------------------------------------

panie godzila

zastanow sie pan - w jaki sposob zatrzymac porzadek swiata - nawet jesli idzie on w niewlasciwym kierunku

zapytaj pan siebie samego - czy katolicyzm podaza lub nie podaza za spoleczno-etycznym rozwojem swiata - gdyby nie podazal nie byloby lancucha etycznych i moralnych skandali w tym kosciele - zatem zasady sobie - a zycie sobie

zadaj pan sobie pytanie - w jaki sposob to zatrzymac-wrocic i temu podobne

mozna duzo wyrokowac i "fanzolic" na rozne tematy z czego nic nie wynika - to jest tak samo jak z prawem - ono istnieje zapisane w grubych xiegach chyba po to by wszyscy je lamali - ci wielcy w sposob olbrzymi a ci maluczcy w sposob skromny ( nie majac mozliwosci lamania go w wielkim stylu)
godzilla

a ja na to powiem krotko... pird.olisz glupoty... jak zwykle zreszta...

to komentarz do przedostatniego postu...
godzilla

whiskeyprint1 pisze:zapytaj pan siebie samego - czy katolicyzm podaza lub nie podaza za spoleczno-etycznym rozwojem swiata - gdyby nie podazal nie byloby lancucha etycznych i moralnych skandali w tym kosciele - zatem zasady sobie - a zycie sobie
oni ida wlasna droga... nie moga podazac bo by ich juz dawno tu nie bylo...

mysle ze tematem bylo co innego niz to czy kosciol podaza czy nie...

ja za rowno dwie godziny bede podazal pod skalpel, pile do rzniecia kosci, dluta i mlotek z nierdzewnwj stali...

i jako ze w Boga nie wierze to jestem ciutke zatroskany gdzie moja dusza sie bedzie szlajac do godziny 14.00 i pozniej...
whiskeyprint1

zycze ci godzila by wszystko sie udalo - bo to dzis i chirurgia kostna (chyba u was lepiej niz tu) stoi na wysokim poziomie

ale w przyszlosci nie pisz ze "glupty" - kiedy mowimy o faktach - fakty nie moga byc "glupie" - one sa!
bo dyskredytuje to ciebie
godzilla

whiskeyprint1 pisze:ale w przyszlosci nie pisz ze "glupty" - kiedy mowimy o faktach - fakty nie moga byc "glupie" - one sa!
bo dyszuje cos do kredytuje to ciebie
faktem jest ze sporo Polakow czuje cos do krzyza...
ODPOWIEDZ