babulenie

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
jordan274

Re: babulenie

Post autor: jordan274 »

Pani Aloha ,jesli mozna ,wszystkie szczepy Abrahama ,to byly ludy semickie wiec jesli chodzi o Polakow ,to mysle ,ze to jednak sprawa ewolucji.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

:lol:
dobre Panie Jordan.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Pal licho semitow i antysemitow, my jestesmy jacy jestesmy, ani jedni ani drudzy i juSZ : )))
Jest niedziela, pachnie juz jesienia.

Kiedy ostatni raz jedliscie golonke? Ja bardzo dawno, w czechowickiej knajpie kolo Bielska Bialej.
Golonka i warzonka. Pamietacie warzonke? Zytnia wodka z maslem, skarmelizowanym cukrem, warzona i pita na goraco.
Uczta dla geby i ciala. Bo ta diabelska warzonka (nazywana tez zbojnicka) rozlewala sie cieplem w zylach a golonka rozplywala sie w ustach.

Wlasnie przeczytalem, ze w Bielsku-Białej trwają przygotowania do słynnego Festiwalu Golonki. W tym roku impreza w hotelu ibis Styles odbędzie się już po raz 20. Goście spróbują tu golonki przyrządzonej na kilkanaście sposobów.
Zeby mnie dobic czytam ze bedzie gral zespół Kwaśnica Bavarian Show, wykonujący na żywo muzykę bawarską i tyrolską. Za duzo na moja wyobraznie...czuje ssanie w zoladku..

Obrazek
jordan274

Post autor: jordan274 »

To prawda ,te golonki wygladaja bardzo apetycznie,chyba trzeba bedzie kiedys upiec,poza tym u nas dzis nie tylko pachnie jesienia ale ta jesien juz mamy za oknem ,wieje ,pada i temperatura tez nieciekawa .
alohilani

Post autor: alohilani »

Myslalam, ze golonke to sie je tylko gotowana i z chrzanem. Ja tam nigdy nie jadlam, lubilam rumsztyk z poledwicy wolowej z maslem szczypiorkowymym na wierzchu.

A ja zrobilam eggplant tofu dzisiaj, czyli to pewnie baklazan i tofu, z papryka ostra i zwykla zielona (czerwona cholernie tu droga, to tylko na surowo do jedzenia moze byc) i z roznymi przyprawami, w ktorych dominowala przyprawa trumeric. Za ostre to, pewnie bardzo zdrowe, trzeba zjesc powoli. Nigdy nie wyrzucam jedzenia (chyba ze sie popsuje, ale raczej do tego nie dopuszczam). Pomyslalam, ze gdybym ugotowala troche sliwek suszonych w nieduzej ilosci wody i dolozyla do tego, mogloby byc pyszne, poniewaz lekko slodkie. Ponadto trzeba bedzie do tego ugotowac ryz i bedzie pycha!
A, turmeric byl wymieszany z oliwa, aby mial swoja moc (wg zalecen Rekina).
pomorzak

Post autor: pomorzak »

Wrocilem wlasnie z pierwszej lini frontu obrony chrzescijanstwa. Tym razem hordy niewiernych nacieraja z poludnia i zachodu bo polnoc ( Szwecje ) juz opanowaly i tam sie zasiedlily i wprowadzaja tam szarijat z islamem . No to Szwecja stracona ale Polska sie jeszcze broni i tak jak przd setkami lat uchroni cywilizacje zachodnia przed brudasami, czarnuchami i wszelkiej masci holota co ino czychy by zagarnac.
Niemcy odgrywaja w tym wszystkim dosc podejrzana role bo przyjmuja bez wielkiego oporu. Jak zostalem uswiadomiony przez wtajemniczonych to za tym idzie konkretny interes. Niemcy przesiewaja przez sito i zostawiaja sobie najcenniejsze jednostki a odpady czyli barachlo chca do Polski. Na takie traktowanie nie ma zgody. Spoleczenstwo polskie jest czujne i juz teraz stawia odpor takim praktykom. Co prawda byly glosy aby brac tych uciekinierow zamim ich przesieja ale brak odpowiedniego sita utrudnia sprawe a poza tym i tak wszyscy uciekaja do Niemiec.
Spoleczenstwo i przekaziory dziennie demaskuja tych niby przesladowanych informacjami jak oni sie bogaca i bogacic beda na naszej chrzescijanskiej pomocy. Tak wlasciewie to opinia spoleczna juz rozpoznala ze ci wszyscy uciekinierzy to zakamuflowani terrorysci, bo nawet male dzieci podrzynac gardla co zaprezentowano w sejmie na obrazku. Ci uciekinierzy sa emisariuszami islamu i jak sie przyjmie 10 tysiecy to trzeba bedzie przyjac i ich rodziny to bedzie juz 100 tysiecy. To beda chcieli brutalnie wprowadzac islam i szarijat i juz po Polsce.
No to patriotyczne oddzialy nie moga na to pozwolic i apeluja do wladz aby Polski bronic.
Episkopat co prawda przez Franciszka zmobilizowany wyglosil ale sam sie nie pali aby wykonac bo
rozumie polska racje stanu i wlasny interes.

Tak wiec wracajac z Polski zdziwilem sie bardzo ze nie bylo lapanek i kontroli granicznych, przed czym zostalem ostrzezony, jak i kolumn uciekinierow co butelkami obrzucali samochody co ich nie chcialy zabrac.
Faktem jest ze niski stan Odry pozwala przebyc ja pieszko to jednak przeprawy wielbladow nie bylo widac.
Przypominam sobie ze pierwsze pytania gdy przyjechalem do Polski dotyczyly uciekinierow. Z wypiekami na uszach czekano na mrozace krew w zylach relacje o islamskim potopie.
Zdajac sobie sprawe z wielkosci oczekiwan przyznawalem ze i ja widzialem ich w telewizji bo na zywo to jakos nie bylo okazji. Rozczarowanie w oczach sluchaczy ustepowalo podnieceniu gdy sami opowiadali o tym co sie dzieje w Niemczech i innych krajach. Co prawda na zywo to nikt jeszcze uciekiniera nie widzial ale opinie o nich sa juz ustalone.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Fajne.
Tymczasem mam cos co otwiera oczy. Syryjczycy mieszkajacy od lat w Polsce: Profesor mowi o Syrii o religii w Syrii o Syryjczykach w obozach w Libanie I Turcji - o sobie i o zyciu w Polsce.
Zadnej propagandy, ludzka rozmowa, poruszajace serce fakty.
Jest tam tez wideo w srodku wywiadu z innym Syryjczykiem zyjacym w Polsce. Lekarz, ktorego kultura zawstydza polakow.

Wywiad z Prof. Bassam Aouil z Bydgoszczy: Udzielałem pomocy psychologicznej syryjskim uchodźcom i wspierałem zespół Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej, który wśród nich działał.

Cały tekst: http://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/ ... z3mO9qBisQ

Obrazek
alohilani

Post autor: alohilani »

A dziwisz sie Pomorzaku? Przeciez juz od mlodosci karmieni bylismy historiami od naszych, babc, dziadkow, rodzicow, a pochodzacych z polskich powiesci historycznej i samej historii, jak to Sobieski az pod Wiedniem odcial nawale niewiernych z haslem na ustach "Bij kto w Boga wierzy". A cala trylogia Sienkiewicza to gips i filmy na jej podstawie robione? Ten o innej kuturze, szczegolnie teraz, w obliczu terroryzmu na swiecie, a szczegolnei z kraju arabskiego, traktowany jest tak samo. I nalezy sie go bac, bo zrobi krzyde.
Tu klania sie katolicka mentalnosc wpajana przez wieki swoim owieczkom i na to nie pomoze nawolywanie Franciszka, ktory moglby do Watykanu wziac nie cztery rodziny, ale 44 albo 444, a bogactwa tam przeciez w brod. Ale to przeciez w wiekszosci niewierne...

Proza zycia wzywa... nie bede biezaco w dyskusji dzisiejszej niestety (12 godzin roznicy czasu do tylu w stosunku do Europy).
zoskicyc

Post autor: zoskicyc »

pomorzak
ty pitulisz jak najety sadzac ze jestes piekielnie dowcipny
nie wiem czy moczenie nog cokolwiek daje
chyba uszczerbki - bo kto wie czy
stopy nie rozpuszczaja sie w
swietobliwej wodzie
pruskiej fontanny

CYC
pomorzak

Post autor: pomorzak »

Odpowiem ci Cycu słowami CK skierowanymi do ciebie. Słowami z którymi się zgadzam.
przez ChiefKrähe » N sie 16, 2015 5:34 pm

Czyz zycie nie jest dziwne...Ja ze swej strony tez cie cenie,wszakze za co innego.Za to mianowicie,ze mi uzmyslawiasz jak wielkim szczesciem jest nie miec wsrod realnych znajomych takiego zrzedliwego frustrata i geniusza nudy jak ty.
Zablokowany