Politykę Polski pozostawię specjalistom, mam tylko kilka szokujących, ale bardzo waznych wrazeń z Polski.
Inaczej mówiać co z tego kraju zrobil PiS.
Gospodarczo duży postęp. Ale politycznie i spolecznie coraz bliżej dna. Nie ma w Europie podobnego kraju
o tak brutalnej prostackiej partii jak "Prawo i Sprawiedliwość". Nie umią przegrać, nie umia wygrać.
Zachowują się jak banda pijanych prostaków. Awantury w sejmie, awantury na ulicach.
Nowy premier Tusk , wlaczyl wiekszy bieg i zacząl szybki, myslę że za szybki porządek a jest co porzadkować.
Dziesiątki urzednikow panstwowych (PiS-owskich) utracilo stanowiska. Co za tym poszlo, to gospodarka
państwowa. Żaden rzad na świecie nie wytrzymalby takiego tempa i sposobu zmian.
Jednym politykiem z podkladania nogi rządowi jest niestety Prezydent Polski Duda.
Dumny (czytaj durny)polityk PiS-u.
A tu niestety czająca się za granićą Rosja, drażniona coraz bardziej slowami Polskich polityków.
Ja wiem, ze Polska jest czlonkiem NATO, że nalezy do Unii Europejskiej, ale to nie daje Polakom specjalnego
prawa ani drażnienia napaścia na Rosjan, poza dyplomatycznym protestem..
Teraz czekam co się z tego wszystkiego wykluje, Oby nie nastepna wojna światowa, której niestety nikt nie wygra,
a przegra cywilizacja ludzka i jej światowy dorobek.
Polska Turbulencja
-
sprawiedliwy
Re: Polska Turbulencja
Dziś dzień dziecka, a oni jakby w piaskownicy wszyscy razem byli, obsypują się piaskiem, groza wiaderkiem i łopatka. Uderzenie łopatka może być tragiczne w skutkach.
Nie spalam. Panicznie boje się wojny. Jeden pocisk na ziemi rosyjskiej może ja wywołać... i po nas, może nie natychmiast ale ....
a w Polsce, jak wiadomości cytowały taśmy podsłuchowe tak robią to ponownie, tyle inna strona innych polityków. To sa wiadomości ?
to jest informacja ? co kto powiedział przez telefon? komu ? Tamci tak publikowali i teraz znowu nowa ekipa to robi.
obrzydliwe to. Nie chce mi się oglądać TV. Tamta Lisowa TV była w ogóle nie do słuchania a ta teraz robi się podobna... mam nadzieje , ze nie zwiększy się to podobieństwo.
Smutno mi, przyjaciele odchodzą na tamta stronę. Każdego miesiąca pogrzebowe pożegnania. Siwiat odchodzi, a pan Pu, mis, jak się rozsierdzi to nam do vivat i będzie po zawodach. Nie wiem, nawet upić się nie warto, a odchudzać tym bardziej.
Śmieszna wydaje się być organizacja tej pokojowej konferencji. Nawet więcej niż śmieszna.
Zawsze martwiłam się , ze czegoś nie zdążę... teraz to odpadło. Nie ma co, wszyscy nie zdążymy.
Nie spalam. Panicznie boje się wojny. Jeden pocisk na ziemi rosyjskiej może ja wywołać... i po nas, może nie natychmiast ale ....
a w Polsce, jak wiadomości cytowały taśmy podsłuchowe tak robią to ponownie, tyle inna strona innych polityków. To sa wiadomości ?
to jest informacja ? co kto powiedział przez telefon? komu ? Tamci tak publikowali i teraz znowu nowa ekipa to robi.
obrzydliwe to. Nie chce mi się oglądać TV. Tamta Lisowa TV była w ogóle nie do słuchania a ta teraz robi się podobna... mam nadzieje , ze nie zwiększy się to podobieństwo.
Smutno mi, przyjaciele odchodzą na tamta stronę. Każdego miesiąca pogrzebowe pożegnania. Siwiat odchodzi, a pan Pu, mis, jak się rozsierdzi to nam do vivat i będzie po zawodach. Nie wiem, nawet upić się nie warto, a odchudzać tym bardziej.
Śmieszna wydaje się być organizacja tej pokojowej konferencji. Nawet więcej niż śmieszna.
Zawsze martwiłam się , ze czegoś nie zdążę... teraz to odpadło. Nie ma co, wszyscy nie zdążymy.
ja przelaczam wtedy na wiadomosci szwajcarskie, gdzie pokazuja co sie dzieje na swiecie...sprawiedliwy pisze: ↑sob cze 01, 2024 3:14 am Dziś dzień dziecka, a oni jakby w piaskownicy wszyscy razem byli, obsypują się piaskiem, groza wiaderkiem i łopatka. Uderzenie łopatka może być tragiczne w skutkach.
-
sprawiedliwy
niestety tutaj nie mam na co przełączyć, SRF jest nieosiągalna, ale juz niedługo , bo w Ch. nie oglądam w ogóle polskiej telewizji, tez jest nieosiagalna. Tak jest dobrze. Wcale nie chce inaczej. Mam elektroniczne abo gazet CH, wystarczy, a gdy jestem w Alpach mam abo gazet polskich.
w moim poście...miało być PISOWA telewizja , zamiast Lisowa... przepraszam
w moim poście...miało być PISOWA telewizja , zamiast Lisowa... przepraszam
Jesli chodzi o wiadomości używam głownie komputera. Tu jest dostęp do każdego przekaznika w każdym języku.
Niestety nie traktuje za poważnie wiadomości z Polski.To co oni lansują to jest gów-niarska prezentacja "odwagi", próba rozdmuchania sensacji i straszenia ludzi a glownie im chodzi o przyciągnięcie czytelników. Co najgorsze to już zrobili. Putin powiedzial, ze jak bedą w taki sposob podskakiwać mogą zostać zniszczeni w 15 minut!!! Oczywiście przesadza, ale polacy powinni trochę myśleć.
Sytuacja jest napieta, ale w Polsce mocno przesadzona. Nasze gazety toczą radosną pianę, sugerując umieszczenie w Polsce
broni nuklearnej i stworzenia z Polski lidera w Europie. Nic glupszego w życiu nie czytalem. Szkoda w ogole idiotow czytac.
A tu mam zdjęcie z granicy z Bialorusią. Straszne. To są przecież ludzie, chca życ. Polska traktuje ich gorzej jak bydleta.
Zapomnieli jak w czasie wojny rozne kraje pryjmowaly Polakow z otwartym sercem. Popatrzcie na ich twarze, serce sie kroi.

Niestety nie traktuje za poważnie wiadomości z Polski.To co oni lansują to jest gów-niarska prezentacja "odwagi", próba rozdmuchania sensacji i straszenia ludzi a glownie im chodzi o przyciągnięcie czytelników. Co najgorsze to już zrobili. Putin powiedzial, ze jak bedą w taki sposob podskakiwać mogą zostać zniszczeni w 15 minut!!! Oczywiście przesadza, ale polacy powinni trochę myśleć.
Sytuacja jest napieta, ale w Polsce mocno przesadzona. Nasze gazety toczą radosną pianę, sugerując umieszczenie w Polsce
broni nuklearnej i stworzenia z Polski lidera w Europie. Nic glupszego w życiu nie czytalem. Szkoda w ogole idiotow czytac.
A tu mam zdjęcie z granicy z Bialorusią. Straszne. To są przecież ludzie, chca życ. Polska traktuje ich gorzej jak bydleta.
Zapomnieli jak w czasie wojny rozne kraje pryjmowaly Polakow z otwartym sercem. Popatrzcie na ich twarze, serce sie kroi.

Obrazki mają wyzwolić emocje i to ich cała rola. Ludzie na obrazkach to fantomy bez historii. Dlaczego wzruszamy się fotkami a w bezpośrednim kontakcie z człowiekiem potrafimy być bezlitośni i brutalnie bezwzględni bo ktoś nas obraził albo tak nam się wydaje.
Obrazek z dziećmi i nasze wzruszenie ich losem przykrywa codzienną bezwzględność i daje nam poczucie własnej świętości.
Tak ja to widzę
Amen
Obrazek z dziećmi i nasze wzruszenie ich losem przykrywa codzienną bezwzględność i daje nam poczucie własnej świętości.
Tak ja to widzę
Amen
Ja patrzę w ich oczy... I próbuje sobie wyobrazić jak ja bym się czul w ich sytuacji.
Bezdomni w obcym lesie jak zwierzęta, a wlaściwie gorzej , bo nie umiem
nic upolować, nie mam co zjesć w nocy moje dzieci śpią w krzakach pod kocami...
I nagle! Kiedy jestem prawie u celu na mojej drodze do życia, stoi żelazny plot
a za tym plotem gdzie wreszcie znajduje sie wymarzony kraj ze spaniem w łóżku
pod dachem, jedzeniem, przyjaznymi ludzmi z pracą, innym życiem dla mnie. dla dzieci....
Ale .... co to ....za tym żelaznym plotem uzbrojeni żolnierze.... pilnują żebym
z moją rodziną sie na tamtą strone życia nie przedostal...
Świat jest podly. Obojętny. Polsce zagraża brak rąk do pracy. Polak to przecież katolik.
Szlachetny chrześcijanin... He, he, he. Dla pomorzaka to jest "obrazek".
Dla mnie to są ludzie, cierpiący, glodni, przerażeni.
Bezdomni w obcym lesie jak zwierzęta, a wlaściwie gorzej , bo nie umiem
nic upolować, nie mam co zjesć w nocy moje dzieci śpią w krzakach pod kocami...
I nagle! Kiedy jestem prawie u celu na mojej drodze do życia, stoi żelazny plot
a za tym plotem gdzie wreszcie znajduje sie wymarzony kraj ze spaniem w łóżku
pod dachem, jedzeniem, przyjaznymi ludzmi z pracą, innym życiem dla mnie. dla dzieci....
Ale .... co to ....za tym żelaznym plotem uzbrojeni żolnierze.... pilnują żebym
z moją rodziną sie na tamtą strone życia nie przedostal...
Świat jest podly. Obojętny. Polsce zagraża brak rąk do pracy. Polak to przecież katolik.
Szlachetny chrześcijanin... He, he, he. Dla pomorzaka to jest "obrazek".
Dla mnie to są ludzie, cierpiący, glodni, przerażeni.
-
sprawiedliwy
jak odróżnić, podżegaczy. od potrzebujacych pomocy, głodnych dzieci ?
Wybiórczo brać dzieci, same ? to niehumanitarne, a nie brać w ogóle tez.
Pułapka i ślepa uliczka. Rzecz w tym, ze kilku podżegaczy agresorów zaatakowało pograniczna służbę. Są ranni. Te incydenty "działają tak samo" jak te obrazki.
To sytuacja patowa, jakby powiedział szachista. Tak mi się wydaje.... ale ja się nie znam. Pewnie Vika wie.
Wybiórczo brać dzieci, same ? to niehumanitarne, a nie brać w ogóle tez.
Pułapka i ślepa uliczka. Rzecz w tym, ze kilku podżegaczy agresorów zaatakowało pograniczna służbę. Są ranni. Te incydenty "działają tak samo" jak te obrazki.
To sytuacja patowa, jakby powiedział szachista. Tak mi się wydaje.... ale ja się nie znam. Pewnie Vika wie.