bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
sprawiedliwy

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: sprawiedliwy »

ale 25 lat temu głosowałeś na nią właśnie.... no może potem 20 lat temu plus minus, wiem wiem nie zaprzeczaj i nie potakuj , bo nie osobiście o Tobie myślę, ale tak ogólnie. AKurat byłam w Berlinie i zwiedzałam takim turystycznym busem na jego dachu... słyszałam co ludzie (Niemcy) mówili wówczas...
Tak tez stanie się prezydent. Ukrainy. Wszystkie psy i szmaty na nim powieszą mądrale, a na trampowych decyzja tez, juz się zaczęło.... a wiec nawet szybko...
pomorzak

Post autor: pomorzak »

sprawiedliwy pisze: pt mar 07, 2025 7:52 am ale 25 lat temu głosowałeś na nią właśnie.... no może potem 20 lat temu plus minus, wiem wiem nie zaprzeczaj i nie potakuj , bo nie osobiście o Tobie myślę, ale tak ogólnie. AKurat byłam w Berlinie i zwiedzałam takim turystycznym busem na jego dachu... słyszałam co ludzie (Niemcy) mówili wówczas...
Jeśli słyszałaś co wszyscy Niemcy mowili to chylę czoła.
Osobiście z dachu autobusu nie dałbym rady tego wszystkiego usłyszeć.

Gdy Merkel została wybrana ludzie widzieli ją jako kontynuację polityki CDU z popzednich czasów.
Dopiero w trakcie kolejnych kadencji dokonał się zauważalny dla wielu zwrot w kierunku zielonej lewicy.
Merkel zmieniła centrowo-prawicową CDU w koniunkturalną zielono-lewicową wydmuszkę.
To pozostało jako jej spuścizna której ostatni szlif dała czerwono-zielono-żółta koalicja.
Dla przeciętnego człowieka efekt końcowy ma decydujące znaczenie bo to określą jego teraźniejszość.
pomorzak

Hotel Pod Orłem

Obrazek

Trzy Gracje

Obrazek
pomorzak

Obrazek

Obrazek
pomorzak

Zimowa Fontanna Potop

Obrazek

Obrazek
pomorzak

Obrazek

Obrazek
pomorzak

Akademia Muzyczna

Obrazek

Obrazek
pomorzak

Poczytać czy posłuchać produkcji dziennikarskiej w Polsce czy też Niemczech to trudno oprzeć się wrażeniu o falszywym przekonaniu co do zasad tego zawodu. Teoretycznie dziennikarz, moim zdaniem, powinien przedstawiac bezstronnie tematy i zagadnienia i co tam do pokazania ma.
Odkrywać i pokazywać jakies fakty ktore jego zdaniem są istotne dla ogółu społeczeństwa.
Niestety na czołówkach gazet czy portali informacyjnych mamy propagande w dziennikarskich piorkach.
Obecnie to nawet tych piórek nie tak wiele bo ideologia i propaganda jest nachalna i bez listka figowego.
Jesli ktoś jako dziennikarz nie ma możliwości zarobić to ideały idą do kieszeni bo jakoś trzeba zarabiać na życie a jedynie za propagandę płacą.
No niby można zrozumieć takie rozwiązanie ale trochę niesmaku zostaje jak przy handlarzu narkotykami co tak utrzymuje rodzinę.
Ostatecznie i w innych zawodach idzie się na kolaborację bo kariera, bo pieniądze itp.
Ciekaw zawsze jestem gdzie jest granica, dla każdego delikwenta, nieprzekraczalna.
Czy takie istnieją a jesli tak to czym są powodowane.
Najczęściej nieprzekraczalne jest szkodzenie samemu sobie lub czasami rodzinie czy przyjaciołom.
Szkodzenie innym nie jest już tak restrykcyjnie widziane.
Tutaj mamy dziennikarza propagandzistę, lekarza na uslugach koncernów farmaceutycznych czy rządu, polityka działającego na szkodę spoleczenstwa czy też niesolidnego rzemieślnika itp itd.
Co sprawia że tak się dzieje ?
Odpowiedzi tele ilu ludzi na Ziemi.
Moim zdaniej jednym z czynników jest sposób postrzegania drugiego człowieka.
Jeśli do bliskich ludzi mamy jakieś więzy emocjonalne to do obcych empatia napotyka wiele przeszkód.
Wiele się mówi o szacunku do drugiego człowieka i jednocześnie ostentacyjnie się go deprecjonuje traktuje jak przedmiot.
Uzasadnień czy samousprawiedliwień jest cala gama, bo jest inny, bo powinien inaczej, bo rudy, bo pedał, bo inaczej myśli, bo ...., bo .....
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Nie doczytalem do końca, szkoda cennego czasu. Pomorzak jest mądrzejszy od najmądrzejszych.
Gdyby nie on swiat bylby juz ruiną. Szkoda czasu.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

szczerze mówiąc doczytałam bo usilnie starałam się zrozumieć o co Pomorzakowi biega.
Nie udało mi się, aczkolwiek od dawna wiadomo , ze rzetelna dziennikarska robota to rzadkosc ogromna, teraz byle pisarzyna uważa się za dziennikarza i wymyśla najoryginalniejsze bzdety aby być zauważonym. Tak aby zaistnieć. Nie ważne co pisze, jak pisze i o kim, ważne by było na tyle piorunująco by zwrócić uwagę na autora. W tym momencie sprawa się rypie, bo..... wiadomo.

A pisać dobrze i ciekawie, na mądre tematy to obecnie sztuka, bo konkurencja ( byle jak wprawdzie) jest spora.

Dobra koniec wymądrzania... cos niecoś wiem o tyle o ile w tej piaskownicy bawiłam się także.

Wesołej Wiosny .
ODPOWIEDZ