Wspomnienie wzruszajace

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
Reflex
Kontakt:

Wspomnienie wzruszajace

Post autor: Reflex »

Ostatnie zdanie ktore skierowalem do sprawiedliwej bylo wynikiem moich wspomnien z zyciowego fragmentu mojego zycia. W moim zakladzie trwal strajk w miescie byl Walesa, Kuron, Michnik, wlasciwie cala wierchuszka polskiej solidarnosci. Pilem kawe z termosu Kuronia, rozmawialem z Walesa ktorzy odwiedzili moj zaklad.
W naszym punkcie dowodzenia pojawila sie Ksiegowa zakladu wspolpracujac z komitetem strajku.
Juz nie pamietam jej nazwiska w koncu nie znalem jej osobiscie, to byl wielki zaklad, piec tysiecy ludzi a
ja bylem pracownikiem na montazu samochodow a ona pracowala w wyskim biurowcu.Nie mam pewnosci, ale w naszym pisaniu pod ostatnim postem, pojawily sie pytania, mocniej bijace serce, przeciez ten fragment byl zdecydanie wazny i mial wplyw na reszte naszego zycia. Ot cala tajemnica mojego wzruszenia. Nie jest latwo spotkac kogos po latach, gdze dzialacze strajku rozsypali sie po swiecie. Wiec pytam, czy piszemy o tej samej sprawie? FSM?
sprawiedliwy

Re: Wspomnienie wzruszajace

Post autor: sprawiedliwy »

Siedzę w pociągu kolei śląskich.
.wspomnienia, … h,m. Świetne wygodne wagony , wsiada i wysiada się bez Zadzierania nóg jak do skoku wzwyż. Ekrany , informacja, niczym pociąg nie odbiega od rzeczywistości europejskiej. System Pippi ostrzegawczy, aż tu nagle gwizdek, tak przeraźliwy gwizd ze wielu podskoczyło na siedzeniach, ja też. Mijamy lasy pszczyńskie. Już był przystanek tyski.
Wspomnienia,
Nie nie pracowałam w tych zakładach zawodowo, ale pamiętam spotkanie prywatne , gdy działacz bielski walnal „ zimą idzie trzeba władzę przejąć”. I to był dla nas gwizdek tak przeraziły i tak znaczący, że wyjechaliśmy na urlop plus bezpłatny 2 mieś. Wystarczyło. Bo objęło 13 grudnia.
Dziś już nic z tamtej rzeczywistości nie zostało. 44 lata to kawał czasu w każdej ewolucji.
Stoimy w Koborze, chyba czekamy na semaforze , 5 min spóźnienia. Elegancki konduktor i elegancki kier pociągu w nieskazitelnie granatowym garniturze i niebieskim krawacie przepraszam pasażerów, a pociąg jest pełny , wszyscy jadą w kierunku na zwardon, długi weekend .
Reflex
Kontakt:

Fantastycznie. Polska sie bardzo zmienila prawda? Czytalem ze juz zrownali sie z Niemcami i zajmuja trzecie miejsce w Europie.
Podoba mi sie wasz sposob spedzania czasu. Czy jezdzicie do Polski kazdego roku na dlugi urlop?
Nic, odpoczywajcie i wchlaniajcie piekno naszego kraju.
rekin oceanu

Post autor: rekin oceanu »

Nic się nie zmieniło cel Pozostał.
Zmieniły się wasze spojrzenia na rzeczywistość i wy tego nie rozumiecie.
Ale ten cel Czy wyszedł na dobre .
Pokazuje dzisiejszy tramp.
Świat jest za ogromy by go ogarnąć.
A nikt nie zechce nim żyć globalnie naturą człowieka.
A wszeteczeństwa.
Demokracja tak ale jest czasem.
Bez niej świąt by w ogóle nie istniał.
Świat doszedł do ściany i to ogromnego muru.
Ból owoców wszystkich Narodów zobaczą go w pojednaniu.
Nie ma innej drogi jak pojednaniu w człowieczeństwie Poznania Prawdy którą to Żydzi odrzucili.
To im wytknął Mesjasz.
Znając Prawdę sami nie wchodząc a i innym nie dadzą.

Czy można być mądrzejszym od Boga Stwórcy.

I to co dzieje się dziś przewidział co się będzie Działo.
świat oziębnie i się podzieli na dwa obozy.
Walki.itd.
Filary jego będą trzymał. I będą się chwiały a ja ich rąk nie opuszczę.
Zawdzięczaj to swoim pokoleniom.
Ale komu się wiele odpuści.
Więcej odda niżeli ten czysty.

I tak tego nie zrozumiecie.
Iskra
Reflex
Kontakt:

Nauczka dla prymitywa

Czy ty szmaciarzu nie masz wlasnych tytulow do swoich smiecI? Musisz uzywac moich?
Jestes tak przerazliwie glupi az sie rzygac chce patrzac na to co robisz.
A jak uwazasz ze tego nie rozumiemy, to po cholere to piszesz?
Po prostu prymityw.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

przepraszam, gdyż w tekście postu chochlik psotnik zabałaganił kilka literówek, przepraszam. W pociągu nie pisze się dobrze, gdy kos zagląda przez ramie, a na mini ipod literki są małe.

Z tym gwizdkiem było zabawnie, bo tu elektronika, technika, nowoczesność, a bez gwizdka pociąg nie ruszy. A gwizdek, solidny, umarłego by obudził.
Rzeczywiście w PL się dobrze żyje, z tego co słyszę od osób, które nagle i niespodziewanie musiały wyjechać z USA, a wiec to komfort życia i spokoju w PL jest zdecydowanie lepszy. Pomijam juz nawet fakt, ze zarobki zwykłych ludzi, średniaków, albo nawet mniej niż średniaków, są .... na poziomie polskim lecz życie jest 4 krotnie droższe niż w PL, hmmm... jeszcze tak jest. .

Nie rozumiem dlaczego ludzie tak kochają psioczyć, narzekać, złorzeczyć, rozsiewać złe wiadomości i negatywne opinie. Ja rozumiem krytykę, ale nie rozumiem krytykanctwa, które niektórym wlazło w krew, a nawet przechodzi w we wściekła nnienawisc,

A wiecie o tym ze Emiratach, nie wolno mówić złe, nie wolno narzekać i siać negatywnych wyobrażeń. Owszem , to ograniczenie wolności, ale jej nadmiar nie jest niczym dobrym, by nie powiedzieć wprost, jest zwyczajnie szkodliwym.
ODPOWIEDZ