Chwalimy się co akurat podglądamy, nie co polecamy

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
godzilla

Re: Chwalimy się co akurat podglądamy, nie co polecamy

Post autor: godzilla »

Reflex pisze: sob lip 26, 2025 3:35 pm Pieczenie chleba to zadna sztuka. Jednak najsmaczniejszy i najpopularniejszy jest tzw sourdough bread; czyli pieczony na zakwasie
powtarzasz to co ja napisalem o zakwasie... tylko musiales to napisac po angielsku a ona mowi raczej po niemiecku, czyli powie "Sauerteig"...

i nie mow hop, ze to takie proste... do tej pory jedna jedyna osoba, ktora znam nauczyla sie ode mnie piec prosty chleb na zakwasie z foremki... jest to moja ostatnia szefowa z czasow gdy pracowalem w szpitalu... i robi to do dzisiaj, chociaz ja juz trzy lata na emeryturze jestem...
ja podalem miejsce gdzie szybko i latwo znajdzie rozwiazanie problemow przy pieczeniu, a w plikach tej grupy setki sprawdzonych przez ludzi przepisow...
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

WaliserBrot. musi być pieczony tutaj w Wallis. Moje dzieci nigdy nie kupują go ani w Bern ani w Zurychu i okolicy. Kupują tutaj i zabierają ze soba.
Różnica jest kolosalna.
Niestety jem go mało, ale jem, szczególnie lubie ten z orzechami włoskimi. Kupiłam właśnie domowej produkcji chipsy z takiego chleba...

A z pieczeniem się chwilowo nie babram, bo odnawiam kuchnie.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Godzilla swoja zazdrosna opinie wsadz sobie w swoja niemyta!
Ja nie pisalem dla Ciebie a o Chlebie tutaj pisalem juz przed laty, grubo przed Toba.
Upieklem ich przez lata dziesisiatki w domu,, jak rowniez na prosbe sasiadow.
To co pokazywales tutaj mnie nie interesuje, to jest babranina nie pieczenie chleba
w kuchennych rondlach.
godzilla

Post autor: godzilla »

nie tobie chcialem dzbanie pomoc, wiec zamilcz blaznie...
sprawiedliwy

Reflex pisze: ndz lip 27, 2025 4:08 pm
Ja nie pisalem dla Ciebie a o Chlebie tutaj pisalem juz przed laty, grubo przed Toba.
Upieklem ich przez lata dziesisiatki w domu,, jak rowniez na prosbe sasiadow.
Ja jakoś talentu do pieczenia chleba nie mam, udaje mi się upiec różne fikuśne rzeczy, smaczne, by nie powiedzieć konkursowo wspaniale, ale z chlebem mi nie wychodzi.
Tak jak z bazylia. Wsadziłam juz trzecia do doniczki i d-pa blada, zwiędła , pożółkła , nie lubi mnie bazylia, tak jak chleb mnie nie lubi. Przestałam jeść chleb. Ale bazylie jem i musze zadowolić się suszona, do następnego wyjazdu do sklepu.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Kazdy ma jakis ulubiony zwyczaj, jeden chodowle krolikow inny pieczenie chleba
a jeszcze inny taki jak godzilla nienawidziec i walic w gacie na czacie. :mrgreen:
Samo zycie....
sprawiedliwy

Reflex pisze: pn lip 28, 2025 11:29 am Kazdy ma jakis ulubiony zwyczaj, jeden chodowle krolikow inny pieczenie chleba
a jeszcze inny taki jak godzilla nienawidziec i walic w gacie na czacie. :mrgreen:
Samo zycie....
hahahahaha. nolens volens ja hoduje pająki,
sprawiedliwy

sprawiedliwy pisze: śr lis 27, 2024 4:04 am Poderzalam...
Trzy Kobiety, 3 Polki otrzymały tytuły Dr Honoris Causa Oni M.C-S w Lublinie.

Ktoś napisał :
Te doktoraty są za : słowa odpowiedzialne, tworzone z miłością ku dobru i dla życia.

"Świat jest tkaniną, którą przędziemy codziennie na wielkich krosnach informacji, dyskusji, filmów, książek, plotek, anegdot. Dziś zasięg pracy tych krosien jest ogromny – za sprawą internetu prawie każdy może brać udział w tym procesie, odpowiedzialnie i nieodpowiedzialnie, z miłością i nienawiścią, ku dobru i ku złu, dla życia i dla śmierci. Kiedy zmienia się ta opowieść, zmienia się świat. W tym sensie świat jest stworzony ze słów."
Autorka: Olga Tokarczuk

O.T pięknie napisała. Aż mi mowę odjęło... :oops:
Olga Tokarczuk z kolejną prestiżową nagrodą! Polska noblistka została laureatką Międzynarodowej Nagrody Literackiej im. Halldóra Laxnessa i jest pierwszą Polką, która ją otrzymała.
Uroczystość wręczenia odbędzie się 10 września w Domu Nordyckim w Reykjavíku, gdzie pisarka odbierze medal oraz nagrodę pieniężną w wysokości 15 tysięcy euro. W tegorocznym jury zasiadał między innymi Salman Rushdie, laureat z 2024 roku, który nazwał Tokarczuk jedną z najwybitniejszych żyjących pisarek świata 🤍
ODPOWIEDZ