sprawiedliwy pisze: ↑pt sie 08, 2025 8:28 pm
Niestety, nie rozumiesz Pomorzaku. o co mi chodzi i biega...jak pytam o konkret a ty mi wzrokiem odpowiadasz, nie wiem co ma widzenie do “Podobno i
bohatyra kiedyś zaproszą “
ja prosiłam o wyjaśnienie ? bo ja nie rozumiem, nie kumata jestem, stara i głupia, Proste ?! proste . tez sobie zakpię sama z siebie... a co nie wolno?
Zatem powiedz co Ty widzisz w Putinie i co w Trumpie ? ze z nich nie kpisz ? widzisz ich jako bohaterów a Żeleńskiego jako bohatyra ? taka widzisz miedzy nimi różnicę ? a może to literówka ? tylko aż tylko.
Pytam dla czytelników ....
dobranoc.
........................................................
Übersicht mit KI
"Bohatyr" to staropolskie słowo oznaczające bohatera, rycerza, zwłaszcza tego, który charakteryzuje się niezwykłą siłą i odwagą. Jest to również termin zaczerpnięty z języków wschodniosłowiańskich, gdzie oznacza dzielnego wojownika.
Słowo "bohatyr" ma korzenie w językach turecko-mongolskich, gdzie "bagatur" oznaczało walecznego wojownika. Przez Ruś Kijowską i pisarzy wschodnich dotarło do języka polskiego, początkowo używane w odniesieniu do rycerzy z drużyny Włodzimierza.
Współcześnie "bohatyr" może być używane jako synonim słowa "bohater", ale z silnym odcieniem historycznym i nawiązaniem do dawnych, bohaterskich czasów.
Nie rozumiem czemu chcesz zmieniać literki w słowie Bohatyr. Uważasz że to określenie jest uwłaczające ?
.............................................................
A informacja że Trump i Putin spotkają się bez tego bohaterskiego obrońcy ojczyzny, demokracji i całego Zachodu z jego wspaniałymi wartosciami, jest jedynie informacją. Sam ten fakt świadczy o podejściu tych panów do tego trzeciego.
Uważasz że podanie informacji o tym spotkaniu jest kpiną ?
PS
Co o Zelenkim myślę i dlaczego, pisałem dość często więc nie ma powodu kolejny raz tego powtarzać.
...................................................
Taka ciekawostka z amerykanskich mediów.