bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
sprawiedliwy

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: sprawiedliwy »

no i jest ! Będzie Alaska! miejscem spotkania, na razie!
propozycja fantastyczna.....dosłownie i w przenośni ! Big Deal !!! no rewelacja!!! :lol:
A co z Alaska? w takim razie ? nie tak dawno tez była rosyjska...

Historia zakręca kołem, O losach Polski i Polaków decydowano kilka razy w ostatnich 250 latach bez nich samych, bez tych których rzecz dotyczyła.
Ukrainę spotyka ten sam los.
pomorzak

Post autor: pomorzak »

sprawiedliwy pisze: pt sie 08, 2025 8:28 pm Niestety, nie rozumiesz Pomorzaku. o co mi chodzi i biega...jak pytam o konkret a ty mi wzrokiem odpowiadasz, nie wiem co ma widzenie do “Podobno i bohatyra kiedyś zaproszą “
ja prosiłam o wyjaśnienie ? bo ja nie rozumiem, nie kumata jestem, stara i głupia, Proste ?! proste . tez sobie zakpię sama z siebie... a co nie wolno?

Zatem powiedz co Ty widzisz w Putinie i co w Trumpie ? ze z nich nie kpisz ? widzisz ich jako bohaterów a Żeleńskiego jako bohatyra ? taka widzisz miedzy nimi różnicę ? a może to literówka ? tylko aż tylko.

Pytam dla czytelników ....

dobranoc.
........................................................

Übersicht mit KI

"Bohatyr" to staropolskie słowo oznaczające bohatera, rycerza, zwłaszcza tego, który charakteryzuje się niezwykłą siłą i odwagą. Jest to również termin zaczerpnięty z języków wschodniosłowiańskich, gdzie oznacza dzielnego wojownika.
Słowo "bohatyr" ma korzenie w językach turecko-mongolskich, gdzie "bagatur" oznaczało walecznego wojownika. Przez Ruś Kijowską i pisarzy wschodnich dotarło do języka polskiego, początkowo używane w odniesieniu do rycerzy z drużyny Włodzimierza.
Współcześnie "bohatyr" może być używane jako synonim słowa "bohater", ale z silnym odcieniem historycznym i nawiązaniem do dawnych, bohaterskich czasów.
Nie rozumiem czemu chcesz zmieniać literki w słowie Bohatyr. Uważasz że to określenie jest uwłaczające ?

.............................................................

A informacja że Trump i Putin spotkają się bez tego bohaterskiego obrońcy ojczyzny, demokracji i całego Zachodu z jego wspaniałymi wartosciami, jest jedynie informacją. Sam ten fakt świadczy o podejściu tych panów do tego trzeciego.
Uważasz że podanie informacji o tym spotkaniu jest kpiną ?

PS

Co o Zelenkim myślę i dlaczego, pisałem dość często więc nie ma powodu kolejny raz tego powtarzać.

...................................................
Taka ciekawostka z amerykanskich mediów.

sprawiedliwy

To ja polecam Tobie 19. Południk. Juliusza Machulskiego. 2003 rok.... nic nie straciło na aktualności, ale może juz znasz..? jest także na YouTube
pomorzak

15.08.2025 Alaska
Mam nadzieję że dojdzie do tego spotkania.
Idą zmiany i to w całej Europie.
Będzie ciekawie.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Nie jestem pewien, ze beda znaczne zmiany,
Putin bije inteligencja Trumpa na calej linii.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Z prasy:

Donald Trump wciąż marzy o zdobyciu Pokojowej Nagrody Nobla. Jest w stanie dla niej pójść na spore ustępstwa. Nawet wobec kogoś takiego jak Władimir Putin. Tak twierdzi w sobotniej publikacji w "Washington Post" historyk i ekspert amerykańskiej Rady Stosunków Zagranicznych Max Boot. Były prezydent USA podejmuje decyzje, które mogą mieć katastrofalne skutki dla Ukrainy i całego świata. — To grozi powtórką z porozumienia monachijskiego z 1938 roku – ostrzega ekspert
sprawiedliwy

na Alasce ? hahahaha, przecież
Alaska niedawno była własnością Carskiej Rosji, Wielkiej Rosji... zaledwie 158 temu, jakoś tak...

spotkają się dwaj graniczni sąsiedzi na miedzy... :lol:

a czy będą decydować o trzecim ? bez trzeciego ? o Polsce tez tak decydowali...

znamy te numery z historii od 250 lat. Powtarzają się co pół wieku.

Póki co Kaukaz podpisał pokój, i wniosek o pokojowa nagrodę... A o Alasce jeszcze usłyszymy....
pomorzak

sprawiedliwy pisze: sob sie 09, 2025 9:35 pm A o Alasce jeszcze usłyszymy....
Też tak myślę.
Obecnie zanim jeszcze doszło do spotkania to panika i biadolenie w oficjalnym ścieku.
Wychodzi że najlepszą inicjatywą pokojową jest kontynuacja wojny według nich.
Pewnie dlatego tak boją się że coś może się zmienić.
Do tej pory to u nas zapaść gospodarczą tłumaczyli albo coroną albo Ukrainą.
Jak się skończy ta wymówka to będą musieli wymyślać coś nowego.
sprawiedliwy

Marnujesz się Pomorzaku, szkoda ze nie działasz, conajmniej podpowiadałbyś.

a tak nikt nie wie i nie slyszy... przyglądanie się krytykując, niepotrzebnie szarpie nerwy.
pomorzak

sprawiedliwy pisze: pn sie 11, 2025 1:47 am Marnujesz się Pomorzaku, szkoda ze nie działasz, conajmniej podpowiadałbyś.

a tak nikt nie wie i nie slyszy... przyglądanie się krytykując, niepotrzebnie szarpie nerwy.
Czy to nutka złośliwości ??

Nie uważam iż się marnuję.
Posiadanie wlasnego zdania i nie krycie się z tym nie jest czymś nagannym nawet gdy grono słuchaczy nie jest zbyt wielkie.
Krytyka jest opisem pewnej sytuacji i własną interpretacją tegoż co z emocjami nie ma niczego wspólnego.
Brak zrozumienia jak i strach, wywołują emocje ktore mogą szarpać nerwy.
Ja jakoś z tym większego problemu nie mam a jak ktoś szarpie sobie nerwy czytając to wystarczy przestac i po klopocie.
ODPOWIEDZ