bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
almagus

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: almagus »

pomorzak pisze: śr gru 10, 2025 1:30 pm W tej książce ujęte są losy, takie jakie znam z opowiesci rodzinnych i znajomych.
Warszawka i jej okolice nigdy tego nie zrozumieja.
Dobra, ale mogłbyś fragnenty swoje publikować, z nami przeżyte odejdzie.
Łatwo się ci pisze, więc nie widzę problemu i będziesz ćwiczył mózg.
WIĘC proponuję do gimnastyki, jak było to za młodu.
Książkę znajdę i przeczytam.

almagus
pomorzak

Post autor: pomorzak »

almagus pisze: śr gru 10, 2025 1:58 pm Dobra, ale mogłbyś fragnenty swoje publikować, z nami przeżyte odejdzie.
Łatwo się ci pisze, więc nie widzę problemu i będziesz ćwiczył mózg.
WIĘC proponuję do gimnastyki, jak było to za młodu.
Książkę znajdę i przeczytam.

almagus
Trochę mnie zaskoczyłeś. Raczej nie myślałem i nie myślę o pisaniu książki.
Mam w domu jeden wspaniały dokument z pierwszej reki z ktorego zrobiłem książkę w trzech egzemplarzach.
Jest to pamiętnik mojej żony od chwili diagnozy bialaczki do jej wyjścia ze szpitala.
Dwa egzemplarze dla naszych dzieci i jeden dla nas samych.
To bije na głowę wszelkie moje wspominki i przemyślenia.

pozdrowienia
pomorzak
almagus

Post autor: almagus »

pomorzak pisze: śr gru 10, 2025 2:13 pm Dwa egzemplarze dla naszych dzieci i jeden dla nas samych.
To bije na głowę wszelkie moje wspominki i przemyślenia.
I jeszcze zdjęcia, JEST POTENCJAŁ. Wystarczy niewiele i samo się sklei.
Powodzenia, Polonusi czytają, co widać i słychać na youtube.

almagus
pomorzak

Obrazek

To se ne vrati, pane Havranek.
Z tej piąteczki trójka jeszcze żyje.
Polska tamtych czasów.
Każdy z nas to przeżył.
godzilla

Post autor: godzilla »

sprawiedliwy pisze: śr gru 10, 2025 7:32 am Mobbing to i na forach czuł się najlepiej, hulał był oraz jest do dziś i chyba ciężko mu zniknąć.

Nawet tutaj chcail wleźć z kopytami.
Ależ wlazł tu 20 września 2014 roku, tego pamiętnego gdy ukry zaczęły mordować etnicznych Rosjan na Ukrainie...

I faktycznie działa do dziś...
pomorzak

Filmik może lekko przerysowany ale oddaje to co się dzieje w Niemczech.
Nawet w małych misteczkach jak np. Michelstadt gdzie byłem wczoraj koncept antyterrorystyczny jest bardzo widoczny.
Wszelkie dojazdy do strefy jarmarku są zablokowane dużymi autami a ochrona jest wszedzie widoczna.
We Frankfurcie to nawet nie muszę mówić bo betonowe zapory czy też takie mobilne odgradzają uczestników od reszty miasta.
Policja też bardzo widoczna. Pomimo tego ruch duży.
Ciekawym jest iż zakonczenie muzułmańskiego ramadanu, swietowane czesto wspólnymi posilkami na ulicach, nie wymaga ochrony antyterrorystycznej.
Ostatnio w naszej prasie można wyczytać o tym że jarmarki bożonarodzeniowe są przejawem rasizmu i postkolonializmu.
NIe jest to jeszcze głos wiodący ale słyszalny. Nie dziwi więc że coraz częściej na jarmarkach odbywają się demonstracje przedstawicieli tej jednaj pokojowej religji czy tez antify czy tez wszelkiej odmiany komunistow.
Jak widać terroryzm na jarmarkach ma różne postacie.
Nasi politycy, poza AfD, raczej wyrozumiale podchodzą do tych incydentow, co nie sprzyja ich ograniczeniu.

Okres Adwentu jest radosnym oczekiwaniem Bożego Narodzenia tez i w Niemczech.
pomorzak

godzilla » Sat Dec 13, 2025 6:35 pm

sprawiedliwy: Nawet tutaj chcail wleźć z kopytami.

Ależ wlazł tu 20 września 2014 roku, tego pamiętnego gdy ukry zaczęły mordować etnicznych Rosjan na Ukrainie...

I faktycznie działa do dziś...
Teraz to oni bronią zachodniej demokracji przed Trumpem.
pomorzak

Jako że jarmarki bożonarodzeniowe podobno są przejawem rasizmu i neokolonializmu to, jak ujawniają media, i chrześcijaństwo stało się wrogiem demokracji w tym kraju.
Niemcy powoli się gubią i nie kolejny planowany zamach na jarmark jest problemem a antydemokratyczne chrzescijanstwo.
A kościół w Niemczech zawsze rączka w rączkę z każdym rządem a tu takie coś.
No ale KK czy ewangelicki w Niemczech to nie taki radykalny i bliżej mu do lewicy i zielonych jak do prawicy to nie odniesli tego do siebie.

artykuł tlumaczony translatorem
Radykalni chrześcijanie w Niemczech: Prawicowa krucjata

Od Trumpa po AfD – prawicowi politycy instrumentalizują chrześcijaństwo. MONITOR ujawnia wpływy tego radykalnego ruchu w Niemczech. Dokument śledzi sieć wpływowych osób, fundamentalistycznych kaznodziejów i polityków, którzy wzmacniają władzę radykalnych chrześcijan.

Dążą do władzy i wykorzystują wiarę do osiągnięcia swoich celów: na całym świecie radykalna prawica instrumentalizuje wiarę chrześcijańską jako broń polityczną – ruch, który dotarł nawet do Białego Domu. Nigdzie indziej połączenie radykalnego chrześcijaństwa i prawicowej polityki nie jest tak otwarcie widoczne jak w USA. Ale nie tylko tam. Również w Niemczech prawicowe sieci nadużywają wiary chrześcijańskiej do zdobycia władzy i wpływów.

Dokument MONITOR pokazuje, jak sieć wpływowych osób, fundamentalistycznych kaznodziejów i parlamentarzystów wprowadza fanatyzm religijny aż do Bundestagu. Badania ujawniają, że w całych Niemczech formują się aktorzy, którzy chcą walczyć z „bezbożnym” społeczeństwem. Jest ich coraz więcej, stają się coraz bardziej wpływowi – i coraz bardziej niebezpieczni.

Niepublikowane dotąd nagrania wideo ujawniają, kto odgrywa kluczową rolę w międzynarodowych sieciach kontaktów niemieckich aktorów. Pokazuje również, jak bliskie są powiązania między Niemcami a USA, więzi pielęgnowane przez takie grupy jak amerykański ruch MAGA oraz miliardera technologicznego i wieloletniego zwolennika Trumpa, Petera Thiela, człowieka, który nie tylko szerzy apokaliptyczne scenariusze przyszłości, ale także wykorzystuje swoje pieniądze, aby wspierać skrajnie prawicowe kręgi religijne i polityków, w tym wiceprezydenta USA J.D. Vance'a podczas jego kampanii wyborczej.

Jak niemieckie kościoły reagują na to nowe wyzwanie? Autorzy towarzyszą niemieckiej teolog i podcasterce Sarah Vecera, która walczy z groźbą przejęcia Kościoła protestanckiego przez fundamentalistycznych influencerów, którzy zyskują coraz większy zasięg wśród młodych ludzi. Przewodniczący Konferencji Episkopatu Niemiec, Georg Bätzing, powiedział MONITOROWI, że konieczne jest zdecydowane zdystansowanie się od nowych sił prawicowych.

Film ukazuje kulisy wpływowego sojuszu, który zagraża samym fundamentom demokracji, i ujawnia, jak daleko posunęła się instrumentalizacja wiary chrześcijańskiej przez środowiska prawicowe i skrajnie prawicowe – również w Niemczech.

Redakcja: Martin Suckow, Achim Pollmeier, Georg Restle

Ostatnia aktualizacja: 9 grudnia 2025 r., godz. 13:00

https://www1.wdr.de/daserste/monitor/se ... s-100.html
Obrazek
To przed "naszym" kościołem
pomorzak

W naszym sąsiedztwie prawdziwy miłośnik gwiazdkowego kiczu.

Obrazek

Obrazek
Reflex
Kontakt:

Re: niebagatelne myśli swiateczne

Post autor: Reflex »

Swieta to nie wystawa rzemiosla, zawsze beda swiete a nie kiczem!
ODPOWIEDZ