bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: niebagatelne myśli swiateczne

Post autor: pomorzak »

Reflex pisze: pn gru 15, 2025 12:20 pm Swieta to nie wystawa rzemiosla, zawsze beda swiete a nie kiczem!
Co prawda translator tego tekstu nie dał rady przetłumaczyć.
Sztuczna inteligencja padła przy tak prostym tłumaczeniu.
A ja se tak przetłumaczyłem to zdanie :
"Święta to nie wystawa rzemiosła, zwsze będą świętami a nie kiczem !"
No to mamy bazę wyjściową.
Jesli dołączyć zdjecia ktore zamieściłem a do ktorych prawdopodobnie odnosi się to stwierdzenie to można mieć odmienne zdanie.
Święta Bożego Narodzenia mają konkretne znaczenie i przekaz.
Jeśli chodzi o polską tradycję to w niej nie ma bałwanka czy dmuchanego żłóbka czy tego penera od cocacoli co to ho ho i prezenty.
W tradycji chrześcijańskiej też główny akcent nie jest położony na prezenty i całą tą komercję.
Tak więc rodzi się pytanie co to są za święta i czy powierzchowne i dość mocno wypaczone podejscie do nich jest kiczem czy też nie.
Odpowiedzi jest tyle ile indywiduów biorących w nich udział.
Dla tradycjonalisty jest to święto o religijnym znaczeniu albo nawet mocno przekraczające religijne ramy ale zawsze powiazane z transcendentalnym pojmowaniem świata. Dla jednych to narodzenie boga a dla innych narodzenie tego który jak wielu starych mistrzów pokazał Boga jako źródło wszystkiego. Dla tych wszystkich to całe bremborium nie ma znaczenia i raczej przeszkadza w koncentracji nad tym co istotne.
Oczywiscie z biegiem czasu i postępującego komercjalizmu i te święta zostały zaadoptowane do rynkowego zapotrtzebowania na profit.
Bałwanki, gwiazdorki w stylu Coca-Cola, czekoladowe gwiazdorki, wszechobecne piosenki co o jezusku i zimie i prezentach.
Prezenty stały się najwazniejszym przesłaniem bo jak kochasz to obdarowujesz materialnie.
Klingilingiling dzwoneczki, dmuchane stajenki i wszelkiej maści atrybuty tej dmuchanej miłości i szczęśliwości.
Tak już jest i ta komercyjna tradycja ma większą siłę przebicia.
Ostatecznie wielu nie ma pojęcia o źródłach a zna jedynie to co wszechobecnie jest przekazywane.
Boże Narodzenie zostało zastąpione świętem "miłości" wyrażanym komercyjnie i tak pojmowanym.
Osobiście jestem dość krytyczny w kwestiach religijnych i nazwanie Bożego Narodzenia Świętem Miłości nie jest dla mnie problematycze.
Ostatecznie chodzi o miłość. Jeśli to święto jest okazją do okazania tej miłości, ale takiej od serca prawdziwej. Jesli te balwanki i gwiazdorki i ten cały szum naprawdę komuś pomaga w otwarciu się na miłość to nawet ten kicz ma coś pozytywnego. Jesli tak jest.
Ja z moim krytycznym podejsciem do religii mam pod obrusem siano, nie mamy w wigilię mięsa, łamemy się oplatkiem i z głębi serca składamy sobie życzenia i nikt nie wstydzi sie łez wzruszenia, spiewamy kolędy i obrarowujemy się drobnymi prezentami bo tym najwiekszym prezentem jest bycie razem z otwartymi sercami. To jest tradycja która, moim zdaniem, sprawia iż te święta są nasze.
Tak my świętujemy i to jest nasze ale nie uważam iż coś odmiennego jest mniej warte.
Te czy wszelkie inne święta, to jest to co wewnątrz, co porusza i sprawia iż jesteśmy otwarci na miłość i innych ludzi.
Tak więc świąteczny kicz może wspiąć się na wyżyny ale tylko za naszą sprawą. To my sprawiamy iż za pomocą naszych emocji, głębokich i szczerych nawet najbardziej trywialne dmuchawce urastają do roli muzy grajacej na strunach naszej duszy.
pomorzak

Re: bagatelne myśli lateralne

W niemieckim parlamencie powołano jakiś czas temu Enquete-Kommission ktora "zajmuje" sie czasem tej największej zarazy i wszystkimi działaniami z tym związanymi. To znaczy niby ma wyjaśnić ale tak faktycznie to ma pokazać, że coś niby robi ale tak aby nikogo nie skrzywdzic.
Pomimo tego nawet w takim klimacie, dzięki niepokornym, udaje się pozyskać ciekawe informacje.
Nasz niedawny minister zdrowia otwarcie przyznał iż te wszczepy nigdy nie miały za zadanie chronić przed zarażeniem i zarażaniem i nikt z rządu czy WHO tego nie oczekiwał.
Taki mały drobiazg a ciekawy. Jeszcze niedawno za takie stwierdzenie stawało się teoretykiem spiskowym.
Moja drobna satysfakcja bo światli tego forum podobnie reagowali gdy o tym pisałem.
Pozostaje pytanie dlaczego wprowadzono reguły które praktycznie wykluczały nieszczepionych z życia publicznego.
Dlaczego poddano ich ordynarnemu naciskowi ze strony władz i mediów ?
Dlaczego szantażem zmuszano do wszepiania sobie tego specyfiku ?
Dlaczego zwalniano z pracy tych co nie chcieli sobie tego wszczepic ?
Decydenci od samego początku wiedzieli że wszczepy nie chronią przed infekcją i infekowaniem.
Jak można nazwać takie działanie.

Jesli ktoś wpadnie na pomysł napisać iż kłamię to służę wypowiedziami tych decydentów co nagle zmienili zdanie i nie mogą sobie przypomnieć co dawniej mówili.
Reflex
Kontakt:

Re: bagatelne myśli

Post autor: Reflex »

Nie rozumiem Twojego myslenia pomorzaku. Jak swiat swiatem nigdy nie krytykowalem nauki, Ty jej nienawidzisz i sobie z niej kpisz.
Mamy na planecie przez wieki tysiace dowodow, Ty nie masz nic i chcesz nam powiedziec ze jestes madrzejszy od setek a wlasciwie tysiecy klinik i naukowcow?
Jaki masz zastrzezenia, jakie dowody? Absolutnie nic!!!
Czy jest na swiecie jeden prawdziwy lekarz, ktory Cie wysluchal i oddal Ci slusznosc? Tylko pamietaj ze pytam o opinie prawdziwego lekarza.
pomorzak

Re: bagatelne myśli

Reflex pisze: wt gru 16, 2025 11:43 am Nie rozumiem Twojego myslenia pomorzaku.
Nasz niedawny minister zdrowia otwarcie przyznał iż te wszczepy nigdy nie miały za zadanie chronić przed zarażeniem i zarażaniem i nikt z rządu czy WHO tego nie oczekiwał.

Czego tu nie rozumiesz ?
Jak chłop powiedział to co powiedział to miej pretensje do niego.
Takiego ministra mieliśmy i to nie moja wina.

Jak zawsze nie załapałeś o czym piszę bo nawet tego nie czytasz i wystawiasz sobie nie najciekawszą cenzurkę.

PS
Pewno do teraz wierzysz , że dałeś sobie ten koktajl wszczepić dla ratowania innych.
Teraz bedziesz bronił tej wiary bo inaczej posypie się ta twoja religia.
Jak już pisałem znam wielu którzy żałują że dali sobie to wszczepić i nikogo kto żałuję że nie dal sobie wszczepić.
Powoli cały ten przewał robi się publiczny i tak jest dobrze.
Reflex pisze: wt gru 16, 2025 11:43 amCzy jest na swiecie jeden prawdziwy lekarz, ktory Cie wysluchal i oddal Ci slusznosc? Tylko pamietaj ze pytam o opinie prawdziwego lekarza.
Moze lepiej gdy przytoczę lekarzy na ktorych opiniach się opieram bo oni lepiej znają temat.
Zwykli lekarze mają swoje opinie dla samych siebie bo się boją utraty prawa wykonywania zawodu tak jak to już było.
To co mówią prywatnie jest prywatne i na dodatek mógłbym tak jak ty twierdzić co mi się żywnie podoba.

Sucharit Bhakdi (ur. 1 listopada 1946 r. w Waszyngtonie, USA) jest niemieckim lekarzem. Do przejścia na emeryturę w 2012 roku był profesorem i kierownikiem katedry mikrobiologii medycznej, od 1982 do 1990 roku na Uniwersytecie Justusa Liebiga w Gießen, a następnie do 2012 roku dyrektorem Instytutu Mikrobiologii Medycznej i Higieny na Uniwersytecie Johannesa Gutenberga w Moguncji. Od 2016 roku do grudnia 2020 roku uczestniczył jako naukowiec wizytujący w projektach badawczych na Uniwersytecie w Kilonii.

Wolfgang Wodarg
Lekarz i były poseł niemieckiego Bundestagu.

Prof. Dr Homburg
Dr Nehls

Powinno wystarczyć.
.............................................
godzilla

Post autor: godzilla »

debilom nie wystarczy bo dali sie zaszczepic jak bydlo, jeszcze tylko wielkich plastikowych kolczykow na uszy im nie zalozyli, ale to juz malo istotne... w mojej rodzinie w Polsce przedwczoraj zmarl jeden zaszczepiony... nagle i na serce... nie byl taki stary bo mial szescdziesiat lat, czyli szczawik w porownaniu ze mna... mogl zyc, ale uwierzyl w zbrodnicza narracje bandytow...
Reflex
Kontakt:

Re: niebagatelne myśli wulgarne

Patrze na to bydle, godzilowskie, ktrory pewnie nawet modlac sie, absolutnie MUSI!!! uzyc wulgaryzmow... Tfu...
godzilla

Post autor: godzilla »

A do kogo, twoim zdaniem, miałbym się modlić?
I gdzie te wulgaryzmy?
Patrzę na waszą dwójkę i zastanawiam się, jak można być tak ograniczonym i odpychać prawdę od siebie. Dałeś się zbrodniarzom wydymać, wszczepili ci trutkę to pogódź się z tym że to nie twoi przyjaciele tylko wrogowie twoi, twoich bliskich, jeśli jakichś masz i całej cywilizacji...
I czekaj na swoją kolejkę do trumny...
Reflex
Kontakt:

Wezcie stad tego gnoja ......

Ciezki idiota. Ciekawy gdzie bylem, co robilem? To czas i miejsce kiedy wazyla sie historia Polski, to nazwiska Kuron, Michnik, Walesa. Wspominala o mnie Polska prasa.Prowadzilem jeden z najwiekszych strajkow w Polsce a potem zostalem internowany w Bieszczadach kiedy ty sr.ales pod siebie.Tyle i tylko tyle dla Ciebie, bo tak smrodzie sie o to dobijasz. Nie jestes wart zeby tobie smierdzielu sie spowiadac.
A na temat sprawiedliwej morda w kubel chamie, nie jestes wart tej serdecznej istoty zalosna szmato...
almagus

Post autor: almagus »

Pełen podziw Reflex. Mnie Kibol Niedorozwój dopisał kandydat na tajnego wspólpracownika.
Pokraść i Szkalowanie.

Wesołychh świąt.
Spadam.

almagus
Reflex
Kontakt:

Wiem, to nie jest czlowiek, to rozkladajacy sie gnoj

KOLOROWYCH SWIAT1
ODPOWIEDZ