bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: Wezcie stad tego gnoja ......

Post autor: pomorzak »

Reflex pisze: śr gru 17, 2025 11:31 am To czas i miejsce kiedy wazyla sie historia Polski, to nazwiska Kuron, Michnik, Walesa. Wspominala o mnie Polska prasa.Prowadzilem jeden z najwiekszych strajkow w Polsce a potem zostalem internowany w Bieszczadach
Tak było a jak jest obecnie. Jesteś już tylko przeszłością czy masz przyszłość ?
To co robiłeś kiedyś swiadczy o tym jaki kiedyś byłeś.
To co robisz teraz swiadczy o tym jaki teraz jesteś.
Za wcześniejszą działalność chwała a czy za obecną też ?
Obecnie jesteś tym kim jesteś a nie tym kim byłeś.
Twoje słowa świadczą o tobie a nie o tych o ktorych mówisz.

Wesołych Świąt
Reflex
Kontakt:

Pare slow o mnie

Post autor: Reflex »

Nie myslalem o slawie. Robi sie cos spontanicznie a potem sa pewne skutki.W USA polityka sie skonczyla zaczelo sie normalne zycie.Zona zmarla szesc lat temu, od tego czasu jestem sam a na Florydzie (Jacksonvile) Polakow tu jest niewiele.Byli ale wyjechali wglab Stanow, Krotka chistoria, ciche prywatne zycie.Oczywiscie mam TV i komputer.Obserwuje rozwoj Polski i jestem z mojego kraju bardzo dumny.
Reflex
Kontakt:

Re: bagatelne myśli lateralne

Pomorzaku jestes jaki jestes ale nie pieprz kretynizmow. Czlowiek cale zycie jest tym samym czlowiekiem. Oczywiscie w miare dorastania czlowiek dojrzewa.
Zycie uczy a my dojrzewajac stajemy sie bardziej uzyteczni. Jestem juz jakis czas rencista,siedze w domu i grzeje dupsko przed komputerem. Tym kawalem Polski i nie tylko Polski na moim kompie.
Ostatnio przezylem fascynujace chwile zwiedzajac Chiny. Cos przepieknego, to trzeba zobaczyc, tego sie nie da opowiedziec. Ameryka Ameryka, ale to co stworzyli Chinczycy to arcydzielo. Ludzie zyja jak w bajce.
CDN
pomorzak

Każdy z nas ma swoją historię która przywiózł ze sobą albo z którą pozostał.
My znamy się na tym forum z tego co piszemy.
Dla mnie wyjątkiem był Alex ktorego moglem kilka razy spotkać w realu.
Z Godzillą co prawda z powodów niezależnych do spotkania nie doszło ale mamy kontakt prywatny.
Gdy piszesz o swojej przeszłości pokazujesz, że potrafiłeś myśleć odmiennie jak narracja rządowa.
Dawny mainstream PRL nie był podstawą twojej wiedzy.
Po tym co obecnie piszesz odnoszę wrażenie iż tą zdolność zatraciłeś.
Stałeś się na tym forum oredownikiem obecnej mainstreamowej narracji.
Bronisz jej jak prawd wiary.
Nawet jak przytacza się słowa polityków którzy wtedy byli przy władzy a teraz muszą stanąć przed komisja i zadają kłam temu co dawniej mowili, ty atakujesz mówiącego o tym. Najważniejsi z tego okresu nagle mówiła coś innego jak dawniej. Oficjalnie przyznali że testy nie mówiły o niczym, ze maski nie tylko nie chroniły ale szkodziły, ze te wszczepy nigdy nie miały za zadanie chronić przed infekcja i zainfekowaniem, ze do tej pory prowadzi się badania nad skutkami wszczepienia tego nieprzebadanego preparatu, że lockdown nie miał uzasadnienia i jest odpowiedzialny za zgony i problemy psychiczne dzieci. To wszystko było na komisji parlament którą można było zobaczyć w telewizji czy internecie.
Twoja reakcja jest zawsze taka sama i bedziesz zaprzeczał temu co juz jest oficjalne.
Ty jako dawny antysystemowiec stałeś się zagorzałym obrońcą systemu który niszczy ludzi.
Jak doszedłeś do takiego stanu.
Wtedy w Polsce walczyłeś też i o swoje, o zmiany ktore i tobie poprawią zycie.
Teraz masz zbyt wiele do stracenia ze swego komfortu aby się wychylać.
Jesli wychylisz się ze swojej skorupki to będziesz musiał stwierdzić że zostałeś brutalnie i bez skrupułów oszukany i tego nie zauważyłeś.
Nie ty jeden jesteś w tej sytuacji bo było to masowe i nie ty jeden ponosisz czy bedziesz ponosił konsekwencje.
My mamy już swoje lata ale młodzież i dzieci nie miały szans bo dorośli zadecydowali za nich.
Konsekwencje widac w wielu rodzinych i reakcja godzilli nawet nie dziwi. Ja w mojej też mam przyklady i wśród znajomych też.
Twój sposób myślenia i reagowania też nie jest mi obcy bo spotykam się z nim dość często.
Nie piszę na te tematy dla ciebie a dla tych co czytają aby mogli popatrzec na problem z innej jak gazetowej strony.

U nas już noc więc spokojnej nocy życzę.
Reflex
Kontakt:

Drogi pomorzaku, wszystko co moge zrobic, to powiedziec Ci, ze pieprzysz tak straszliwe bzdrury, ze czlowiek czuje sie jak w domu wariatow.
Kiedy bylem mlody byl inny ustroj polityczny ale to wcale nie znaczy, ze byl chory.
Rzadzili nim ludzie innego spojrzenia na zycie i z tymi rzadami sie nie zgadzalismy.Doszlo do zwarcia i komuna przegrala. Proste jak parasol.
I nie kadz mi tu swoimi pier***. Nie masz bladego pojecia o czym rozmawiamy.
pomorzak

Reflex pisze: śr gru 17, 2025 4:59 pm Drogi pomorzaku, wszystko co moge zrobic, to powiedziec Ci, ze pieprzysz tak straszliwe bzdrury, ze czlowiek czuje sie jak w domu wariatow.
Kiedy bylem mlody byl inny ustroj polityczny ale to wcale nie znaczy, ze byl chory.
Rzadzili nim ludzie innego spojrzenia na zycie i z tymi rzadami sie nie zgadzalismy.Doszlo do zwarcia i komuna przegrala. Proste jak parasol.
I nie kadz mi tu swoimi pier***. Nie masz bladego pojecia o czym rozmawiamy.
Drogi Reflexie,
my nie rozmawiamy bo twoje iluzje nie są adekwatne do tego o czym pisałem.
Ty przedstawiasz swoje nomen omen refleksje czy raczej wariacje na temat ktory zaistniał w twojej wyobraźni.
Masz potrzebę podbudowania samego siebie przed samym sobą i to jest twoim motorem.
Zapewne masz powody, deficyty które cię do tego pchają.

Niestety mam wrażenie że i tak nie zrozumiesz tego co napisałem.

spokojnego
Reflex
Kontakt:

Niestety pomorzaku, jestes chory a ja lekarzem nie jestem.
Baw sie dobrze.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

no cóż, siedzę w pociągu, nie najlepiej się czyta, a jeszcze gorzej pisze, wiec dyktuje, bo nikogo wokoło mnie..

w waszej dyspucie nie zajmę stanowiska, bo i po co

moj ojciec w 63 roku życia usiadł zdrzemnął się i nie obudził - pierwszy i ostatni zawał.( nie on jeden mial taka śmierć) było to 40 lat temu. moja matka 25 lat temu umarła na drugi zawal z nitrogliceryna pod językiem (nie ona jedna). Kolega moj w dwa miesiące na raka jelit, a drugi w 3 na raka odbytu. tak tez umarł moj Dziadek 55 lat temu. A nie bal jedyny. Dzieci karmione z plastikowych butelek i i my tez z plastikowych opakowań zjadamy codziennie mnóstwo tego różnego plastiku. hormony i antybiotyki w mięsie i rybach, w rybach morskich tez plastik) Jak ktoś niczym fundamentalista przyczepi się do jednej narracji to twierdzi ze wszystkiemu winien jest Joe B.

No cóż, Twój przyjaciel Pomorzaku nadal (jak piszecie o nim) to wynika , ze pluje ogniem, niech sobie pluje, jak mu się z tym lepiej żyje, to go dowartościowuje, poprawia mu się humor, a śliny ma za dużo i wściekłości tez, to niech sobie ulży, na szczęście tego nie widzę i nie czytam i zamiaru nie ma. Jak pisze Pomorzak to świadczy o piszącym .
od swojego przyjaciela z prywatnej korespondencji. nie oczekujesz niczego, to mile :mrgreen:
Doprawdy, obaj zmarnowaliście się, ze nie poszliście w politykę, świat byłby zdecydowanie lepszy gdyby Pomorzak i Godzilla rządzili i decydowali....
Co do Twoich naukowych dywagacji, gratuluje Ci rozeznania i wyborów tego w co wierzysz, brbrrbrbr, . Ja trzymam się tych mojej córki tez profesor, fakt młodziutkiej, bo Twoje autorytety to mocno emerytowani mało uznani.

a tak w ogóle to jak pomyślicie , ze 44 lata minęły od Stanu wojennego 36 lat od wolnych wyborów w PRL. i przewrocie.
W 1981 cofnąć się o 44 lata to - ? albo 89 mniej 44 lata.....to koniec wojny II SW., a o 36, to ? szmat czasu wydarzeń i pokoleń. Pokolenie to 25 lat. Zmienia się mentalność, zmienia się światopogląd, zmienia się motoryka, praktycznie wszystko, świat techniczny się zmienia i zmienia nas, lecz my ze względu na bagaż doświadczeń zupełnie inaczej reagujemy i wnioskujemy niż nowe pokolenia. Wszystko zależy od poziomu świadomości... Każdy z nas czyta inne książki, toteż ma inny światopogląd. Zawsze byli i będą różnowiercy, GG, czy NC. i zawsze znajda się czarownice na które ktoś będzie polował.

Życzę Wam białych Świat.....tych dosłownie i tych w przenośni.
Reflex
Kontakt:

Nie czytam bzdurnych postow. A Ty pomorzaku, nikim nie byles, nie jestes, nie bedziesz.Amen!
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Pewnie juz spisz Reflexie, nie dąsaj się, bo to nic nie zmieni, a szczególnie nie poprawi Twojego nastroju.
W 1905. weterani powstania styczniowego nie rozumieli rewolucjonistów i nie wsparli ich. Potem weterani 05 nie wsparli powstańców warszawskich 1944, a ci kolei tych 1981. Każde plus minus 40 lat osądza się i poprzedników inaczej, a nawet surowo. Inne okoliczności , horyzont oceny, ostrość widzenia. Pamietam doskonale zaangażowanie w ruch Solidarności, moja polowa uniknęła internowania, bo byliśmy na urlopie w Verbier w gościnie,
Zamknęły się nam drzwi przed nosem, albo zatrzasnęły za zelazną kurtyną., albo jedno i drugie, zawieszając nas w próżni. Nikt w snach nawet nie marzył co przyniesie 1989 rok. Sylwestra 1989/90 spędzałam juz w Polsce, nieco z dusza na ramieniu czy z niej wyjadę.

Dzisiaj działacze tamtych lat są bohaterami. Miałbyś w Polsce status i zniżek na kolej, 2x większą niż emeryt, i jakieś inne dodatki w uznaniu za zasługi walki z socjalizmem i komunizmem. Nie wszyscy jednak wystawiają pierś po ordery. Moja polowa odmówiła gdy pis rozdawał. Ale.... tu uwaga.... jeden wściekły wariat troll i zrobić może z każdego Sb ckiego współpracownika. Walec historii rządzi się swoimi prawami...A historia z przed 44 lat zaciera się w pamięci i ludzi pamiętających coraz mniej.

Nie czytasz głupich postów- Bardzo słusznie, ale skąd wiesz , ze głupie ? A priori nie widzę postów godzilli. 25 lat pisze takie same, w takiej samej formie, treści i zawartości przekazu. Tak juz ma. Amen.
Co innego Malinka... zreszta rzadko tu przychodzi wiec nie znam prawie. Okazuje się, ze można ? można!
Vika, odezwałaby się... pisze równo i logicznie. Nie osadzam, nie wydaje werdyktów, stwierdzam fakty.
Alohilahini ? Żyjesz ? chociaż daj znać skoro nie masz ochoty pisać, czemu trudno się dziwić po =męskich = wyczynach na Tobie.

Dziwimy się, ze tak trudno Palestyńczykom, Izraelitom, Ukraińcom i Rosjanom. ,zawrzeć pokój, kiedy tutaj każdy, jak tam , idzie w zaparte, nie popuści. Dlatego choć bardzo życzę pokoju, to bardzo w niego wątpię, ale nadziei jeszcze nie tracę.

Przymrużyć oko panowie, wrzucić na luz, przełknąć ślinę i zgasić ogień.

Reflexie, ciekawam czy przeczytałeś ten post ? nie, nie przesądzam ze jest głupi, ani ze mądry, ot po prostu taki zwykły....
bo na głupotę ? lekarstwo lub sposob masz ? , tych leków to juz tyle łykam ze właśnie chyba głupieję. .. ze jeszcze tu pisze... :oops:
ODPOWIEDZ