bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
Reflex
Kontakt:

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: Reflex »

Godzilla? Haha. Kawal ulicznej szmaty, no comments
pomorzak

Post autor: pomorzak »

godzilla pisze: sob gru 20, 2025 10:02 am Ciekawe te wspomnienia byłego kabla ubeckiego... Roo kiedyś twierdził że R był właśnie takim... A ci wymienieni z nazwiska "bohaterowie" okazali się zwykłymi antypolskimi mendami...
Nie wiem na jakiej podstawie Roo wysunął takie twierdzenie, czy tez przypuszczenie o R.
Mieliśmy z Roo dość mocne różnice zdań czego wyraz dawał w dość bezkompromisowy i dosadny sposób.
Dopiero wiadomość o chorobie mojej zony sprawiła że sie pojednalismy i opowiedział mi o swojej chorobie w ostatnim stadium.
Jego śmierć nie była szokiem bo wiedziałem że jest pogodzony z sobą i na swój sposób przygotowany.
To że w strukturach koru czy solidarnosci ubecja byla mocno aktywna nie jest specjalnym odkryciem.
Tak było i to w zakresie wiekszym niż się przecietnemu czlowiekowi mogło wydawać.
Wszelkie organizacje opozycyjne w PRL nie mogły istnieć bez pomocy Zachodu a ten nie był altruista i mial swoje cele.
Teraz z wiekiem i doświadczeniem potrafimy zauważyć jakąś część tych zależności.
Nawet działacze PZPR czy funkcjonariusze bezpieki czy wywiadu gdy zorientowali się w nieuniknionym upadku systemu zrobili wszystko by się zabezpieczyć i przypiąć do rewolucjonistów.
To wszystko jest znane i dość logiczne i oczywiaste.
Pomimo tego jestem daleki od oskarżania bez dowodów bo pomówienia potrafią wyrządzić bardzo dużo zla.
Na dodatek nie znamy motywów czy powodów dla których ktoś poszedł na współpracę.
W tamtych czasach jeden znajomy po kilku tygodniach pobyty we wiezieniu i odpowiedniej obróbce stał się innym człowiekiem a raczej jego cieniem. Miał jednak jeszcze troche godnosci do samego siebie i ostrzegl aby trzymać się od niego z daleka.
Po jakimś czasie oburzone srodowisko dowiedziało się ze poszedł na współpracę.
Po tym co przeszedl to nawet się nie dziwilem że podpisał.
Pomyśleć że wieksza część biskupów byla tajnymi współpracownikami i pokaźna grupa księży.
Gdy popatrzy się na wszelkiej maści spoleczne przewroty, jak np. ten słynny majdan w Ukrainie to widać że tak faktycznie chodzi o interesy wielkich korporacji a nie jakąś sprawiedliwość społeczną. Sam wiesz o tym doskonale.
Moim zdaniem zbyt mocno koncentrujemy się na pionkach tej szachownicy a gracze umykaja naszej uwadze.
Pionki można zmanipulować na wiele sposobów aby brały udział w tej grze i byłby przekonane że to one rozgrywają.
Sam wiesz że jeśli tak dobrze się przypatrzeć to poruszamy się w jednej wielkiej iluzji i nawet jak tego nie zauważamy, jestesmy sterowani.

pozdro
Reflex
Kontakt:

Godzilla to smierdzacy prymityw o tym kazdy wie a o mnie moze sobie tylko pomarzyc, ma o czym pisac. Roo bieda wiecznie odpoczywa i nie bede
mu odpoczynku zaklocal. Powiem tylko ze Roo mieszkal na drugim koncu Swiata
w Australi i tm biedak zmarl.Taki sam filozof jak godzilla tylko o niebo inteligentniejszy i jeden z najglosniejszych krzykaczy.
Powiedzenie ze godzilla potrafi dyskutowac, to to samo, co sr*** o zmierzchu po chodniku.Ok dosc na dzisiaj bo godzilla zemdleje z radosci.
godzilla

Post autor: godzilla »

Pionkami grali zawsze ci mądrzejsi i silniejsi...
A ja nie lubię jak mi byle łajza ubliża.
On był w Chinach... Wielka figura znaczy...
Ja byłem tam w roku 1992... W Hongkongu...
pomorzak

godzilla pisze: sob gru 20, 2025 4:48 pm Pionkami grali zawsze ci mądrzejsi i silniejsi...
A ja nie lubię jak mi byle łajza ubliża.
On był w Chinach... Wielka figura znaczy...
Ja byłem tam w roku 1992... W Hongkongu...
A ja byłem w 2015 choć jestem nikim.

A tak przy okazji to ciekaw jestem czy R miał to samo imię w Polsce bo jak popatrzałem na listę przywódców strajków w tamtym regionie to jakoś nie znalazlem, ale przyznaję że bylo ich tam ponad setka więc mogłem przeoczyc albo annały przemilczały.
Ostatecznie to i tak nie ma znaczenia bo jak sam stwierdził było minęło i ma rację.
Reflex
Kontakt:

Nie mily, 'Reflex' powstal tutaj na tym czacie.
Ale jak masz pytanie pytaj!
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

właśnie Reflexie obiecałeś o Chinach, napisałeś cdn.... no i gdzie ?
KIedy tam byłeś.? 2015 to juz POmorzak mial przed oczami całkiem nowe Chiny. To zupełnie inna bajka oglądać obrazki jako turysta.

Szwajcarzy wybudowali Chińczykom fabrykę w Mandżurii, sprzedali licencje ...na produkcję chemiczna. Siedzieli tam po miesiącu każdy ekipa, chemicy , elektronik projektant. Miasteczko- ( 2 miln) robotnicze przemysłowe przykryte pierzyna smogu z kominów.. Tyleż rowerów ilu mieszkańców. 91 rok. Codzienne życie, zwykłego Chińczyka w mundurku na rowerze.
A teraz ? skok nieziemski. Zmiana mentalności, wartości, moralności, zmiana wszystkiego. Chiny zrobiły skok z prymitywizmu w inna galaktykę.

Chyba mówiłam o świetnej książce, szczegółowo opisującej chińskie 100 lat. Babcie, Mamę i siebie.
Książka jest i była bestselerem światowym.

JUNG CHAMG. Dzikie łabędzie. Trzy córki Chin... napisana w 2003 roku.
org : Wild Swans: Three Daugthers of China

Babcia z połamanymi bandażowanymi w młodości stopami, rewolucje chińskie, upokorzenia itd życie pod dyktando. Wychowanie bez okazywania emocji co pozostało przez 3 generacje, wymachiwanie dłońmi podczas rozmowy, to rzeczy nie do pomyślenia,Troche gruba 650 stron.
Tych spraw turysta nie zobaczy, nie zrozumie nawet widząc.
pomorzak

Reflex pisze: sob gru 20, 2025 5:59 pm Nie mily, 'Reflex' powstal tutaj na tym czacie.
Ale jak masz pytanie pytaj!
https://youtube.com/shorts/hUEWCkxcWpQ? ... z_QYHKrwnN
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Pomorzaku, nie rozumiem.....blondynka jestem, zapomniałeś ?
pomorzak

sprawiedliwy pisze: ndz gru 21, 2025 4:54 am Pomorzaku, nie rozumiem.....blondynka jestem, zapomniałeś ?
on zrozumie
ODPOWIEDZ